open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

29.07.2020 Справа № 756/4600/18

Провадження №2/756/448/20

Справа № 756/4600/18

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

3 липня 2020 року Оболонський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді - Шевчука А.В.,

при секретарях: Мушкетик І.В., Ковальчук А.Я.,

Парфенчик К.В.

за участі: представника позивача - Руденко О.С. , представника відповідача - ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві цивільну справу за позовом об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ГС10А- Гармонія» до ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги,

в с т а н о в и в:

У квітні 2018 року об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ГС10А- Гармонія» далі - ОСББ «ГС10А- Гармонія» звернулося до суду з позовом до ОСОБА_3 про стягнення заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, трьох процентів річних, інфляційних втрат та понесених судових витрат.

В обґрунтування позову вказували, що ОСББ «ГС10А- Гармонія» створено 04.06.2016 року за адресою АДРЕСА_2.

23.07.2016 року Загальними зборами ОСББ «ГС10А- Гармонія» прийнято рішення обслуговувати корпус 5 будинку АДРЕСА_2 через статутні органи ОСББ «ГС10А- Гармонія» з 01.08.2016 року, затверджено кошторис та визначено порядок сплати, перелік, розмір внесків і платежів ОСББ «ГС10-А ГАРМОНІЯ», а саме - проведення оплати платежів щомісячно не пізніше 28-го числа місяця наступного за звітним у розмірі 3 грн. 94 коп. за кожен квадратний метр для власників житлових приміщень шляхом сплати внесків та платежів на поточний рахунок об`єднання.

За твердженням позивача починаючи з 01.08.2016 року ОСББ «ГС10А- Гармонія» через спеціалізовані підприємства на підставі відповідних договорів, актів виконаних робіт здійснює утримання будинку та прибудинкової території.

При цьому, ОСОБА_3 , яка є власником квартири АДРЕСА_2 та повідомлялась про проведення Загальних зборів, користується житлово-комунальними послугами, про те не здійснює відповідної оплати щомісячних платежів.

За підрахунками ОСББ «ГС10А- Гармонія» станом на 01.02.2018 року заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг ОСОБА_3 складає 7 139 грн. 25 коп.

Таким чином, ОСББ «ГС10А- Гармонія» просило стягнути з ОСОБА_3 існуючу заборгованість за житлово-комунальні послуги, а також 1251 грн. 59 коп. інфляційних втрат та 143 грн. 53 коп. -3% річних в порядку ст. 625 ЦК України і понесені судові витрати.

У судовому засіданні представник ОСББ «ГС10А- Гармонія» просила задовольнити позов вказуючи про безпідставність заперечень і тверджень ОСОБА_3 щодо неналежності позивача та неякісно наданих послуг.

Представник відповідача категорично заперечив з приводу позову вказуючи, що позивач не має законного права на звернення до суду з вимогою про стягнення із відповідача плати за житлово-комунальні послуги оскільки не надав переліку документів, що підтверджують правомочність заявника і його представника та не є балансоутримувачем корпусу 5 будинку по АДРЕСА_2 . Крім того, у ОСОБА_3 є сумніви у правомірності загальних зборів ОСББ, легітимності та повноважень керівництва об`єднання. Також, представник відповідача вказував, що не доведено існування заборгованості ОСОБА_3 оскільки не підтверджено фактичних витрат ОСББ з обслуговування, утримання та збереження будинку і укладення договору між ОСББ та ОСОБА_3 на надання житлово-комунальних послуг.

Заслухавши пояснення представника позивача, заперечення представника відповідача дослідивши матеріали справи та надані докази, судом встановлено наступне.

04.06.2016 року Установчими зборами співвласників будинку корпусу 5 АДРЕСА_2 було прийнято рішення про створення у вказаному будинку об`єднання співвласників багатоквартирного будинку ОСББ «ГС10А- Гармонія», яке було зареєстровано 29.06.2016 року.

Цим же рішенням Установчих зборів, крім іншого, було обрано Правління ОСББ «ГС10А- Гармонія» у складі: Паперний А.Ф. , Лавро Ж.В. , Кудін С.М. та, зокрема затверджено статут.

Законність та правомочність рішення Установчих зборів ОСББ «ГС10А- Гармонія» встановлено Постановою Верховного Суду від 17.05.2018 року у справі за позовом ОСОБА_7 до ОСББ «ГС10А- Гармонія» про визнання недійсними рішення установчих зборів та скасування державної реєстрації Об`єднання.

Згідно п. 16 Розділу 3 Статуту Правління зі свого складу обирає Голову правління та його заступника.

Як вбачається, з Витягу із Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців, громадських формувань, Паперний А.Ф. є Головою правління ОСББ «ГС10А- Гармонія» відтак, як Правління ОСББ «ГС10А- Гармонія», так і його Голова обрані у встановленому порядку.

23.07.2016 року Загальними зборами ОСББ «ГС10А- Гармонія» прийнято рішення обслуговувати корпус 5 будинку АДРЕСА_2 через статутні органи ОСББ «ГС10А- Гармонія», затверджено кошторис та визначено порядок сплати, перелік, розмірів внесків і платежів ОСББ «ГС10А- Гармонія», а саме - проведення оплати платежів щомісячно не пізніше 28-го числа місяця наступного за звітним у розмірі 3 грн. 94 коп. за кожен квадратний метр для власників житлових приміщень шляхом сплати внесків та платежів на поточний рахунок Об`єднання.

У відповідності до п. 3 Розділу 5 Статуту Рішення Загальних зборів є обов`язковими для співвласників будинку.

Рішенням Господарського суду м. Києва від 25.09.2018 року, яке залишено в силі Постановою Північного апеляційного господарського суду від 28.01.2019 року, яку залишено без змін Постановою Верховного Суду від 05.07.2019 року зобов`язано ТОВ «ЕКСПЛУАТАЦІЙНУ КОМПАНІЮ» передати за актом приймання-передачі Об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку «ГСІОА-ГАРМОНІЯ» (код ЄДРПОУ: 40602690, 04210, м. Київ, пр-т. Г.Сталінграду, 10а, корпус 5 ), документацію щодо будинку корпусу 5 багатоквартирного будинку по АДРЕСА_2 : план земельної ділянки, бухгалтерську та статистичну документацію, один примірник технічної Документації на будинок, до якої включається: технічний паспорт на квартирний (багатоповерховий) житловий будинок, проектно-кошторисна документація зі схемами влаштування внутрішньобудинкових мереж водопостачання, каналізації, центрального опалення, тепло-, газо-, електропостачання тощо, акти державної комісії про приймання жилого будинку в експлуатацію, паспорти котельного господарства, котлові книги у разі наявності вбудованих та прибудинкових котелень, паспорти ліфтового господарства, акти приймання-передачі жилого будинку у разі зміни його власника чи балансоутримувача, кошториси, описи робіт на поточний і капітальний ремонт, акти технічних оглядів, журнали заявок жителів, протоколи вимірювань опору електромереж (за наявності), протоколи вимірювань вентиляції, інформації щодо обліку мешканців об`єкта, а також власників, співвласників окремих приміщень об`єкта, які в ньому не мешкають, правовідносин попереднього балансоутримувача чи особи, що здійснювала управління будинком, з юридичними або фізичними особами у сфері надання та оплати житлово-комунальних послуг, найму, оренди та користування приміщеннями об`єкта, планових заходів за попередній та на поточний роки, необхідних для утримання об`єкта відповідно до нормативів, норм стандартів, порядків і правил та для збереження належного технічного стану будівельних елементів, конструкцій та мереж об`єкта.

Відтак, балансоутримувачем будинку корпусу АДРЕСА_2 є ОСББ «ГС10А-Гармонія», яке несе тягар утримання зазначеного будинку та прибудинкової території, а у ОСОБА_3 відповідно, як у співввласника будинку виникає такий же обов`язок по утриманню.

З копії списку згрупованих поштових відправлень долучених до матеріалів справи вбачається, що про проведення 23.07.2016 року Загальних зборів ОСББ «ГС10А- Гармонія», а відповідно їх повістку, ОСОБА_3 повідомлялась належним чином.

Крім того, з матеріалі справи вбачається, що рішення Загальних зборів від 23.07.2016 року розмішувалось в місцях загального користування. До того ж, ОСОБА_3 щомісячно, як і кожен співвласник отримували рахунки про сплату житлово-комунальних послуг, у яких відображено необхідність сплати на користь Об`єднання.

Таким чином, ОСББ «ГС10А- Гармонія» вчинено ряд необхідних дій щодо сповіщення членів об`єднання, в тому числі ОСОБА_3 , про зімну кредитора, відтак твердження останньої про неналежність повідомлення про зміну кредитора є безпідставними.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» співвласники зобов`язані, зокрема своєчасно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги, виконувати рішення зборів співвласників.

Як вбачається із п. 3 Розділу 5 Статуту співвласники, зокрема зобов`язані виконувати обов`язки, передбачені Статутом об`єднання, виконувати рішення статутних органів об`єднання, своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески та платежі, рахунки.

Тому, ОСОБА_3 як співвласник і споживач житлово-комунальних послуг зобов`язана нести тягар утримання спільного майна будинку і такий обов`язок не кореспондується із фактичним несенням витрат на утримання будинку та прибудинкової території, межі якої відповідають місце розташуванню будинку.

На підтвердження утримання будинку за адресою корпусу АДРЕСА_2 через статутні органи Об`єднання з жовтня 2016 року позивачем додано окремі Договори із постачальниками житлово-комунальних послуг.

Зі змісту укладених ОСББ «ГС10А- Гармонія» договорів вбачається, що вони здійснені з метою забезпечення обслуговування будинку, прибудинкової території, укладались з дотриманням вимог Господарського кодексу України, яким встановлено порядок укладення господарських договорів, та зокрема, процедури укладання останніх з монополістами в сфері надання комунальних послуг.

При цьому, ОСББ «ГС10А- Гармонія» не є виробником або виконавцем житлово-комунальних послуг, відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

Таким чином, ОСББ не надає і не виробляє вказаних послуг, а утримання будинку та прибудинкової території здійснюється спільними зусиллями власників на умовах самозабезпечення шляхом внесення ними платежів на утримання будинку та прибудинкової території і управління будинком через статутні органи об`єднання.

У постанові ВСУ від 30.10.2013 року № 6-59 цс 13 зазначено, що споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувались ними. Відсутність договору на надання житлово-комунальних послуг сама по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі.

У відповідності до ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

За правилами ст. 77, 78 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Суд не бере до уваги докази, що одержані з порушенням порядку встановленого законом.

В судовому засіданні встановлено та підтверджено представником відповідача, що ОСОБА_3 є власником квартири АДРЕСА_2 .

При цьому, вказуючи про отримання «неякісних» послуг ОСОБА_3 підтвердила фактичне споживання послуг, а з приводу їх «неякісності» не надала належних та допустимих доказів на доведення вказаних обставин.

Відповідно до п. 1 Розділу 2 Статуту ОСББ «ГС10А- Гармонія» метою створення об`єднання є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом.

Таким чином, ОСББ не надає співвласникам багатоквартирного будинку житлово-комунальних послуг, про це йдеться і в листі Мінрегіонбуду від 26.04.11 року №7/15-4687.

З огляду на зазначене, співвласники не оплачують об`єднанню його послуги. Вони лише оплачують сумісні витрати ОСББ.

Відтак, обов`язок ОСОБА_3 по сплаті внесків по утриманню будинку на користь ОСББ «ГС10А- Гармонія» виникає як у співвласника будинку, де відповідне Об`єднання створено та яке несе тягар утримання будинку та прибудинкової території.

У відповідності до ст. 15 ЦПК України учасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Як вбачається із ст. 58, ч. 1 ст. 62 ЦПК України юридична особа бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника. Повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені довіреністю фізичної або юридичної особи.

Позивачем надано суду довіреність від 02.01.2018 року, діючу до 31.12.2018 року, якою Позивач уповноважив Руденко О.С. представляти їх інтереси, зокрема у судових органах та вчиняти усі необхідні процесуальні дії в інтересах Позивача.

При цьому, згідно п. 16 Розділу 3 Статуту Голова Правління уповноважений за рішенням правління видавати довіреність на представництво інтересів об`єднання іншим особам.

Суду надано рішення Правління об`єднання про надання довіреності Руденко О.С. на представництво інтересів об`єднання від 02.01.2018 року та протокол Правління про пролонгацію повноважень Голови правління до 04.06.2018 року, а також договір між ТОВ «АБ «Руденко та партнери» та Позивачем про надання юридичних послуг Замовнику, яким є ОСББ «ГС10А- ГАРМОНІЯ», що спростовує твердження представника відповідача про неналежне представництво.

Згідно наданих розрахунків загальна сума заборгованості ОСОБА_3 станом на 01.02.2018 року з оплати житлово-комунальних послуг складає 7 139 грн. 25 коп., при цьому розрахунок здійснено з 01.10.2016 року по 01.01.2018 року.

За ст. 322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Утримання майна власників квартир (будинку та прибудинкової території) здійснюється ними шляхом оплати всіх витрат по утриманню експлуатуючій організації.

Відповідно ст.ст. 525, 526 ЦК України зобов`язання повинні виконуватися належним чином відповідно до договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких з`мов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться й одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускаються.

Пунктом 1 частини першої ст. 20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" передбачене право споживача одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг, при цьому та кому праву прямо відповідає визначений пунктом 5 частини третьої статті 20 цього Закону обов`язок споживача оплачувати житлово- комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

При цьому, закріплена в пункті 10 частини третьої статті 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» правова норма щодо відповідальності боржника за несвоєчасне здійснення оплати за житлово- комунальні послуги у вигляді пені не виключає застосування правових норм, встановлених у частині другій ст. 625 ПК України.

За ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Застосування положень частини другої статті 625 ЦК України до спірних правовідносин також кореспондується із закріпленими в пункті 3 частини першої ст. 96 ЦПК України нормами, відповідно до яких в наказному провадженні можливе стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг з врахуванням індексу інфляції та трьох відсотків річних, нарахованих на суму заборгованості.

Згідно наданого розрахунку з 01.10.2016 року по 01.01.2018 року інфляційні втрати на суму заборгованості ОСОБА_3 склали - 1251 грн. 59 коп., а 3% річних - 143 грн. 53 коп.

Таким чином, оскільки відповідач, як власник житлового приміщення та співвласник будинку, зобов`язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження буднику, і ОСББ наділено правом, у разі нездійснення цією особою таких дій, звернутися до суду з позовом про стягнення нарахованих платежів по цим витратам, позовні вимоги підлягають до задоволення.

Згідно ст. 141 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з розглядом справи покладаються на відповідача у разі задоволення позову.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 322, 525, 526, 625 ЦК України, ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», ст. 16 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», ст. 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», ст. ст. 12, 15, 19, 62, 81, 82, 89, 96, 141, 258, 259, 263, 264, 265 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в:

Позовні вимоги об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ГС10А- Гармонія» до ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, -задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний податковий номер: НОМЕР_1 (проживає: АДРЕСА_2 ) на користь об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ГС10А- Гармонія», (ідентифікаційний код: 40602690, місце знаходження: 04210, м. Київ, пр-т., Героїв Сталінграду, 10-А, корпус 5) заборгованість за надані житлово-комунальні послуги з врахуванням інфляційних втрат та 3% річних у розмірі 8 534 (вісім тисяч п`ятсот тридцять чотири) грн. 37 коп., а також 1 762 (одну тисячу сімсот шістдесят дві) грн. сплаченого судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідком апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повний текст рішення виготовлено 29.07.2020 року.

Суддя А.В. Шевчук

Джерело: ЄДРСР 90692438
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку