open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

РІШЕННЯ

іменем України

Справа № 285/2081/20

провадженняу справі 2/0285/738/20

28 липня 2020 року м. Новоград-Волинський

Новоград-ВолинськийміськрайоннийсудЖитомирської області в складі:

головуючого судді……….……………………………Васильчук Л.Й.

за участю секретаря судового засідання….................Музика Н.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами спрощеного позовного провадження в залі суду цивільну справу

за позовом представника позивача - адвоката Семеньки Василя Михайловича в інтересах ОСОБА_1 до Тернівської сільської ради Новоград-Волинського району Житомирської області, третя особа: Новоград-Волинська районна державна адміністрація

про визнання права власності на спадкове майно, земельну частку (пай), -

ВСТАНОВИВ:

У червні 2020 року представник позивача звернувся до суду з позовом до відповідача та просив визнати за ОСОБА_1 право на земельну частку (пай) в розмірі 4,18 га в умовних кадастрових гектарах за рахунок земель запасу, як невитребувані паї для громадян в адміністративних межах Тернівської сільської ради Новоград-Волинського району Житомирської області.

В обґрунтування своїх вимог зазначає, що 15.02.1989 позивач був прийнятий на роботу в КСП Терноцвіт с. Тернівка, Новоград-Волинського р-ну, де працював їздовим до 04.06.2000. Однак, в уточнені списки громадян, які мають право на земельну частку (пай) у колективній власності КСП Терноцвіт (далі - Списки) станом на 25.10.1996, не потрапив. Державний акт на право колективної власності на змелю КСП "Терноцвіт" серія ЖТ-10-32-000001 був зареєстрований та виданий 29.11.1995 року за № 6. Оскільки він був членом господарства, в період розпаювання земель КСП "Терноцвіт" Новоград-Волинського району, в уточнені списки осіб, які мають право на земельну частку (пай) включена не був, й відповідно сертифікат на право на земельну частку (пай) в колективній власності не отримав.

В судове засідання представник позивача не прибув, подав заяву, в якій просить розгляд справи проводити без його участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не прибув, подав заяву про розгляд справи без його участі, не заперечує щодо задоволення позовних вимог.

Представник третьої особи в судове засідання не прибув, про день та час судового розгляду повідомлений належним чином, про причини неявки не повідомив.

Враховуючи неявку в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, відповідно до положень ч. 2ст. 247 ЦПК України, повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи та проаналізувавши докази в їх сукупності, суд дійшов до наступного висновку.

Судом встановлено, що 29 листопада 1995 року був зареєстрований та виданий державний акт на право колективної власності на землю КСП "Терноцвіт" ЖТ-10-32-000001, розмір земельної частки (паю) в умовах кадастрових гектарах 4,18.

Відповідно до копії трудової книжки ОСОБА_1 , прийнятий на роботу в КСП «Терноцвіт» 16.02.1989 року та працював у вказаному КСП до 04.06.2000 року.

Відповідно до довідки виконавчого комітету Тернівської сільської ради від 11.02.2020 № 90 ОСОБА_1 відсутній в уточнених списках громадян на земельну частку (пай) у землі, яка перебувала у колективній власності КСП Терноцвіт станом на 25.10.1996.

Пунктом 1Указу Президента України від 8 серпня 1995 р. № 720/95 "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям"установлено, що паюванню підлягають сільськогосподарські угіддя, передані у колективну власність колективним сільськогосподарським підприємствам, сільськогосподарським кооперативам, сільськогосподарським акціонерним товариствам, у тому числі створеним на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств. Паювання земель радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств здійснюється після перетворення їх на колективні сільськогосподарські підприємства.

Відповідно до п. 2 Указу Президента України № 720 право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю. При паюванні вартість і розміри в умовних кадастрових гектарах земельних часток (паїв) всіх членів підприємства, кооперативу, товариства є рівними.

Зі змісту даної норми випливає, що право на земельну частку (пай) особа набуває за наявності трьох умов: перебування в членах колективного сільськогосподарського підприємства, отримання цим підприємством державного акта на право колективної власності на землю, включення до списку осіб, доданого до цього акта.

Право на земельну частку (пай) виникає в осіб, які на час видачі колективному сільськогосподарському підприємству державного акта на право колективної власності на землю були чи залишалися членами цього підприємства.

Відповідно дост. 2 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)»документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), зокрема є рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Відповідно до п. п. 23, 24постанови Пленуму Верховного Суду України від 16.04.2004 р. №7 "Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ"судам слід враховувати, що згідно зіст. 25 ЗК Українипри приватизації земель державних та комунальних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій земельні ділянки передаються їх працівникам, з визначенням кожному з них земельної частки (паю) за рішенням органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування і кожна з цих осіб має гарантоване право одержати безоплатно свою земельну частку (пай), виділену в натурі (на місцевості).

Член колективного сільськогосподарського підприємства, включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормамиЦК, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай). При неможливості надати такій особі земельну частку (пай) з колективної власності через відсутність необхідної для цього землі остання відповідно до п. 7Указу Президента України від 8 серпня 1995 р. N720/95і має бути надана із земель запасу, створеного місцевою радою під час передачі землі у колективну власність.

Законом України «Про колективне сільськогосподарське підприємство»визначено правовий статус відповідних підприємств, порядок їх реорганізації, перетворення та членства у них громадян.

Наданими доказами підтверджено набуття позивачем членства у КСП «Терноцвіт». Доказів його виходу з членів КСП або припинення членства суду не надано.

Тобто, на момент видачі Державного акта серії ЖТ 10-32-000001 на право на земельну частку (пай), ОСОБА_1 був членом КСП «Терноцвіт», але помилково не внесений до списків для отримання сертифікатів на право на земельну частку (пай), і має право на земельну частку (пай).

Згідно довідки виданої Тернівською сільською радою Новоград-Волинського району від 18.03.2020 на території Тернівської сільської ради є в наявності резервні частки паї.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що права позивача порушені і підлягають захисту, за позивачем слід визнати право власності на земельну частку (пай), виділивши її із земель запасу сільської ради.

Керуючись статтями12,13,76-83,258,259,264,265,268 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (місце проживання: с. Тернівка, Новоград-Волинський район, Житомирська область) право власності на земельну частку (пай) в розмірі 4,18 га в умовних кадастрових гектарах за рахунок земель запасу, як невитребувані паї для громадян в адміністративних межах Тернівської сільської ради Новоград-Волинського району Житомирської області.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до апеляційного суду Житомирської області протягом 30 (тридцяти) днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвалу суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

У відповідності до п.п. 15.5) п.п.15 п. 1 РозділуХІІІПерехідних Положень ЦПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подають учасниками справи через відповідні суди, а саме Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області.

Дата підписання судового рішення 28.07.2020.

Головуюча Л.Й. Васильчук

Джерело: ЄДРСР 90655074
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку