open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 липня 2020 року м. ПолтаваСправа № 440/442/20

Полтавський окружний адміністративний суд у складі судді Слободянюк Н.І.,

за участю:

секретаря судового засідання Дубінчина О.М.,

представника позивача Козленка О.М.,

представника відповідача Марченка І.Ю.,

розглянувши у судовому засіданні за правилами загального позовного провадження справу за адміністративним позовом Комунального підприємства "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського Полтавської обласної ради" до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в особі Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача: Полтавська обласна державна адміністрація про визнання протиправними та скасування рішення та припису, -

В С Т А Н О В И В:

Комунальне підприємство "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В. Скліфосовського Полтавської обласної ради" /далі позивач, КП "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В. Скліфосовського Полтавської обласної ради"/ звернулося до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в особі Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області /далі відповідач, ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області/, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: Полтавська обласна державна адміністрація про:

- визнання протиправним та скасування рішення Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області №029 від 19 грудня 2019 року про вилучення необґрунтованої виручки в сумі 4547,19 грн з Полтавської обласної клінічної лікарні ім. М.В.Скліфосовського, правонаступником якої є Комунальне підприємство "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського Полтавської обласної ради";

- визнання протиправним та скасування рішення Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області №029 від 19 грудня 2019 року про застосування штрафу в сумі 150087,69 грн з Полтавської обласної клінічної лікарні ім. М.В.Скліфосовського, правонаступником якої є Комунальне підприємство "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського Полтавської обласної ради";

- скасування припису Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області №040 від 18 грудня 2019 року про виконання законних вимог щодо усунення порушень порядку формування, встановлення та застосування державних регульованих цін /а.с. 1-16 т.1/.

Позов обґрунтований тим, що рішення Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області №029 від 19 грудня 2019 року про вилучення необґрунтованої виручки у сумі 4547,19 грн та про застосування штрафу в сумі 150087,69 грн винесене відповідачем протиправно оскільки Комунальне підприємство "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського Полтавської обласної ради" не допускало порушення вимог законодавства щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих тарифів на медичні послуги. Положеннями статей 3 та 4, частини одинадцятої статті 10 Закону України "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення" для закладів охорони здоров`я державної або комунальної власності передбачена можливість надавати платні медичні послуги, які не входять до програми медичних гарантій, що фінансуються за окремими програмами за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів. Між Національною службою здоров`я України та КП "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського Полтавської обласної ради" було укладено договір №41П-01999106-00 від 13 березня 2019 року про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, додатком №2 якого визначено вичерпний перелік медичних послуг, які надаються в державних і комунальних закладах охорони здоров`я в рамках пілотного проекту в Полтавській області за рахунок Державних гарантій, до яких не внесено послуги за якими позивач отримував плату та на такі медичні послуги Державні гарантії не поширювались. Крім того, розпорядженнями голови Полтавської обласної державної адміністрації №556 від 19 червня 2018 року та №681 від 08 серпня 2018 року було визначено та затверджено тарифи на платні послуги з медичного обслуговування населення, які має право надавати КП "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського Полтавської обласної ради". Висновки відповідача про завищення тарифу на вартість медикаментів при наданні платної медичної послуги "Імунологічні дослідження методом ІФА" на 0,60 грн зроблені без врахування тієї обставини, що постачальником медикаментів доставлено іншу та дорожчу на 0,60 грн тару в порівнянні з даними тарифів, наведеними у розпорядженнях голови Полтавської обласної державної адміністрації №556 від 19 червня 2018 року та №681 від 08 серпня 2018 року. Відтак, вимоги відповідача, які викладені в приписі №040 від 18 грудня 2019 року, є безпідставними, а такий припис підлягає скасуванню як протиправний.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 12 лютого 2020 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження в адміністративній справі за правилами загального позовного провадження, а також призначено підготовче засідання, витребувано докази.

Відповідач позов не визнав та у відзиві на позовну заяву /а.с 126-133 т.1/ зазначив, що Комунальне підприємство "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського Полтавської обласної ради" в порушення вимог Закону України "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення", абзацу другого пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України №1548 від 25 грудня 1996 року, після набрання чинності договором №41П-01999106-00 від 13 березня 2019 року, укладеним між Національною службою здоров`я України та КП "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського Полтавської обласної ради", стягувало з пацієнтів кошти за надані медичні послуги, вартість яких покривалась за рахунок коштів з бюджету за програмою медичних гарантій. Позивачем не вказано нормативного документу, на підставі якого проведено розрахунки тарифів на платні послуги, які затверджені розпорядженням Голови Полтавської обласної адміністрації №556 від 19 червня 2018 року та №681 від 08 серпня 2018 року, та при розрахунку платних послуг неправомірно застосувало рентабельність в розмірі 10% до собівартості. Також в ході перевірки встановлені розбіжності на суму 0,60 грн між собівартістю медикаментів, які закладено в розрахунок тарифів на платні послуги під назвою "Імунологічні дослідження методом ІФА", та вартістю медикаментів, які зазначені в таблиці "Розрахунок розхідних матеріалів в КДЛ ПОЛК ім. М.В. Скліфосовського", внаслідок чого необґрунтовано одержана виручка за 2019 рік склала 4547,19 грн.

У відповіді на відзив /а.с.17-26 т.2/ та в доповненнях до відповіді на відзив /а.с.28-35 т.3/ позивач зазначив, що тарифи на платні медичні послуги, що надаються комунальними закладами, формуються закладами охорони здоров`я, які безпосередньо надають такі послуги, та затверджуються обласними державними адміністраціями. Тарифи, які застосовує позивач при наданні населенню платних послуг, затверджені розпорядженнями Голови Полтавської обласної державної адміністрації №556 від 19 червня 2018 року та №681 від 08 серпня 2018 року. Платні медичні послуги надавалися лише у випадку, якщо оплата таких послуг не підпадала під перелік медичних послуг, які надаються в КП "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського Полтавської обласної ради" в рамках договору №41П-01999106-00 від 13 березня 2019 року, укладеного між Національною службою здоров`я України та КП "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського Полтавської обласної ради", за рахунок Державних гарантій. Сума отриманих коштів від надання платних медичних послуг становить лише 0,33 % від загальної суми залучених коштів, що свідчить про дотримання позивачем вимог статті 10 Закону України "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення". Для забезпечення виконання дослідження при наданні платної медичної послуги під назвою "Імунологічні дослідження методом ІФА" Комунальному підприємству "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського Полтавської обласної ради" необхідно до наборів реактивів: l пробірка типу "Єппепдорф" та 5 наконечників згідно Інструкції по застосуванню набору реагентів для імунологічного дослідження вільного тироксина в плазмі крові "всТ3-ІФА", а тому при застосуванні розрахунку на розхідні матеріали на кожне імунологічне дослідження закладалась сума дослідження в розмірі 1,07 грн., де 0,32 грн вартість самої 1 пробірки та 0,75 грн вартість 5 наконечників по 0,15 грн кожен (5 х 0,15 грн) для однієї пробірки.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 08 квітня 2020 року продовжено строк підготовчого провадження у справі, а ухвалою від 05 травня 2020 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

У судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги, посилаючись на обставини та норми, викладені в позовній заяві, а представник відповідача проти задоволення позову заперечував з підстав, зазначених у відзиві на позовну заяву.

Заслухавши вступне слово учасників справи та дослідивши письмові докази, суд встановив такі обставини та відповідні до них правовідносини.

Відповідно до виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань /а.с.34 т.1/ Комунальне підприємство "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського Полтавської обласної ради" (ідентифікаційний код 01999106) зареєстроване як юридична особа 07 вересня 1998 року.

Згідно положень Статуту Комунального підприємства "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського Полтавської обласної ради", погодженого Департаментом охорони здоров`я Полтавської обласної державної адміністрації 14 грудня 2018 року та затвердженого Управлінням майном Полтавської обласної ради 19 грудня 2018 року № 124 /а.с.17-32 т.1/, Комунальне підприємство "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського Полтавської обласної ради" є лікарняним закладом охорони здоров`я комунальним унітарним некомерційним підприємством, що надає послуги третинної (високоспеціалізованої) та спеціалізованої медичної допомоги будь-яким особам в порядку та на умовах, встановлених законодавством України та цим Статутом (пункт 1.1). Підприємство створене на виконання рішення двадцятої сесії Полтавської обласної ради сьомого скликання №839 від 12 листопада 2018 року "Про реорганізацію комунальної організації (установи, закладу) Полтавської обласної клінічної лікарні ім. М.В.Скліфосовського шляхом перетворення в комунальне підприємство "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського Полтавської обласної ради" (пункт 1.3). Підприємство є правонаступником усього майна, всіх прав та обов`язків Полтавської обласної клінічної лікарні ім. М.В.Скліфосовського (пункт 1.4). Підприємство є високоспеціалізованим багатопрофільним закладом охорони здоров`я, основною метою діяльності якого є забезпечення медичного обслуговування населення шляхом надання йому медичних послуг в порядку та обсязі, встановлених законодавством (пункт 3.1). Підприємство надає пацієнтам третинну (високоспеціалізовану) та спеціалізовану медичну допомогу, відповідно до законодавства, на безвідплатній та відплатній основі в амбулаторних або стаціонарних умовах у плановому порядку або в екстрених випадках і передбачає надання консультації, проведення діагностики, лікування хвороб, травм, отруєнь, патологічних станів, ведення фізіологічних станів (під час вагітності та пологів) із застосуванням високотехнологічного обладнання та/або високоспеціалізованих медичних процедур високої складності; направлення пацієнта відповідно до медичних показань для надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги або третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги з іншої спеціалізації. Підприємство забезпечує населення області кваліфікованою стаціонарною, амбулаторно-поліклінічною, діагностичною та консультативною медичною допомогою (пункт 3.2). Відповідно до поставленої мети предметом діяльності Підприємства є, зокрема: надання пацієнтам відповідно до законодавства на безвідплатній та відплатній основі послуг третинної (високоспеціалізованої) та спеціалізованої стаціонарної медичної допомоги, у тому числі екстреної (невідкладної), необхідної для забезпечення належної профілактики, діагностики і лікування хвороб, травм, отруєнь чи інших розладів здоров`я, медичного контролю за перебігом вагітності й ведення пологів і післяпологового періоду; надання пацієнтам відповідно до законодавства на безвідплатній та відплатній основі третинної (високоспеціалізованої) та спеціалізованої амбулаторної медичної допомоги (спеціалізована медична практика) (пункт 3.3). Підприємство здійснює некомерційну господарську діяльність, організовує свою діяльність відповідно до фінансового плану, погодженого Департаментом охорони здоров`я облдержадміністрації та затвердженого заступником голови облдержадміністрації відповідно до розподілу функціональних повноважень, надає послуги і реалізує їх за цінами (тарифами), що визначаються в порядку, встановленому законодавством (пункт 4.3).

Начальником Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Пікулем Г.І. винесено наказ № 3975-ОД від 02 грудня 2019 року "Про проведення планової перевірки" /а.с.145 т.1/, яким наказано у період з 02 грудня 2019 року по 13 грудня 2019 року провести планову перевірку Комунального підприємство "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського Полтавської обласної ради" з питань дотримання вимог законодавства при формуванні, встановленні та застосуванні державних регульованих тарифів.

02 грудня 2019 року начальником Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Пікулем Г.І. видано направлення №036 на проведення перевірки на підставі зазначеного вище наказу /а.с. 146 т.1/.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Полтавській області у період з 02 грудня 2019 року по 13 грудня 2019 року проведено планову перевірку Комунального підприємства "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського Полтавської обласної ради" з питань дотримання вимог законодавства при формуванні, встановленні та застосуванні державних регульованих тарифів, за результатами якої складено акт перевірки дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін № 037 /а.с. 193-201 т.1/.

В акті перевірки № 037 Головним управлінням Держпродспоживслужби в Полтавській області зафіксовано порушення лікарнею норм статті 1 Закону України "Про ціни і ціноутворення", Закону України "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення", абзацу другого пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України №1548 від 25 грудня 1996 року "Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих комітетів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)".

Так, в акті перевірки зазначено, що: в ході проведення перевірки встановлено, що правонаступником Полтавської обласної клінічної лікарні ім. М.В. Скліфосовського є Комунальне підприємство "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського Полтавської обласної ради" (далі - КП "ПОКЛ ім. М.В.Скліфосовського ПОР", Підприємство). В Статуті Підприємства, погодженого Департаментом охорони здоров`я Полтавської обласної державної адміністрації 14 грудня 2018 року та затвердженого Управлінням майном Полтавської обласної ради 19 грудня 2018 року № 124, внесені відповідні зміни. Згідно з пунктом 1.1 Статуту, КП "ПОКЛ ім. М.В.Скліфосовського ПОР" є лікарняним закладом охорони здоров`я комунальним унітарним некомерційним підприємством, що надає послуги третинної (високоспеціалізованої) та спеціалізованої медичної допомоги будь-яким особам в порядку та на умовах, встановлених законодавством України та цим Статутом. Підприємство створене на виконання рішення двадцятої сесії Полтавської обласної ради сьомого скликання №839 від 12 листопада 2018 року "Про реорганізацію комунальної організації (установи, закладу) Полтавської обласної клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського шляхом перетворення в комунальне підприємство "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського Полтавської обласної ради". Підприємство є правонаступником усього майна, всіх прав та обов`язків Полтавської обласної клінічної лікарні ім. М.В.Скліфосовського. Згідно пункту 3.6 Статуту Підприємство надає медичні послуги на підставі ліцензії на медичну практику. Якщо для провадження певних видів діяльності, передбачених Статутом, потрібний спеціальний дозвіл, підприємство отримує його в порядку, визначеному законодавством України. Підприємство проходить акредитацію відповідно до чинного законодавства та порядку визначеного Кабінетом Міністрів України. Розпорядженням голови Полтавської обласної державної адміністрації від 19 червня 2018 року № 556 "Про встановлення тарифів на платні послуги, які надаються Полтавською обласною клінічною лікарнею ім. М.В. Скліфосовського" встановлено тарифи на платні послуги, які надаються комунальним підприємством КП "ПОКЛ ім. М.В.Скліфосовського ПОР". Згідно даного розпорядження Підприємство надає наступні платні послуги, а саме: лабораторні, діагностичні та консультативні послуги за зверненням громадян, що надаються без направлення лікаря, зокрема із застосуванням телемедицини (в кількості - 258 найменувань послуг); стажування лікарів (провізорів) інтернів у базових закладах та установах охорони здоров`я, якщо ці лікарі (провізори) - інтерни закінчили державні вищі медичні (фармацевтичні) заклади освіти на умовах контракту, прийняті на роботу в недержавні заклади охорони здоров`я (недержавні фармацевтичні заклади, підприємства), повторно проходять інтернатуру, бажають отримати другу спеціальність в інтернатурі (в кількості 5 найменувань послуг). Розпорядженням голови Полтавської обласної державної адміністрації від 08 серпня 2018 року № 681 "Про встановлення тарифів на платні послуги з медичного обслуговування, які надаються Полтавською обласною клінічною лікарнею ім. М.В. Скліфосовського" встановлено тарифи на платні послуги, які надаються комунальним підприємством КП "ПОКЛ ім. М.В. Скліфосовського ПОР". Згідно даного розпорядження Підприємство надає наступні платні послуги, а саме: медичне обслуговування, зокрема із застосуванням телемедицини, за договорами із суб`єктами господарювання, страховими організаціями (в кількості - 259 найменувань послуг); медичні огляди: попередні профілактичні медичні огляди при прийнятті на роботу та для отримання посвідчення водія транспортних засобів (крім випадків, коли медичні огляди проводяться за направленнями органів державної служби зайнятості), медичні огляди для отримання дозволу на право отримання та носіння зброї громадянами, а також відповідні періодичні профілактичні медичні огляди (в кількості 16 найменувань послуг). Довідкою від 11 грудня 2019 року № 1, наданою в ході перевірки КП "ПОКЛ ім. М.В. Скліфосовського ПОР", наведено перелік платних послуг, які фактично надавались Підприємством населенню за період з 01 листопада 2018 року по 31 жовтня 2019 року.

В ході проведення перевірки КП "ПОКЛ ім. М.В.Скліфосовського ПОР" встановлено, що Підприємство при розрахунку тарифів на платні послуги застосовувало рентабельність на рівні 10% до собівартості (заробітна плата, нарахування на заробітну плату 22%, накладні витрати 48,8 %) без вартості лікарських засобів, виробів медичного призначення та інших матеріалів. На запити перевіряючих (вх.№2190 від 10 грудня 2019 року, вх.№2145 від 03 грудня 2019 року) стосовно надання інформації на підставі якого нормативного документу (документів) проведені розрахунки тарифів на платні послуги, які затверджені Розпорядженнями Голови Полтавської обласної адміністрації від 19 червня 2018 року №556 та від 08 серпня 2018 року №681, надано пояснюючу записку за підписом заступника головного лікаря Вікторії ОСОБА_1 Барської, згідно з якою розрахунки тарифів на медичні платні послуги проводилися на підставі фактичних витрат лікарні за попередній бюджетний період. Також в поясненнях наведено витяг з листа Державної податкової адміністрації України від 18 лютого 2004 року № 1452/5/15-1316 (далі - лист ДПАУ)·«вважаємо, що не буде порушенням чинного законодавства закладення неприбутковими організаціями - закладами охорони здоров`я, граничних розмірів рентабельності при формуванні вартості платних медичних послуг з подальшим зарахуванням коштів, отриманих від їх надання, до складу кошторисів (на спецрахунок) на утримання таких неприбуткових організацій», але в даному листі далі уточнено «у разі якщо розміри рентабельності для формування тарифів на медичні послуги будуть встановлені відповідним нормативним актом Міністерства охорони здоров`я)». На запит перевіряючих (вх. №2145 від 03 грудня 2019 року) щодо зазначення нормативного документу, на підставі якого здійснено застосування рентабельності 10% при розрахунку тарифів, Підприємство відповіді не надало. Нормативні документи, які зазначені в листі ДПАУ, втратили чинність, тобто керуватися ними на час формування та встановлення тарифів у Підприємства підстав не було. Згідно пункту 1.1 Статуту КП "ПОКЛ ім" М.В.Скліфосовського ПОР" є закладом охорони здоров`я, комунальним, унітарним, некомерційним підприємством. Пунктом 1.10 Статуту передбачено, що Підприємство здійснює господарську некомерційну діяльність, спрямовану на досягнення соціальних та інших результатів без мети одержання прибутку. В ході перевірки Підприємством надано рішення №1916014600003 від 03 січня 2019 року, виданого Управлінням у м. Полтаві ГУ ДФС у Полтавській області, згідно з яким КП "ПОКЛ ім. М.В.Скліфосовського ПОР" є неприбутковою організацією, дата включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій з якої починається строк безперервної реєстрації КП "ПОКЛ ім. М.В.Скліфосовського ПОР" - 29 вересня 1997 року. Крім того, головним бухгалтером Підприємства Валентиною Олександрівною Глущенко в поясненнях повідомлено, що протягом 2018 року та 2019 року КП "ПОКЛ ім. М.В. Скліфосовського ПОР" отримувала бюджетне фінансування за всіма напрямками видатків, передбачених кошторисом та законодавством. Також надано довідку про обсяги фінансування: про отримання фінансування з бюджету: у 2018 році згідно кошторису по загальному фонду 244285265,50 грн за рахунок коштів місцевих бюджетів та медичної субвенції згідно КПКВ "0712010 Багатопрофільна стаціонарна медична допомога населенню", по КПКВ 0712152 "Інші програми та заходи у сфері охорони здоров`я" в сумі 24221820,71 грн, по КПКВ 0712144 "Централізовані заходи з лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет" в сумі 56650989,50 грн. По спеціальному фонду за рахунок коштів бюджету розвитку 16480560,80 грн згідно КПКВ "0712010 Багатопрофільна стаціонарна медична допомога населенню (ф.4- 3)", по КПКВ 0712152 "Інші програми та заходи у сфері охорони здоров`я" у сумі 25390000,00 грн за рахунок обласного бюджету та співфінансування, по КПКВ 0717322 "Будівництво медичних установ та закладів (ф.4-3)" 1761574,54 грн. У 2019 році фінансування закладу з бюджету здійснюється: по загальному фонду в сумі 122896802,94 грн за рахунок коштів місцевих бюджетів та медичної субвенції згідно КПКВ 0712010 "Багатопрофільна стаціонарна медична допомога населенню", по КПКВ 0712152 "Інші програми та заходи у сфері охорони здоров`я" в сумі 23604363,84 грн. По спеціальному фонду за рахунок коштів бюджету розвитку 5657393,48 грн згідно КПКВ 0712010 "Багатопрофільна стаціонарна медична допомога населенню". Згідно кошторису на 2018 рік, затвердженого Департаментом охорони здоров`я 17 січня 2018 року, та фінансового плану на 2019 рік, затвердженого заступником голови Полтавської ОДА ·04 березня 2019 року, КП "ПОКЛ ім. М.В. Скліфосовського ПОР" сума доходів дорівнює сумі видатків. Відповідно до пункту 7 частини першої статті 1 Закону України "Про ціни та ціноутворення" від 21 червня 2012 року № 5007-VI (із змінами та доповненнями) норматив рентабельності - рівень прибутковості, що визначається суб`єктом господарювання під час формування ціни. Згідно із підпунктом 14.1.121 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України неприбуткові підприємства, установи та організації - неприбуткові підприємства, установи та організації, які не є платниками податку на прибуток підприємств. Підсумовуючи вищевикладене, КП "ПОКЛ ім. Скліфосовського М.В. ПОР", є неприбутковим підприємством і при розрахунку платних послуг неправомірно застосовувало рентабельність в розмірі 10,0% до собівартості, яка включає заробітну плату, нарахування єдиного соціального внеску та накладні витрати, без вартості лікарських засобів, виробів медичного призначення та інших матеріалів. Крім того, звертаємо увагу, що наказом МВС України від 08 грудня 2017 року №1005, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 02 січня 2018 року за № 5/31457, затверджено Порядок формування тарифів на платні послуги, що надаються закладами охорони здоров`я Міністерства внутрішніх справ України, який не передбачає застосування рентабельності при розрахунку тарифів.

Також в ході перевірки встановлені розбіжності в розмірі 1,07 грн між вартістю медикаментів, які закладено в розрахунок тарифів на платні послуги під назвою "Імунологічні дослідження методом ІФА", та вартістю медикаментів, які зазначені в таблиці "Розрахунок розхідних матеріалів в КДЛ ПОКЛ ім. М.В. Скліфосовського" на стор. 35 пакету копій документів, які були подані до Департаменту охорони здоров`я Полтавської ОДА, для встановлення тарифів на платні послуги. На даній сторінці вказані матеріали, які застосовуються на кожне імунологічне дослідження на суму 1,07 грн: пробірка епіндорф, норма на одне дослідження 1 шт, ціна 0,32 грн, вартість на 1 дослідження 0,32 грн; наконечник, норма на одне дослідження 1 шт, ціна 0,15 грн, вартість на 1 дослідження 0,15 грн. Загальна вартість пробірки епіндорф та наконечника дорівнює 0,47 грн., а не 1,07 грн, яку закладено в розрахунок платних послуг під назвою "Імунологічні дослідження методом ІФА". На прохання перевіряючих надати пояснення та копії підтверджуючих документів на придбання медикаментів вартістю 1,07 грн на 1 дослідження обґрунтованої відповіді в підтвердження вартості медикаментів в сумі 1,07 грн не надано. В підтвердження вартості 0,47 грн надано копію накладної на придбання наконечника на 0,15 грн та пробірки 0,32 грн. З огляду на вищевикладене, КП "ПОКЛ ім. Скліфосовського М.В. ПОР", при розрахунку платних послуг під назвою "Імунологічні дослідження методом ІФА" завищено вартість медикаментів на 0,60 грн (1,07-0,47). З урахуванням внесених в ході перевірки змін перевіркою розраховані тарифи на окремі види медичних послуг, розрахунки тарифів додаються в Додатках №№ 1-12. Необґрунтовано одержана виручка, що становить позитивну різницю між фактичною виручкою від надання послуг та виручкою за тарифами, сформованими відповідно до запровадженого способу регулювання за період листопад, грудень 2018 року та січень - березень 2019 року склала - 4547,19 грн. Розрахунок суми необґрунтовано одержаної виручки додається в Додатку № 13.

Також в ході перевірки встановлено наступне. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27 лютого 2019 року № 131 "Про деякі питання здійснення пілотного проекту з реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги у Полтавській області" з 01 квітня по 31 грудня 2019 р запроваджено пілотний проект з реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги у Полтавській області. Даною постановою затверджено Порядок здійснення пілотного проекту з реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги у Полтавській області. Згідно пунктів 1, 2 Порядку цей Порядок регулює механізм здійснення пілотного проекту, який фінансується за бюджетною програмою "Пілотний проект з реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги у Полтавській області", тарифи і коригувальні коефіцієнти. Дія цього Порядку поширюється на комунальні заклади охорони здоров`я, на базі яких здійснюється пілотний проект, шо зазначені в додатку 1, або правонаступників таких закладів. Комунальне підприємство "Полтавська обласна лікарня ім. М.В. Скліфосовського Полтавської обласної ради" включене до додатку 1 під номером 41 по коду ЄДРПОУ 01999106 з розміром глобальної ставки на медичні послуги амбулаторно-поліклінічної допомоги в сумі 7393 тис. гривень та з розміром глобальної ставки на медичні послуги стаціонарної допомоги 68833 тис. гривень. Дана постанова розроблена відповідно до пункту 3 розділу IV "Прикінцеві та перехідні положення" Закону У країни "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення" та статті 23 Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік". Відтак, на законодавчому рівні державні фінансові гарантії надання необхідних пацієнтам послуг з медичного обслуговування (медичних послуг) та лікарських засобів належної якості за рахунок коштів Державного бюджету України за програмою медичних гарантій визначає Закон України "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення". Комунальне підприємство "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В. Скліфосовського Полтавської обласної ради" 13 березня 2019 року укладала з НСЗУ Договір №41П-01999106-00 (далі - Договір) про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій. У пункті 4 Договору надається визначення медичних послуг - послуги з медичного обслуговування населення (послуги з охорони здоров`я), що включені до програми державних гарантій медичного обслуговування населення (далі - програма медичних гарантій), які надавач зобов`язується надавати згідно з цим договором, перелік та обсяг яких визначений у додатках 1 і 2 до цього договору. Згідно додатку 2 до договору КП "ПОКЛ ім. М.В. Скліфосовського ПОР" надає медичні послуги амбулаторно-поліклінічної допомоги та медичні послуги стаціонарної допомоги. При цьому в порушення частини п`ятої статті 8 Закону України "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення", пункту 4 даного Договору конкретний перелік послуг не наведено. Амбулаторно-поліклінічна допомога міському населенню є видом допомоги, який найбільш масовий та соціально значущий, та займає провідне місце в медичному забезпеченні населення. Амбулаторно-поліклінічна допомога надається переважно в амбулаторіях і поліклініках. Амбулаторія - заклад, який надає медичну допомогу хворим з однієї або кількох основних лікарських спеціальностей, допомога з багатьох спеціальностей. У амбулаторіях здійснюється лікування хворих при звертанні в ці заклади, а також проводиться профілактична робота. Крім того, вони надають медичну допомогу хворим і вдома. В амбулаторіях можуть також надавати допомогу тільки сімейні лікарі (лікарі загальної практики). Значення амбулаторій визначається їх наближеністю до населення, а також можливістю оптимальної участі у медичному забезпеченні переважної більшості населення. Відповідно додатку №2 Договору запланована вартість медичних послуг амбулаторно-поліклінічної допомоги дорівнює 7392999,96 гривень, у тому числі 7392999,96 грн у вигляді глобальної ставки на медичні послуги амбулаторно-поліклінічної допомоги. Крім того, запланована вартість медичних послуг стаціонарної допомоги 115888685,45 гривень, у тому числі 68832999,99 гривень у вигляді глобальної ставки на медичні послуги стаціонарної допомоги. Загальна орієнтовна ціна Договору в частині надання медичних послуг, пов`язаних з вторинною (спеціалізованою) медичною допомогою, становить 123281685,41 гривень. Відповідно до пункту 13 Договору цей договір є договором на користь третіх осіб пацієнтів у частині надання їм медичних послуг надавачем. Згідно пункту 48 Договору він діє з 01 квітня 2019 року до 31 грудня 2019 року.

Постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року №1548 встановлені повноваження органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів). Абзацом другим пункту 1 цієї постанови передбачено, що повноваження, зазначені у додатку, не поширюються на тарифи, що встановлюються виконавчими органами сільських, селищних, міських рад відповідно до статті 28 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (№280/97-ВР), а також на тарифи, що встановлюються для комунальних підприємств, які уклали договір про медичне обслуговування населення з Національною службою здоров`я {Абзац другий пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 134 (№134-2019-п ) від 27 лютого 2019 року}. У пункті 5 Порядку здійснення пілотного проекту з реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги у Полтавській області, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 лютого 2019 року № 131, передбачено, що НСЗУ у межах пілотного проекту укладає з учасниками пілотного проекту договори про медичне обслуговування населення на надання медичних послуг, пов`язаних з наданням спеціалізованої (вторинної) медичної допомоги, крім послуг, включених до переліку платних послуг, які надаються в державних і комунальних закладах охорони здоров`я та вищих медичних навчальних закладах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 вересня 1996 року № 1138. Дана норма протирічить вимогам Закону України "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення", яким не встановлено таких обмежень. Крім того, до Статуту погодженого Департаментом охорони здоров`я Полтавської обласної державної адміністрації 14 грудня 2018 року та затвердженого управлінням майном Полтавської обласної ради 19 грудня 2018 року, Комунальне підприємство "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В. Скліфосовського Полтавської обласної ради" є закладом, що надає третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу, а не вторинну медичну допомогу. Також відповідно до пункту 3.1 Статуту, Підприємство є високоспеціалізованим багатопрофільним закладом охорони здоров`я, основною метою діяльності якого є забезпечення медичного обслуговування населення шляхом надання йому медичних послуг в порядку та обсязі, встановлених законодавством. В абзаці 3 пункту 3.2 Статуту визначено, що Підприємство забезпечує населення області кваліфікованою стаціонарною, амбулаторно-поліклінічною, діагностичною та консультативно медичною допомогою. При цьому перевіркою встановлено, що Комунальне підприємство "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В. Скліфосовського Полтавської обласної ради" з 01 квітня 2019 року продовжувало стягувати з населення кошти за платні послуги зазначені в Довідці Підприємства № 1 від 11 грудня 2019 року. Таким чином, Комунальне підприємство "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В. Скліфосовського Полтавської обласної ради" в порушення вимог Закону України "Про державні фінансові гарантії, медичного обслуговування населення", абзацу другого пункту 1 постанови Кабінету Міністрів, України від 25 грудня 1996 року № 1548, після набрання чинності договору № 46П-01984151-00 від 13 березня 2019 року, укладеного з НСЗУ продовжував стягувати з пацієнтів кошти за надані медичні послуги, тоді як вони повинні надаватись безоплатно, оскільки кошти за надані медичні послуги Підприємство отримує з бюджету і згідно договору ця сума до кінця 2019 року складає 76225999,95 грн. За період з 01 квітня 2019 року по 31 жовтня 2019 року зайво стягнено з пацієнтів плату за медичні послуги в сумі 145540,50 гривень. Всього необґрунтовано одержана виручка склала 150087,69 гривень. Розрахунки суми необґрунтовано одержаної виручки додається в Додатку № 14. Відповідно до вимог пункту 8 статті 4 Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності", Методичних рекомендацій фіксування процесів здійснення планових або позапланових заходів державного нагляду (контролю) засобами відеофіксації, затверджених Головою Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 31 липня 2018 року, здійснено фіксацію позапланової перевірки нагрудним відеореєстратором ДМТ 10.

Акт перевірки отримано 13 грудня 2019 року головним лікарем Комунального підприємства "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В. Скліфосовського Полтавської обласної ради" Оксаком Г.А. /а.с.200- зворот т.1/.

Комунальне підприємство "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В. Скліфосовського Полтавської обласної ради" подало до Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області зауваження та заперечення №05-19/3459 від 17 грудня 2019 року до акту перевірки дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін №037 (вх.№843519 від 18 грудня 2019 року) /а.с.224-231 т.1/.

18 грудня 2019 року Головним управлінням Держпродспоживслужби в Полтавській області винесено припис №040 про виконання законних вимог щодо усунення порушень порядку формування, встановлення та застосування державних регульованих цін /а.с. 232-234 т.1/, яким приписано Комунальному підприємству "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В. Скліфосовського Полтавської обласної ради": 1) в тримісячний термін звернутися до Полтавської ОДА для внесення змін до розпоряджень голови обласної державної адміністрації від 19 червня 2018 року №556 "Про встановлення тарифів на платні послуги, які надаються Полтавською обласною клінічною лікарню ім. М.В.Скліфосовського" та від 08 серпня 2018 року №681 "Про встановлення тарифів на платні послуги з медичного обслуговування, які надаються Полтавською обласною клінічною лікарнею ім. М.В. Скліфосовського" в частині зміни тарифів, наведених в Додатках №№·1-12 до акту перевірки; 2) до кінця дії договору №41П-01999106-00 про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій від 13 березня 2019 року, укладеного між Комунальним підприємством "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського Полтавської обласної ради" та НСЗУ, не стягувати плату за медичні послуги за тарифами, які встановлені розпорядженнями голови Полтавської обласної державної адміністрації від 19 червня 2018 року №556 "Про встановлення тарифів на платні послуги, які надаються Полтавською обласною клінічною лікарнею ім. М.В. Скліфосовського" та від 08 серпня 2018 року № 681 "Про встановлення тарифів на платні послуги з медичного обслуговування, які надаються Полтавською обласною клінічною лікарнею ім. М.В. Скліфосовського".

19 грудня 2019 року першим заступником начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Павловим С.Л. винесено рішення про застосування адміністративно-господарських санкцій за порушення державної дисципліни цін №029 /а.с. 235-237 т.1/, яким за результатом розгляду матеріалів планової перевірки (акт перевірки №037 від 13 грудня 2019 року) встановлено порушення Комунальним підприємством "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В. Скліфосовського Полтавської обласної ради" вимог законодавства щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих тарифів на платні послуги, які надаються КП "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В. Скліфосовського Полтавської обласної ради", та керуючись пунктом 5 частини першої статті 18 та підпунктами 1, 2 частини першої статті 20 Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності", вирішено вилучити у Комунального підприємства "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В. Скліфосовського Полтавської обласної ради" необґрунтовано одержану виручку в сумі 4547,19 грн та штрафу в сумі 150087,69 грн.

Не погодившись з приписом №040 від 18 грудня 2019 року та рішенням №029 від 19 грудня 2019 року, позивач звернувся до суду з цим позовом.

Відповідно до частини першої статті 1 Закону України "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення" №2168-VІІІ від 19 жовтня 2017 року /далі - Закон №2168-VІІІ/ законодавство про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення базується на Конституції України і складається з Основ законодавства України про охорону здоров`я, цього Закону та інших законів і нормативно-правових актів, що регулюють суспільні відносини у сфері охорони здоров`я.

За визначенням, наведеним у статті 2 Закону №2168-VІІІ, програма державних гарантій медичного обслуговування населення (програма медичних гарантій) - програма, що визначає перелік та обсяг медичних послуг (включаючи медичні вироби) та лікарських засобів, повну оплату надання яких пацієнтам держава гарантує за рахунок коштів Державного бюджету України згідно з тарифом, для профілактики, діагностики, лікування та реабілітації у зв`язку з хворобами, травмами, отруєннями і патологічними станами, а також у зв`язку з вагітністю та пологами; надавачі медичних послуг - заклади охорони здоров`я усіх форм власності та фізичні особи - підприємці, які одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та уклали договір про медичне обслуговування населення з головними розпорядниками бюджетних коштів.

Частиною першою статті 4 Закону №2168-VІІІ встановлено, що у межах програми медичних гарантій держава гарантує громадянам, іноземцям, особам без громадянства, які постійно проживають на території України, та особам, яких визнано біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, повну оплату за рахунок коштів Державного бюджету України необхідних їм медичних послуг та лікарських засобів, пов`язаних з наданням: 1) екстреної медичної допомоги; 2) первинної медичної допомоги; 3) вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги; 4) третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги; 5) паліативної медичної допомоги; 6) медичної реабілітації; 7) медичної допомоги дітям до 16 років; 8) медичної допомоги у зв`язку з вагітністю та пологами.

Згідно з частиною третьою цієї ж статті програмою медичних гарантій визначаються перелік та обсяг медичних послуг та лікарських засобів, оплата яких гарантується за рахунок коштів Державного бюджету України. Медичні послуги та лікарські засоби, що не включені до програми медичних гарантій, не підлягають оплаті за рахунок коштів Державного бюджету України, передбачених на реалізацію програми медичних гарантій, але можуть покриватися за рахунок коштів Державного бюджету України, передбачених на реалізацію відповідних державних програм та заходів, місцевих бюджетів, медичного страхування, юридичних і фізичних осіб та з інших джерел, не заборонених законодавством.

Відповідно до частин першої п`ятої статті 8 Закону №2168-VІІІ договір про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій укладається між закладом охорони здоров`я незалежно від форми власності чи фізичною особою - підприємцем, яка в установленому законом порядку одержала ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, та Уповноваженим органом. Договір про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій укладається у письмовій (електронній) формі. Забороняється відмова або ухилення від укладення відповідного договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій з суб`єктами, визначеними у частині першій цієї статті, які подали заяву Уповноваженому органу про укладення такого договору та надають медичні послуги, передбачені програмою медичних гарантій. Договір про медичне обслуговування населення є договором на користь третіх осіб - пацієнтів у частині надання їм медичних послуг та лікарських засобів надавачами медичних послуг. Істотними умовами договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій є: перелік та обсяг надання пацієнтам медичних послуг та лікарських засобів за програмою медичних гарантій; умови, порядок та строки оплати тарифу; фактична адреса надання медичних послуг; права та обов`язки сторін; строк дії договору; звітність надавачів медичних послуг; відповідальність сторін.

Згідно з частинами першою п`ятою статті 9 Закону №2168-VІІІ у разі потреби у медичних послугах та лікарських засобах за програмою медичних гарантій пацієнт (його законний представник) звертається до надавача медичних послуг у порядку, встановленому законодавством. Пацієнт (його законний представник) реалізує своє право на вибір лікаря шляхом подання надавачу медичних послуг декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу. Надавачам медичних послуг забороняється відмовляти у прийнятті декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, та веденні пацієнта, зокрема, на підставі наявності у пацієнта хронічного захворювання, його віку, статі, соціального статусу, матеріального становища, зареєстрованого місця проживання тощо, крім випадків, передбачених законодавством. У разі неможливості обрання лікаря пацієнт має право звернутися до Уповноваженого органу або його територіальних органів за роз`ясненнями стосовно надавачів медичних послуг, пов`язаних з наданням первинної медичної допомоги, та забезпеченням пацієнту можливості реалізувати його право на вибір лікаря. Форма декларації та порядок вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я. Надання медичних послуг та лікарських засобів за програмою медичних гарантій, пов`язаних з вторинною (спеціалізованою), третинною (високоспеціалізованою), паліативною медичною допомогою та медичною реабілітацією, здійснюється за направленням лікаря, який надає первинну медичну допомогу, або лікуючого лікаря в порядку, передбаченому законодавством, крім випадків, коли згідно із законодавством направлення лікаря не вимагається.

Частиною восьмою цієї статті передбачено, що надавач медичних послуг зобов`язаний поінформувати пацієнта про медичні послуги та лікарські засоби, які пацієнт може отримати в цього надавача за програмою медичних гарантій.

Згідно з частиною сьомою статті 10 Закону №2168-VІІІ надавачам медичних послуг, які є державними та комунальними закладами охорони здоров`я, забороняється вимагати від пацієнтів винагороду в будь-якій формі за медичні послуги та лікарські засоби, надані за програмою медичних гарантій. Такі дії є підставою для притягнення до відповідальності, передбаченої договором про медичне обслуговування населення, в тому числі одностороннього розірвання договору з ініціативи Уповноваженого органу.

Відповідно до частини одинадцятої статті 10 Закону №2168-VІІІ (чинної на момент виникнення спірних правовідносин) у закладах охорони здоров`я державної та комунальної форм власності, які є надавачами медичних послуг за програмою медичних гарантій, обсяг платних медичних послуг, які не входять до програми медичних гарантій, може складати не більше 20 відсотків від обсягу всіх наданих послуг.

У статтях 352 та 353 Закону України "Про основи законодавства України про охорону здоров`я" зазначено, що вторинна (спеціалізована) медична допомога надається відповідно до медичних показань за направленням лікуючого лікаря з надання первинної медичної допомоги або лікуючого лікаря закладу охорони здоров`я, що забезпечує надання вторинної (спеціалізованої) чи третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги. Без направлення вторинна (спеціалізована) медична допомога відповідно до медичних показань надається безоплатно закладами охорони здоров`я, з якими укладено договори про медичне обслуговування населення, пацієнтам, які звернулися до акушера-гінеколога, стоматолога, педіатра, та пацієнтам із хронічними захворюваннями, які перебувають на диспансерному обліку в цьому закладі охорони здоров`я. Без направлення вторинна (спеціалізована) медична допомога відповідно до медичних показань також надається безоплатно в закладах охорони здоров`я, що забезпечують надання вторинної (спеціалізованої) допомоги, пацієнтам, які перебувають у невідкладному стані.

Без направлення третинна (високоспеціалізована) медична допомога надається безоплатно відповідно до медичних показань у закладах охорони здоров`я, з якими укладені договори про медичне обслуговування населення, пацієнтам із хронічними захворюваннями, які перебувають на диспансерному обліку у відповідному високоспеціалізованому багатопрофільному або однопрофільному закладі охорони здоров`я, а також надається безоплатно відповідно до медичних показань у закладах охорони здоров`я пацієнтам, які перебувають у невідкладному стані.

З аналізу наведених норм слідує, що у межах програми медичних гарантій медичні послуги (включаючи медичні вироби) та лікарські засоби надаються пацієнтам за рахунок коштів Державного бюджету України. У разі потреби у медичних послугах та лікарських засобах за програмою медичних гарантій пацієнт звертається до надавача медичних послуг у встановленому законодавством порядку шляхом подання надавачу медичних послуг декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу. Надання медичних послуг та лікарських засобів за програмою медичних гарантій, пов`язаних з вторинною (спеціалізованою) та третинною (високоспеціалізованою) медичною допомогою та медичною реабілітацією, здійснюється за направленням лікаря, який надає первинну медичну допомогу, або лікуючого лікаря в порядку, передбаченому законодавством, крім випадків, коли згідно із законодавством направлення лікаря не вимагається. надавачам медичних послуг, які є державними та комунальними закладами охорони здоров`я, забороняється вимагати від пацієнтів винагороду в будь-якій формі за медичні послуги та лікарські засоби, надані за програмою медичних гарантій. У закладах охорони здоров`я державної та комунальної форм власності, які є надавачами медичних послуг за програмою медичних гарантій, обсяг платних медичних послуг, які не входять до програми медичних гарантій, може складати не більше 20 відсотків від обсягу всіх наданих послуг. Медичні послуги та лікарські засоби, що не включені до програми медичних гарантій, можуть покриватися за рахунок коштів юридичних і фізичних осіб та з інших джерел, не заборонених законодавством.

Отже, заклади охорони здоров`я державної та комунальної форм власності, які є надавачами медичних послуг за програмою медичних гарантій, можуть надавати платні медичні послуги, які не входять до програми медичних гарантій, проте їх обсяг не повинен перевищувати 20 відсотків від обсягу всіх наданих послуг.

Пунктом 2 розділу ІV "Прикінцеві та перехідні положення" Закону №2168-VІІІ встановлено, що з 1 січня 2018 року запроваджується реалізація державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для первинної медичної допомоги у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Тимчасово, протягом 2018-2019 років, за рішенням Кабінету Міністрів України допускається фінансування надання первинної медичної допомоги комунальними закладами охорони здоров`я, що не уклали договори про медичне обслуговування населення з Уповноваженим органом, шляхом надання субвенцій з державного бюджету відповідним місцевим бюджетам. Умови, порядок та строки надання такої субвенції визначаються Кабінетом Міністрів України.

Пунктом 3 розділу ІV "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення" передбачено, що до 1 квітня 2020 року реалізація державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій поступово запроваджується для інших видів медичної допомоги, зокрема шляхом реалізації пілотних проектів для відповідних видів медичних послуг, окремих закладів охорони здоров`я, населених пунктів чи регіонів. Порядок реалізації таких проектів, перелік медичних послуг та лікарських засобів, що оплачуються за рахунок коштів Державного бюджету України, тарифи та коригувальні коефіцієнти встановлюються Кабінетом Міністрів України.

На виконання вимог Закону України "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення" Кабінетом Міністрів України було прийнято постанову "Деякі питання здійснення пілотного проекту з реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги у Полтавській області" від 27 лютого 2019 року №131, якою затверджено Порядок здійснення пілотного проекту з реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги у Полтавській області (далі - Порядок №131).

Згідно з пунктом 2 Порядку №131 дія цього Порядку поширюється на комунальні заклади охорони здоров`я, на базі яких здійснюється пілотний проект, що зазначені в додатку 1, або правонаступників таких закладів.

Відповідно до пункту 5 Порядку №131 НСЗУ у межах пілотного проекту укладає з учасниками пілотного проекту договори про медичне обслуговування населення на надання медичних послуг, пов`язаних з наданням спеціалізованої (вторинної) медичної допомоги, крім послуг, включених до переліку платних послуг, які надаються в державних і комунальних закладах охорони здоров`я та вищих медичних навчальних закладах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 вересня 1996 року № 1138.

У Додатку 1 до Порядку №131, який визначає перелік комунальних закладів охорони здоров`я, на базі яких здійснюється пілотний проект з реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги у Полтавській області, розмір глобальних ставок, під пунктом 41 значиться Комунальне підприємство "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М. В. Скліфосовського Полтавської обласної ради" (код ЄДРПОУ 01999106).

Відповідно до абзацу 1 частини п`ятої статті 4 Закону України "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення" програма медичних гарантій затверджується Верховною Радою України у складі закону про Державний бюджет України на відповідний рік.

Статтею 23 Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік" установлено, що з 1 квітня 2019 року через Національну службу здоров`я України у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України здійснюється: відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань; пілотний проект з реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги у Полтавській області на умовах співфінансування з місцевих бюджетів.

Судом встановлено, що між Національною службою здоров`я України (замовник) та КП "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського Полтавської обласної ради" (надавач) укладено договір №41П-01999106-00 від 13 березня 2019 року /а.с. 35-43 т.1/ про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій.

Відповідно до пунктів 8, 9, 13-15 вказаного договору надавач зобов`язується надавати медичні послуги за програмою медичних гарантій пацієнтам, а замовник зобов`язується оплачувати такі послуги відповідно до встановленого тарифу та коригувальних коефіцієнтів /пункт 8/; медичні послуги та спеціальні умови їх надання визначаються у додатках 1 і 2 до цього договору /пункт 9/; цей договір є договором на користь третіх осіб пацієнтів у частині надання їм медичних послуг надавачем /пункт 13/; пацієнт набуває прав на отримання медичних послуг, пов`язаних з первинною медичною допомогою, згідно з договором з моменту подання надавачеві в установленому законодавством порядку декларації /пункт 14/; пацієнт набуває прав на отримання медичних послуг, пов`язаних з іншими видами медичної допомоги, крім первинної медичної допомоги, згідно з договором з моменту звернення до надавача за направленням лікаря, який надає первинну медичну допомогу, або лікуючого лікаря в порядку, встановленому МОЗ, або без такого направлення, якщо згідно із законодавством направлення лікаря не вимагається /пункт 15/.

Згідно з пунктами 48 та 49 договору №41П-01999106-00 від 13 березня 2019 року цей договір діє з 01 квітня 2019 року по 31 грудня 2019 року. Строк дії договору може бути продовжений за згодою сторін не більше ніж на три місяці /пункт 48/. Надавач зобов`язаний надавати пацієнтам медичні послуги протягом строку дії цього договору /пункт 49/.

Додатком 2 до зазначеного договору встановлено Спеціальні умови надання медичних послуг , пов`язаних з вторинною (спеціалізованою) медичною допомогою: 1) медичні послуги амбулаторно-поліклінічної допомоги, запланована вартість яких становить 7392999,96 грн, у тому числі 7392999,96 грн у вигляді глобальної ставки; 2) медичні послуги стаціонарної допомоги, запланована вартість яких становить 115888685,45 грн, у тому числі 68832999,99 грн у вигляді глобальної ставки.

Відтак, з умов цього договору та вищенаведених положень слідує, що медичні послуги за програмою медичних гарантій надаються пацієнтам, які подали надавачеві медичних послуг декларацію про вибір лікаря або направлення лікаря, який надає первинну медичну допомогу, або лікуючого лікаря в порядку, передбаченому законодавством, крім випадків, коли згідно із законодавством направлення лікаря не вимагається. Медичні послуги, які не мають наведених ознак, проте які були надані позивачем пацієнтам за наявності певних умов (неподання пацієнтом декларації про вибір лікаря, направлення тощо), оплачуються за рахунок юридичних та фізичних осіб та з інших джерел, передбачених законодавством.

Беручи до уваги положення розділу 3 Статуту та норми постанови Кабінету Міністрів України від 17 вересня 1996 року №1138 "Перелік платних послуг, які надаються в державних і комунальних закладах охорони здоров`я та вищих медичних навчальних закладах" (далі - Постанова №1138), підприємство надає платні послуги, які передбачені, зокрема пунктами 8, 13, 21 та 30 розділу І Постанови №1138, тарифи, на які встановлено розпорядженнями голови обласної державної адміністрації від 19 червня 2018 року №556 "Про встановлення тарифів на платні послуги, які надаються Полтавською обласною клінічною лікарнею ім. М.В.Скліфосовського" та від 08 серпня 2018 року №681 "Про встановлення тарифів на платні послуги з медичного обслуговування, які надаються Полтавською обласною клінічною лікарнею ім. М.В. Скліфосовського", а саме: 8) медичні огляди: попередні профілактичні медичні огляди при прийнятті на роботу та для отримання посвідчення водія транспортних засобів (крім випадків, коли медичні огляди проводяться за направленнями органів державної служби зайнятості), медичні огляди для отримання дозволу на право отримання та носіння зброї громадянами, а також відповідні періодичні профілактичні медичні огляди; 13) лабораторні, діагностичні та консультативні послуги за зверненням громадян, що надаються без направлення лікаря, зокрема із застосуванням телемедицини; 21) медичне обслуговування, зокрема із застосуванням телемедицини, за договорами із суб`єктами господарювання, страховими організаціями (в тому числі з Фондом соціального страхування України); 30) стажування лікарів (провізорів) - інтернів у базових закладах та установах охорони здоров`я, якщо ці лікарі (провізори) - інтерни: закінчили недержавні вищі медичні (фармацевтичні) заклади освіти; закінчили державні вищі медичні (фармацевтичні) заклади освіти на умовах контракту; прийняті на роботу в недержавні заклади охорони здоров`я (недержавні фармацевтичні заклади, підприємства); повторно проходять інтернатуру; бажають отримати другу спеціальність в інтернатурі.

Відповідно до абзацу 2 пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України "Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)" від 25 грудня 1998 року №1548 повноваження, зазначені у додатку, не поширюються на тарифи, що встановлюються виконавчими органами сільських, селищних, міських рад відповідно до статті 28 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", а також на тарифи, що встановлюються для комунальних підприємств, які уклали договір про медичне обслуговування населення з Національною службою здоров`я.

Судовим розглядом встановлено, що відповідач прийняв оскаржуване рішення без дослідження відповідних документів позивача та аналізу умов, за наявності яких надавалися послуги за рахунок коштів пацієнтів (відсутність декларації про вибір лікаря, направлення тощо), що свідчить про необґрунтованість висновку відповідача про те, що позивачем стягувалася плата саме за ті медичні послуги, вартість яких водночас повністю покривалася за рахунок коштів Державного бюджету України, передбачених програмою медичних гарантій та договором про медичне обслуговування населення №41П-01999106-00 від 13 березня 2019 року, укладеним між комунальним підприємством та Національною службою здоров`я України.

Наведеним суд відхиляє мотив відповідача щодо отримання позивачем необґрунтовано отриманої виручки за медичні послуги, які оплачувалися за рахунок коштів Державного бюджету України, передбачених програмою медичних гарантій та договором про медичне обслуговування населення №41П-01999106-00 від 13 березня 2019 року.

Відповідно до пункту 12 додатку до постанови Кабінету Міністрів України "Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)" від 25 грудня 1996 року №1548 Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації регулюють (встановлюють) тарифи на платні послуги, що надають лікувально-профілактичні державні і комунальні заклади охорони здоров`я, крім закладів охорони здоров`я МВС та ДСНС, окремих науково-дослідних установ Національної академії медичних наук, які є учасниками пілотного проекту щодо зміни механізму фінансового забезпечення надання медичної допомоги.

Відповідно до пункту 7 частини першої статті 1 Закону України "Про ціни і ціноутворення" норматив рентабельності - рівень прибутковості, що визначається суб`єктом господарювання під час формування ціни. Граничний норматив рентабельності є його максимально допустимим рівнем, який повинен враховуватися суб`єктом господарювання під час встановлення ціни товару.

Частинами другою та четвертою статті 12 Закону України "Про ціни і ціноутворення" передбачено, що державні регульовані ціни повинні бути економічно обґрунтованими (забезпечувати відповідність ціни на товар витратам на його виробництво, продаж (реалізацію) та прибуток від його продажу (реалізації).

Кабінет Міністрів України, органи виконавчої влади, державні колегіальні органи та органи місцевого самоврядування під час встановлення державних регульованих цін на товари до складу таких цін обов`язково включають розмір їх інвестиційної складової частини.

Згідно з підпунктом 1 частини першої статті 13 Закону України "Про ціни і ціноутворення" державне регулювання цін здійснюється Кабінетом Міністрів України, органами виконавчої влади, державними колегіальними органами та органами місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень шляхом: установлення обов`язкових для застосування суб`єктами господарювання: фіксованих цін; граничних цін; граничних рівнів торговельної надбавки (націнки) та постачальницько-збутової надбавки (постачальницької винагороди); граничних нормативів рентабельності; розміру постачальницької винагороди; розміру доплат, знижок (знижувальних коефіцієнтів).

Щоб мати можливість отримувати прибуток, який буде направлений на покращення власної матеріально-технічної бази та якості надання послуг населенню, підприємство, як суб`єкт господарювання, має право на встановлення рівня прибутковості під час формування ціни послуг.

Отримання прибутку підприємством з неприбутковим статусом закріплено у абзаці 2 підпункту 133.4.2 пункту 133.4 статті 133 Податкового кодексу України.

За загальними нормами статті 52 Господарського кодексу України некомерційне господарювання - це самостійна систематична господарська діяльність, що здійснюється суб`єктами господарювання, спрямована на досягнення економічних, соціальних та інших результатів без мети одержання прибутку.

Як суб`єкт господарювання, в розумінні частини другої статті 55 Господарського кодексу України, підприємство, здійснюючи господарську діяльність, має право на надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність.

Частиною другою статті 62 Господарського кодексу України встановлено, що підприємства можуть створюватись як для здійснення підприємництва, так і для некомерційної господарської діяльності.

Пунктом 5.2.3 Статуту позивача /а.с.23 т.1/ передбачено, що джерелами формування майна та коштів підприємства є, зокрема кошти та інше майно, одержані від наданих медичних та інших послуг.

Виходячи з системного аналізу вказаних норм та положень Статуту, позивач є неприбутковою організацією у розумінні підпункту 14.1.121 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України та має право отримувати доходи від провадження господарської діяльності та спрямовувати на власне утримання.

Комунальне підприємство, що провадить некомерційну господарську діяльність, може бути включено до Реєстру неприбуткових установ та організацій у разі відповідності вимогам пункту 133.4 Податкового кодексу України, а саме: воно утворене та зареєстроване в порядку, визначеному Законом України "Про основи законодавства України про охорону здоров`я"; його установчі документи містять заборону на розподіл отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників - у розумінні Цивільного кодексу України), членів такого підприємства, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов`язаних із ними осіб. При цьому, не вважається таким розподілом фінансування видатків, визначених абзацом 1 підпункту 133.4.2 пункту 133.4 статті 133 Податкового кодексу України, тобто для утримання такого підприємства, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених його установчими документами; його установчі документи передбачають передавання активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування вартості таких активів до доходу бюджету в разі припинення юридичної особи (у наслідок її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення).

Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року №440 (далі - Порядок №440).

Включення до Реєстру здійснюється контролюючим органом із присвоєнням ознак неприбутковості за окремими групами підприємств, установ та організацій відповідно до підпункту 133.4.6 пункту 133.4 статті 133 Податкового кодексу України за структурою, наведеною в пункті 4 Порядку №440.

Пунктом 1.10 Статуту Комунального підприємства "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського Полтавської обласної ради" передбачено, що підприємство здійснює господарську некомерційну діяльність, спрямовану на досягнення соціальних та інших результатів без мети одержання прибутку.

Пунктом 5.9 Статуту визначено, що власні надходження підприємства використовуються відповідно до чинного законодавства України, а пунктом 4.9 Статуту - що підприємство не наділене правом розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини між засновником, працівниками (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), органом управління та іншими, пов`язаними з ними особами.

Відповідно до загальнодоступних даних Реєстру неприбуткових установ та організацій стосовно Комунального підприємства "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського Полтавської обласної ради" датою включення неприбуткової організації до Реєстру, починаючи з якої визначається строк безперервної реєстрації неприбутковості організації, є 29 вересня 1997 року, та рішенням Головного управління ДПС у Полтавській області від 03 січня 2019 року №1916014600003 підприємству змінено ознаку неприбутковості, що відповідачем справи не заперечується.

Тарифи на медичні послуги, які надає Комунальне підприємство "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського Полтавської обласної ради", встановлені у відповідності до зазначених вище нормативно-правових актів та затверджені розпорядженнями голови обласної державної адміністрації від 19 червня 2018 року №556 "Про встановлення тарифів на платні послуги, які надаються Полтавською обласною клінічною лікарнею ім. М.В.Скліфосовського" та від 08 серпня 2018 року №681 "Про встановлення тарифів на платні послуги з медичного обслуговування, які надаються Полтавською обласною клінічною лікарнею ім. М.В. Скліфосовського", зареєстрованими в Головному територіальному управлінні юстиції у Полтавській області 26 червня 2018 року за № 173/2954 та 17 серпня 2018 року за № 208/2989 відповідно.

Таким чином, розпорядження пройшли правову експертизу на відповідність Конституції та законодавству України.

Гранична рентабельність при наданні платних медичних послуг неприбутковими закладами охорони здоров`я у розпорядженнях № 556 та № 681 не визначалась.

Відповідно до довідок Комунального підприємства "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського Полтавської обласної ради" від 24 січня 2020 року /а.с.100 т.1/ та №1 від 20 березня 2020 року /а.с.27 т.2/ загальний обсяг фінансування по підприємству становить 0,33%.

Відтак, позивачем дотримано граничний обсяг надання платних медичних послуг, які не входять до програми медичних гарантій, що встановлений частиною одинадцятою статті 10 Закону України "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення".

В акті перевірки № 037 Головне управління Держпродспоживслужби у Полтавській області звертає увагу на те, що наказом МВС України від 08 грудня 2017 року №1005, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України від 02 січня 2018 року за №5/31457, затверджено Порядок формування тарифів на платні послуги, що надаються закладами охорони здоров`я Міністерства внутрішніх справ України, який не передбачає застосування рентабельності при розрахунку тарифів.

Згідно з пунктом 1 розділу 1 зазначеного Порядку цей Порядок визначає механізм формування тарифів на послуги та застосовується закладами охорони здоров`я Міністерства внутрішніх справ України (далі - заклади) для розрахунку тарифів на послуги, які вони надають згідно з Переліком платних послуг, які надаються в державних і комунальних закладах охорони здоров`я та вищих медичних навчальних закладах, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17 вересня 1996 року №1138.

Проте, пунктом 1.8 Статуту Комунального підприємства "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського Полтавської обласної ради" встановлено, що підприємство підпорядковане та підзвітне Департаменту охорони здоров`я Полтавської ОДА, а отже не належить до сфери закладів охорони здоров`я МВС України.

За викладених обставин суд доходить висновку про помилковість твердження відповідача щодо неправомірності застосування позивачем рентабельності при формуванні тарифів на платні послуги.

З приводу висновку відповідача про те, що позивачем необґрунтовано одержано виручку у зв`язку із завищенням вартості медикаментів на 0,60 грн, суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Як вказує Комунальне підприємство "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського Полтавської обласної ради", для забезпечення виконання 1 дослідження при наданні платної медичної послуги під назвою "Імунологічні дослідження методом ІФА" необхідно до наборів реактивів: l пробірка типу "Єппепдорф" та 5 наконечників згідно Інструкції по застосуванню набору реагентів для імунологічного дослідження вільного тироксина в плазмі крові "всТ3-ІФА" /а.с.28, 30-32 т.2/. При розрахунку вартості на розхідні матеріали на кожне імунологічне дослідження виконавцем - Комунальним підприємством "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського Полтавської обласної ради" закладалась сума 1,07 грн, де 0,32 грн - вартість самої 1 пробірки та 0,75 грн - вартість 5 наконечників по 0,15 грн за кожний (5 х 0,15 грн) для однієї пробірки.

Таким чином, загальна вартість одного імунологічного дослідження становить - 1,07 грн, що не спростовано відповідачем в ході розгляду справи.

В ході здійснення перевірки відповідач не взяв до уваги вказані положення Інструкції, а тому дійшов помилкового висновку про отримання позивачем необґрунтованої виручки за надання таких послуг.

Враховуючи вищевикладене, суд доходить висновку, що рішення про застосування адміністративно-господарських санкцій за порушення державної дисципліни цін Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області №029 від 19 грудня 2019 року є протиправним та підлягає скасуванню.

З огляду на те, що в ході судового розгляду справи відповідачем не доведений факт допущення позивачем вимог законодавства щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих тарифів на платні послуги, наявні підстави для визнання протиправним та скасування припису про виконання законних вимог щодо усунення порушень порядку формування, встановлення та застосування державних регульованих цін від 18 грудня 2019 року №040, яким приписано Комунальному підприємству "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського Полтавської обласної ради" усунути такі порушення.

Таким чином, позовні вимоги Комунального підприємства "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського Полтавської обласної ради" є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Згідно з частиною першою статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

За подання позову до суду позивач поніс витрати у вигляді сплати судового збору у сумі 6455,33 грн, що підтверджується платіжними дорученнями №№750-752 від 29 січня 2020 року /а.с.111-113 т.1/.

Відповідно до частини другої статті 132 КАС України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначає Закон України "Про судовий збір".

Відповідно до частини першої статті 4 вказаного Закону судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Частиною другою вказаної статті встановлено, що за подання до адміністративного суду позову майнового характеру суб`єктом владних повноважень, юридичною особою сплачується судовий збір за ставкою у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 10 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а за подання до адміністративного суду позову немайнового характеру суб`єктом владних повноважень, юридичною особою або фізичною особою-підприємцем сплачується судовий збір за ставкою 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

При цьому згідно з частиною третьою статті 6 цього ж Закону за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

Відповідно до статті 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" з 01 січня 2020 року прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 2102,00 грн.

Оскільки позивачем заявлено позовну вимогу немайнового характеру (про визнання протиправним та скасування припису) та позовну вимогу майнового характеру (про скасування рішення (154634,88 грн), то розмір судового збору, що підлягав сплаті за подання цього позову, становив 4421,52 грн /2102,00 грн + 154634,88х1,5%/.

Таким чином, стягненню на користь позивача за рахунок бюджетних асигнувань відповідача підлягають витрати зі сплати судового збору у сумі 4421,52 грн, решта надміру сплаченої суми судового збору в сумі 2033,81 грн (6455,33 грн 4421,52 грн) згідно платіжного доручення №751 від 29 січня 2020 року підлягає поверненню позивачу за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до пункту 1 частини першої статті 7 Закону України "Про судовий збір".

Керуючись статтями 6-9, 72-77, 211, 241-246, 255, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, -

В И Р І Ш И В:

Адміністративний позов Комунального підприємства "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського Полтавської обласної ради" (вул. Шевченка, буд. 23, м. Полтава, Полтавська область, 36011, ідентифікаційний код 01999106) до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в особі Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області (вул. Вознесенський узвіз, буд. 7, м. Полтава, Полтавська область, 36020, ідентифікаційний код 40358617), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача: Полтавська обласна державна адміністрація (вул. Соборності, буд. 45, м. Полтава, Полтавська область, 36014, ідентифікаційний код 00022591) про визнання протиправними та скасування рішення та припису задовольнити повністю.

Визнати протиправним та скасувати рішення про застосування адміністративно-господарських санкцій за порушення державної дисципліни цін Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області №029 від 19 грудня 2019 року.

Визнати протиправним та скасувати припис про виконання законних вимог щодо усунення порушень порядку формування, встановлення та застосування державних регульованих цін Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області №040 від 18 грудня 2019 року.

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області (вул. Вознесенський узвіз, буд. 7, м. Полтава, Полтавська область, 36020, ідентифікаційний код 40358617) на користь Комунального підприємства "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського Полтавської обласної ради" (вул. Шевченка, буд. 23, м. Полтава, Полтавська область, 36011, ідентифікаційний код 01999106) витрати зі сплати судового збору у сумі 4421,52 грн (чотири тисячі чотириста двадцять одна гривня п`ятдесят дві копійки).

Повернути Комунальному підприємству "Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського Полтавської обласної ради" (вул. Шевченка, буд. 23, м. Полтава, Полтавська область, 36011, ідентифікаційний код 01999106) за рахунок коштів Державного бюджету України надміру сплачений відповідно до платіжного доручення №748 від 24 січня 2020 року судовий збір у сумі 2102,00 грн (дві тисячі сто дві гривні нуль копійок).

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено до Другого апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги у порядку, встановленому статтею 297 з урахуванням положень підпункту 15.5 пункту 15 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення з урахуванням пункту 3 Прикінцевих положень Кодексу адміністративного судочинства України. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 20 липня 2020 року.

Суддя Н.І. Слободянюк

Джерело: ЄДРСР 90581262
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку