open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

22 червня 2020 року м. Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області в складі

головуючого судді - Галінської В.В.

секретар судового засідання - Калетинець Т.В.

справа № 569/22468/19,

учасники справи:

позивач - Управління державної служби спеціального зв"язку та захисту інформації України в Рівненській області,

відповідачі - ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору - Управління забезпечення надання адміністративних послуг Рівненської міської ради, Орган опіки та піклування виконавчого комітету Рівненської міської ради,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом Управління державної служби спеціального зв"язку та захисту інформації України в Рівненській області до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору, Управління забезпечення надання адміністративних послуг Рівненської міської ради, Орган опіки та піклування виконавчого комітету Рівненської міської ради про усунення перешкод у користуванні приміщенням та зняття з реєстрації,-

ВСТАНОВИВ:

Управління державної служби спеціального зв"язку та захисту інформації України в Рівненській області звернулося до Рівненського міського суду Рівненської області із позовом з подальшим його уточненням до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору, Управління забезпечення надання адміністративних послуг Рівненської міської ради, Орган опіки та піклування виконавчого комітету Рівненської міської ради, вякому просить усунути перешкоди у користуванні власністю, а саме: частина адміністративно-технічної будівлі спеціалізованого призначення АДРЕСА_1 1 за адресою: АДРЕСА_2 , шляхом зняття з реєстрації ОСОБА_1 , 1985 року народження, ОСОБА_2 , 1984 року народження та ОСОБА_3 , 2018 року народження; стягнути з відповідачів судові витрати по справі.

Позовні вимоги обгрунтовані тим, що за Управлінням на праві оперативного управління закріплена частина адміністративно-технічної будівлі спеціального призначення № 1 за адресою: АДРЕСА_2 . ОСОБА_1 з 23 червня 2007 року по 31 грудня 2015 року проходив службу в Управлінні за контрактом осіб рядового та начальницького складу Державної служби спеціального зв"язку та захисту інформації України. 13 листопада 2007 року відповідач був прийнятий на квартирний облік в Управлінні за п. 6 ст. 34 Житлового кодексу, як такий що потребує поліпшення житлових умов. 31 січня 2012 року Рівненським міським відділом внутрішніх справ УМВС України в Рівненській області, ОСОБА_1 був зареєстрований за місцезнаходженням Управління за адресою: АДРЕСА_2 . 26 березня 2015 року Рівненським міським відділом УДМС України в Рівненській області за місцезнаходженням Управління за адресою вул. Відінська, будинок 4, м. Рівне була зареєстрована дружина ОСОБА_1 - ОСОБА_2 відповідно до п.11, п. 13 Правил обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм жилих приміщень в Українській PCP, затверджених постановою Ради Міністрів УРСР і Укрпрофради від 11 грудня 1984 № 470, як член сім"ї особи начальницького складу, рішенням житлово-побутової комісії Управління, ОСОБА_2 була зарахована на облік осіб, які потребують поліпшення житлових умов. 31 грудня 2015 року наказом Управління Державної служби спеціального зв"язку та захисту інформації України в Рівненській області № 66-ОС ОСОБА_1 було звільнено зі служби в Держспецзв"язку за підпунктом 4 пункту 92 Положення про проходження служби в Державній службі спеціального зв"язку та захисту інформації України особами рядового і начальницького складу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 листопада 2006 року № 1828 (у зв"язку зі скороченням штатів) у запас Збройних Сил України, та виключено зі списків особового складу Управління.

17 лютого 2016 року та 12 березня 2016 року на адресу Управління надходили заяви від ОСОБА_1 про виплату грошової компенсації за належне для отримання жиле приміщення в позачерговому порядку та надання йому житла в позачерговому порядку. Місце проживання в заявах ОСОБА_1 зазначав за адресою: АДРЕСА_3 . З метою запобігання порушенню законодавства у сфері реєстрації місця проживання осіб в Україні, Управління неодноразово рекомендованими листами зверталось до ОСОБА_1 з вимогою здійснити відповідні дії із зняття реєстрації місця проживання за місцезнаходженням Управління Держспецзв"язку в Рівненській області, проте вимоги Управління відповідачі не виконали. Оскільки, за адресою АДРЕСА_2 , ОСОБА_1 та ОСОБА_2 не проживають, не проходять військову службу, не належать до особового складу Управління, не є членами сім"ї військовослужбовця Держспецзв"язку, реєстрація відповідачів за місцезнаходженням підрозділу Держспецзв"язку порушує законні права та інтереси Управління.

17 лютого 2020 року за вх.№7942/20 представником Управління забезпечення надання адміністративних послуг Рівненської міської ради подано письмові пояснення на позовну заяву, в яких зазначив, що при наявності судового рішення про зняття з реєстрації місця проживання ОСОБА_1 , ОСОБА_2 за адресою АДРЕСА_2 внесе до Реєстру територіальної громади міста Рівне та до Єдиного державного демографічного реєстру відповідні відомості про зняття вищевказаних осіб з реєстрації місця проживання. Просили врахувати викладені посьмові пояснення при розгляді справи.

Ухвалою Рівненського міського суду Рівненської області від 26 грудня 2019 року по вказаній справі було відкрито загальне позовне провадження та призначено підготовче судове засідання на 06 лютого 2020 року. Залучено по даній справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, Управління забезпечення надання адміністративних послуг Рівненської міської ради. Витребувано від Управління забезпечення надання адміністративних послуг Рівненської міської ради, інформацію про реєстрацію за місцезнаходженням Управління Держспецзв"язку в Рівненській області, за адресою м. Рівне, вул. Відінська, 4, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та інших членів сім"ї.

Ухвалою суду від 18 лютого 2020 року прийнято до розгляду заяву про уточнення позовних вимог від 18 лютого 2020 року у даній справі. Залучено до участі у даній справі в якості співвідповідача, ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, Орган опіки та піклування виконавчого комітету Рівненської міської ради. Підготовче судове засідання у справі відкладено на 09 год. 30 хв. 07 квітня 2020 року з повідомленням (викликом) сторін.

Ухвалою суду від 05 травня 2020 року підготовче провадженняу справізакрито. Призначено справу до судового розгляду по суті на 12:30 год. 04 червня 2020 року з повідомленням (викликом) сторін.

В судове засідання представник позивача подав клопотання, в якому просив справу розглянути у його відсутність, позовні вимоги підтримує та просить задоволити, не заперечує проти винесення заочного рішенння у справі.

Треті особи в судове засідання не з"явилися, про час, місце та день розгляду справи були повідомлені належним чином, причини неявки суду не повідомили.

Відповідачі в судове засідання повторно не з"явилися, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, відповідно до вимог ст.128 ЦПК України, шляхом направлення судових повісток на останню відому адресу їх місця реєстрації, а також відповідно до вимог ч.10 ст.187 ЦПК України, шляхом розміщення оголошення на офіційному веб - порталі судової влади України. Враховуючи, що відповідачі про дату, час та місце розгляду справи повідомлялися своєчасно та належним чином, а також те, що представник позивача не заперечує проти заочного вирішення справи, відповідачі відзив не подали, наявні всі умови, встановлені ст. 280 ЦПК України, які необхідні для ухвалення заочного рішення. Суд ухвалив, здійснювати заочний розгляд справи..

Таким чином, суд ухвалив провести розглядати справу у відсутність відповідачів за доказами, що містяться в матеріалах справи при заочному розгляді справи відповідно до положень ст. 281 ЦПК України.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з"ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об"єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

Відповідно до ст.ст.15,16 ЦК України, ст.ст.4,5 ЦПК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, і має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законами України.

Згідно з ст.ст.12,13,81 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим кодексом.

Згідно Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 05.12.2019, індексний номер 191713789, за Управлінням державної служби спеціального зв"язку та захисту інформації України в Рівненській області на праві оперативного управління закріплена частина адміністративно-технічної будівлі спеціального призначення № 1 за адресою: АДРЕСА_2 .

Як вбачається із позовної заяви, ОСОБА_1 проходив службу в Управлінні за контрактом осіб рядового та начальницького складу Державної служби спеціального зв"язку та захисту інформації України.

Відповідно до пункту 3.5 Інструкції про порядок забезпечення осіб рядового та начальницького складу Держспецзв"язку і членів їх сімей житловими приміщеннями, затвердженої наказом Адміністрації Державної служби спеціального зв"язку та захисту інформації України від 28.02.2011 р. № 42, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29.03.2011 за № 411/19149 (втратила чинність на підставі наказу Адміністрації Держспецзв"язку від 05.01.2016 р. №3), до одержання житлового приміщення особи рядового та начальницького складу Держспецзв"язку і члени їх сімей мають право зареєструватися за місцезнаходженням Адміністрації Держспецзв"язку, Департаменту забезпечення Держспецзв"язку, регіональних органів та територіальних підрозділів Держспецзв"язку, в яких вони проходять службу.

Згідно Виписки з протоколу №3 Засідання житлово-побутової комісії Управління Державної служби спеціального зв"язку та захисту інформації України в Рівненській області від 13.11.2007, у відповідності до п.6 ст.34 ЖК України прийнято лейтенанта Держспецзв"язку ОСОБА_1 для покращення житлових умов в списки загальної черги як такого, що проживає у гуртожитку, в складі 1-особи.

Згідно Витягу з протоколу засідання житлово-побутової комісії Управління Держспецзв"язку в Рівненській області від 23.04.2015 №2 вбачається, що на на підставі п.11 п.п.1 п.13 Правил обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм жилих приміщень в Українській PCP, затверджених постановою Ради Міністрів УРСР і Укрпрофради від 11 грудня 1984 № 470, зарахувано ОСОБА_4 як члена сі"ї посадової особи на облік осіб, які потребують поліпшення житлових умов в загальну чергу разом з ОСОБА_1 , на отримання житлових приміщень складом сім"ї 2 особи.

07 грудня 2015 року згідно Витягу з наказу Про особовий склад №66-ОС, майора Держспецзв"язку ОСОБА_1 , старшого інженера сектору експлуатації засобів радіозв"язку, мобільних вузлів зв"язку 1 відділу, звільнено зі служби за підпунктом 4 пункту 92 (у зв"язку із скороченням штатів) у запас Збройних Сил України.

Факт реєстрації ОСОБА_1 та ОСОБА_2 підтверджується копією будинкової книги на будинок АДРЕСА_2 .

Згідно листа Управління забезпечення надання адміністративних послуг ЦНАП у місті Рівному від 14.02.2020 №575/01-14, наданого на виконання ухвали суду вбачається, що відповідно до наявних в Управлінні відомостей Реєстру територіальної громади міста Рівного станом на 14.02.2020 місце проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 зареєстроване за адресою: АДРЕСА_2 з 31.01.2012 і по теперішній час. Відповідно до наявних в Управлінні відомостей Реєстру територіальної громади міста Рівного станом на 14.02.2020 місце проживання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 зареєстроване за адресою: АДРЕСА_2 з 26.03.2015 і по теперішній час. Окрім того, відповідно до наявних в Управлінні відомостей Реєстру територіальної громади міста Рівного станом на 14.02.2020 за адресою реєстрації місця проживання батька ОСОБА_1 зареєстроване місце проживання малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з 31.05.2018 і по теперішній час.

Як вбачається із матеріалів справи, 17 лютого 2016 року та 12 березня 2016 року на адресу Управління надходили заяви від ОСОБА_1 про виплату грошової компенсації за належне для отримання жиле приміщення в позачерговому порядку та надання йому житла в позачерговому порядку. Місце проживання в заявах ОСОБА_1 зазначено: АДРЕСА_3 .

Відповідно до ст. 326 Цивільного кодексу України, у державній власності є майно, у тому числі грошові кошти, яке належить державі Україна.

Від імені та в інтересах держави Україна право власності здійснюють відповідно органи державної влади.

При цьому відповідно до статті 391 ЦК власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Відповідно до ст. 1. Закону України "Про управління об"єктами державної власності", управління об"єктами державної власності - здійснення Кабінетом Міністрів України та уповноваженими ним органами, іншими суб"єктами, визначеними цим Законом, повноважень щодо реалізації прав держави як власника таких об`єктів, пов"язаних з володінням, користуванням і розпоряджанням ними, у межах, визначених законодавством України, з метою задоволення державних та суспільних потреб. Згідно з ч.1 ст. 4 цього Закону суб"єктами управління об"єктами державної власності є міністерства, інші органи виконавчої влади та державні колегіальні органи

Відповідно до п.1. Положення про Адміністрацію Державної служби спеціального зв"язку та захисту інформації України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.09.2014 № 411, Адміністрація Державної служби спеціального зв"язку та захисту інформації України (Адміністрація Держспецзв"язку) є центральним органом виконавчої влади із спеціальним статусом...

Відповідно п. 1.2 Розділу І Положення про територіальний орган Адміністрації Державної служби спеціального зв"язку та захисту інформації України, затвердженого наказом Адміністрації Державної служби спеціального зв"язку та захисту інформації України, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.09.2014 р. за № 1142/25919, територіальний орган входить до загальної структури Державної служби спеціального зв"язку та захисту інформації України (далі - Держспецзв"язку), підпорядковується та підконтрольний Адміністрації Держспецзв"язку і забезпечує виконання покладених на Держспецзв"язку завдань на території Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, а такий, що утворений як міжрегіональний територіальний орган, - на території декількох адміністративно-територіальних одиниць, на які поширюються його повноваження.

Відповідно п.1 Розділу III Інструкції про організацію забезпечення житловими приміщеннями військовослужбовців Державної служби спеціального зв"язку та захисту інформації України і членів їх сімей, затвердженою наказом Адміністрації Держспецзв"язку від 05.01.2016 № 3, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 02.02.2016 за № 172/28302, до одержання житлового приміщення військовослужбовці Держспецзв"язку та члени їх сімей, які потребують поліпшення житлових умов, мають право зареєструватися за місцезнаходженням підрозділів Держспецзв"язку за місцем проходження військової служби в Держспецзв"язку.

Згідно ч.1 ст.317 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Відповідно до ч.1 ст.319 ЦК України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Частиною 1 ст. 321 ЦК України встановлено, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Статтею 387 ЦК України передбачено, що власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним. Зазначений спосіб захисту права власності застосовується в тому випадку, коли власник фактично позбавлений можливості володіти і користуватися належною йому річчю. Аналогічної правової позиції дотримується Велика Палата Верховного Суду України у постанові по справі № 653/1096/16-ц від 04.07.2018 у якій, Верховний Суд вказав, що службове житло надається особі тимчасово, допоки з роботодавцем, який надав це житло, її пов"язують трудові правовідносини. Після їх припинення службове житло має бути повернене роботодавцю для того, щоб у ньому мали можливість проживати інші працівники.

Враховуючи всі обставини справи, суд прийшов до висновку, що позов підлягає до задоволення.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог, а тому з відповідачів на користь позивача слід стягнути понесені позивачем судові витрати по справі по сплаті судового збору в розмірі 1921 грн..

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 89, 258-259, 263-265, 268, п.3 Розділ ХII "Прикінцеві положення" Цивільного процесуального кодексу України, суд,

ВИРІШИВ:

Позов Управління державної служби спеціального зв"язку та захисту інформації України в Рівненській області до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору, Управління забезпечення надання адміністративних послуг Рівненської міської ради, Орган опіки та піклування виконавчого комітету Рівненської міської ради про усунення перешкод у користуванні приміщенням та зняття з реєстрації - задовольнити.

Усунути перешкоди Управлінню державної служби спеціального зв"язку та захисту інформації України в Рівненській області у користуванні власністю, а саме: частина адміністративно-технічної будівлі спеціалізованого призначення №1 за адресою: АДРЕСА_2 , шляхом зняття з реєстрації ОСОБА_1 , 1985 року народження, ОСОБА_2 , 1984 року народження та ОСОБА_3 , 2018 року народження.

Стягнути з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на користь Управління державної служби спеціального зв"язку та захисту інформації України в Рівненській області судові витрати в розмірі 1921 (одна тисяча дев"ятсот двадцять одна) гривня 00 копійок.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішення може бути переглянуто Рівненським міським судом Рівненської області за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Рівненського апеляційного суд або через Рівненський міський суд Рівненської області протягом тридцяти днів з дня складення повного заочного судового рішення.

Учасники справи:

позивач - Управління державної служби спеціального зв"язку та захисту інформації України в Рівненській області, місцезнаходження, м.Рівне, вул.Відінська, 4, ЄДРПОУ 34781305,

відповідачі - ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_2 , паспорт НОМЕР_1 , виданий Рівненським MB УМВС України в Рівненській області 18.09.2001; ОСОБА_2 , адреса: АДРЕСА_2 , паспорт НОМЕР_2 , виданий Гощанським PB УМВС України в Рівненській області 24.10.2010 р.

Повне судове рішення складено 22 червня 2020 року.

Суддя -

Джерело: ЄДРСР 89985286
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку