open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 236/484/19

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 липня 2020 року

м

. Лиман

Краснолиманський міський суд Донецької області у складі:

головуючого судді Саржевської І.В.,

за участю: секретаря Олійник С.М.,

прокурора Дюміна О.В., Хмельової Н.А.,

захисника Гур`єва В.М.,

обвинуваченої ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Лиман кримінальне провадження (№ за ЄРДР 12018050420000486 від 17.07.2018) за обвинуваченням:

ОСОБА _1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка народилася в м. Краматорську Донецької області, гр-ки України, з вищою освітою, працювала на момент інкримінованих дій на посаді директора філії «Орлятко» підприємства заснованого на власності об`єднання громадян «Позаміський дитячий заклад оздоровлення та відпочинку «Яструбок», на теперішній час працює тренером у КЗ «Донецький палац молоді «Юність», має на утриманні двох неповнолітніх дітей: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , розлученої, раніше не судимої, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 325 КК України,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА _1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вчинила кримінальне правопорушення за таких обставин.

Відповідно до ст.ст. 19 ч.І, 20-1 ч.І, Закону України «Про

оздоровлення та відпочинок дітей» - дитячий заклад оздоровлення та відпочинку

зобов`язаний: створити дитині безпечні умови перебування, забезпечити охорону

її життя і здоров`я, надати невідкладну медичну допомогу; керівник дитячого

закладу оздоровлення та відпочинку несе відповідальність за якість послуг, які

надає такий заклад, та за збереження життя і здоров`я дітей, які перебувають у

такому закладі, відповідно до закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» - оператори ринку відповідають за виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів у межах діяльності, яку вони здійснюють.

Згідно пункту 8.15 Державних санітарних правил і норм «Улаштування, утримання і організація режиму діяльності дитячих оздоровчих закладів» ДСанПіН 5.5.5, 23-99, відповідальність за організацію і якість харчування в оздоровчому закладі несуть, зокрема керівники установи.

Згідно пункту 4 Порідку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства освіти і науки України 01.06.2005 № 242/329, відповідальними за організацію харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, за матеріально-технічний стан харчоблоку, додержання вимог санітарного законодавства є засновники (власники), керівники цих закладів та організації (підприємства), що забезпечують харчування дітей.

Відповідно до «Положення про позаміський дитячий заклад оздоровлення та відпочинку «Орлятко», затверджений директором установи у 2018 році, заклад є філією без статусу юридичної особи підприємства, заснованого на власності об`єднання громадян «Позаміський дитячий заклад оздоровлення та відпочинку •Яструбок».

Позаміський заклад оздоровлення та відпочинку «Орлятко» (далі дитячий

заклад ПЗОВ «Орлятко») є тимчасово діючий, спеціально організований заклад,

призначений для оздоровлення, відпочинку, розвитку дітей, та розташований за

адресою: 84130, Донецька область, Лиманський район, с. Соснове, вул. Новака,

буд. З.

Дитячий заклад має матеріально-технічну базу, кадрове забезпечення та технології для надання послуг з оздоровлення та відпочинку дітей відповідно до державних соціальних стандартів надання послуг з оздоровлення та відпочинку, є приватною формою власності та у своїй діяльності керується - Конституцією України, законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, іншими нормативно-правовими актами, наказами та розпорядженнями засновника (власника).

Відповідно до п.4 вказаного Положення - працівники дитячого закладу «Орлятко» відповідно до своїх функціональних повноважень несуть відповідальність за збереження життя та здоров`я дітей, які перебувають в ньому.

Згідно п. 6 вказаного Положення працівники «Орлятко» зобов`язані:

*педагогічні та медичні - перед початком роботи пройти спеціальну підготовку визначену законодавством;

*під час прийняття на роботу подати документ про проходження обов`язкового медичного огляду, який дає право працювати з дітьми та медичну книжку встановленого зразка;

*дотримуватися вимог Положення позаміського дитячого закладу «Орлятко», виконувати правила внутрішнього розпорядку та посадові обов`язки;

*берегти життя та здоров`я дітей, захищати їх інтереси, пропанувати здоровий спосіб життя.

Позаміський дитячий заклад «Орлятко» забезпечує збалансоване харчування дітей, необхідне для їх нормального росту і розвитку, із дотриманням вимог щодо якості та безпеки продукції, визначених нормативними документами.

У позаміському дитячому закладі «Орлятко» створюються безпечні умови перебування дитини, забезпечується охорона її життя і здоров`я, особистого майна, надання медичної допомоги, страхування від нещасного випадку, виконання освітніх програм, організація змістовного дозвілля тощо.

Згідно наказу № к 02/01 від 02.06.2018 директором Позаміського дитячого закладу оздоровлення та відпочинку «Орлятко» далі (ПДЗОВ «Орлятко») призначена ОСОБА_1 . 03.06.2018 ОСОБА_1 приступила до виконання своїх службових обов`язків.

Відповідно п.5 Положення «Про позаміський дитячий заклад оздоровлення та відпочинку «Орлятко» директор здійснює наступні повноваження:

*затверджує календарний план роботи, режим дня з урахуванням типу закладу та правила внутрішнього розпорядку для дітей та працівників позаміського дитячого закладу «Орлятко»;

*інструктує працівників позаміського дитячого закладу «Орлятко» з охорони праці, профілактики травматизму, запобігання нещасним випадкам з дітьми, дотримання санітарно-гігієнічних норм і правил, а також надання першої невідкладної допомоги забезпечує підприємство;

*забезпечує дотримання санітарно-гігієнічних, протипожежних норм і правил охорони праці;

*здійснює контроль за оздоровчо-виховним процесом та процесом, відпочинку, забезпечує створення належних умов для оздоровлення та відпочинку дітей;

*розпоряджається в межах своїх повноважень, визначених керівництвом підприємства ПЗВОГ «ПДЗОВ Яструбок»;

*видає в межах своїх повноважень накази та розпорядження, організовую і контролює їх виконання;

*вживає заходи заохочення та дисциплінарного впливу до працівників закладу «Орлятко».

Відповідно до посадової інструкції директора ПЗВОГ «ПДЗОВ Яструбок» філія «Орлятко» ОСОБА_1 на неї покладені наступні обов`язки:

- п.2.8 організовувати харчування дітей та співробітників;

- п.2.9 організовувати медичне обслуговування співробітників Філії «Орлятко» і

відпочиваючих дітей;

- п.2.12 забезпечувати належні умови перебування дітей в філії «Орлятко»;

- п.2.18 своєчасно готувати і направляти в різні організації необхідні для здійснення діяльності філії «Орлятко» документи, накази, заявки, листи, договори та ін.; належним чином вести необхідну внутрішню документацію;

- п.2.22 організовувати роботу всіх служб, філії «Орлятко», контролювати їх роботу;

- п.2.25 здійснювати контроль за дотриманням Правил внутрішнього трудового розпорядку, режимних моментів, санітарро-гігієнічних правил та норм, норм і вимог охорони праці та техніки безпеки, протипожежної та екологічної безпеки;

- п.2.31 організувати суворе дотримання санітарного режиму філії «Орлятко».

Директор філії «Орлятко» несе дисциплінарну, адміністративну, матеріальну, кримінальну відповідальність у рамках чинного законодавства.

Таким чином, ОСОБА_1 працюючи на посаді директора Позаміського дитячого закладу оздоровлення та відпочинку «Орлятко», виконувала організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські обов`язки, тобто відповідно до п.1 примітки до ст.364 КК України є службовою особою, та відповідно до Положення про заклад та посадової інструкції є службовою особою, до обов*язків якої входить організація додержання, забезпечення та виконання санітарних правил та норм, встановлених з метою запобігання інфекційним захворюванням, неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними.

14.07.2018 до позаміського дитячого закладу оздоровлення та відпочинку «Орлятко» у селище Соснове Лиманського району Донецької області, заїхала друга зміна дітей, строком на 21 добу, у кількості 134 дитини віком від 7 до 19 років.

16.07.2018 приблизно о 23 годині 00 хвилин шістьом дітям у закладі стало зле, скаржились на болі у животі, нудоту та підвищену температуру тіла.

17.07.2018 до 09 години 00 хвилин з аналогічними скаргами звернулось ще 27 дітей.

18.07.2018 до 21 години 00 хвилин до лікарень міст Лиману, Слов`янська, Краматорська та Дружківки Донецької області службою швидкої медичної допомоги було доставлено 84 особи.

Станом на 06.08.2018 до лікарняних закладів для надання медичної допомоги звернулись 94 особи.

Усіх дітей та працівників табору було госпіталізовано до лікарських установ м. Лиман, м. Слов`янська, м. Краматорська, м. Дружківки та м. Мирнограду Донецької області, де вони перебували на стаціонарному лікуванні в інфекційних відділеннях.

ОСОБА_1 , обіймаючи посаду директора дитячого позаміського закладу оздоровлення та відпочинку «Орлятко», розташованого за адресою: Донецька обл., Лиманський район, с. Соснове, вул. Новака, буд. 3, будучи особою, зобов`язаною в силу займаної посади та функціональних обов`язків забезпечувати, контролювати та організовувати дотримання в установі санітарних правил і норм з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням і боротьби з ними, недопущення поширення цих захворювань, достовірно знаючи про це, діючи умисно у період часу з 14.07.2018 по 17.07.2018, порушила ряд санітарних правил і норм щодо запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням і боротьби з ними, недопущення поширення цих захворювань.

Зокрема , обвинуваченою було порушено:

-вимоги пункту 12.3.2. Державних санітарних правил і норм «Улаштування, утримання і організація режиму діяльності дитячих оздоровчих закладів» ДСанІІіН 5.5.5.23-99; пунктів 5.60., 7.22. Державних санітарних правил розміщення, улаштування та експлуатації оздоровчих закладів, затверджених наказом Міністерства охорони здоров`я України від 19.06.1996 № 172, медпрацівниками ПДЗОВ «Орлятко» не здійснювався контроль за наявністю гнійничкових захворювань шкіри з 16.07.2018 (за записами в журналі здоров`я), шеф-кухар та комірник жодного разу не фіксували в журналі здоров`я свого стану;

-вимоги статті 21 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» №1645 III від 06.04.2000; пункт 2.4. Державних санітарних правил і норм «Улаштування, утримання і організація режиму діяльності дитячих оздоровчих закладів ДСанПіН 5.5.5.23-99; пункт І частини 1 статті 48 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» № 771/97-ВР від 23.12.1997, внаслідок чого кухар ОСОБА_4 була прийнята на роботу та приступила до виконання своїх службових обов`язків з 06.07.2018, але закінчила проходження медогляду 13.07.2018;

-пункт 12.3.2. Державних санітарних прав і норм «Улаштування, утримання і організація режиму діяльності дитячих оздоровчих закладів» ДСанПіН 5.5.5.23-99; пункт 7.22 Державних санітарних правил розміщення, улаштування та експлуатації оздоровчих закладів, затверджених наказом Міністерства охорони здоров`я України від 19.06.1996 № 172; пункт 1 частини 1 статті 48 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» № 771/97-ВР від 23.12.1997, внаслідок чого співробітник харчоблоку ОСОБА_5 , незважаючи на те, що 15.07.2018 зверталася до медпункту зі скаргами на головний біль, слабкість, трикратну діарею та підвищення температури тіла до 37,0°С була допущена до виконання своїх обов`язків 16.07.2018 та 17.07.2018;

-вимоги пункту 8.11 Державних санітарних правил і норм «Улаштування, утримання і організація режиму діяльності дитячих оздоровчих закладів» ДСанПіН 5.5.5.23-99; пункт 7.23. Державних санітарних правил розміщення, улаштування та експлуатації оздоровчих закладів, затверджених наказом Міністерства охорони здоров`я України від 19.06.1996 № 172, що виразилось у тому, що не вівся журнал вибракування готової їжі на харчоблоці, останній запис про дозвіл на видачу від медпрацівника - (сніданок) датований 16.07.2018;

-вимоги пункту 8.3. Державних санітарних правил і норм «Улаштування, утримання і організація режиму діяльності дитячих оздоровчих закладів» ДСанПіН 5.5.5.23-99; пункт 5.39. Державних санітарних правил розміщення, улаштування та експлуатації оздоровчій закладів, затверджених наказом Міністерства охорони здоров`я України від 19.06.1996 № 172; пункт б частини 1 статті 49 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» № 771/97-ВР від 23.12.1997 - в частині того, що товарне сусідство готово та сирої продукції при зберіганні не дотримується (в коморі в низькотемпературній шухляді зберігається м`ясо курки, печінка яловича, риба, ковбасні вироби, сир, масло вершкове, при перевірці температура становить +1 градус С, температурні листи відсутні);

-вимоги пункту 8.1. Державних санітарних правил і норм «Улаштування, утримання і організація режиму діяльності дитячих оздоровчих закладів» ДСанПіН 5.5.5.23-99; пункт 5.39. Державних санітарних правил розміщення, улаштування та експлуатації оздоровчих закладів, затвердженій наказом Міністерства охорони здоров`я України від 19.06.1996 № 172; пункт 5 частини 1 статті 49 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» № 771/97-ВР від 23.12.1997 - в частині того, що зберігання молочної продукції здійснюється при температурі +10+12 градусів С, тоді як виробником декларується до +6 градусів по С (молоко, ряжанка, йогурт);

-вимоги пунктів 19, 22, 23 Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства освіти і науки України 01.06.2005№ 242/329; пункт 8.5. Державних санітарних правил і норм «Улаштування, утримання і організація режиму діяльності дитячих оздоровчих закладів» ДСанПіН 5.5.5.23-99 - в частині того, що в харчуванні дітей використовуються страви, які не включені в узгоджене Держпродспоживслужбою перспективне меню, щоденне меню розробляється калькулятором і не затверджується адміністрацією;

-вимоги пунктів 5.4., 5.8 Державних санітарних правил розміщення, улаштування та експлуатації оздоровчих закладів, затверджених наказом Міністерства охорони здоров`я України від 19.06.1996 № 172 - в частині того, що відсутні умови для виконання вимог особистої гігієни в цеху первинної обробки овочів (немає мила, антисептика, рушника) та в санвузлі для співробітників харчоблоку (немає антисептика), а також невпорядковане зберігання прибирального інвентарю (відсутній прибиральний інвентар в санвузлі співробітників, в м`ясному цеху є тільки швабра, тощо);

-вимоги пункту 8.2. Державних санітарних правил і норм «Улаштування, утримання і організація режиму діяльності дитячих оздоровчих закладів» ДСанПіН 5.5.5.23-99; пункту 16 Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства освіти і науки України 01.06.2005 №242/329 - в частині того, що незадовільно ведеться облік харчових продуктів - немає журналу бракеражу швидкопсувної продукції у комірника;

-вимоги пункту 8.9. Державних санітарних правил і норм «Улаштування, утримання і організація режиму діяльності дитячих оздоровчих закладів» ДСанПіН 5.5.5.23-99; пункту 5.46. Державних санітарних правил розміщення, улаштування та експлуатації оздоровчих закладів, затверджених наказом Міністерства охорони здоров`я України від 19.06.1996 № 172; пункту 3 частини І статті 49 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» № 771/97-ВР від 23.12.1997 - внаслідок чого на обід 17.07.2018 в цеху первинної обробки овочів були нарізані томати, та оминаючи цех холодних закусок, видані в ємності «овочі сирі».

Зазначені порушення санітарних правил, допущені директором закладу ОСОБА_1 , спричинили масове харчове отруєння відпочиваючих у таборі «Орлятко» осіб та поширення інфекційних захворювань.

Згідно із заключним позачерговим повідомленням про реєстрацію спалаху гострої дизентерії Зонне у філії «Орлятко» ПДЗОВ «Яструбок» від 25.07.2018, наданого Державною установою «Донецький обласний лабораторний центр МОЗ України» - встановлено заключний діагноз: дизентерія Зонне, гостре гладке протікання; гострий гастроентеріт, викликаний золотистим стафілококом. Вірогідним фактором передачі є їжа, виготовлена на харчоблоці закладу (зокрема, каша вівсяна та борщ «Український»).

Вірогідним джерелом інфекції були співробітники харчоблоку закладу, у яких виділено Зонне (2 особи), ауреус (5 осіб, із них у 2-х у поєднанні з Зонне).

Обставинами, що сприяли виникненню групової захворюваності, є наявність на роботі працівників харчоблоку з ознаками гострої кишкової інфекції та працівників, у яких виділено Зонне та ауреус без ознак захворювання, порушення на харчоблоці вимог особистої гігієни, дезрежиму, правил миття посуду та прийом деяких співробітників без повного медичного огляду.

Поширення інфекції серед відпочиваючих і персоналу стало можливим через чисельні порушення вимог санітарного законодавства в роботі харчоблоку, що призвело до реалізації харчового і контактно-побутового шляхів передачі інфекційних захворювань.

Порушення вказаних вище вимог санітарних правил і норм у діяльності закладу «Орлятко», допущені директором ОСОБА_1 , спричинили наслідки у виді масового отруєння інфекційними захворюваннями 93 осіб (з яких 41 особа звернулись із заявою про визнання потерпілими), в тому числі дітей, які перебували у таборі «Орлятко» з 14.07.2018, вживали їжу, а саме:

висновками експерта за результатами проведення комісійних судово-медичних експертиз щодо -

неповнолітніх осіб: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_13 , ОСОБА_17 , ІНФОРМАЦІЯ_14 , ОСОБА_18 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , ОСОБА_19 , ІНФОРМАЦІЯ_15 , ОСОБА_20 , ІНФОРМАЦІЯ_16 , ОСОБА_21 , ІНФОРМАЦІЯ_17 , ОСОБА_22 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , ОСОБА_23 , ІНФОРМАЦІЯ_13 , ОСОБА_24 , ІНФОРМАЦІЯ_18 , ОСОБА_25 , ІНФОРМАЦІЯ_19 , ОСОБА_26 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , ОСОБА_27 , ІНФОРМАЦІЯ_20 , ОСОБА_28 , ІНФОРМАЦІЯ_21 , ОСОБА_29 , ІНФОРМАЦІЯ_22 , ОСОБА_30 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_31 , ІНФОРМАЦІЯ_23 , ОСОБА_32 , ІНФОРМАЦІЯ_24 , ОСОБА_33 , ІНФОРМАЦІЯ_25 , ОСОБА_34 , ІНФОРМАЦІЯ_26 , ОСОБА_35 , ІНФОРМАЦІЯ_27 , ОСОБА_36 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_28 , ІНФОРМАЦІЯ_64., ОСОБА_37 , ІНФОРМАЦІЯ_13 , ОСОБА_38 , ІНФОРМАЦІЯ_28 , ОСОБА_39 , ІНФОРМАЦІЯ_29 , ОСОБА_40 , ІНФОРМАЦІЯ_30 , ОСОБА_41 , ІНФОРМАЦІЯ_14 , ОСОБА_42 , ІНФОРМАЦІЯ_16 , ОСОБА_43 , ІНФОРМАЦІЯ_31 , ОСОБА_44 , ІНФОРМАЦІЯ_32 , ОСОБА_45 , ІНФОРМАЦІЯ_32 , ОСОБА_46 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_47 , ІНФОРМАЦІЯ_33 , ОСОБА_48 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_49 , ІНФОРМАЦІЯ_34 , ОСОБА_50 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , ОСОБА_51 , ІНФОРМАЦІЯ_35 , ОСОБА_52 , ІНФОРМАЦІЯ_65., ОСОБА_53 , ІНФОРМАЦІЯ_36 , ОСОБА_54 , ІНФОРМАЦІЯ_21 , ОСОБА_55 , ІНФОРМАЦІЯ_15 , ОСОБА_56 , ІНФОРМАЦІЯ_33 , ОСОБА_57 , ІНФОРМАЦІЯ_37 , ОСОБА_58 , ІНФОРМАЦІЯ_38 , ОСОБА_59 , ІНФОРМАЦІЯ_39 , ОСОБА_60 , ІНФОРМАЦІЯ_13 , ОСОБА_61 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_62 , ІНФОРМАЦІЯ_40 , ОСОБА_63 , ІНФОРМАЦІЯ_23 , ОСОБА_64 , ІНФОРМАЦІЯ_28 , ОСОБА_65 , ІНФОРМАЦІЯ_41 , ОСОБА_66 , ІНФОРМАЦІЯ_19 , ОСОБА_67 , ІНФОРМАЦІЯ_40 , ОСОБА_68 , ІНФОРМАЦІЯ_24 , ОСОБА_69 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_70 , ІНФОРМАЦІЯ_42 , ОСОБА_71 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_72 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , ОСОБА_73 , ІНФОРМАЦІЯ_17 , ОСОБА_74 , ІНФОРМАЦІЯ_43 , ОСОБА_75 , ІНФОРМАЦІЯ_44 , ОСОБА_76 , ІНФОРМАЦІЯ_45 , ОСОБА_77 , ІНФОРМАЦІЯ_46 , ОСОБА_78 , ІНФОРМАЦІЯ_47 , ОСОБА_79 , ІНФОРМАЦІЯ_48 , ОСОБА_80 , ІНФОРМАЦІЯ_49 , ОСОБА_81 , ІНФОРМАЦІЯ_50 , ОСОБА_82 , ІНФОРМАЦІЯ_51 , ОСОБА_83 , ІНФОРМАЦІЯ_52 , ОСОБА_84 , ІНФОРМАЦІЯ_49 , ОСОБА_85 , ІНФОРМАЦІЯ_53 ;

повнолітніх осіб: ОСОБА_86 , ІНФОРМАЦІЯ_54 , ОСОБА_87 , ІНФОРМАЦІЯ_55 , ОСОБА_88 , ІНФОРМАЦІЯ_54 , ОСОБА_89 , ІНФОРМАЦІЯ_56 , ОСОБА_90 , ІНФОРМАЦІЯ_57 , ОСОБА_91 , ІНФОРМАЦІЯ_55 , ОСОБА_92 , ІНФОРМАЦІЯ_58 , ОСОБА_93 , ІНФОРМАЦІЯ_36 , ОСОБА_94 , ІНФОРМАЦІЯ_54 , ОСОБА_95 , ІНФОРМАЦІЯ_59 , ОСОБА_96 , ІНФОРМАЦІЯ_60 ;

відповідно до яких вказані особи перенесли гостре інфекційне захворювання, що являється харчовим отруєнням і відноситься до інфекційних захворювань. Вказаний стан відноситься до легких тілесних ушкоджень.

Згідно Наказу МОЗ України від 19.07.1995 № 133 «Про затвердження Переліку особливо небезпечного інфекційних та паразитичних хвороб людини і носійства збудників цих хвороб», діагностовані захворювання відносяться до небезпечних інфекційних захворювань.

Між встановленими вище допущеними порушеннями санітарних правил і норм з боку директора ПДЗОВ «Орлятко» ОСОБА_1 та масовим отруєнням осіб, поширенням інфекційних захворювань є прямий причинно-наслідковий зв`язок.

Отже , органом досудового розслідування дії ОСОБА_1 кваліфіковані за ч. 1 ст. 325 КК України (порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання інфекційним захворюванням і боротьби з ними, що спричинили поширення інфекційних захворювань).

У судовому засіданні, ОСОБА_1 , визнала себе повністю, підтвердила, що така її позиція є добровільною, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших негативних обставин, визнала, як достовірні всі докази по вказаному кримінальному правопорушенні.

Крім того суду підтвердила, що дійсно працювала на посаді директора Позаміського дитячого закладу оздоровлення та відпочинку «Орлятко», виконувала організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські обов`язки. Так, 14.07.2018 року до позаміського дитячого закладу оздоровлення та відпочинку «Орлятко» у селище Соснове Лиманського району Донецької області, заїхала друга зміна дітей, строком на 21 добу, у кількості 134 дитини віком від 7 до 19 років. 16.07.2018 року приблизно о 23 годині 00 хвилин шістьом дітям стало зле, скаржились на болі у животі, нудоту та підвищену температуру тіла. 17.07.2018 року до 09 години 00 хвилин з аналогічними скаргами звернулось ще 27 дітей.18.07.2018 року до 21 години 00 хвилин до лікарень міст Лиману, Слов`янську, Краматорську та Дружківки Донецької області каретами швидкої медичної допомоги було доставлено 84 особи. Станом на 06.08.2018 року до лікарняних закладів для надання медичної допомоги звернулось 94 особи. ОСОБА_1 зазначила, що будь-якого умислу на скоєння кримінального правопорушення вона не мала.

Законні передставники неповнолітніх потерпілих: ОСОБА_40 - ОСОБА_97 ,

ОСОБА_51 - ОСОБА_98 , ОСОБА_35 - ОСОБА_99 , ОСОБА_67 - ОСОБА_100 , ОСОБА_36 - ОСОБА_101 , ОСОБА_75 - ОСОБА_102 , ОСОБА_74 - ОСОБА_102 , ОСОБА_79 - ОСОБА_103 , ОСОБА_52 - ОСОБА_104 , ОСОБА_57 - ОСОБА_105 , ОСОБА_13 - ОСОБА_106 , ОСОБА_9 - ОСОБА_107 , ОСОБА_10 - ОСОБА_108 , ОСОБА_12 - ОСОБА_12 , ОСОБА_7 - ОСОБА_109 , ОСОБА_11 - ОСОБА_110 , ОСОБА_37 - ОСОБА_111 , ОСОБА_38 - ОСОБА_112 , ОСОБА_6 - ОСОБА_113 , ОСОБА_114 - ОСОБА_115 , ОСОБА_39 - ОСОБА_116 , ОСОБА_45 - ОСОБА_117 , ОСОБА_45 - ОСОБА_117 , ОСОБА_30 - ОСОБА_118 , ОСОБА_66 - ОСОБА_119 , ОСОБА_16 - ОСОБА_120 , ОСОБА_71 - ОСОБА_121 , ОСОБА_122 - ОСОБА_123 , ОСОБА_41 - ОСОБА_124 , ОСОБА_125 - ОСОБА_126 , ОСОБА_78 - ОСОБА_127 , ОСОБА_32 - ОСОБА_128 , ОСОБА_129 - ОСОБА_22 , ОСОБА_130 - ОСОБА_131 , та потерпілі: ОСОБА_87 , ОСОБА_88 , ОСОБА_132 , ОСОБА_90 ОСОБА_81 , ОСОБА_53 , ОСОБА_22 , були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового розгляду кримінального провадження, не прибули для участі в судовому засіданні, надали до суду заяви, в яких просили здійснювати судовий розгляд без їх участі та без участі неповнолітніх потерпілих, не висловлювали до обвинуваченої будь-яких претензій, у судових дебатах брати участь не бажали. Просили призначити покарання ОСОБА_1 на власний розсуд ( т.1 а.с. 75, 141, 159, 160, 161, 162, 165, 166, 168, 169, 170, 171, 173, 174, 180, 181,182, 183, 184, 185,186, 187, 188, 189, 190, 195, т.2 а.с. 127, 143, 144, 145, 142, 179).

Відповідно до ст. 84 КПК України доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Ст . 85 КПК України передбачено, що належними є докази, які прямо чи непрямо підтверджують існування чи відсутність обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та інших обставин, які мають значення для кримінального провадження, а також достовірність чи недостовірність, можливість чи неможливість використання інших доказів.

Також обставини інкримінованого ОСОБА_1 правопорушення підтверджуються дослідженими в судовому засіданні письмовими доказами, а саме:

-витягом з ЄРДР від 17.07.2018 щодо реєстрації кримінального правопорушення, правова кваліфікація якого ст. 325 ч.1 КК України (т.2, а.с. 194);

-заявою ОСОБА_133 про надання дозволу на проведення огляду харчоблоку табору ПЗВОГ «Орлятко» (т.2, а.с. 200);

-фактичними даними, які містяться в протоколі огляду від 17.07.2018 та таблицею ілюстрацією до нього, під час якого слідчим були оглянуті будівлі харчового блоку (їдальні) дитячого оздоровчого табору «Орлятко», який знаходиться в лісовому масиві с. Соснове Лиманського району Донецької області, та приміщень: цеху холодних закусок, холодильнику, м*ясного цеху, приміщення зберігання хлібу, гарячого цеху, мийки столових приборів, кухонного посуду, загальної їдальні. Під час проведення огляду фахівцями Державного обласного лабораторного цеху МОЗ України було здійснено відбір проб харчових продуктів, проб води, технологічного обладнання, побутових поверхонь інвентарю, санітарного одягу (т.2, а.с. 201-219);

-заявою ОСОБА_133 про надання дозволу на проведення огляду службового кабінету адміністративного корпусу філії ПЗВОГ «Орлятко» (т.2, а.с. 220);

-протоколом огляду від 17.07.2018 службового кабінету адміністративного корпусу філії «Орлятко» ПЗВОГ ПДЗОВ «Яструбок», в ході якого було виявлено та вилучено документи, які відповідно до постанови від 18.07.2018 залучені до матеріалів кримінального провадження в якості речових доказів. На вилучені документи ухвалою слідчого судді Краснолиманського міського суду Донецької області від 23.07.2018 накладено арешт (т. 2, а.с.221-232, т. 3, а.с. 13-20);

-заявами про залучення у кримінальному провадженні в якості потерпілих неповнолітніх та визнання їх законних представників:

ОСОБА _51 (т. 3, а.с. 21-24); ОСОБА_35 - ОСОБА_99 (т. 3, а.с. 25); ОСОБА_67 - ОСОБА_100 (т. 3, а.с. 26); ОСОБА_36 - ОСОБА_134 (т. 3, а.с. 27); ОСОБА_75 - ОСОБА_102 (т. 3, а.с. 28);ОСОБА_75 (т. 3, а.с. 29); ОСОБА_74 - ОСОБА_102 (т. 3, а.с. 30); ОСОБА_74 (т. 3, а.с. 31); ОСОБА_79 - ОСОБА_103 (т. 3, а.с. 32);ОСОБА_79 (т. 3, а.с. 35); ОСОБА_87 (т. 3, а.с. 38); ОСОБА_53 (т. 3, а.с. 39); ОСОБА_52 (т. 3, а.с. 42); ОСОБА_52 - ОСОБА_104 (т. 3, а.с. 43); ОСОБА_57 (т. 3, а.с. 47); ОСОБА_57 - ОСОБА_105 (т. 3, а.с. 48); ОСОБА_13 (т. 3, а.с. 51); ОСОБА_9 (т. 3, а.с. 56); ОСОБА_10 (т. 3, а.с. 56); ОСОБА_12 (т. 3, а.с. 63); ОСОБА_7 (т. 3, а.с. 66); ОСОБА_11 (т. 3, а.с. 69); ОСОБА_135 (т. 3, а.с. 77); ОСОБА_8 (т. 3, а.с. 78); ОСОБА_37 - ОСОБА_111 (т. 3, а.с. 79);ОСОБА_38 (т. 3, а.с. 81); ОСОБА_6 (т.3, а.с. 83); ОСОБА_114 (т.3, а.с. 84);

ОСОБА_115 (т. 3, а.с. 85); ОСОБА_39 (т.3, а.с. 90); ОСОБА_90 (т.3, а.с. 246);

ОСОБА_136 (т.4, а.с. 49); ОСОБА_122 (т.4, а.с. 43); ОСОБА_45 (т.4, а.с. 1); ОСОБА_30 (т.4, а.с. 11); ОСОБА_22 (т.4, а.с. 15); ОСОБА_131 (т.4, а.с. 22);

ОСОБА_66 (т.4, а.с. 29); ОСОБА_16 (т.4, а.с. 35); ОСОБА_71 (т.4, а.с. 39);

ОСОБА_122 (т.4, а.с. 43), ОСОБА_125 (т. 8, а.с. 80); ОСОБА_78 (т. 8, а.с. 91); ОСОБА_32 (т. 8, а.с. 98); ОСОБА_128 (т. 8, а.с. 99);

-актом санітарно-епідеміологічного розслідування спалаху гострої кишкової інфекції в ПЗВОГ «ПОЗОВ» «Яструбок», філія «Орлятко» від 17.07.2018 (т. 3, а.с. 97-99);

-заключним позачерговим повідомленням про реєстрацію спалаху гострої дизентерії Зонне в позаміському дитячому закладі оздоровлення та відпочинку «Орлятко» Лиманському району Донецької області 25.07.2018 (т. 3, а.с. 101-104);

-заявою ОСОБА_133 від 01.08.2018 про надання дозволу на огляд та вилучення посадових інструкцій директора ПЗВОГ ПДЗОВ «Яструбок», філія «Орлятко» та директора філії ПЗВОГ «Яструбок» - ПДЗОВ «Орлятко» у службовому кабінеті адміністративного корпусу приміщенні директора ПЗВОГ «Яструбок», розташованого за адресою: Донецька область, м. Святогірськ, вул. Кільцева, 58 Б та протоколом огляду від 01.08.2018 в ході якого вилучені оригінали посадових інструкцій директора ПЗВОГ ПДЗОВ «Орлятко» та директора філії ПЗВОГ ПДЗОВ «Яструбок»; посадовими інструкціями та постановою від 0108.2018 про залучення їх до матеріалів кримінального провадження як речових доказів, ухвалою слідчого судді Краснолиманського міського суду від 09.08.2018 про накладення арешту на зазначені інструкції (т. 3, а.с. 106, 115-117, 124-125);

-ухвалою Краматорського міського суду Донецької області від 03.09.2018 про тимчасовий доступ до речей і документів, а саме оригіналів медичних карт стаціонарних хворих та протоколом тимчасового доступу до речей та документів від 20.09.2018 (т. 3, а.с. 162-164, т. 3, а.с. 169);

-ухвалою Краматорського міського суду Донецької області від 03.09.2018 про тимчасовий доступ до речей і документів, а саме оригіналів медичних карт стаціонарних хворих та протоколом тимчасового доступу до речей та документів від 21.09.2018 (т. 3, а.с. 180-183, т. 3, а.с. 189-190);

-ухвалою Краматорського міського суду Донецької області від 03.09.2018 про тимчасовий доступ до речей і документів, а саме оригіналів медичних карт стаціонарних хворих та протоколом тимчасового доступу до речей та документів від 19.09.2018(т. 3, а.с. 207-211; т. 3, а.с. 203-206);

-ухвалою Краматорського міського суду Донецької області від 03.09.2018 про тимчасовий доступ до речей і документів, а саме оригіналів медичних карт стаціонарних хворих та протоколом тимчасового доступу до речей та документів від 18.09.2018 (т. 3, а.с. 217-219, т. 3, а.с. 224-225);

-ухвалою Краматорського міського суду Донецької області від 03.09.2018 про тимчасовий доступ до речей і документів, а саме оригіналів медичних карт стаціонарних хворих та протоколом тимчасового доступу до речей та документів від 24.09.2018 (т. 3, а.с. 238а-241, т. 3, а.с. 233-235);

-висновками судово-медичного експерта:

№ 107 у відношенні ОСОБА_57 (т.6, а.с. 84-88);

№ 113 у відношенні ОСОБА_52 (т.6, а.с. 108-112);

№ 112 у відношенні ОСОБА_53 (т.6, а.с. 113-117);

№ 114 у відношенні ОСОБА_51 (т.6, а.с. 118-122);

№ 120 у відношенні ОСОБА_22 (т.6, а.с. 139-142);

№ 120 у відношенні ОСОБА_16 (т.6, а.с. 159-166);

№ 131 у відношенні ОСОБА_45 (т.6, а.с. 183-186);

№ 133 у відношенні ОСОБА_131 (т.6, а.с. 192-195);

№ 132 у відношенні ОСОБА_44 (т.6, а.с. 196-199);

№ 134 у відношенні ОСОБА_90 (т.6, а.с. 204-207);

№ 138 у відношенні ОСОБА_65 (т.6, а.с. 208-211);

№ 137 у відношенні ОСОБА_66 (т.6, а.с. 212-215);

№ 136 у відношенні ОСОБА_41 (т.6, а.с. 216-219);

№ 146 у відношенні ОСОБА_40 (т.6, а.с. 243-247);

№ 148 у відношенні ОСОБА_38 (т.7, а.с. 1-5);

№ 147 у відношенні ОСОБА_39 (т.7, а.с. 6-9);

№ 149 у відношенні ОСОБА_37 (т.7, а.с. 14-18);

№ 152 у відношенні ОСОБА_114 (т.7, а.с. 19-22);

№ 151 у відношенні ОСОБА_137 (т.7, а.с. 23-26);

№ 153 у відношенні ОСОБА_6 (т.7, а.с. 27-33);

№ 154 у відношенні ОСОБА_7 (т.7, а.с. 34-40);

№ 155 у відношенні ОСОБА_13 (т.7, а.с. 41-47);

№ 156 у відношенні ОСОБА_12 (т.7, а.с. 48-54);

№ 158 у відношенні ОСОБА_10 (т.7, а.с. 55-61);

№ 157 у відношенні ОСОБА_11 (т.7, а.с. 65-71);

№ 160 у відношенні ОСОБА_135 (т.7, а.с. 72-78);

№ 159 у відношенні ОСОБА_9 (т.7, а.с. 79-85);

№ 159 у відношенні ОСОБА_9 (т.7, а.с. 79-85);

№ 161 у відношенні ОСОБА_132 (т.7, а.с. 90-96

№ 167 у відношенні ОСОБА_75 (т.7, а.с. 101-104);

№ 166 у відношенні ОСОБА_74 (т.7, а.с. 105-108);

№ 164 у відношенні ОСОБА_36 (т.7, а.с. 109-112);

№ 172 у відношенні ОСОБА_79 (т.7, а.с. 117-120);

№ 170 у відношенні ОСОБА_78 (т.7, а.с. 125-128);

№ 176 у відношенні ОСОБА_30 (т.7, а.с. 133-136);

№ 173 у відношенні ОСОБА_67 (т.7, а.с. 145-149);

№ 180 у відношенні ОСОБА_69 (т.7, а.с. 150-153);

№ 177 у відношенні ОСОБА_32 (т.7, а.с. 163-167);

№ 183 у відношенні ОСОБА_71 (т.7, а.с. 172-175);

№ 165 у відношенні ОСОБА_35 (т.7, а.с. 192-195);

№ 189 у відношенні ОСОБА_81 (т.7, а.с. 208-211);

відповідно до яких судово-медична експертна комісія прийшла до наступних підсумків:

захворювання неповнолітніх дітей являється харчовим отруєнням та відноситься до інфекційних захворювань.

Будь-які дані за негативні наслідки для здоров`я після проведеного лікування в наданих медичних документах відсутні.

Вказаний стан (харчове отруєння) зазначених осіб, згідно п.2. «Правил судово-медичного визначення ступені тяжкості тілесних ушкоджень», затверджених Наказом МОЗ України від 17.01.1995 № 6, відноситься до ЛЕГКИХ тілесних ушкоджень що спричинили короткочасний розлад здоров*я тривалістю понад шести днів, але не більше як три тижні (21 день).

Беручи до уваги розвиток захворювання (з*явлення клінічних проявів) у зазначених осіб, госпіталізацію протягом доби, дані проведеного обстеження, встановлений діагноз, підтвердження наявності збудника ОСОБА_138 sonei при обстеженні кухаря харчоблоку та кухонної робітниці, в пробах із шкільної ідальні (віділено Shigella sonnei , золотистий стафілокок та бактерії групи кишкової палички), комісія вважає, що між наявністю збудника в їдальні та розвитком захворювання даних осіб вбачається причинний зв`язок.

Враховуючи вищезазначене, комісія виключає можливість розвитку харчового отруєння у дітей при додержанні санітарно-епідеміологічних норм.

-ухвалою слідчого судді Краматорського міського суду донецької області від 13.11.2018 про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів та протоколом тимчасового доступу до речей і документів від 10.12.2018 (т. 8, а.с.7-9, т. 8, а.с.10-13);

-довідкою №1001/01.3, виданою 24.07.2018 в.о. директора Державної установи «Донецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров`я України» щодо результатів обстеження персоналу (т. 8, а.с. 16);

-результатом санітарно-мікробіологічного дослідження продуктів харчування № 185,188,189,191,196 (т. 8, а.с. 23,25);

-протоколом відбору та дослідження змивів (т. 8, а.с. 31);

-результатами санітарно-мікробіологічних дослідженнь № 4080-4099, № 4060-4079, № 50, № 211-212, № 49, № 209-210, (т.8, а.с.38, т.8, а.с.39, т.8, а.с. 40);

-довідкою № 205 від 20.07.2018 Лиманською районною філією Державної установи «Донецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров`я України», в якій зазначено список осіб з позитивними результатами, виявленим и бак лабораторіями Лиманської рай філії та Лиманської ЦРЛ(т.8, а.с.42);

-протоколом огляду предметів від 10.02.2018, а саме документів проведення санітарно-епідеміологічного розслідування спалаху кишкової інфекції в ПЗВОГ «ПОЗОВ «Яструбок», філія «Орлятко» 10.12.2018 вилучені в ході тимчасового доступу до речей та документів відповідно до ухвали Краснолиманського місксуду у посадових осіб «ДОЛЦ МОЗ України» та постановою від 10.12.2018 про визнання зазначених документів речовими доказами у кримінальному провадженні (т. 8, а.с. 43-44, т.8, а.с. 45-47);

-довідкою № 28-33/5466, виданою 22.11.2018 Головним управлінням держпродспоживслужби в Донецькій області щодо результатів санітарно-епідеміологічного розслідування (т.8, а.с.49-52);

-протоколу огляду предметів від 11.12.2018 - листа начальника головного управління Держпродспоживслужби Донецької області від 22.11.2018 № 28-33/5466 щодо порушення санітарного законодавства та законодавства про безпечність та окремо показники якості харчових продуктів при спалаху гострої кишкової інфекції у позаміському дитячому закладі оздоровлення та відпочинку «Орлятко» та постанова про визнання речовими доказами та залучення до матеріалів кримінального провадження від 11.12.2018 (т.8, а.с. 53, 54);

-актом санітарно-епідеміологічного розслідування спалаху гострої кишкової інфекції в ПЗВОГ «ПОЗОВ «Яструбок»», філія «Орлятко» від 17.07.2018 (т.8, а.с.56-58);

-ухвалою Краматорського міського суду Донецької області від 11.12.2018 року про тимчасовий доступ до речей і документів, а саме оригіналів медичних карт стаціонарних хворих та протоколом тимчасового доступу до речей і документів від 12.12.2018 (т. 8, а.с. 64-66, 67-70);

-протоколом огляду від 18.12.2018 медичних карт хворих, сертифікатів, декларацій виробників, інструкцій, псвідчень якості, накладних, договорів, посадових інструкцій та інших документів та постановою про долучення до кримінального провадження у якості речових доказів зазначених документів від 18.12.2018 (т. 8, а.с. 107-109, а.с. 110-114);

-наказом №94, виданого 17.07.2018 року директором ПЗВОГ ПДЗОВ «Яструбок» щодо рішення про закриття табору та припинення будь-якої діяльності з приймання дітей на оздоровлення та відпочинок, починаючи з 18.07.2018 (т.8, а.с. 117).

Надані стороною обвинувачення і досліджені безпосередньо в суді докази взаємопов`язані і в сукупності підтверджують всі обставини, що підлягають доказуванню, ними встановлено подію злочину, вину обвинуваченої та інші обставини зазначені в ст. 91 КПК України, та вони зібрані в порядку, встановленому ст. 93 КПК України, жодних обставин, передбачених ст. 87 КПК України, з якими закон пов`язує недопустимість доказів як таких, що отримані внаслідок істотного порушення прав та свобод людини, судом не встановлено, у зв`язку з чим підстави для визнання цих доказів недопустимими відсутні.

Зазначені докази є узгодженими між собою та іншими доказами в справі та сумніву в своїй належності та допустимості, не викликають.

Доводи, висловлені стороною захисту в судовому засіданні, не спростовують доказів, наданих стороною обвинувачення. Зокрема, під час судового розгляду було достовірно встановлено, що ОСОБА_1 має вищу освіту, працювала на момент інкримінованих дій на посаді директора філії «Орлятко» підприємства заснованого на власності об`єднання громадян «Позаміський дитячий заклад оздоровлення та відпочинку «Яструбок», була службовою особою, обвинуваченій були відомі вимоги нормативно-правових актів у сфері забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення.

Згідно зі ст. 68 Конституції України кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України; незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності.

Суд приймає до уваги визнання обвинуваченою ОСОБА_1 своєї вини.

Оцінюючи докази, безпосередньо досліджені в судовому засіданні, суд вважає за необхідне вказати, що всі вони підтверджують факт вчинення обвинуваченою ОСОБА_1 кримінального правопорушення, яке належить кваліфікувати за ч. 1 ст. 325 КК України (порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання інфекційним захворюванням і боротьби з ними, що спричинили поширення інфекційних захворювань).

Згідно роз`яснень п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України №7 «Про практику призначення судами кримінального покарання» від 24 жовтня 2003 року, «Призначаючи покарання у кожному конкретному випадку суди зобов`язані враховувати ступінь тяжкості вчиненого злочину, дані про особу винного та обставини справи, що пом`якшують і обтяжують покарання. Особі, яка вчинила злочин, має бути призначене покарання, необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових злочинів».

Суд, призначаючи ОСОБА_1 покарання, також враховує вимоги ч. 2 ст. 61 Конституції України про те, що юридична відповідальність особи має індивідуальний характер, що відповідно до ч. 2 ст. 50 КК України покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню нових злочинів як засуджених так і іншими особами.

Крім того, суд враховує, що санкція ст. 325 ч.1 КК України (в редакції Закону № 1125-VI від 17.03.2009), котра була чинною на час скоєння діяння, інкримінованого ОСОБА_1 (липень 2018року), передбачала покарання у виді штрафу до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.

На теперішній час санкція ст. 325 КК України передбачає покарання у виді штрафу від тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк.

Згідно зі ст. 4 КК України Кримінальна протиправність і караність, а також інші кримінально-правові наслідки діяння визначаються законом про кримінальну відповідальність, що діяв на час вчинення цього діяння. Часом вчинення кримінального правопорушення визнається час вчинення особою передбаченої законом про кримінальну відповідальність дії або бездіяльності.

Відповідно до ст. 5 КК України закон про кримінальну відповідальність, що скасовує кримінальну протиправність діяння, пом`якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище особи, має зворотну дію у часі, тобто поширюється на осіб, які вчинили відповідні діяння до набрання таким законом чинності, у тому числі на осіб, які відбувають покарання або відбули покарання, але мають судимість. Закон про кримінальну відповідальність, що встановлює кримінальну протиправність діяння, посилює кримінальну відповідальність або іншим чином погіршує становище особи, не має зворотної дії в часі. Закон про кримінальну відповідальність, що частково пом`якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище особи, а частково посилює кримінальну відповідальність або іншим чином погіршує становище особи, має зворотну дію у часі лише в тій частині, що пом`якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище особи. Якщо після вчинення особою діяння, передбаченого цим Кодексом, закон про кримінальну відповідальність змінювався кілька разів, зворотну дію в часі має той закон, що скасовує кримінальну протиправність діяння, пом`якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище особи.

Судом встановлено, що суспільно-шкідливі наслідки інкримінованого ОСОБА_1 діяння у виді заподіяння шкоди здоров`ю потерпілих осіб настали 14.07.2018.

Таким чином, при призначенні покарання ОСОБА_1 підлягають застосуванню норми ст. 325 КК України в редакції Закону № 1125-VI від 17.03.2009.

При призначенні покарання суд враховує характер і ступінь тяжкості кримінального правопорушення, яке у відповідності до ст. 12 КК України на день його вчинення (липень 2018року) відносилось до злочину невеликої тяжкості, конкретні обставини справи, дані про особу обвинуваченої, обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання.

ОСОБА _1 раніше не притягувалась до кримінальної відповідальності, судимості не має (т.3, а.с.136), розлучена (т.3, а.с. 134-135), має на утриманні двох неповнолітніх дітей (т.3, а.с. 137,138) та міцні соціальні зв`язки: працевлаштована, за місцем мешкання характеризується позитивно.

Судом також враховується досудова доповідь органу пробації, відповідно до якої стосовно ОСОБА_1 існує середній ризик небезпеки для суспільства та середній ризик вчинення кримінального правопорушення, виправлення її можливо без обмеження або позбавлення волі на певний строк.

Обставинами, що пом`якшують покарання обвинуваченої ОСОБА_1 відповідно до ст. 66 КК України, суд визнає щире каяття. Про щиросердечне каяття обвинуваченої свідчить визнання нею своєї вини та критичне ставлення до скоєного.

Обставин, що обтяжують покарання обвинуваченої ОСОБА_1 , відповідно до ст. 67 КК України, судом не встановлено.

Беручи до уваги те, що особі, яка вчинила кримінальне правопорушення, має бути призначене покарання необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових кримінальних правопорушень, з урахуванням особи винної, яка щиро розкаялася у вчиненні злочину, раніше не судима, враховуючи принципи законності, справедливості, обґрунтованості та індивідуалізації покарання, спрямовані на виправлення, виховання та соціальну реабілітацію засудженої, суд дійшов до висновку про доцільність призначення обвинуваченій покарання за ст. 325 ч.1 КК України у вигляді штрафу на користь держави.

Суд вважає, що таке покарання буде справедливим, необхідним і достатнім для виправлення обвинуваченої та запобігання вчиненню нею нових кримінальних правопорушень.

Запобіжний захід щодо обвинуваченої ОСОБА_1 на досудовому розслідуванні та під час судового розгляду справи не обирався, відповідні клопотання від учасників судового розгляду до суду не надходили, підстав для застосування такого заходу суд не вбачає.

Процесуальні витрати у кримінальному провадженні відсутні.

Цивільний позов у кримінальному провадженні заявлений законним представником неповнолітнього потерпілого ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , - ОСОБА_106 , в частині відшкодування матеріальної шкоди в розмірі 414.23грн, підлягає повному задоволенню, оскільки вказана шкода спричинена діями обвинуваченої. ОСОБА_1 цивільний позов ОСОБА_106 в частині стягнення матеріальної шкоди визнала в повному обсязі.

Відповідно до ч. 3, 4 ст. 23 ЦК України, розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості.

Крім того, при визначені розміру відшкодування моральної шкоди, суд враховує роз`яснення п. 9 постанови пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 № 4 «Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової шкоди)» - відповідно до яких розмір відшкодування моральної (немайнової) шкоди суд визнає залежно від характеру та обсягу страждань (фізичних, душевних, психічних, тощо), яких зазнав потерпілий, характеру немайнових втрат (їх тривалості, можливості відновлення тощо) та з урахуванням інших обставин.

Таким чином, визначаючи розмір відшкодування моральної шкоди, судом з`ясовано, що за своїм характером кримінальне правопорушення вчинене з необережності. Глибина фізичних та душевних страждань потерпілого ОСОБА_13 внаслідок дій обвинуваченої спричинені легкі тілесні ушкодження на думку суду, є відчутними, але не критичними. Безперечно особа страждала, вчинені протиправні дії викликали зміни в її морально-психологічному стані, що внесло в її життя душевний та моральний дискомфорт.

Виходячи із вищезазначеного, враховуючи обставини скоєного злочину, керуючись вимогами розумності і справедливості, суд вважає, що розмір відшкодування моральної шкоди обвинуваченою повинен бути встановлений судом потерплому на рівні 2000,00 грн.

Речові докази, отримані стороною обвинувачення і використані як докази в кримінальному провадженні, відповідно до ст.100 КПК України, залишити в матеріалах кримінального провадження № 236/484/19.

На підставі викладеного, керуючись ст. 349, 368, 370, 373, 374 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

ОСОБА _1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 325 КК України.

Призначити ОСОБА_1 за ч.1 ст. 325 КК України покарання у виді штрафу на користь держави в розмірі 100 (сто) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 1700,00грн (одна тисяча сімсот гривень).

До набрання цим вироком законної сили запобіжний захід відносно ОСОБА_1 не застосовувати.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , на користь ОСОБА_106 , ІНФОРМАЦІЯ_61 , в рахунок відшкодування матеріальної шкоди 404.23грн (чотириста чотири грн. 23коп), моральної шкоди 2 000(дві тисячі грн.).

Речові докази, отримані стороною обвинувачення і використані як докази в кримінальному провадженні - залишити в матеріалах кримінального провадження № 236/484/19.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст. 394 КПК України, до Донецького апеляційного суду через Краснолиманський міський суд Донецької області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Обвинуваченій, прокурору, захисникам копія вироку вручається негайно після його проголошення.

Головуючий суддя -

Джерело: ЄДРСР 90756190
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку