open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 333/1941/20

Провадження № 2/333/1541/20

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 липня 2020 року м. Запоріжжя

Комунарський районний суд м. Запоріжжя у складі:

судді Круглікової А.В.,

за участю секретаря судового засідання Іщенко А.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в порядку спрощеного позовного провадження, цивільну справу

за позовною заявою: Публічного акціонерного товариства «Запоріжжяобленерго» в особі Запорізьких міських електричних мереж, 69035, м. Запоріжжя, вул. Волгоградська, буд. 25

до відповідача: ОСОБА_1 , АДРЕСА_1

про стягнення вартості не облікованої електричної енергії у розмірі 33 749,43 грн., -

ВСТАНОВИВ:

22.04.2020 року до Комунарського районного суду м. Запоріжжя звернулось ПАТ «Запоріжжяобленерго» в особі Запорізьких міських електричних мереж з позовом до ОСОБА_1 про стягнення вартості не облікованої електричної енергії у розмірі 33 749,43 грн. Свої вимоги позивач обґрунтовує тим, що останнє здійснювало постачання електричної енергії на об`єкт за адресою: АДРЕСА_1 на підставі відкритого на ім`я ОСОБА_1 особового рахунку НОМЕР_3 та укладеного з нею договору користування електричною енергією від 24.04.2008 року. 26.07.2019 року при здійсненні рейдовою бригадою перевірки дотримання споживачами ПРРЕЕ виявлено порушення споживачем ПРРЕЕ, а саме: самовільне підключення електропроводки до електричних мереж енергопостачальника з порушенням схеми обліку - підключення без облікової проводки і комутації її з побутовою електроустановкою при відключених запобіжниках. Точки самовільного підключення від розривів фазного та нульового проводів в стіні в одній кімнаті будинку. Під час контрольного огляду контролер не мав можливості виявити дане порушення без застосування спеціальних технічних засобів. Виявлене порушення зафіксовано Актом про порушення від 26.07.2019 року №00144118. Визначено обсяг та вартість не облікованої енергії внаслідок порушення відповідачем ПКЕЕН у кількості 15 610 кВт./год. на суму 33 749,43 грн. Споживач добровільно не сплачує заборгованість за користування не облікованою електроенергією у розмірі 33 749,43 грн. З огляду на викладене, позивач змушений звернутись до суду за захистом своїх прав.

Представник позивача в судове засідання не з`явилась, про дату, час та місце розгляду справи була повідомлена своєчасно та належним чином, надала суду заяву про розгляд справи за її відсутності, в якій просила суд позовні вимоги задовольнити в повному обсязі, у разі неявки відповідача, не заперечує проти заочного розгляду справи.

Відповідач ОСОБА_1 до зали судового засідання не з`явилась, на адресу відповідача, за якою остання зареєстрована та фактично проживає, було направлено судові повістки. На адресу суду повернулися конверти, з невідомих суду причин відповідач не з`явилась за їх отриманням. У зв`язку з вищезазначеним, на підставі ст. 130 ЦПК України, суд вважає, що відповідач належним чином повідомлена про час, дату та місце слухання справи.

На підставі викладеного, керуючись ч. 4 ст. 223 ЦПК України, суд дійшов висновку про розгляд справи за відсутності відповідача на підставі наявних у ній доказів та відповідно до ст. 280 ЦПК України, за згодою позивача, ухвалити заочне рішення.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши наявні в ній докази, судом встановлені наступні обставини та визначені відповідно до них правовідносини.

Згідно з ст.ст. 67, 68 ЖК України, наймачі (власники) квартир зобов`язані щомісяця своєчасно вносити плату за комунальні послуги, до числа яких входять послуги з одержання електричної енергії.

Відносини з приводу постачання фізичним особам електричної енергії регулюються ст. 714 Цивільного кодексу України, Законом України «Про ринок електричної енергії», Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 року № 312 (надалі - Правила роздрібного ринку електричної енергії).

Частиною 1 ст. 714 ЦК України визначено, що за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

На роздрібному ринку електричної енергії споживання та використання електричної енергії для потреб електроустановки споживача здійснюється за умови забезпечення розподілу/передачі та продажу (постачання) електричної енергії на підставі договорів про розподіл/передачу, постачання електричної енергії, надання послуг комерційного обліку, які укладаються відповідно до цих Правил, Кодексу системи передачі, Кодексу систем розподілу та Кодексу комерційного обліку (п. 1.2.1 Правил роздрібного ринку електричної енергії).

Як встановлено судом, 24.04.2008 р. між ОСОБА_1 (Споживач) та ПАТ «Запоріжжяобленерго» в особі Запорізьких міських електричних мереж (Енергопостачальник) укладено договір про користування електричною енергією НОМЕР_3, за умовами якого Енергопостачальник зобов`язався надійно постачати Споживачу електричну енергію у необхідних йому обсягах відповідно до потужності 1,3 кВт електроустановок Споживача, з гарантованим рівнем надійності, безпеки і якості, а Споживач зобов`язався оплачувати вартість одержаної електричної енергії за обумовленими тарифами (цінами) у терміни, передбачені цим договором (а.с. 5-6).

Відповідно до змісту відповіді з Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради від 27.04.2020 року №01-71/5302, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 16).

Пунктами 9.5., 9.6. вказаного вище договору сторони обумовили зобов`язання Споживача електричної енергії своєчасно оплачувати спожиту електричну енергію відповідно до п. 14. цього договору; вносити плату за спожиту електричну енергію виключно на поточний рахунок із спеціальним режимом використання Електропостачальника в уповноваженому банку.

Згідно з п. 14. договору, оплата спожитої електричної енергії здійснюється споживачем на підставі розрахункових документів, які виставлені до оплати Постачальником електричної енергії відповідно до фактичних показань приладу обліку або за плановими нарахуваннями у порядку, визначеному ПКЕЕН. Оплата спожитої електричної енергії здійснюється до дати, зазначеної у розрахунковому документі.

Цей договір укладається на три роки, набирає чинності з дня його підписання та вважається щорічно продовженим на наступний рік, якщо за місяць до закінчення терміну його дії жодна із сторін не висловила наміру внести до нього зміни, доповнення або розірвати (п. 32 договору).

Відповідно до ч. 3 ст. 58 Закону України «Про ринок електричної енергії», що споживач зобов`язаний сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів (п.1), дотримуватися правил технічної експлуатації, правил безпеки під час експлуатації власних електроустановок, нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та умов укладених договорів (п. 3).

Згідно з п. 2.3.1 Правил роздрібного ринку електричної енергії, на роздрібному ринку виробництво, передача, розподіл, постачання та споживання електричної енергії без розрахункових засобів комерційного обліку не допускається, крім випадків, передбачених цими Правилами та Кодексом комерційного обліку.

Пунктом 2.3.3 Правил роздрібного ринку електричної енергії визначено, що електроустановки споживачів мають бути забезпечені необхідними розрахунковими засобами вимірювальної техніки для розрахунків за спожиту електричну енергію, технічними засобами контролю і управління споживанням електричної енергії та величини потужності, а також (за бажанням споживача) суміщеними з лічильником електричної енергії або окремими засобами вимірювальної техніки для контролю якості електричної енергії. Підключення електроустановки споживача, яка не забезпечена розрахунковими засобами (засобом) вимірювальної техніки, технічними засобами контролю і управління споживанням електричної енергії та величини потужності, забороняється, за винятком випадків, передбачених цими Правилами.

Згідно з п. 5.5.5 Правил роздрібного ринку електричної енергії, споживач електричної енергії зобов`язаний, зокрема, сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів (п.п. 20); здійснювати оплату рахунків, виставлених на підставі актів про порушення цих Правил та умов договору (п.п. 4); дотримуватися правил технічної експлуатації, правил безпеки під час експлуатації власних електроустановок, нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та умов укладених договорів (п.п. 5); не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача (п.п. 20); оперативно повідомляти центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду (контролю) в галузі електроенергетики, центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику у сферах промислової безпеки та охорони праці, електропостачальника та оператора системи, а також тих учасників роздрібного ринку, які зареєструвались в адміністратора комерційного обліку як постачальники послуг комерційного обліку, відповідно до їх повноважень, зокрема, про виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача (п.п. 25).

Відповідно до п. 8.4.1 Правил роздрібного ринку електричної енергії, оператор системи визначає обсяг та вартість електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення цих Правил та/або виявлення фактів безоблікового споживання електричної енергії, самовільного підключення до об`єктів електроенергетики і споживання електричної енергії без засобів вимірювальної техніки, відповідно до вимог цієї глави.

Визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії здійснюється оператором системи на підставі акта про порушення, складеного у порядку, визначеному цими Правилами, у разі виявлення таких порушень, зокрема, використання «штучного нуля», що призвело до споживання необлікованої електричної енергії (п.п. 8 п. 8.4.3 зазначених Правил).

З матеріалів справи слідує, що 26.07.2019 року під час перевірки рейдовою бригадою ПАТ «Запоріжжяобленерго» в особі Східного відділення ЗОПС приватного будинку за адресою: АДРЕСА_1 , встановлено порушення споживачем ОСОБА_1 ПРРЕЕ п.п. 20 п. 5.5.5, а саме: самовільне підключення електропроводки до електричних мереж енергопостачальника з порушенням схеми обліку - підключення без облікової проводки і комутації її з побутовою електроустановкою при відключених запобіжниках. Точки самовільного підключення від розривів фазного та нульового проводів в стіні в одній кімнаті будинку. Під час контрольного огляду контролер не мав можливості виявити дане порушення без застосування спеціальних технічних засобів. Зазначена обставина підтверджується Актом про порушення від 26.07.2019 року №00144118 (а.с. 10).

Згідно з п. 8.4.7 Правил роздрібного ринку електричної енергії, розрахунок вартості необлікованої електричної енергії здійснюється виходячи з вартості середньомісячних витрат оператора системи на купівлю однієї кіловат-години електричної енергії на компенсацію незапланованих втрат електричної енергії, її передачі та розподілу у період порушення споживачем цих Правил; величини розрахункового добового обсягу споживання електричної енергії; кількості днів, протягом яких споживання електричної енергії здійснювалося з порушенням вимог цих Правил.

Відповідно до протоколу від 15.08.2019 року № 331, комісією з розгляду актів було здійснено розрахунок обсягу та вартості не облікованої електроенергії внаслідок порушення відповідачем ПКЕЕН у кількості 15 610 кВт./год. на суму 33 749,43 грн. (а.с. 11-12).

Частиною 1 ст. 77 Закону України «Про ринок електричної енергії» визначено, учасники ринку, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом.

Згідно з п. 4 ч. 2 ст. 77 Закону України «Про ринок електричної енергії», правопорушеннями на ринку електричної енергії є крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку.

Відповідно до ч. 1 ст. 1212 ЦК України, особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно.

Частиною 2 ст. 1213 ЦК України визначено, що у разі неможливості повернути в натурі потерпілому безпідставно набуте майно відшкодовується його вартість, яка визначається на момент розгляду судом справи про повернення майна.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що у відповідача виник обов`язок сплатити вартість безпідставно спожитої електричної енергії на користь позивача.

Із змісту позовної заяви слідує, що ОСОБА_1 добровільно не сплачує заборгованість за користування не облікованою електроенергією, у зв`язку з чим за останньою утворилась заборгованість у розмірі 33 749,43 грн.

Факт наявності у ОСОБА_1 заборгованості за використання не облікованої електричної енергії у розмірі 33 749,43 грн. підтверджується матеріалами цієї справи й не спростований відповідачем в ході її розгляду.

Таким чином, оскільки відповідач не надала доказів відшкодування позивачу вартості не облікованої електроенергії, суд, дослідивши наявні в матеріалах справи докази у їх сукупності, приходить до висновку, що позовні вимоги про стягнення з ОСОБА_1 33 749,43 грн. суми боргу за використану не обліковану електроенергію є обґрунтованими, у зв`язку з чим задовольняються судом.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України, судовий збір в сумі 2 102 грн. покладається судом на відповідача.

Керуючись ст.ст. 141, 258, 259, 265, 268, 280-282 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 ) на користь публічного акціонерного товариства «Запоріжжяобленерго» в особі Запорізьких міських електричних мереж (поточний рахунок № НОМЕР_2 в АТ «Мета Банк», МФО 313582, ЄДРПОУ 00130926) - 33 749 (тридцять три тисячі сімсот сорок дев`ять) грн. 43 коп. заборгованості за необліковану електроенергію, 2 102 (дві тисячі сто дві) грн. 00 коп. - судового збору.

Повне рішення складено 20.07.2020 р.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Запорізького апеляційного суду через Комунарський районний суд м. Запоріжжя. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Суддя Комунарського районного суду

м.Запоріжжя А.В.Круглікова

Джерело: ЄДРСР 90472142
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку