open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 489/1788/20

Номер провадження 2/489/1648/20

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

08 липня 2020 року місто Миколаїв

Ленінський районнийсуд м. Миколаєва в складі:

головуючого судді Кокорєва В. В.,

за участю секретаря судового засідання Смєрдової К. С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань № 10 Ленінського районного суду м. Миколаєва цивільну справу за позовом Миколаївського міського центру зайнятості (далі - позивач) до ОСОБА_1 (далі - відповідач) про відшкодування шкоди

встановив

У вересні 2016 року позивач звернувся до суду з позовною заявою в якій просив стягнути з відповідача незаконно отриману допомогу по безробіттю у сумі 7 446,64 грн. та судовий збір у розмірі 2 102,00 грн.

В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що відповідач з 23.09.2019 зареєстрований в Миколаївському міському центрі зайнятості, як безробітний. З 24.09.2019 йому нараховується допомога по безробіттю відповідно до Закону України «Про зайнятість населення» та Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття».

Виявлено, що під час перебування на обліку в центрі зайнятості відповідач перебував у договірних відносинах з Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРОМЕТЕЙ ТРАСТ» (далі - ТОВ "ПРОМЕТЕЙ ТРАСТ"), про що відповідач не повідомив позивача, у зв`язку з чим у період з 01.11.2019 по 20.01.2020 незаконно отримав допомогу по безробіттю на загальну суму 7 446,64 грн. У зв`язку з викладеним 24.01.2020 позивачем було прийнято наказ №4 про повернення відповідачем незаконно отриманої допомоги та направлено останньому повідомлення про необхідність повернення вказаних коштів. Оскільки відповідачем вказана сум не повернута, позивач вимушений звернутись до суду з вказаним позовом.

Представник позивача подав заяву в якій вимоги підтримав, проти заочного розгляду справи не заперечував.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про час і місце розгляду справи повідомлявся належним чином, причини неявки суду не повідомив.

Ухвалою суду, занесеною до протоколу судового засідання, вирішено проводити заочний розгляд справи.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено такі обставини та відповідні правовідносини.

Як встановлено судом, 17.09.2019 до відділу сприяння зайнятості в Інгульському районі Миколаївського місцевого центру зайнятості звернувся відповідач, як особа, що шукає роботу.

На підставі заяви з 24.09.2019 відповідачу було розпочато нарахування допомоги по безробіттю згідно діючого законодавства.

Відповідно до Наказу № 413-к від 31.10.2019, відповідач був прийнятий на роботу до ТОВ «ПРОМЕТЕЙ ТРАСТ» на посаду "Енергетик".

У зв`язку з вищевикладеним, 21.01.2020 позивачем було складено акт № 9 розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплат матеріального забезпечення відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття».

Отже, відповідач приховав інформацію про те, що під час його перебування на обліку в центрі зайнятості він був зайнятою особою, що спричинило незаконне отримання останнім допомоги по безробіттю з 01.11.2019 по 20.01.2020, загальна сума якої, згідно розрахункової довідки від 24.01.2020, становить 7 446,64 грн.

Відповідно до наказу позивача №4 від 24.01.2020 відповідачем підлягає поверненню незаконно отримана допомога по безробіттю в сумі 7 446,64 грн.

З метою досудового врегулювання спору 24.01.2020 на адресу відповідача була направлена претензія з пропозицією повернення виплаченої допомоги по безробіттю, проте кошти до Миколаївського міського центру зайнятості повернуто не було.

Згідно з ч. 1 ст. 4 Закону України «Про зайнятість населення», до зайнятого населення належать особи, які працюють за наймом на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, особи, які забезпечують себе роботою самостійно (у тому числі члени особистих селянських господарств), проходять військову чи альтернативну (невійськову) службу, на законних підставах працюють за кордоном та які мають доходи від такої зайнятості, а також особи, що навчаються за денною формою у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах та поєднують навчання з роботою.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 44 Закону України «Про зайнятість населення» зареєстровані безробітні зобов`язані інформувати територіальний орган центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, протягом трьох робочих днів про обставини припинення реєстрації, визначені у частині першій статті 45 цього Закону.

Згідно із п. 1 ч. 1 ст. 45 Закону реєстрація безробітного в територіальному органі центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, припиняється у разі зайнятості особи.

Аналогічно і нормами ч. 2 ст. 36 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» передбачено, що застраховані особи, зареєстровані у встановленому порядку як безробітні, зобов`язані своєчасно подавати відомості, що впливають на умови виплати їм забезпечення та надання соціальних послуг.

Відповідно до ч. 3 ст. 36 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» сума виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг застрахованій особі внаслідок умисного невиконання нею своїх обов`язків та зловживання ними стягується з цієї особи відповідно до законодавства України з моменту виникнення обставин, що впливають на умови виплати їй забезпечення та надання соціальних послуг.

Відповідно до п. 4 Порядку розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення безробітним, затвердженого спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Державної податкової адміністрації України 13.02.2009 №60/62 та постановою правління Пенсійного фонду України 13.02.2009 №7-1 (далі - Порядок) для проведення перевірки центри зайнятості взаємодіють з Державною податковою адміністрацією України та Пенсійним фондом України шляхом обміну інформацією про отримані особами, які перебувають на обліку в державній службі зайнятості як безробітні, доходи від провадження підприємницької діяльності, виконання робіт за трудовим договором, у тому числі за сумісництвом, під час роботи за кордоном, виконання робіт (виконання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Згідно із п. 6 Порядку у разі встановлення центром зайнятості відповідно до цього Порядку належності безробітної особи до категорії зайнятих така особа знімається з обліку як безробітна в установленому законодавством порядку та повертає суму незаконно отриманого матеріального забезпечення і вартості наданих соціальних послуг з моменту виникнення обставин, що впливають на умови виплати матеріального забезпечення та надання соціальних послуг.

Відповідно до п. 8 Порядку, у разі відмови особи чи роботодавця повернути кошти, а також у разі неповернення їх у встановлений законом строк стягнення таких коштів здійснюється у судовому порядку відповідно до законодавства.

Відповідно до вимог ст. 39 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» спори, що виникають із правовідносин за цим Законом, вирішуються в судовому порядку.

Враховуючи вищевикладене та те, що відповідачу, внаслідок ненадання ним відомостей щодо перебування у договірних відносинах з ТОВ "ПРОМЕТЕЙ ТРАСТ", було безпідставно виплачено допомогу по безробіттю в розмірі 7 446,64 грн., суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог та наявність підстав для їх задоволення.

Відповідно доположень статті 141 ЦПК Україниз відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір в розмірі 2102,00 грн.

Керуючись ст. ст.141, 258, 263-265, 268 ЦПК України, суд

вирішив:

Позовні вимоги Миколаївського міського центру зайнятості про стягнення незаконно отриманоїдопомоги побезробіттю задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Миколаївського міського центру зайнятості незаконно отриману допомогу по безробіттю в сумі 7 446,64 грн. (сім тисяч чотириста сорок шість гривень 64 коп.).

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Миколаївського міського центру зайнятості судовий збір у розмірі 2102,00 грн. (дві тисячі сто дві гривні).

Інформація про учасників справи:

Позивач: Миколаївський міський центр зайнятості, код ЄДРПОУ 42559710, адреса: 54001, м. Миколаїв, вул. Нікольська, 68.

Відповідач: ОСОБА_1 ,РНОКПП НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 .

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом тридцяти днівне подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Рішення може бути оскаржено позивачем шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а у разі оголошення лише вступної та резолютивної частини рішення - з моменту складення повного тексту рішення.

Позивач, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення складено - 08.07.2020.

Суддя В. В. Кокорєв

Джерело: ЄДРСР 90303861
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку