open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

УКРАЇНИ

МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА ОДЕСИ

____________________________________________________________________

Справа № 521/11087/20

Номер провадження № 2/521/3112/20

УХВАЛА

21 липня 2020 року м.Одеса

Суддя Малиновського районного суду міста Одеси Маркарова С.В.,

розглянувши матеріали позовної заяви

позивач : ОСОБА_1

відповідач : Громадська організація «Одеська у обласна організація Всеукраїнської спілки автомобілістів»

третя особа: Одеська міська рада

предмет позову : спростування недостовірної інформації та стягнення моральної шкоди

ВСТАНОВИВ:

14.07.2020року доМалиновського районногосуду м.Одесинадійшов вищевказанийпозов,позивачем заяким вказаний ОСОБА_1 .

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Позовна заява подана до суду та підписана адвокатом Возіяном А.А. на підставі довіреності.

Підставою відкриття провадження у цивільній справі судом є подання особою позовної заяви, оформленої відповідно до вимог ст. 175 ЦПК України, яка предметно, суб`єктно, інстанційно та територіально підсудної даному суду.

Так, відповідно до статті 175 ЦПК України позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

До позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Зазначене узгоджується із Главами 1, 2 Розділу 1, ч.1 ст. 187 ЦПК України, за якими суддя відкриває провадження у справі за відсутністю підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження.

Відповідно до п.1 ч. 4 ст. 185 ЦПК України заява повертається у випадках, зокрема, коли заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Згідно із частиною 1 статті 26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

В цивільному процесі повноваження адвоката як представника підтверджуються в порядку частини 4 статті 62 ЦПК України виключно довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Ордер надається суду в оригіналі.

Окрім того, за висновком Великої Палати Верховного Суду (справа № 817/66/16) надання правової допомоги адвокатом без укладання договору про надання правової допомоги в письмовій формі, зокрема, лише на підставі довіреності не допускається, окрім випадків, передбачених частиною 2 статті 27 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (усна, письмова консультація).

Зазначене узгоджується із статтею 14 Правил адвокатської етики.

В разі коли адвокатська діяльність адвоката в установленому законом порядку не припинена, укладання договору про надання правової допомоги є професійним обов`язком, передбаченим законом.

За предметом позову цивільна справа не є малозначною, яка б надавала позивачу право мати представника за довіреністю.

В порушення вимог процесуального закону матеріали позовної заяви не містять документів, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги в цивільному процесі, визначених ч. 1 статті 26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» довіреність (копія довіреності) одночасно із договором про надання правової допомоги або оригінал ордеру адвоката відсутні.

При таких обставинах, позовна заява підлягає поверненню позивачу в порядку п.1 ч.4 ст. 185 ЦПК України.

Повернення позовної заяви не перешкоджає позивачу у повторному зверненні із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для її повернення.

Керуючись п. 1 ч.4 ст.185, ст.353 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву повернути позивачу (із доданими матеріалами).

Повний текст ухвали направити ОСОБА_1 .

Роз`яснити позивачу, що він не позбавлений права повторного звернення до суду при належному оформлені адвокатом своїх повноважень.

Ухвала може бути оскаржена.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційнаскарга подаєтьсядо Одеськогоапеляційного суду через Малиновський районний суд м.Одеси.

Суддя: С.В. Маркарова

Повний текст ухвали виготовлений 21.07.2020 року.

21.07.20

Джерело: ЄДРСР 90508976
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку