open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 761/6323/20

Провадження № 1-в/761/119/2020

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 травня 2020 року Шевченківський районний суд м. Києва, у складі головуючого судді ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , інспектора органупробації ОСОБА_4 ,засудженого ОСОБА_5 розглянувши увідкритому судовомузасіданні вмісті Києвіподання фахівця без категорії Шевченківського РВ філії ДУ «Центр пробації» у м. Києві та Київській області ОСОБА_4 про скасування звільнення від відбування призначеного покарання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, громадянина України, з середньою освітою, офіційно не працевлаштованого, неодруженого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , засудженого вироком Шевченківського районного суду м. Києва від 28 липня 2018 року за ч. 2 ст. 185 КК України до 4 (чотирьох) років позбавлення волі, на підставі ст. 75 КК України звільнений від призначеного покарання з випробуванням з іспитовим строком 3 (три) роки,

в с т а н о в и в:

10.05.2020 року до Шевченківського районного суду м. Києва надійшло подання фахівця без категорії Шевченківського РВ філії ДУ «Центр пробації» у м. Києві та Київській області ОСОБА_4 про скасування звільнення від відбування призначеного покарання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,.

У судовому засіданні ОСОБА_5 заперечував проти задоволення подання. Пояснив, що він працює і не з`явився на реєстрацію у зв`язку з тим, що був зайнятий на роботі, з приводу протоколів про адміністративне правопорушення, пояснив, що працює водієм-вантажником і вказані порушення були ним допущені неумисно.

Присутні у судовому засіданні представник органу пробації ОСОБА_4 та прокурор ОСОБА_3 просили подання задовольнити з підстав у ньому наведених.

Дослідивши клопотання та надані суду матеріали особової справи засудженого ОСОБА_6 , заслухавши думку присутніх учасників процесу, суд приходить до висновку про відсутність підстав для задоволення клопотання виходячи з наступного.

Так,судом встановлено,що ОСОБА_5 був засуджений вироком Шевченківського районного суду м. Києва від 28 липня 2018 року за ч. 2 ст. 185 КК України до 4 (чотирьох) років позбавлення волі, на підставі ст. 75 КК України звільнений від призначеного покарання з випробуванням з іспитовим строком 3 (три) роки.

Як вбачається з матеріалів, доданих до клопотання, перебуваючи на обліку в Оболонському РВ філії ДУ «Центр пробації» в м. Києві та Київській області з 28.01.2019 по 11.08.2019 р. ОСОБА_5 не з`явився на реєстрацію 08.05.2019 року, змінив місце проживання, не попередивши про це уповноважений орган з питань пробації, а також останнього неодноразово було притягнуто до адміністративної відповідальності, а саме:

- 30.01.2019 р. адміністративний протокол № 881081 за вчинення правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 126 КУпАП.

- 04.02.2019 р. адміністративний протокол № 304138 за вчинення правопорушення передбаченого ст. 122-4 КУпАП.

- 04.02.2019 р. адміністративний протокол № 304137 за вчинення правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 126 КУпАП.

- 17.03.2019 р. адміністративний протокол № 162807 за вчинення правопорушення передбаченого ст. 124 КУпАП.

- 17.03.2019 р. адміністративний протокол №557162 за вчинення правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 126 КУпАП.

- 07.04.2019 р. адміністративний протокол № 179539 за вчинення правопорушення передбаченого ст. 124 КУпАП.

- 07.04.2019 р. адміністративний протокол № 179538 за вчинення правопорушення передбаченого ст. 122-4 КУпАП.

У зв`язку з чим, Оболонським РВ з питань пробації 03.06.2019 року було направлено подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням до Оболонського районного суду м. Києва. Ухвалою Оболонського районного суду м. Києва від 19.06.2019 року у задоволенні подання було відмовлено.

В приміщенні Шевченківського РВ філії Державної установи «Центр пробації» у м.Києві та Київської області 21.08.2019 року засудженого було повторно ознайомлено з порядком та умовами перебування на обліку та роз`яснено обов`язки які поклав на нього суд згідно ст.76 КВК України, а саме:

- періодично з`являтись на реєстрацію до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання та роботи або навчання.

Під час постановки на облік гр. ОСОБА_5 власноруч підписав підписку про ознайомлення з порядком відбування покарання з випробуванням згідно ст. 166 КВК України, згідно якої йому роз`яснено, що в разі не виконання обов`язків встановлених КВК України, Законом України "Про пробацію", а також покладені на нього судом, або систематичного вчинення правопорушення, що тягнуть за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, уповноважений орган з питань пробації вносить до суду подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного покарання.

Згідно постанови про встановлення днів явки на реєстрацію, засудженому ОСОБА_5 встановлено днем явки на реєстрацію перший та третій понеділок кожного місяця.

Разом з цим, засуджений 17.02.2020 р. не з`явився на реєстрацію до уповноваженого органу з питань пробації, без поважних причин. ОСОБА_5 було викликано до відділу для надання пояснень щодо неявки на реєстрацію, на що останній надав письмове пояснення, де зазначив, що 17.02.2020 року не з`явився на реєстрацію, оскільки перебував на робочому місці у період з 8:00 годин по пізній вечір. Підтверджуючу довідку до відділу не надав, тому останньому було винесено застереження у вигляді письмового попередження та повторно роз`яснено обов`язки покладені на нього судом.

Згідно даних УІАП ГУ НП у м. Києві гр. ОСОБА_5 за час перебування на обліку знову було притягнуто до адміністративної відповідальності, а саме:

- 13.06.2019 р. адміністративний протокол № 179030 за вчинення правопорушення передбаченого ст. 124 КУпАП.

- 13.06.2019 р. адміністративний протокол № 1226948 за вчинення правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 126 КУпАП.

Відповідно до ч. 1 ст. 166 КВК України якщо засуджений не виконує обов`язки, встановлені цим Кодексом, Законом України "Про пробацію", а також покладені на нього судом, або систематично вчиняє правопорушення, що тягнуть за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, уповноважений орган з питань пробації вносить до суду подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного покарання.

Згідно з вимогами ч. 2 ст. 166 КВК України, подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного покарання вноситься до суду після застосування уповноваженим органом з питань пробації до засудженого письмового попередження про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення для відбування призначеного покарання.

Проаналізувавши вищенаведені положення законодавства, суд приходить до висновку, що обов`язковою умовою внесення органом пробації подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного покарання є попереднє застосування до засудженого письмового попередження. Відповідно орган пробації може внести органом пробації подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного покарання лише у випадку, якщо після застосування письмового попередження, засуджений повторно порушить покладений на нього судом обов`язок.

Разом з цим, судом встановлено, що ОСОБА_5 після постановки на облік у Шевченківському РВ філії Державної установи «Центр пробації» у м.Києві та Київської області та винесення йому 17.02.2020 письмового попередження, зробив для себе належні висновки та не порушував обов`язку з`являтись на реєстрацію до органу пробації, при цьому суд не вважає, що протоколи про адміністративні правопорушення складені стосовно ОСОБА_5 , враховуючи їх зміст, не свідчать про його небажаня стати на шлях виправлення, а тому суд невбачає підстав для задоволення заявленого подання.

На підставі викладеного, керуючись ст. 166 КВК України, ст. 78 КК України суд,

у х в а л и в:

У задоволенні клопотання фахівця без категорії Шевченківського РВ філії ДУ «Центр пробації» у м. Києві та Київській області ОСОБА_4 про скасування звільнення від відбування призначеного покарання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відмовити.

Ухвала може бути оскаржена прокурором або засудженим протягом семи діб з моменту її оголошення до Київського апеляційного суду через Шевченківський районний суд м. Києва.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 90252524
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку