open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 449/1218/19

Перемишлянський районний суд Львівської області

вул.Галицька, 67а м. м. Перемишляни Перемишлянський район Львівська область Україна 81200

УХВАЛА

19.05.2020 м.Перемишляни

слідчий суддя Перемишлянського районного суду Львівської області ОСОБА_1 , розглянувши клопотання начальника СВ Перемишлянського ВП Золочівського ВП ГУНП у Львівській області майора поліції ОСОБА_2 , погоджене начальником Перемишлянського відділу Золочівської місцевої прокуратури Львівської області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої тяжкості, у якому жодній особі не повідомлено про підозру, -

в с т а н о в и в:

18.05.2020 року, начальник СВ Перемишлянського ВП Золочівського ВП ГУНП у Львівській області майор поліції ОСОБА_2 , звернувся в суд з клопотанням погодженим із начальником Перемишлянського відділу Золочівської місцевої прокуратури Львівської області ОСОБА_3 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої тяжкості, у якому жодній особі не повідомлено про підозру.

В обґрунтування клопотання зазначив, що слідчим відділенням Перемишлянського відділення поліції Золочівського відділу поліції ТУ Національної поліції у Львівській області і проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженні, відомості про яке 19.05.2019 р., внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019140260000133 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1ст. 140 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_4 займаючи згідно з наказом від 13.02.2017 року №81 посаду завідувача хірургічним відділенням Перемишлянської ЦРЛ. будучи відповідно до ст. 74 Основ законодавства України охорони здоров`я від 19.11.1992 року, медичним працівником із спеціальною освітою, а також маючи відповідно до ч. 2 п.п. 1-21 «Посадової інструкції завідувача хірургічним відділенням Перемишлянської центральної районної лікарні» затвердженої головним лікарем Перемишлянсько ЦРЛ ОСОБА_5 обов`язки по організації чи самостійному проведенню необхідних діагностичних процедур, клінічних обстежень та досліджень, встановлення діагнозу, надання невідкладної медичної допомоги хворим, вирішення питання щодо госпіталізації, кваліфікованому та своєчасному виконанні наказів розпоряджень, нормативно правових актів по своїй професійній діяльності, згідно п. «а» ч. 1 ст. 78 Основ законодавства України охорони здоров`я від 19.1 1.1992 року зобов`язаний надати своєчасну та кваліфіковану медичну і лікарську допомогу, неналежно виконав свої професійні обов`язки внаслідок недбалого несумлінного до них ставлення, що спричинило тяжкі наслідки для ОСОБА_6 вигляді смерті.

Так, 17.05.2019 о 15 годині 18 хвилин бригадою екстреної медично допомоги з діагнозом: «рвана рана в ділянці лівого колінного суглоба». приймальне відділення КУ «Перемишлянська центральна районна лікарня», що з адресою: Львівська область, м. Перемишляни. вул. Галицька. 12, доставлено ОСОБА_6 . ІНФОРМАЦІЯ_1 для надання кваліфікованої медично допомоги в умовах медичного закладу га передана черговому лікарю ОСОБА_7 однак ОСОБА_6 черговим лікарем приймального відділення не оглядалась.

Жодна медична допомога на даному етапі їй не надавалась, після чого з приймального відділення ОСОБА_8 була відправлена в хірургічне відділення КУ «Перемишлянська центральна районна лікарня» де остання була оглянута лікарем-хірургом ОСОБА_4 . В ході проведення даного огляду, лікарем хірургом ОСОБА_4 встановлено діагноз : «рана в ділянці лівого надколінника та садна в ділянці правого коліна». З цього приводу ОСОБА_6 проведено первинну хірургічну обробку рани, іммобілізовано ліву ногу гіпсовою лангетою, проведено рентгенографію ділянки лівого коліна, однак за наявності підстав лікарем-хірургом ОСОБА_4 не було встановлено обставин отримання травми, не проведено належним чином зовнішній огляд ОСОБА_8 , не виявлено множинні тілесні ушкодження, не проведено додаткових інструментальних та лабораторних обстежень та не діагностовано у ОСОБА_6 переломів кісток тазу правої плечової кістки, лівої малогомілкової кістки, закриту травму органі черевної порожнини, що супроводжувалась кровотечею, закриту травму органів позаочеревного простору. За очевидних ознак лікарем-хірургом ОСОБА_4 не встановлено правильний діагноз та не госпіталізовано ОСОБА_8 в стаціонар для проведення необхідного лікування.

Завідувач хірургічним відділенням, лікар хірург ОСОБА_4 несучи персональну відповідальність, порушуючи вимоги вищевказаних нормативних документів, а також ст. 6, ст. 78 ч. 1 «Основ законодавства України про охорону здоров`я», маючи усі наявні умови та можливості для проведення спостереження проведення належним чином зовнішнього огляду ОСОБА_6 проведення додаткових інструментальних та лабораторних обстежень, встановлення правильного діагнозу та госпіталізацію ОСОБА_6 в стаціонар, для проведення необхідного лікування, володіючи достатнім кваліфікаційним рівнем, не використавши ці знання і навички при наданні медичної допомоги останній, в порушення вимог ч. 2 п.п. 1-21 «Посадової інструкції завідувача хірургічним відділенням Перемишлянської центральної районної лікарні» затверджено головним лікарем Перемишлянської ЦРЛ ОСОБА_5 , недбало та несумлінно ставлячись до своїх професійних обов`язків, що проявилось в тому, що він не здійснив ретельного спостереження за хворим та не надав повної об`єктивно медичної допомоги хворому, а саме 17.05.2019 приблизно о 15 годині 25 хвили обстеження хворої ОСОБА_6 лікарем-хірургом ОСОБА_4 проведене не достатньо, тобто не правильно оцінено результати обстеження (огляд, пальпація кісток тазу, руки, черевної порожнини) хворої, недооцінено важкість загального стану пацієнта, не проведено детального огляду, не вивчено дані анамнезу, не проведено діагностики наявних ушкоджень, не визначено змін неврологічного статусу, не викликано для консультації лікарів хірургічного профілю, не заведено медичну карту стаціонарного хворого, не проведено загально клінічних обстежень, не проведено первинну хірургічну обробку наявних ран з їх ревізією, не проведено ультразвукову діагностику внутрішніх органів, рентгенографії ОГК і черевної порожнини, рентгенографію кісток черепа, кінцівок, газу, що дало би можливість вчасно встановити клінічний діагноз та госпіталізувати ОСОБА_6 в стаціонар т провести необхідний комплекс лікувальних заходів.

Повноцінне лікування ОСОБА_6 повинно було відбуватися в умова стаціонару, оскільки життєнебезпечний стан в якому перебувала ОСОБА_6 на момент звернення за медичною допомогою, потребував госпіталізації в ургентному порядку, для надання спеціалізованої медичної допомоги. Після огляду.

Проведення лабораторних аналізів, рентгента, УЗД-діагностики, ЕКГ, консультації терапевтом, анестезіологом та встановлення діагнозу. ОСОБА_6 потребувала оперативного втручання в умовах операційної з метою ушивання розриву печінки та зупинки кровотечі, іммобілізації правої руки та лівої ноги.

Враховуючи викладене, діагноз встановлений ОСОБА_6 лікарем хірургом ОСОБА_4 та застосоване лікування були неправильними, внаслідок чого, ІНФОРМАЦІЯ_2 біля 23.00 годин ОСОБА_6 померла від масивно внутрішньої крововтрати на тлі перелому кісток тазу, розриву печінки та масивними крововиливами в бриджу та м`які тканини тіла.

На даний час, з урахуванням зібраних органом досудового розслідування матеріалів та встановлених об`єктивних даних, є достатні підстави вважати, що 17.05.2019 приблизно о 15 годині 25 хвилин обстеження хворої ОСОБА_6 , лікарем-хірургом ОСОБА_4 проведене не достатньо, а тому в даному провадженні необхідно отримати усі висновки експертиз, після чого оголосити підозру.

З жовтня 2017 року прийнято Закон України «Про внесення змін до Господарського процесуального Кодексу України. Цивільного процесуального України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів».

Відповідно до пп.14. 19 п.7 параграф 1 розд.4 Закону, внесенням змін у ч. ст.219 та ч.1 ст.284 КПК України запроваджено граничні строки досудового розслідування у кримінальних провадженнях за фактами злочинів невеликої та середньої тяжкості, де нікому не повідомлено про підозру після спливу яких провадження підлягають закриттю як слідчим так і прокурором.

З урахуванням вищезазначених змін, у кримінальних провадженнях щодо злочинів невеликої та середньої тяжкості, зареєстрованих починаючи з 16 березня 2018 року, відповідно до п.2 абз.2 ч.1 ст.219 та абз.2 ч.1 ст.284 КПК України у раз відсутності повідомлення про підозру після досягнення одного року з дня реєстрації провадження повинно прийматись рішення про його закриття.

Якщо ж досудове розслідування до моменту повідомлення особі про підозру неможливо завершити у визначений строк відповідно до ч.1 ст.294, п.2 абз.2 ч.1 та п.2 ч.2 ст.219 КПК України його можна неодноразово, щоразу на півроку продовжувати за клопотанням слідчого за погодженням з прокурором ухвало слідчого судді.

Відповідно до абз.3 ч.2 ст.295-1 КПК України найкоротшим строком для реалізації відповідних потреб досудового розслідування є 6 місяців.

За скоєння злочину, передбаченого ч.1 ст. 140 КК України, передбачено покарання у вигляді позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п`яти років або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк, тобто відповідно до ч.1, 3 ст.12 КК України він є умисним злочином невеликої тяжкості.

Звертають увагу, що для виконання зазначених процесуальних дій необхідно продовжити строк досудового розслідування до 18 місяців.

В судове засідання начальник СВ Перемишлянського ВП Золочівського ВП ГУНП у Львівській області майор поліції ОСОБА_2 та начальник Перемишлянського відділу Золочівської місцевої прокуратури Львівської області ОСОБА_3 не з`явилися, подали клопотання про розгляд справи у їх відсутності.

Відповідно до ч. 1 ст. 107 КПК України рішення про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час досудового розслідування, в тому числі під час розгляду питань слідчим суддею, приймає особа, яка проводить відповідну процесуальну дію. Клопотань учасників процесуальної дії про застосування технічних засобів фіксування не поступило, а тому фіксування клопотання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази за даними матеріалами, слідчий суддя прийшов до наступного висновку.

Згідно з витягом з кримінального провадження № 12019140260000133 від 19.05.2019 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань, внесено відомості за заявою ОСОБА_9 про вчинення кримінального правопорушення, з правовою кваліфікацією діяння за ч.1 ст.140 КК України.

Відповідно до Висновку експерта (комісійної судово-медичної експертизи) №71, комісія вважає, що через порушення лікаря ОСОБА_4 , при наданні медичної допомоги гр. ОСОБА_6 , пацієнтка не отримала необхідного лікування у зв`язку із чим померла в цей же день 17.09.2019 р., отриманих нелікованих важких травм.

З витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань вбачається, що кримінальне провадження № 12019140260000133 зареєстроване начальником слідчого відділення ОСОБА_2 - 19.05.2019 року.

Згідно ч.1 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчим суддею встановлено, що в даному кримінальному провадженні, підозра неоголошена та що слідчим не проведено усіх слідчих дій.

Вказані обставини свідчать про особливу складність досудового розслідування та є перешкодою для закінчення розслідування злочину у строк, визначений п.3 абз.2 ч.1 ст.219 КПК України.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

1) шість місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку;

2) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості;

3) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Згідно ч.1 ст.294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

З огляду на зазначене, клопотання слід задовольнити, оскільки в судовому засіданні доведено, що додатковий строк необхідний для проведення слідчих дій.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст.294, 297-1 КПК України, суд

у х в а л и в :

Клопотання начальника СВ Перемишлянського ВП Золочівського ВП ГУНП у Львівській області майора поліції ОСОБА_2 , погоджене начальником Перемишлянського відділу Золочівської місцевої прокуратури Львівської області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої тяжкості, у якому жодній особі не повідомлено про підозру задоволити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні внесеному у ЄРДР № 12019140260000133 19 травня 2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.140 КК України до 6 місяців, тобто до 19 листопада 2020 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 89924570
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку