open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

490/3230/20 від13.07.2020

н\п 3/490/2153/2020

Центральний районнийсуд м.Миколаєва

________________________________________________________________________________

Справа № 490/3230/20

н\п 3/490/2153/2020

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13.07.2020 року суддя Центрального районного суду м.Миколаєва Медюк С.О., за участю секретаря Грекова О.В., розглянувши матеріали адміністративної справи про порушення митних правил, які надійшли з Чорноморської митниці Держмитслужби, відносно

громадянина РеспублікиПольща ОСОБА_1 ОСОБА_2 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.KOMAROW-OSADA (Республіка Польща), працюючого капітаном т/х «TIVOLI PARK», паспорт НОМЕР_1 , виданий ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

про вчинення правопорушення, передбаченого ст.472 Митного кодексу України, -

ВСТАНОВИВ:

19.02.2020 року відносно ОСОБА_4 ( ОСОБА_2 ) було складено протокол про порушення митних правил №0035/50800/20 за ст.472 Митного кодексу України.

Так, 19 лютого 2020 року в зоні митного контролю м/п «Миколаїв-морський» в Миколаївському морському порту, причал №12, при здійснені митного контролю та оформлення т/х «TIVOLI PARK», прапор Ліберія, який вибував до порту ОСОБА_5 (Республіка Індія), капітан вказаного судна громадянин Республіки Польща LEGIEC ADAM заявив в CHEMICAL STORE DECLARATION (Декларація судової хімії) від 19.02.2020 року про наявність на борту вказаного судна товарів: хімічної речовини «DREW EDGE» в кількості 95 літрів.

Того ж дня, під час здійснення митного огляду зовнішньої палуби виявлено, що на борту вказаного судна знаходиться в наявності товари: хімічна речовина «DREW EDGE» в кількості 920 літрів, що на 825 літрів більше, ніж було задекларовано в CHEMICAL STORE DECLARATION (Декларація судової хімії) від 19.02.2020 року капітаном судна громадянином Республіки Польща LEGIEC ADAM. Вартість незадекларованої хімічної речовини «DREW EDGE» в кількості 825 літрів складає 63521,51 грн..

Таким чином, 19.02.2020 року при проведенні митного оформлення вибуття з України т/х «TIVOLI PARK», прапор Ліберія, капітан даного судна, громадянин Республіки Польща ОСОБА_4 не заявив за встановленою формою точні та достовірні відомості про наявність на борту судна товарів: хімічної речовини «DREW EDGE» в кількості 825 літрів, вартістю 63521,51 грн. при переміщенні через митний кордон України.

Представник Чорноморської митниці Держмитслужби в судове засідання не з`явився, 10.07.2020 року надав суду клопотання, в якому просив проводити розгляд справи за його відсутності, відомості вказані в протоколі підтримав в повному обсязі.

ОСОБА_6 ADAM ( ОСОБА_2 ) у судове засідання не з`явився, в матеріалах справи наявна його заява від 19.02.2020 року, в якій він просив розглядати справу за його відсутності, провину визнав.

Дослідивши протокол та надані до нього матеріали, дійшов наступного.

Згідно ст.489 МК України, при розгляді справи про порушення митних правил повинно бути з`ясовано: чи було вчинено адміністративне правопорушення, чи винна дана особа у його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності, чи є обставини, що пом`якшують або обтяжують відповідальність, чи є підстави для звільнення особи, що вчинила правопорушення від адміністративної відповідальності, а також з`ясовані інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Відповідно до ст.472 Митного Кодексу України, передбачена відповідальність за недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення, що переміщуються через митний кордон України, тобто незаявлення за встановленою формою точних та достовірних відомостей (наявність, найменування або назва, кількість тощо) про товари, транспортні засоби комерційного призначення, які підлягають обов`язковому декларуванню у разі переміщення через митний кордон України.

Під час переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України декларант, уповноважена ним особа або перевізник залежно від виду транспорту, яким здійснюється перевезення товарів, надають органу доходів і зборів в паперовій або електронній формі визначеніст.335 МК Українидокументи та відомості при перевезенні водним транспортом, зокрема, декларація про припаси (суднові припаси).

Згідно зі ст.257МК України декларування здійснюється шляхом заявлення за встановленою формою (письмовою, усною, шляхом вчинення дій) точних відомостей про товари, мету їх переміщення через митний кордон України, а також відомостей, необхідних для здійснення їх митного контролю та митного оформлення.

Митному контролю підлягають усі товари, транспортні засоби комерційного призначення, які переміщуються через митний кордон України (ч.1ст.318 МК України).

Відповідно до п.16 «Типової технологічної схеми здійснення контролю водних транспортних засобів перевізників і товарів, що переміщуються ними, у пунктах пропуску через державний кордон», затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 21.05.2012 року №451, для здійснення митного контролю капітан судна або інша особа, що входить до командного складу судна і належним чином уповноважена на це капітаном, подає документи, передбаченіМитним кодексом України.

Згідно вимог ст.334 МК України, особи, які переміщують товари через митний кордон України, зобов`язані надавати органам доходів і зборів документи та відомості, необхідні для здійснення митного контролю.

Як вбачається з матеріалів справи, капітаном судна т/х «TIVOLI PARK», прапор Ліберія, 19.02.2020 року подано декларацію в якій зазначено, що залишки хімічної речовини «DREW EDGE» складають 95 літрів.

З документів, що підтверджують проведення огляду судна (зовнішньої палуби) вбачається, що фактично на судні знаходиться 920 літрів хімічної речовини «DREW EDGE», що на 825 літрів більше, ніж було задекларовано капітаном (а.с.5-7, 11, 27).

Відтак, з матеріалів справи встановлено, що ОСОБА_4 ( ОСОБА_2 ), будучи капітаном т/х «TIVOLI PARK», прапор Ліберія, 19.02.2020 року, при здійсненні митного оформлення вказаного судна не заявив за установленою формою точні та достовірні відомості про кількість наявної на борту судна суднових запасів - залишки хімічної речовини «DREW EDGE» при переміщенні його через митний кордон України.

Згідно довідки старшого державного інспектора відділу запобігання та протидії контрабанді наркотиків і зброї управління запобігання та протидії контрабанді та порушення митних правил від 19.02.2020 року, вартість хімічної речовини «DREW EDGE» складає - 3,15 доларів США за літр (825*3,15*24,4431=63521,51 грн.). При цьому, вищезазначений товар, як безпосередній предмет порушення митних правил, вилучено не було, що підтверджується письмовим повідомленням капітана судна від 19.02.2020 року, оскільки вказана речовина необхідна для безпечної експлуатації судна в цілому (а.с.18).

Крім того, з метою забезпечення сплати штрафу, під час складення протоколу у капітана судна т/х «TIVOLI PARK» - LEGIEC ADAM (Леджиц Адам) вилучено 5200 доларів США, що станом на 19.02.2020 року за курсом НБУ становить 127104 грн. 12 коп. (а.с.23-26).

Так, відповідно до розділу 2, підрозділ А «Загальна частина», Конвенції про полегшення міжнародного морського судноплавства 1965 року, при прибутті або відправлені суден, наведений перелік документів, які обов`язково подаються адміністрацією суден, при цьому вказана «декларація про суднові припаси».

Відповідно до Розділу 1 «Визначення і загальні положення», вказаної Конвенції, «суднові припаси» - товари, призначені для споживання на судні, включаючи продовольчі товари, товари, що підлягають продажу пасажирам і членам екіпажу судна, пальне і мастильні матеріали. Сюди не входять предмети суднового спорядження і суднові запасні частини.

Також, правовий статус суднових припасів чітко визначений положеннямиМитного кодексу України.

Так, відповідно до п.57 ч.1ст.4 Митного кодексу України, товари - будь-які рухомі речі, у тому числі ті, на які законом поширено режим нерухомої речі (крім транспортних засобів комерційного призначення), валютні цінності, культурні цінності, а також електроенергія, що переміщується лініями електропередач.

Відповідно до п.48 ч.1ст.4 Митного кодексу України, припаси це товари, необхідні для експлуатації і технічного обслуговування транспортних засобів на шляху прямування та у пунктах проміжних стоянок чи зупинок, у тому числі паливно-мастильні матеріали.

Отже, у розумінні термінів, що містяться уст.4 МК України, законодавець без будь-яких застережень відносить припаси до товарів, так як: по-перше, припаси є рухомою річчю, а по-друге, припаси це товари, необхідні для експлуатації і технічного обслуговування транспортних засобів.

На підставі викладеного, суддя приходить до висновку про порушення капітаном т/х «TIVOLI PARK» - LEGIEC ADAM ( ОСОБА_2 ) вимог ст.472 МК України, що полягає у недекларуванні товарів, які були переміщенні через митний кордон України, тобто не заявив за встановленою формою точні та достовірні відомості (наявність, найменування або назва, кількість тощо) про товари, які підлягають обов`язковому декларуванню у разі переміщення через митний кордон України.

Крім цього, санкція ст.472МК України передбачає накладення штрафу в розмірі 100 відсотків вартості товарів, транспортних засобів комерційного призначення - безпосередніх предметів порушення митних правил з конфіскацією цих товарів, транспортних засобів.

Відповідно до ч.3 ст.511 МК України передбачено, що разі вчинення порушення митних правил особою, яка не має в Україні постійного місця проживання або адреси, допускається тимчасове вилучення товарів, транспортних засобів у кількості, необхідній для забезпечення стягнення штрафу або вартості товарів, транспортних засобів відповідно до частини другоїстатті 541 цього Кодексу.

За такого, враховуючи характер вчиненого правопорушення, особу правопорушника, суддя вважає за необхідне застосувати до нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу зі сплатою вартості товару в якості конфіскації.

Крім цього, згідно ст.40-1КУпАП слід стягнути з ОСОБА_4 ( ОСОБА_2 ) на користь держави судовий збір в сумі 439,40 грн..

Керуючись ст.ст.458,472,486,541,527,529 МК України, ст.ст. 283-285 КУпАП, -

ПОСТАНОВИВ:

Визнати громадянина Республіки Польща ОСОБА_4 ( ОСОБА_2 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , винним у вчинені адміністративного правопорушення, передбаченого ст.472 Митного кодексу України, та накласти на нього адміністративне стягнення у вигляді:

- штрафу: у розмірі 100% вартості товарів, безпосередніх предметів порушення митних правил, тобто у сумі 63521 (шістдесят три тисячі п`ятсот двадцять одна) грн. 51 коп., що має бути перерахований на розрахунковий рахунок UA588999980313090106000014006, отримувач коштів УК у м.Миколаїв/Централ.р-н/21081100, код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37992781, код банку отримувача (МФО) 899998, банк отримувача Казначейство України (ЕАП), код класифікації доходів бюджету 21081100.

Стягнути із LEGIECADAM( ОСОБА_2 ) на користь держави в якості конфіскації вартість предмету порушення митних правил 825 літрів хімічної речовини «DREW EDGE» в сумі 63521 (шістдесят три тисячі п`ятсот двадцять одна) грн. 51 коп..

Стягнути з ОСОБА_4 ( ОСОБА_2 ) на користь держави судовий збір в сумі 439 (чотириста тридцять дев`ять) грн. 40 коп., що підлягає перерахуванню до УК у м.Миколаїв /Централ.р-н/22030101, на розрахунковий рахунок №UA698999980313181206000014006, код отримувача 37992781, банк Казначейство України (ЕАП), код класифікації доходів бюджету: 22030101.

Відповідно до ч.3 ст.511, ч.2 ст.541 МК України, постанова суду в частині стягнення з громадянина Республіки Польща ОСОБА_1 ОСОБА_2 ) суми штрафу, здійснити шляхом перерахування в дохід держави грошових коштів (5200 доларів США), вилучених під час складення протоколу.

Постанову протягом десяти днів з дня винесення може бути оскаржено до Миколаївського апеляційного суду через Центральний районний суд м.Миколаєва.

Суддя С.О. Медюк

Джерело: ЄДРСР 90790129
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку