open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ун. № 759/20025/19

пр. № 2/759/1679/20

17 червня 2020 року м. Київ

Святошинський районний суд м. Києва

у складі: головуючого судді Ул`яновської О.В.,

секретаря судового засідання Гродського П.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві цивільну справу за позовними вимогами ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Спеціалізованого будинку для ветеранів війни та праці, громадян похилого віку та інвалідів, треті особи: Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Київський міський центр медико-соціальної експертизи про зобов`язання виконати рішення комісії з питань розгляду справ про надання житлових приміщень у спеціалізованих будинках для ветеранів війни та праці, громадян похилого віку та інвалідів та зобов`язання укласти договір найму,

ВСТАНОВИВ:

у жовтні 2019 р. позивачі звернулися з позовними вимогами про виконання рішення комісії з питань розгляду справ про надання житлових приміщень у спеціалізованих будинках для ветеранів війни та праці, громадян похилого віку та інвалідів від 28.11.2017 та п. 2 розпорядження №293 Деснянської районної в м. Києві державної адміністрації від 29.05.2018, а саме, надати ключі від квартири АДРЕСА_1 , не чинити перешкод у користуванні майном, укласти договір найму.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що позивачі проживають у Спеціалізованому будинку для ветеранів війни та праці, громадян похилого віку та інвалідів за адресою: АДРЕСА_2 . 28.11.2017 комісією з питань розгляду справ про надання житлових приміщень у спеціалізованих будинках для ветеранів війни та праці, громадян похилого віку та інвалідів прийнято рішення про надання позивачам квартири АДРЕСА_1 для переселення. На підставі вказаного рішення, з позивачами розірвано договір найму квартири за адресою: АДРЕСА_2 , документи з особових справ передано директору Спецбудинку на вул. Котельникова. Деснянською РДА в м. Києві 29.05.2018 затверджено розпорядження №293, що є також підставою для вселення позивачів у вищевказану квартиру, укладення договору найму. Проте, відповідач не виконує рішення комісії, перешкоджає поселенню до квартири Спецбудинку, майно знаходиться в занедбаному стані та непридатне для проживання. Лише в січні 2019 р. позивачам видано ключі від квартири, після чого у приміщенні розпочались ремонтні роботи. Проте, 25.01.2019 позивачам повідомлено про необхідність покинути приміщення квартири, посилаючись на відсутність у них повного пакету документів, необхідного для проживання. Відповідачем створюються перешкоди в користуванні наданим комісією житловим приміщенням, відмовою укласти договір найму, позивачі тривалий час не мають можливості вселитися до приміщення, що призводить до порушення їхніх прав.

Ухвалою судді Бабич Н.Д. відкрито провадження в справі (а.с. 36).

25.11.2019 представник відповідача подав відзив на позовну заяву, у задоволенні позову просить відмовити, посилаючись на безпідставність позовних вимог. Зазначає, що на підставі рішення комісії від 28.11.2017 позивачам надано квартиру АДРЕСА_1 . Також комісією прийнято рішення повідомити Солом`янську РДА в м. Києві (орган перебування на соціальному квартирному обліку позивачів) про прийняте рішення для прийняття відповідного реагування адміністрацією. Проте, відповідне розпорядження щодо переселення позивачів, не видавалось. Законних підстав для виконання розпорядження Деснянської РДА в м. Києві від 29.05.2018 №293, відповідач не має. Крім того, позивачами не надано усіх документів, необхідних для оформлення їх особової справи (а.с. 39-43).

20.01.2020 позивачі подали відповідь на відзив, зазначили, що вимоги, викладені у відзиві є безпідставними, не відносяться до предмету спору, та такими, що не заслуговують на увагу, оскільки не підтверджені належними доказами (а.с. 100-104).

Ухвалою суду від 10.02.2020 провадження по справі зупинено до вирішення питання про відвід головуючому судді (а.с. 142-143).

Ухвалою суду від 17.02.2020 відведено суддю Бабич Н.Д. від розгляду справи (а.с. 149-150).

Розпорядженням керівника апарату №11 від 19.02.2020 у зв`язку із задоволенням заяви позивачів про відвід судді Бабич Н.Д., по справі призначено повторний автоматизований розподіл справи (а.с. 153).

Ухвалою суду від 24.02.2020 справу прийнято до провадження судді Ул`яновської О.В. (а.с. 154-155).

Позивачі в судове засідання не зв`явилися, повідомлялися належним чином, подали заяву про неможливість прибуття в судове засідання (а.с. 168-169).

Представник відповідача в судове засідання не зв`явився, повідомлявся належним чином, подав клопотання про неможливість явки в судове засідання (а.с. 166).

Представники відповідачів в судове засідання не зв`явилися, повідомлялися належним чином (а.с. 72, 74, 86, 95, 130, 159, 160), причини неявки суду не відомі.

На підставі п. 1 ч. 3 ст. 223 ЦПК України у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки які належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи.

У відповідності до ч. 13 ст. 7 ЦПК України судом вирішено здійснювати розгляд справи в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Суд, всебічно з`ясувавши обставини, на які позивач посилається як на підставу своїх вимог, підтверджених доказами, які були досліджені в судовому засіданні, вважає встановленими такі факти та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ч. 3 ст. 12, ч.ч. 1, 6 ст. 81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Судом встановлено, що відповідно до витягу з протоколу №10 від 28.11.2017 засідання комісії з питань розгляду заяв про надання житлових приміщень у спеціалізованих будинках для ветеранів війни та праці, громадян похилого віку та інвалідів по АДРЕСА_2, АДРЕСА_1 та АДРЕСА_3 , вирішено надати ОСОБА_1 , ОСОБА_2 однокімнатну квартиру АДРЕСА_1 . Також вирішено повідомити Солом`янську районну в м. Києві державну адміністрацію про прийняте рішення, для прийняття відповідного рішення адміністрацією (а.с. 8).

Відповідно до розпорядження Деснянської районної в м. Києві державної адміністрації №293 від 29.05.2018 затверджено рішення комісії щодо надання ОСОБА_1 , ОСОБА_2 однокімнатної квартири АДРЕСА_1 . Також розпорядженням визначено про необхідність директору спеціалізованого житлового будинку для громадян похилого віку та інвалідів на АДРЕСА_1 укласти договір на жиле приміщення (а.с. 15-16).

07.02.2019 до спеціалізованого будинку на АДРЕСА_1 передано зі спеціалізованого будинку на АДРЕСА_2 , особові справи позивачів (а.с. 12-14).

Листом виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) щодо влаштування позивачів до Спеціалізованого будинку на АДРЕСА_1 повідомлено про необхідність останніх надати пакет документів для кожного члена сім`ї, а також зазначено про ненадання відповідних документів до Спеціалізованого будинку та не укладання договору найму соціального житла (а.с. 44-45).

У разі надання повного пакету документів, позивачів буде влаштовано до Спеціалізованого будинку по АДРЕСА_1 (а.с. 47-48).

Відповідно до Конституції України кожен має право на житло. Громадянам України, які відповідно до закону потребують соціального захисту, соціальне житло надається безоплатно (ст. 2 Закону України «Про житловий фонд соціального призначення» (далі - Закон)).

Відповідно до ст. 1 Закону, спеціалізований будинок для ветеранів війни та праці, громадян похилого віку та інвалідів - установа соціального обслуговування, яка крім приміщень для проживання включає комплекс служб соціально-побутового призначення та медичного обслуговування.

Відповідно до п. 12 Порядку утворення спеціалізованого будинку для ветеранів війни та праці, громадян похилого віку та інвалідів і надання житлових приміщень у такому будинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №76 від 31.01.2007 право на отримання житлового приміщення в спеціалізованому будинку мають особи, які відповідно до законодавства належать до категорії ветеранів війни та праці, громадян похилого віку та інвалідів, перебувають на соціальному квартирному обліку для позачергового, першочергового та на загальних підставах забезпечення соціальним житлом, потребують соціального захисту та обслуговування і подали відповідну заяву.

На підставі рішення Київської міської ради «Про створення спеціалізованих будинків для ветеранів війни та праці, громадян похилого віку та інвалідів на АДРЕСА_2 та АДРЕСА_1 » № 638/ 638 від 28.11.2017 створено спеціалізований будинок для ветеранів війни та праці, громадян похилого віку та інвалідів на АДРЕСА_1 та затверджено відповідне положення.

Відповідно до п. 1 Положення про спеціалізований будинок для ветеранів війни та праці, громадян похилого віку та інвалідів на АДРЕСА_1 , Спеціалізований будинок для ветеранів війни та праці, громадян похилого віку та інвалідів на АДРЕСА_1 (далі - спеціалізований будинок) підпорядковується Головному управлінню соціального захисту населення виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та є закладом соціального обслуговування, який крім приміщень для проживання має приміщення для служб соціально-побутового призначення та медичного обслуговування.

Переведення до іншого соціального закладу відповідно до висновку лікувально-профілактичного закладу про потребу в постійному сторонньому догляді, може здійснюватися за рішенням директора спеціалізованого будинку, яке погоджується з Головним управлінням соціального захисту населення виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), з одночасним розірванням договору найму житлового приміщення у цьому будинку та передачею особової справи (п. 6 Положення).

Для ведення особової справи проживаючих у Спеціалізованому будинку необхідно надати відповідний пакет документів на кожного члена сім`ї: витяг з рішення органу місцевого самоврядування про надання житлового приміщення; копію наказу про прийняття особи у спеціалізований будинок для проживання; копію договору найму житлового приміщення із зазначенням розміру плати за користування ним; заяву про потребу в соціальному обслуговуванні і соціальних послугах та/або тимчасовому (періодичному) догляді; копію повідомлення про поселенні особи у спеціалізований будинок, яке орган місцевого самоврядування надіслав органу праці та соціального захисту населення, та у разі необхідності про потребу в соціальному обслуговуванні через територіальний центр соціального обслуговування; копію паспорта, пенсійного посвідчення, військового квитка, посвідчення ветерана війни та праці, інваліда, довідки про присвоєння ідентифікаційного номера; довідку про склад сім`ї (форма N 3); довідку про розмір призначеної пенсії або державної соціальної допомоги; копію медичної карти з висновком лікувально-профілактичного закладу про відсутність потреби в постійному сторонньому догляді та спроможність проживати самостійно; копію довідки медико-соціальної експертної комісії про групу інвалідності, індивідуальний план реабілітації (за наявності); дві фотокартки розміром 3,5 х 4,5 сантиметра; договір про соціальне обслуговування та надання соціальних послуг; опис документів, що містяться в особовій справі (п. 23 Положення).

Судом встановлено, що позивачам у Спеціалізованому будинку надано житло по АДРЕСА_1 на підставі протоколу засідання комісії та розпорядження Деснянської РДА в м. Києві. Проте, належним чином вселитись та укласти договір найму позивачі позбавлені, оскільки ними не подано належного пакету документів для ведення особової справи, в тому числі, відсутні відомості про наявне розпорядження Солом`янської РДА в м. Києві щодо їх переселення. Особові справи позивачів також не містять повного переліку документів. Вказаних обставин позивача спростовано не було.

Відсутність поданих документів позбавляє можливість позивачів вселитись до квартири та укласти договір найму.

Таким чином, суд, оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, приходить до висновку що позовні вимоги є такими, що не підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись Конституцією України; Законом України «Про житловий фонд соціального призначення»; ст.ст. 12, 13, 48, 76-82, 141, 229, 259, 263-265, 268, 273 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Спеціалізованого будинку для ветеранів війни та праці, громадян похилого віку та інвалідів, треті особи: Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Київський міський центр медико-соціальної експертизи про зобов`язання виконати рішення комісії з питань розгляду справ про надання житлових приміщень у спеціалізованих будинках для ветеранів війни та праці, громадян похилого віку та інвалідів та зобов`язання укласти договір найму відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги через Святошинський районний суд м. Києва до апеляційного суду у межах територіальної юрисдикції яких перебуває місцевий суд, який ухвалив судове рішення, що оскаржується.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у ч. 2 ст. 358 цього Кодексу.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: О.В Ул`яновська

Повний текст судового рішення складено 26.06.2020.

Джерело: ЄДРСР 90199967
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку