open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Провадження № 3/760/2159/20

у справі № 760/2517/20

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 липня 2020 року суддя Солом`янського районного суду м. Києва Усатова І.А., при секретарі Омелько Г.Т., за участю представника Київської митниці Державної митної служби України Юрківа В.В., розглянувши матеріали, які надійшли від Київської митниці Державної митної служби України про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 ( ОСОБА_1 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження: Україна , Тернопільська обл., Тернопільський район, с. Підгороднє , місце постійного проживання: АДРЕСА_3 , працює: тимчасово не працює, паспорт громадянина України НОМЕР_1 , виданий 02 лютого 2018 року, орган, що видав 6126, персональний номер НОМЕР_2 ,

за порушення митних правил, передбачене ст. 471 МК України, суд,-

ВСТАНОВИВ:

У січні 2020 року у провадження судді надійшов адміністративний матеріал про притягнення громадянки України ОСОБА_1 , до адміністративної відповідальності за порушення митних правил, передбачених ч. 1 ст. 483 МК України.

17 листопада 2019 року Київською міською митницею Держмитслужби України відносно ОСОБА_1 складений протокол про порушення митних правил, передбачених ч.1 ст.483 МК України.

За змістом протоколу, 17.11.2019 о 21 годині 20 хвилин під час проходження митного контролю в зоні митного контролю залу „Приліт" терміналу „D" ДПМА "Бориспіль" громадянка України ОСОБА_1 ( ОСОБА_1 ), яка прилетіла до України з Японії, м. Нагоя, транзитом через м. Франкфурт, Німеччина, рейсом № LH 1492, літаком а/к "Lufthansa", та своїми діями обрала канал, позначений символами зеленого кольору - «зелений коридор», тим самим, відповідно до ч. 5 ст. 366 МК України заявила про те, що переміщувані нею через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та обмеження щодо ввезення на митну територію України та засвідчила про факти, що мають юридичне значення. «Зелений коридор» призначений для декларування шляхом вчинення дій громадянами, які переміщують через митний кордон України товари в обсягах, що не підлягають оподаткуванню митними платежами та не підпадають під встановлені законодавством заборони або обмеження щодо ввезення на митну територію України або вивезення за межі цієї території і не підлягають письмовому декларуванню.

Перетин пасажиром «зеленої лінії», згідно Наказу Міністерства Фінансів України № 671 від 03.08.2018 «Про затвердження Порядку виконання митних формальностей на повітряному транспорті», яка позначає початок «зеленого коридору», вказує, що для проходження митного контролю ним обрано «зелений коридор», і декларування здійснюється шляхом вчинення дій. Громадянин самостійно обирає відповідний канал («зелений коридор» або «червоний коридор») для проходження митного контролю.

Під час проведення вибіркового митного контролю багажу громадян на каналі «зелений коридор» залу «Приліт» терміналу «D» ДП МА «Бориспіль», після перетину громадянкою України ОСОБА_1 ( ОСОБА_1 ) «зеленої лінії», яка позначає початок зони спрощеного митного контролю «зелений коридор», проведення митного контролю громадянки було виявлено у неї лікарські засоби: 27 таблеток білого кольору в двох нових непошкоджених профольгованих блістерах сріблястого кольору (по 10 таблеток) та одному частково використаному профольгованому блістері сріблястого кольору (7 таблеток) з написом на англійській мові «Solanax 0.4 mg Pfizer» (діюча речовина - Alprazolam 0.4 mg), які містилися в сірому рюкзаці пасажирки (ручна поклажа).

Медичні препарати переміщувалися без ознак приховування. На момент проходження митного контролю належним чином оформленої митної декларації громадянка України ОСОБА_1 ( ОСОБА_1 ) не надала, з приводу декларування до інспекторів митниці не зверталася.

Під час здійснення митного контролю та митного огляду речей пасажирки, громадянкою було заявлено, що дані медичні препарати належать іншій особі, а саме громадянці України ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 .. Зі слів громадянки України ОСОБА_1 ( ОСОБА_1 ), вищезгадана особа являється її рідною сестрою, яку вона відвідувала в Японії.

Документів, що підтверджують вартість препаратів, а також рецепту, виданого на її ім`я, на переміщувані лікарські засоби пасажирка не надала.

Діюча речовина «Alprazolam», яка міститься у складі «Solanax 0.4 mg Pfizer» відносяться до таблиці ІІІ списку № 2 психотропні речовини, обіг яких обмежено, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000р. № 770 „Про затвердження переліку наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів".

Відповідно до ст. 24 Закону України № 60/95-ВР від 15.02.1995 року «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори" - ввезення на територію України, вивезення з території України чи транзит через територію України наркотичних засобів, психотропних речовин або прекурсорів здійснюється за наявності дозволу на право ввезення (вивезення) чи транзиту наркотичних засобів, психотропних речовин або прекурсорів, виданого спеціально уповноваженим органом виконавчої влади у сфері охорони здоров`я.

Відповідно до пункту 3-7 ПКМУ №1307 від 8.11.2007 р. ввезення на територію України хворими наркотичних засобів і психотропних речовин здійснюється за умовами обов`язкового письмового декларування в порядку, встановленому для громадян. Для здійснення митного контролю та митного оформлення наркотичних засобів і психотропних речовин хворий подає такі документи: митна декларація; рецепт, виданий закладом охорони здоров`я або лікарем іноземної держави на ім`я хворого, легалізований консульською установою України за кордоном; паспортний документ, що посвідчує особу хворого та надає право на перетинання державного кордону України. Хворий може ввозити на митну територію України наркотичні засоби і психотропні речовини в кількості, визначеній у рецепті або довідці про надання медичної допомоги на території України, але не більше як (що стосується таблеток) 50 таблеток психотропної речовини.

Частиною 2 статті 366 МК України передбачено, що канал, позначений символами зеленого кольору («зелений коридор»), призначений для декларування шляхом вчинення дій громадянами, які переміщують через митний кордон України товари в обсягах, що не підлягають оподаткуванню митними платежами та не підпадають під встановлені законодавством заборони або обмеження щодо ввезення на митну територію України або вивезення за межі цієї території і не підлягають письмовому декларуванню.

Вказують, що громадянка України ОСОБА_1 ( ОСОБА_1 ), для проходження митного контролю обрала канал, позначений символами зеленого кольору - «зелений коридор». Громадянка заповнену митну декларацію для оформлення медичних препаратів не надала, легалізованого консульською установою України за кордоном рецепту не мала, психотропні речовини у таблетках, виявлених у пасажирки, перевищують дозволену кількість.

Зазначили, що громадянка України ОСОБА_1 ( ОСОБА_1 ), яка прилетіла до України з Японії, м. Нагоя, транзитом через м. Франкфурт, Німеччина, під час проходження митного контролю в залі «Приліт» терміналу «D» ДПМА «Бориспіль» порушила встановлений ст. 366 МК України порядок проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю та зазначені дії мають ознаки порушення митних правил, передбаченого статтею 471 Митного кодексу України.

Представник Київської міської митниці ДФС у судовому засіданні просив притягнути ОСОБА_1 , до адміністративної відповідальності, вважав що в справі достатньо доказів для кваліфікації її дій за ст. 471 МК України.

У судове засідання особа, яка притягується до адміністративної відповідальності за порушення митних правил - гр. ОСОБА_1 не з`явилася, будучи належним чином повідомлена про дату та час судового засідання.

З урахуванням вимог ст. 526 МК України, суд вважає можливим розглянути справу у відсутності особи, яка притягується до адміністративної відповідальності.

Встановлено, що з протоколу вбачається, що 17.11.2019 року о 21 годині 20 хвилин під час проходження митного контролю в зоні митного контролю залу „Приліт" терміналу „D" ДПМА "Бориспіль" громадянка України ОСОБА_1 ( ОСОБА_1 ), яка прилетіла до України з Японії, м. Нагоя, транзитом через м. Франкфурт, Німеччина, рейсом № LH 1492, літаком а/к "Lufthansa", та своїми діями обрала канал, позначений символами зеленого кольору - «зелений коридор», тим самим, відповідно до ч. 5 ст. 366 МК України заявила про те, що переміщувані нею через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та обмеження щодо ввезення на митну територію України та засвідчила про факти, що мають юридичне значення. «Зелений коридор» призначений для декларування шляхом вчинення дій громадянами, які переміщують через митний кордон України товари в обсягах, що не підлягають оподаткуванню митними платежами та не підпадають під встановлені законодавством заборони або обмеження щодо ввезення на митну територію України або вивезення за межі цієї території і не підлягають письмовому декларуванню.

Митний орган зазначив, що під час проведення вибіркового митного контролю багажу громадян на каналі «зелений коридор» залу «Приліт» терміналу «D» ДП МА «Бориспіль», після перетину громадянкою України ОСОБА_1 ( ОСОБА_1 ) «зеленої лінії», яка позначає початок зони спрощеного митного контролю «зелений коридор», проведення митного контролю громадянки було виявлено у неї лікарські засоби: 27 таблеток білого кольору в двох нових непошкоджених профольгованих блістерах сріблястого кольору (по 10 таблеток) та одному частково використаному профольгованому блістері сріблястого кольору (7 таблеток) з написом на англійській мові «Solanax 0.4 mg Pfizer» (діюча речовина - Alprazolam 0.4 mg), які містилися в сірому рюкзаці пасажирки (ручна поклажа).

Медичні препарати переміщувалися без ознак приховування. На момент проходження митного контролю належним чином оформленої митної декларації громадянка України ОСОБА_1 ( ОСОБА_1 ) не надала, з приводу декларування до інспекторів митниці не зверталася.

Під час здійснення митного контролю та митного огляду речей пасажирки, громадянкою було заявлено, що дані медичні препарати належать іншій особі, а саме громадянці України ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 .. Зі слів громадянки України ОСОБА_1 ( ОСОБА_1 ), вищезгадана особа являється її рідною сестрою, яку вона відвідувала в Японії.

Документів, що підтверджують вартість препаратів, а також рецепту, виданого на її ім`я, на переміщувані лікарські засоби пасажирка не надала.

Діюча речовина «Alprazolam», яка міститься у складі «Solanax 0.4 mg Pfizer» відносяться до таблиці ІІІ списку № 2 психотропні речовини, обіг яких обмежено, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000р. № 770 „Про затвердження переліку наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів".

Статтею 471 МК України передбачена відповідальність за порушення встановленого цим Кодексом порядку проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю, тобто переміщення через митний кордон України особою, яка формою проходження митного контролю обрала проходження (проїзд) через «зелений коридор», товарів, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством України, або товарів в обсягах, що перевищують неоподатковувану норму переміщення через митний кордон України.

Відповідно до ч. 1 ст. 458 МК України порушення митних правил є адміністративним правопорушенням, яке являє собою протиправні, винні (умисні або з необережності) дії чи бездіяльність, що посягають на встановлений цим Кодексом та іншими актами законодавства України порядок переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, пред`явлення їх митним органам для проведення митного контролю та митного оформлення, а також здійснення операцій з товарами, що перебувають під митним контролем або контроль за якими покладено на митні органи цим Кодексом чи іншими законами України, і за які цим Кодексом передбачена адміністративна відповідальність.

Згідно з положеннями Митного кодексу в Україні запроваджена двоканальна система митного контролю товарів, що переміщуються через митний кордон України громадянами, яка дає громадянам змогу здійснювати декларування, обираючи один з двох каналів проходу (проїзду транспортними засобами особистого користування) через митний кордон України («зелений» та «червоний» коридори).

Згідно з ч. 5 ст. 366 МК України обрання «зеленого коридору» вважається заявою громадянина про те, що переміщувані ним через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та/або обмеження щодо ввезення на митну територію України або вивезення за межі цієї території та свідчить про факти, що мають юридичне значення.

Порядок декларування товарів, щодо яких є заборона або обмеження у ввезенні/вивезені через кордон України, у доступній та зрозумілій формі роз`яснюється на численних дошках інформації та електронних інформаційних табло, розташованих в різних приміщеннях на території будівлі аеропорту.

Відповідно до п.4, п.5 ст.366 Митного кодексу України, громадянин самостійно обирає "зелений коридор" або "червоний коридор" для проходження митного контролю.

Обрання "зеленого коридору" вважається заявою громадянина про те, що переміщувані ним через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та/або обмеження щодо ввезення на митну територію України або вивезення за межі цієї території, та свідчить про факти, що мають юридичне значення.

Відповідно до статті 369 МК України особисті речі, що переміщуються (пересилаються) громадянами через митний кордон України підлягають декларуванню шляхом учинення дій, усно, або, за бажанням власника чи на вимогу митного органу, письмово та не оподатковуються.

Статтею 370 МК України визначений перелік товарів, які можуть бути віднесені до особистих речей громадян..

Відповідно до п.1 ст. 374 МК України товари (за винятком підакцизних), що ввозяться громадянами на митну територію України у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 1000 євро та загальна вага яких не перевищує 50 кг, не підлягають письмовому декларуванню (за винятком товарів, на які відповідно до статті 197 цього Кодексу встановлено обмеження щодо переміщення громадянами через митний кордон України, і випадків, передбачених ч. 2 цієї статті) та не є об`єктом оподаткування митними платежами.

Закон не містить застережень щодо можливості іншого порядку переміщення предметів, щодо яких встановлено заборону чи обмеження.

Оскільки ОСОБА_1 обрала порядок проходження митного контролю через зону спрощеного митного контролю «зелений коридор», де не передбачено наявність у пасажира предметів, на переміщення яких через митний кордон України встановлено заборони чи обмеження, переміщувала через зону спрощеного митного контролю товари, що не заборонені та не обмежені законодавством України, конфіскація даних товарів застосовуватися не може.

З огляду на наведене, в діях ОСОБА_1 наявний склад адміністративного правопорушення, відповідальність за яке передбачена ст. 471 МК України.

За таких обставин, вбачається за необхідне застосувати до ОСОБА_1 адміністративне стягнення у виді накладення штрафу в розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, відповідно до ст. 40-1 КУпАП та ЗУ «Про судовий збір» з гр. ОСОБА_1 підлягає стягненню судовий збір у розмірі 420,40 грн.

Керуючись ст.ст. 40-1, 245, 280, 283, 284 Кодексу України про адміністративні правопорушення, ст.ст. 196-197, 366, 374, 471, 526-529 Митного кодексу України, -

ПОСТАНОВИВ:

Громадянку України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати винним у порушенні митних правил, передбачених статтею 471 Митного Кодексу України.

Накласти на громадянку України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адміністративне стягнення у вигляді штрафу на користь держави у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 1700 гривень який підлягає сплаті за наступними реквізитами: отримувач: УДКСУ у Солом`янському районі; Код ЄДРПОУ: 38050812; МФО: 899998; банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), р/р:UA928999980323040106005026010 призначення платежу: постанова суду від 12 червня 2020 року про притягнення до адміністративної відповідальності за ст. 471 МК України ОСОБА_1 .

Стягнути з гр. ОСОБА_1 на користь держави судовий збір у розмірі 420 (чотириста двадцять) грн. 40 коп.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Апеляційна скарга подається до Київського апеляційного суду через Солом`янський районний суд м. Києва протягом десяти днів з дня винесення постанови.

Постанова пред`являється до виконання протягом трьох місяців.

Суддя І.А. Усатова

Джерело: ЄДРСР 90822504
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку