open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 648/2158/20

Провадження № 2/648/710/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 липня 2020 року смт.Білозерка

Суддя Білозерського районного суду Херсонської області Кусік І.В., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поновлення межі у порядку п.3 ст. 107 Земельного кодексу України, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з вказаною позовною заявою до ОСОБА_2 про поновлення межі у порядку п.3 ст. 107 Земельного кодексу України, відповідно до якої просив встановити факт, що має юридичне значення, визнавши обставини вказані у позові об`єктивним, сам позов підлягаючий задоволенню, а саме, що продовольчий склад площею 517,5 м.кв., розташований на земельній ділянці комунальної власності площею 0,2795 га. за адресою: АДРЕСА_1 , придбано позивачем ОСОБА_1 , на законних підставах і на сьогоднішній день є приватна власністю разом із земельною ділянкою за кадастровим номером №6520387000:01:016:0016, та позивачем не порушено межу земельної ділянки відповідача. У разі порушення позивачем межі, відновити межу між земельними ділянками, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 .

Крім того, просив суд витребувати від інвентар бюро Херсонської області інвентарні справи на будинки АДРЕСА_2 ; від відділу Держземгеокадастру в Білозерському районі Херсонської області витребувати розроблену технічну документацію, стосовно кадастрового номера 6520387000:01:016:0016 та призначити по справі земельно-технічну експертизу.

До позовної заяви було долучено лише копію довіреності на представника, копію позову та оригінал квитанції про оплату судового збору в сумі 860,00 грн.

Таким чином, позивач звернувся до суду з позовом, предметом якого є поновлення межі у порядку п.3 ст.107 Земельного кодексу України. При цьому, частина заявлених вимог містить ряд клопотань та заяв процесуального характеру, які не можуть бути розглянуті судом в рамках ЦПК України як позовні вимоги.

Положеннями ст.12 ЗК України визначені повноваження сільських, селищних, міських рад та їх виконавчих органів у галузі земельних відносин. Так, до їх повноважень, зокрема, входить вирішення земельних спорів та інших питань у галузі земельних відносин відповідно до закону.

Згідно ст.106 ч.2 ЗК України, види межових знаків і порядок відновлення меж визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері земельних відносин.

Статтею 158 ч. 3, 4, 5 ЗК України визначено, що органи місцевого самоврядування вирішують земельні спори у межах населених пунктів щодо меж земельних ділянок, що перебувають у власності і користуванні громадян, та додержання громадянами правил добросусідства, а також спори щодо розмежування меж районів у містах.Центральний органвиконавчої влади,що реалізуєдержавну політикуу сферіземельних відносин,вирішує земельніспори щодомеж земельнихділянок замежами населенихпунктів,розташування обмеженьу використанніземель таземельних сервітутів. У разі незгоди власників землі або землекористувачів з рішенням органів місцевого самоврядування, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, спір вирішується судом. При цьому, порядок розгляду земельних спорів органами місцевого самоврядування та центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, встановлений положеннями ст.159 ЗК України.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що чинним законодавством України, зокрема ст.ст. 12, 106, 158, 159 ЗК України, визначений досудовий порядок вирішення земельних спорів в частині поновлення меж земельних ділянок. Даних про те що позивач дотримався встановленого порядку вирішення вищевказаного земельного спору, позивачем не надано, а судом не встановлено.

Вимогами ст.5 ЦПК України визначені, способи захисту, які застосовуються судом. Так, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

У своїй практиці Європейський суд неодноразово наголошував, що право на доступ до суду, закріплене у п.1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, не є абсолютним: воно може бути піддане допустимим обмеженням, оскільки вимагає за своєю природою державного регулювання. Держави-учасниці користуються у цьому питанні певною свободою розсуду.

Європейський суд з прав людини вказує, що право на доступ до суду має бути ефективним. Реалізуючи п.1 ст.6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, кожна держава-учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких - не допустити судовий процес у безладний рух.

Згідно ст.186ч.1п.1ЦПК України,суддя відмовляєу відкриттіпровадження усправі,якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

З огляду на вищевикладене, зважаючи на висновок суду про неможливість розгляду судом даної заяви в рамках позовного провадження ЦПК України, суддя відмовляє ОСОБА_1 у відкритті провадження у справі відповідно до вимог п.1 ч.1 ст.186 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 5, 186 ч.1 п.1 ЦПК України, ст.ст. 12, 106, 158, 159 ЗК України, п.1 ст.6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Відмовити у відкритті провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поновлення межі у порядку п.3 ст. 107 Земельного кодексу України.

Копію ухвали про відмову у відкритті провадження надіслати позивачу.

Ухвала може бути оскаржена до Херсонського апеляційного суду шляхом подачі Ухвала може бути оскаржена до апеляційного суду Херсонської області через Білозерський районний суд Херсонської області протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя Рибас А.В.

Джерело: ЄДРСР 90792639
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку