open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 серпня 2020 р. Справа№200/5374/20-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі судді Чекменьова Г.А., розглянувши в порядку спрощеного (письмового) провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Недержавної некомерційної професійної організації «Національна асоціація адвокатів України» в особі Ради адвокатів України про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовною заявою до Недержавної некомерційної професійної організації «Національна асоціація адвокатів України» в особі Ради адвокатів України про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії.

В обґрунтування заявлених вимог позивач зазначила, що на підставі Рішення Донецької обласної кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури № 8 від 28.09.1994 року вона отримала свідоцтво про право заняття адвокатською діяльністю. У 1995 році позивач зупинила адвокатську діяльність у зв`язку із перебуванням на посаді помічника голови Артемівського міського суду Донецької області та на посаді судді цього ж суду та Артемівського міськрайонного суду Донецької області у період з 22.11.1995 року по 27.11.2019 року. За цей час заяви про зупинення адвокатської діяльності нею подавались періодично. 02.04.2002 року позивачем було отримано свідоцтво про право заняття адвокатською діяльністю нового зразка. Після звільнення у відставку позивач успішно пройшла курси підвищення кваліфікації для поновлення адвокатської діяльності та 26.12.2019 отримала відповідний сертифікат. 16.01.2020 року вона звернулась до Ради адвокатів Донецької області із заявою про поновлення адвокатської діяльності, надала відповідні документи та сплатила необхідні внески. Вказана заява була прийнята, їй було видано ордери на здійснення адвокатської діяльності. Однак зміни до Єдиного реєстру адвокатів України щодо поновлення адвокатської діяльності внесено не було, що всупереч вимогам Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» порушує її права на доступ до професії.

З наведених підстав позивач просила:

-визнати протиправною бездіяльність відповідача щодо невнесення відомостей відносно адвоката ОСОБА_1 до Єдиного реєстру адвокатів України (http://erau.unba.org.ua) за заявою від 06.02.2020 року;

-зобов`язати відповідача внести зміни до відомостей для публічного доступу щодо адвоката Харченко Ольги Павлівни (свідоцтво про право заняття адвокатською діяльністю №601 від 28.09.1994 на підставі рішення Донецької обласної кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури № 8 від 28.09.1994 року) про поновлення права на заняття адвокатською діяльністю за заявою від 06.02.2020 року до Єдиного реєстру адвокатів України шляхом їх відображення у відкритому доступі на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України (http://erau.unba.org.ua).

Ухвалою від 10.06.2020 року позовна заява була прийнята до розгляду за відкрито спрощене позовне провадження.

У відзиві на позовну заяву Недержавна некомерційна професійна організації «Національна асоціація адвокатів України» в особі Ради адвокатів України зазначила, що відповідно до відомостей з Єдиного реєстру адвокатів України позивач зупинила право на заняття адвокатською діяльністю 01.01.2011 року. На думку відповідача, оскільки Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» набув чинності 05.07.2012 року, позивач не могла подати заяву про зупинення права на заняття адвокатською діяльністю на виконання вимог Розділу Х «Перехідні положення» Закону до набрання ним чинності. Крім того, зазначаючи про дворівневий принцип внесення відомостей до Єдиного реєстру адвокатів України, встановлений Порядком ведення Єдиного реєстру адвокатів України, затвердженим рішенням Ради адвокатів України № 26 від 17.12.2012 року, відповідач вказує на те, що адміністратор Першого рівні бази даних ЄРАУ Рада адвокатів Донецької області вніс відомості про зупинення права на заняття адвокатською діяльністю на підставі заяви позивача про поновлення права на заняття адвокатською діяльністю. 10.03.2020 року начальником відділу ЄРАУ департаменту самоврядування Федірко Г.М. направлено на електронну адресу Ради адвокатів Донецької області повідомлення з проханням внести відповідні зміни щодо позивача, яке до теперішнього часу залишено без відповідного реагування. Враховуючи викладене, відповідач просив суд відмовити у задоволені позовних вимог ОСОБА_1 у повному обсязі.

У відповіді на відзив позивач висловила думку, що представник відповідача не вміє читати, а також, що відносно неї були допущені образливі твердження.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлені такі фактичні обставини.

Під час розгляду справи встановлено та підтверджується наданими письмовими доказами, що підставі Рішення Донецької обласної кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури № 8 від 28.09.1994 року ОСОБА_1 отримала свідоцтво про право заняття адвокатською діяльністю (а.с. 13).

З доводів позивача випливає, що у 1995 році вона зупинила адвокатську діяльність у зв`язку із прийняттям на посаду помічника голови Артемівського міського суду Донецької області. 22.11.1995 року позивача було призначено суддею Артемівського міського суду Донецької області. У період з 22.11.1995 року по 27.11.2019 року заяви про зупинення адвокатської діяльності нею подавались періодично.

На підставі наведеного, позивач у відповідності до вимог та процедури, визначеної Законом України № 2887-XII від 19.12.1992 року «Про адвокатуру» набула право на зайняття адвокатською діяльністю, отримавши відповідне свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю.

У зв`язку із обмеженням, встановленими статтею 16 Закону України від 16.12.1993 року №3723-XII «Про державну службу» (у відповідній редакції) ОСОБА_1 зупинила адвокатську діяльність після прийняття її 20.03.1995 року на посаду помічника голови Артемівського міського суду Донецької області.

З аналогічних підстав, а саме через існування обставин несумісності, адвокатська діяльність була зупинена на час перебуванням позивача на посаді судді Артемівського міського суду Донецької області та Артемівського міськрайонного суду Донецької області (з 22.11.1995 року по 27.11.2019 року).

Після звільнення з посади судді у відставку позивач успішно пройшла курси підвищення кваліфікації для поновлення адвокатської діяльності та 26.12.2019 отримала відповідний сертифікат (а.с.14).

16.01.2020 року ОСОБА_1 звернулась до Ради адвокатів Донецької області із заявою про поновлення адвокатської діяльності (а.с. 23). До вказаної заяви позивачем було додано копія паспорта громадянина України та ідентифікаційного номера, свідоцтва про право заняття адвокатською діяльністю, сертифікату про проходження спеціального курсу. Також позивачем були сплачені відповідні внески (а.с. 24).

Вказана заява була прийнята Радою адвокатів Донецької області, ОСОБА_1 було видано ордери на здійснення адвокатської діяльності (а.с. 25).

Однак зміни до Єдиного реєстру адвокатів України щодо поновлення адвокатської діяльності ОСОБА_1 внесено не було.

Надаючи правову оцінку спірним відносинам, суд зазначає про таке.

Згідно зі статтею 17 Закону України № 5076-VI «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (далі - Закон №5076-VI) Рада адвокатів України забезпечує ведення Єдиного реєстру адвокатів України з метою збирання, зберігання, обліку та надання достовірної інформації про чисельність і персональний склад адвокатів України, адвокатів іноземних держав, які відповідно до цього Закону набули права на заняття адвокатською діяльністю в Україні, про обрані адвокатами організаційні форми адвокатської діяльності. Внесення відомостей до Єдиного реєстру адвокатів України здійснюється радами адвокатів регіонів та Радою адвокатів України.

До Єдиного реєстру адвокатів України вносяться такі відомості: 1) прізвище, ім`я та по батькові адвоката; 2) номер і дата видачі свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, номер і дата прийняття рішення про видачу свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю (номер і дата прийняття рішення про включення адвоката іноземної держави до Єдиного реєстру адвокатів України); 3) найменування і місцезнаходження організаційної форми адвокатської діяльності, номери засобів зв`язку; 4) адреса робочого місця адвоката, номери засобів зв`язку; 5) інформація про зупинення або припинення права на заняття адвокатською діяльністю; 6) інші відомості, передбачені цим Законом.

Інформація, внесена до Єдиного реєстру адвокатів України, є відкритою на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України. Рада адвокатів України і відповідні ради адвокатів регіонів надають витяги з Єдиного реєстру адвокатів України за зверненням адвоката або іншої особи.

Відомості, що підлягають внесенню до Єдиного реєстру адвокатів України, включаються до нього не пізніше дня, наступного за днем отримання радою адвокатів регіону відповідної інформації, крім випадків, установлених цим Законом.

Пунктом 9 частини 4 ст. 48 Закону № 5076-VI передбачено, що Рада адвокатів регіону, окрім іншого, забезпечує в установленому порядку внесення відомостей до Єдиного реєстру адвокатів України.

Частиною 3 статті 57 Закону № 5076-VI встановлено, що рішення з`їзду адвокатів України та Ради адвокатів України є обов`язковими до виконання всіма адвокатами.

Рішення органів адвокатського самоврядування набирають чинності з дня їх прийняття, якщо інший строк не передбачений рішеннями.

Порядок ведення Єдиного реєстру адвокатів України затверджується Радою адвокатів України.

Відповідно до пункту 1 Положення про Раду адвокатів України, затвердженим Установчим з`їздом адвокатів України 17.11.2012, Рада адвокатів України діє у системі органів Національної асоціації адвокатів України, є національним органом адвокатського самоврядування, на який державою покладено виконання у період між з`їздами адвокатів України публічно-представницьких функцій недержавного самоврядного інституту, що забезпечує здійснення захисту, представництва та надання правової допомоги на професійній основі адвокатури України.

Згідно з пунктами 1.1.-1.4. Порядку ведення Єдиного реєстру адвокатів України, затвердженого рішенням Ради адвокатів України від 17.12.2012 р. № 26, Єдиний реєстр адвокатів України - це електронна база даних, яка містить відомості про чисельність і персональний склад адвокатів України, адвокатів іноземних держав, які відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» набули права на зайняття адвокатською діяльністю, та про обрані адвокатами організаційні форми адвокатської діяльності.

Рада адвокатів України забезпечує ведення ЄРАУ, координує діяльність, здійснює організаційне, методичне, інформаційне забезпечення рад адвокатів регіонів щодо внесення ними відомостей до ЄРАУ та надання витягів з нього згідно цього Порядку.

Внесення відомостей до ЄРАУ здійснюється радами адвокатів регіонів та Радою адвокатів України за правилами цього Порядку.

Рада адвокатів України забезпечує технічне і технологічне створення та супроводження програмного забезпечення ЄРАУ, надання реєстраторам доступу до нього, збереження і захист даних, що містить ЄРАУ, надає роз`яснення, проводить навчання щодо наповнення та користування ЄРАУ, а також виконує інші функції, передбачені Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», цим Порядком.

Пунктом 2.1. Порядку передбачено, що відомості до ЄРАУ вносяться за дворівневим принципом. Перший рівень внесення відомостей до ЄРАУ забезпечується радами адвокатів регіонів, Другий рівень внесення відомостей до ЄРАУ забезпечується Радою адвокатів України.

Пунктами 2.8, 2.9 Порядку визначено, що відомості, що підлягають внесенню до ЄРАУ, включаються до нього адміністратором бази даних ЄРАУ ради адвокатів регіону не пізніше дня, наступного за днем отримання радою адвокатів регіону відповідної інформації, крім випадків, встановлених Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та рішеннями Ради адвокатів України.

Інформація, внесена до ЄРАУ у відповідності до правил системи бази даних ЄРАУ адміністратором бази даних ЄРАУ ради адвокатів регіону, є відомостями (інформацією) Першого рівня і є не доступними (не відкритими) для користувачів на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України.

Згідно з пунктом 2.13. Порядку адміністратори бази даних ЄРАУ Секретаріату Ради адвокатів України перевіряють правильність, повноту та точність інформації (відомостей) внесеної на Першому рівні, а також скан-копії документів, які є підставою для внесення таких відомостей у відповідності до цього Порядку, слідуючи вказівкам системи бази даних, корегують її у випадку необхідності та затверджують її.

У момент затвердження адміністратором ЄРАУ Другого рівня відомостей, отриманих від адміністратора ЄРАУ Першого рівня, вони набувають статусу відомостей (інформації) Другого рівня і стають активними та відкритими на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України для загального доступу, за винятком випадків, передбачених цим Порядком (пункт 2.15. Порядку).

З урахуванням наведених нормативних актів суд зазначає, що однією із законодавчих вимог, що забезпечує реалізацію адвокатом його повноважень, є включення про нього інформації до Єдиного реєстру адвокатів України та її відображення на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України. Невключення чи невідображення цієї інформації є перешкодою для здійснення адвокатом його діяльності.

В обґрунтування заперечень відповідач зазначає про неподання позивачем заяви про зупинення права на зайняття адвокатської діяльності після набрання чинності Законом України № 5076-VI від 05.07.2012 року «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Вказаний Закон набрав чинності 15.08.2012 року.

Пунктами 2, 3 Розділу Х «Перехідні положення» вказаного закону передбачено, що право на заняття адвокатською діяльністю зберігається за особами, які отримали таке право до набрання чинності цим Законом. Свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю та посвідчення адвоката України, видані до набрання чинності цим Законом, є чинними і не підлягають обміну або заміні.

Адвокати, які на день набрання чинності цим Законом, обіймають посади або здійснюють діяльність, яка є несумісною з діяльністю адвоката відповідно до частини першої статті 7 цього Закону, протягом дев`яноста днів з дня набрання чинності цим Законом письмово повідомляють кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури за місцем отримання свідоцтва про існування обставин несумісності.

Отримання зазначених відомостей є підставою для внесення до Єдиного реєстру адвокатів України запису про зупинення права на заняття адвокатською діяльністю у зв`язку з несумісністю.

З системного аналізу вказаних положень Закону випливає, що вимоги щодо письмового повідомлення кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури про обставини несумісності з діяльністю адвоката стосувались осіб, які фактично на момент набрання чинності вказаним Законом здійснювали адвокатську діяльність.

Як встановлено судом під час розгляду справи, на момент набрання чинності Законом України № 5076-VI від 05.07.2012 року «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» - 15.08.2012 року, право на заняття адвокатською діяльністю ОСОБА_1 було зупинено.

За таких обставин відсутність заяви ОСОБА_1 про здійснення діяльності, яка є несумісною з діяльністю адвоката, не може вважатися порушенням, що позбавляло б її можливості подати заяву про поновлення такої діяльності після припинення зазначених обставин.

Тому вказані доводи відповідача суд відхиляє, як такі, що не ґрунтуються на законі.

Одночасно суд зазначає, що наявність у ОСОБА_1 свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, отриманого у встановленому законом порядку та відсутність правових підстав, що слугували приводом зупинення адвокатської діяльності через звільнення позивача з посади судді, є безумовними підставами для поновлення адвокатської діяльності та внесення відповідних відомостей до Єдиного реєстру адвокатів України.

Неузгодженість дій адміністраторів бази даних Єдиного реєстру адвокатів України на Першому та Другому рівнях, а саме - невнесення до вказаного реєстру інформації щодо поновлення права на заняття адвокатською діяльністю ОСОБА_1 на підставі її заяви від 06.02.2020 року шляхом її відображення у відкритому доступі на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України, за відсутності правових підстав такої бездіяльності, є перешкодою для здійснення позивачем адвокатської діяльності.

За таких обставин, суд дійшов висновку про визнання бездіяльності відповідача протиправною та зобов`язання внесення відомостей щодо поновлення права позивача на заняття адвокатською діяльністю за її заявою від 06.02.2020 року до Єдиного реєстру адвокатів України.

Вирішуючи питання щодо розподілу судових витрат, суд виходить з такого.

Згідно з частиною 1 статті 139 КАС України, при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Отже, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню сума сплаченого судового збору 840,80 грн.

Керуючись статтями 2, 139, 241-246, 295-297 КАС України, суд

В И Р І Ш И В :

Адміністративний позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Недержавної некомерційної професійної організації «Національна асоціація адвокатів України» в особі Ради адвокатів України (04070, м. Київ, вул. Борисоглібська, б.3, 2-й поверх, ЄДРПОУ 38488439) про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії - задовольнити.

Визнати протиправною бездіяльність Недержавної некомерційної професійної організації «Національна асоціація адвокатів України» в особі Ради адвокатів України щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру адвокатів України (http://erau.unba.org.ua) відносно адвоката Харченко Ольги Павлівни за її заявою від 06.02.2020 року.

Зобов`язати Недержавну некомерційну професійну організацію «Національна асоціація адвокатів України» в особі Ради адвокатів України внести зміни до відомостей для публічного доступу щодо адвоката Харченко Ольги Павлівни (свідоцтво про право заняття адвокатською діяльністю №601 від 28.09.1994, видане на підставі рішення Донецької обласної кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури № 8 від 28.09.1994 року) про поновлення права на заняття адвокатською діяльністю за заявою від 06.02.2020 року до Єдиного реєстру адвокатів України шляхом їх відображення у відкритому доступі на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України (http://erau.unba.org.ua).

Стягнути з Недержавної некомерційної професійної організації «Національна асоціація адвокатів України» в особі Ради адвокатів України (04070, м. Київ, вул. Борисоглібська, б.3, 2-й поверх, ЄДРПОУ 38488439) на користь ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) судовий збір у сумі 840 (вісімсот сорок) грн. 80 коп.

Рішення складено у повному обсязі та підписано 06 серпня 2020 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Першого апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Г.А. Чекменьов

Джерело: ЄДРСР 90835302
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку