open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

м.Гайворон, вул.Великого Кобзаря, 3 Кіровоградської області, 26300

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

385/287/20

2/385/255/20

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21.07.2020 року Гайворонський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого - судді Панасюка І.В.,

з участю секретаря судового засідання - Зеленко О.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Гайвороні справу за позовом ОСОБА_1 до приватного акціонерного товариства «Гайворонський тепловозоремонтний завод» про стягнення заборгованості із заробітної плати, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася до Гайворонського районного суду Кіровоградської області з позовом до ПрАТ «Гайворонський тепловозоремонтний завод» про стягнення заборгованості із заробітної плати.

В обґрунтування вимог зазначила, що працювала головним бухгалтером ПрАТ «ГТРЗ», а наказом № 14 від 25.02.2020 року, на підставі пункту 1 статті 36 КЗпП України, за згодою сторін, її було звільнено з роботи із ПрАТ «ГТРЗ».

Згідно із довідкою ПрАТ «Гайворонський тепловозоремонтний завод» № 74 від 11.03.2020 року станом на 01.03.2020 року відповідач перед позивачем має заборгованість із заробітної плати в розмірі 52074 грн. 64 коп.

Просить суд стягнути з ПрАТ «Гайворонський тепловозоремонтний завод» на користь ОСОБА_1 заборгованість по заробітній платі в розмірі 52074 грн. 64 коп., середній заробіток за весь період затримки розрахунку по день ухвалення судового рішення, судові витрати за надання правничої допомоги та допустити негайне виконання рішення суду в частині стягнення розміру заробітку за один місяць.

В судове засідання позивач та її представник не з`явились. Представник позивача надіслав до суду заяву з клопотанням розглянути справу в порядку заочного провадження, без його участі та участі позивача, позов підтримує та просить суд його задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, про що свідчать розписки про отримання судових повісток. Відзив на позовну заяву до суду не надіслав.

Вивчивши матеріали справи суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню.

З матеріалів справи вбачається, що позивач працювала головним бухгалтером ПрАТ «ГТРЗ», а наказом № 14 від 25.02.2020 року, на підставі пункту 1 статті 36 КЗпП України, за угодою сторін, її було звільнено з роботи із ПрАТ «ГТРЗ», що підтверджується записами в трудовій книзі (а.с. 7-9).

Станом на 01.03.2020 року відповідач перед позивачем має заборгованість із заробітної плати за період з серпня 2019 року по лютий 2020 року - нараховано 65229 грн. 04 коп., сума до сплати 52074 грн. 64 коп., що підтверджується довідкою № 74 від 11.03.2020 року виданою ПрАТ «Гайворонський тепловозоремонтний завод» (а.с. 10).

Як вбачається із зазначеної довідки про затримку по видачі заробітної палати, сума нарахованої заробітної плати з серпня 2019 року по лютий 2020 року складає 65229 грн. 04 коп., між тим, позивач просить стягнути суму до виплати в розмірі 52074 грн. 64 коп.

Частиною 1 ст. 94 КЗпП України передбачено, заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Згідно ст. 47 КЗпП України власник або уповноважений ним орган зобов`язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в ст. 116 цього Кодексу.

Відповідно до приписів ч. 1 ст. 116 КЗпП України, при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, проводиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначенні суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред`явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

Крім того, частинами 1, 2 ст. 83 КЗпП України передбачено, що у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину-інваліда з дитинства підгрупи А І групи.

З аналізу вказаної правової норми вбачається, що остаточний розрахунок при звільненні працівника проводиться в день його звільнення, з обов`язковим попереднім письмовим повідомленням працівника про розмір нарахованих сум.

Відповідно до п. 14.1.180 Податкового кодексу України, податковий агент щодо податку на доходи фізичних осіб - юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ), самозайнята особа, представництво нерезидента - юридичної особи, інвестор (оператор) за угодою про розподіл продукції, які незалежно від організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками та/або форми нарахування (виплати, надання) доходу (у грошовій або негрошовій формі) зобов`язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений розділом IV цього Кодексу, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність контролюючим органам та нести відповідальність за порушення його норм в порядку, передбаченому статтею 18 та розділом IV цього Кодексу

Статтею 168 Податкового кодексу України передбачений порядок нарахування, утримання та сплати (перерахування) податку до бюджету.

168.1. Оподаткування доходів, нарахованих (виплачених, наданих) платнику податку податковим агентом.

168.1.1. Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов`язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в статті 167 цього Кодексу.

168.1.2. Податок сплачується (перераховується) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом. Банки приймають платіжні документи на виплату доходу лише за умови одночасного подання розрахункового документа на перерахування цього податку до бюджету.

Відповідно до ч. 5 п. 6 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці» № 13 від 24.12.1999 року, задовольняючи вимоги про оплату праці, суд має навести в рішенні розрахунки, з яких він виходив при визначенні сум, що підлягають стягненню. Оскільки справляння і сплата прибуткового податку з громадян є відповідно обов`язком роботодавця та працівника, суд визначає зазначену суму без утримання цього податку й інших обов`язкових платежів, про що зазначає в резолютивній частині рішення.

На підставі ст. 81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до ст. 79 ЦПК України, достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи.

Оскільки предметом спору є саме заробітна плата за період з серпня 2019 року по лютий 2020 року, то збільшення її розміру до 65229 грн. 04 коп. не є збільшенням позовних вимог, відповідно не є виходом за межі позовних вимог, оскільки саме ця сума є в доданій до позовної заяви довідці (а.с. 10) і саме ця сума підлягає оподаткуванню при її виплаті в якості заробітної плати.

Таким чином, у відповідача існує прострочена заборгованість з виплати заробітної плати, що складає 65229 грн. 04 коп., а тому позов в цій частині підлягає задоволенню.

В разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 КЗпП України, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація згідно з частиною першою статті 117 КЗпП України повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

Згідно Порядку обчислення середньої заробітної плати затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 100 від 08.02.1995 р. в інших випадках збереження середньої заробітної плати середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов`язана відповідна виплата.

Нарахування виплат, що обчислюються із середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, провадяться шляхом множення середнього (годинного) заробітку на число робочих днів/годин, а у випадках передбачених чинним законодавством, календарних днів, які мають бути оплачені за середнім заробітком. Середньоденна (годинна) заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі (календарні) дні на число відпрацьованих робочих днів (годин), а у випадках, передбачених чинним законодавством - на число календарних днів за цей період.

Відповідно до довідки № 74 від 11.03.2020 року виданою ПрАТ «Гайворонський тепловозоремонтний завод» заробітна плата за два календарні місяці роботи (січень 2020 року та грудень 2019 року) склала в сумі 17140 грн. 00 коп. (а.с. 10). Кількість робочих днів за два календарні місяці роботи складає 42 дні. За таких обставин, середньоденна заробітна плата позивача складає 408 грн. 09 коп.

У зв`язку з тим, що відповідач не провів повний розрахунок при звільненні позивача та враховуючи те, що з моменту звільнення 25.02.2020 року на день ухвалення судом рішення пройшло 99 робочих дні, тому з відповідача підлягає стягненню середній заробіток за час затримки в розрахунку, який складає 40400 грн. 91 коп. (408 грн. 09 коп. х 99 р/д).

За таких підстав позов підлягає задоволенню.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішень у справах про присудження працівникові виплати заробітної плати, але не більше ніж за один місяць.

Зі згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 141 ЦПК України судові витрати покладаються на відповідача у разі задоволення позову.

Керуючись: ст.ст. 141, 263, 265, 280-284 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 до приватного акціонерного товариства «Гайворонський тепловозоремонтний завод» про стягнення заборгованості із заробітної плати задовольнити.

Стягнути з приватного акціонерного товариства «Гайворонський тепловозоремонтний завод» на користь ОСОБА_1 заборгованість по заробітній платі в розмірі 65229 грн. 04 коп., середній заробіток за весь період затримки розрахунку на день ухвалення рішення в розмірі 40400 грн. 91 коп. зі стягненням при виплаті податків, зборів та обов`язкових платежів, передбачених законодавством України і судові витрати на правничу допомогу в розмірі 3500 грн.

Стягнути з приватного акціонерного товариства «Гайворонський тепловозоремонтний завод» на користь держави судові витрати у розмірі 1056 грн. 30 коп.

Рішення суду в частині стягнення заробітної плати у межах суми платежу за один місяць допустити до негайного виконання.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня проголошення рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: І. В. Панасюк

Дата документу 21.07.2020

Джерело: ЄДРСР 90497134
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку