open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 645/1463/20

Провадження № 2-о/645/68/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 червня 2020 року м. Харків

Фрунзенський районний суд м.Харкова у складі:

головуючого судді - Іващенко С.О.,

присяжних - Першиної Т.М., Багрич К.С.,

секретаря судових засідань - Гурської С.Ю.,

за участю заявників - ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

представника Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради - Майба Д.Л., діє на підставі довіреності від 02.01.2020 № 31,

розглянувши у закритому судовому засіданні у м. Харкові цивільну справу за заявою ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про усиновлення малолітньої дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , заінтересовані особи: Служба у справах дітей по Немишлянському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради, Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах ГТ УЮ у Харківській області, Комунальне некомерційне підприємство Харківської обласної ради «Обласний будинок дитини №3»,

ВСТАНОВИВ:

13.03.2020 року заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до суду із заявою про усиновлення малолітньої дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , заінтересовані особи: Служба у справах дітей по Немишлянському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради, Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах ГТ УЮ у Харківській області, Комунальне некомерційне підприємство Харківської обласної ради «Обласний будинок дитини №3».

В обґрунтування заяви заявники посилаються на те, що вони перебувають у зареєстрованому шлюбі, дітей у шлюбі не мають. З 27.08.2018 заявники знаходяться на обліку Служби у справах дітей по Основ`янському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради як кандидати в усиновлювачі, обліковий № 69.

Відповідно до направлення заявників направлено на знайомство з дитиною, позбавленою батьківського піклування, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (два повних роки), який виховується у КНП Харківської обласної ради «Обласний будинок дитини № 3».

Заявники стверджують, що обізнані про стан здоров`я дитини, ознайомлені з історією її розвитку і мають бажання її усиновити, розуміють усі аспекти, пов`язані з усиновленням дитини, психологічно і матеріально готові до цього, впевнені, що можуть забезпечити належне виховання, догляд та утримання дитини. Заявники посилалися на те, що житлово-побутові умови дозволяють їм виховувати дитину. За станом здоров`я протипоказань для усиновлення, як стверджують заявники, не мають, на обліках у психіатра та нарколога не перебувають, до кримінальної відповідальності не притягувалися.

У судовому засіданні заявники заяву підтримали, просили усиновити громадянами України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 малолітнього громадянина України ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також внести зміни до актового запису № 593, здійсненого 20 квітня 2018 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах у м. Харкові Головного територіального управління юстиції у Харківській області, про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , наступні зміни: в графі «прізвище» - замість « ОСОБА_3 » записати « ІНФОРМАЦІЯ_7 », графу «ім`я» - « ІНФОРМАЦІЯ_7 » залишити без змін, в графі «по батькові» - замість « ОСОБА_3 » записати « ІНФОРМАЦІЯ_7 », графу «місце народження» - залишити без змін «Україна, Харківська область, м. Харків», графу «дата народження» - « ІНФОРМАЦІЯ_1 » залишити без змін, в графах «БАТЬКИ» записати: «батько» - прізвище « ОСОБА_1 », ім`я - « ОСОБА_1 », по батькові - « ОСОБА_3 », громадянство - «громадянин України»; «мати» - прізвище « ОСОБА_2 », ім`я « ОСОБА_2 », по батькові « ОСОБА_2 », громадянство - «громадянка України».

Представник заінтересованої особи - Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради - Майба Д.Л. , у судовому засіданні проти задоволення заяви не заперечувала, вважала, що усиновлення відповідає інтересам дитини, оскільки виконавчим комітетом Харківської міської ради надано висновок щодо доцільності усиновлення малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 громадянами України ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Представники заінтересованих осіб - відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах у м. Харкові Головного територіального управління юстиції в Харківській області та Комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради «Обласний будинок дитини №3» у судове засідання не з`явились, надані до суду заяви про розгляд справи без участі їх представників.

Суд, вислухавши заявників, представника заінтересованої особи Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради, дослідивши матеріали справи, вважає, що заява є обґрунтованою і підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах у місті Харкові Головного територіального управління юстиції у Харківській області 20 квітня 2018 року, ОСОБА_3 народився у м. Харкові ІНФОРМАЦІЯ_1 , його матір`ю є ОСОБА_4 , батьком є ОСОБА_5 .

Згідно з витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України №00019993647 від 20 квітня 2018 року, актовий запис № 593 про народження ОСОБА_3 складено 20 квітня 2018 року.

Заочним рішенням Фрунзенського районного суду міста Харкова від 30.09.2019 по справі № 645/7304/18, яке набрало законної сили 12.11.2019, мати малолітньго ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , була позбавлена батьківських прав відносно дитини.

Висновком служби у справах дітей по Основ`янському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради №10-26/143001-18 від 27.08.2018, разом з довідкою про продовження строку дії висновку про можливість бути усиновлювачами від 03.03.2019 №07-22/1590/19, згідно якого Служба у справах дітей по Основ`янському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради вважає за доцільне взяти на облік кандидатів в усиновлювачі громадянина ОСОБА_1 та громадянку ОСОБА_2 .

Згідно акту КЗОЗ «Харківський міський перинатальний центр» від 19 березня 2018 року, матір ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 відмовилась забрати дитину чоловічої статі ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з причини фізичної вади розвитку дитини на підставі заяви останньої.

Рішенням Харківської міської ради від 11.04.2018 №229 надано дозвіл службам у справах дітей Департаменту служб у справах дітей ХМР на реєстрацію народження малолітніх дітей у відділах державної реєстрації актів цивільного стану Харківського міського управління юстиції згідно з додатком 1.

Згідно повідомлення Служби у справах дітей по Немишлянському району Департаменту служб у справах дітей ХМР, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 перебуває на обліку з усиновлення, анкета №351 від 18.11.2019.

Малолітній ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 майна не має, що підтверджується повідомленням від 20.11.2019 №05-23/1358/19 Служби у справах дітей по Немишлянському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради.

Департаментом охорони здоров`я Харківської облдержадміністрації 17.10.2019 (№02-03-19/105 ОСОБА_3 направлено на виховання до КНП ХОР «Обласний будинок дитини №3»

З 22.10.2020 року ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , знаходиться на вихованні в Комунальному некомерційному підприємстві Харківської обласної ради «Обласний будинок дитини № 3». Згідно акту №57 від 25.02.2020 за весь цей період батьки без поважних причин не цікавилися долею дитини, не виявляли батьківської турботи та піклування, інщі родичі також не цікавились малолітнім.

Як вбачається з повідомлення адміністрації КНП ХОР «Обласний будинок дитини №3», між громадянами України ОСОБА_2 та ОСОБА_1 та вихованцем будинку ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 встановлено добрий психологічний контакт та надає згоду на його усиновлення даними громадянами.

За даними медичного обстеження (Висновок про стан здоров`я, фізичний та розумовий розвиток дитини від 13.11.2019) ОСОБА_3 , він має діагноз: інші ураження нервової системи, не класифіковані в інших рубриках (Затримка темпів статокінетичного та психомовного розвитку). Щілина твердого та м`якого піднебіння і губи, одностороння. (Вроджена вада розвитку: розщілина губи твердого та м`якого піднебіння, однобічна зліва, стан після хейноринопластики (липень 2018) уранопластики (травень 2019)). Дефект міжпересердної перегородки. (Функсіонуючий овальний отвір. Шифр (за МКХ-10) G98 Q37.5 Q 21.1. Щеплення за віком. Групу здоров`я не встановлено згідно з наказом МОЗ №149 від 20.03.2008. Потребує медико-соціальної корекції.

Відповідно до ст. 207 СК України усиновленням є прийняття усиновителями у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

У судовому засіданні заявники пояснили, що вони обізнані про стан здоров`я дитини та ознайомлені з історією її розвитку, навідують дитину, цікавляться її розвитком, станом здоров`я.

Судом встановлено, що заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 перебувають у шлюбі, який зареєстрований 27 серпня 2011 року Комінтернівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Харківського міського управління юстиції ( свідоцтво про шлюб серії НОМЕР_2 ), проживають в АДРЕСА_1 ). Зазначена квартира загальною площею 32,1 кв.м. (житлова площа 17,9 кв. м.) належить ОСОБА_2 на підставі договору купівлі-продажу квартири від 20 червня 2016 року.

Згідно акту обстеження житлово-побутових умов проживання заявників від 02.09.2019 року за адресою: АДРЕСА_1 , що є однокімнатною ізольованою квартирою зі всіма комунальними зручностями. Є газопостачання, холодна та гаряча вода, каналізація, газове опалення. В кімнаті та коридорі зроблений євроремонт. Квартира об лаштована необхідними меблями та побутовою технікою. В квартирі можливо створити для дитини окремий куточок. Кімната світла, створені комфортні умови для проживання майбутньої дитини. Житлово-побутові умови проживання задовільні. ОСОБА_1 та ОСОБА_2 мають житлово-побутові умови та матеріальні можливості виховувати та утримувати дитину.

Відповідно до довідок серії ААА № 0665308, № 0665530 Департаменту інформатизації Міністерства внутрішніх справ України, на території України станом на 15.05.2019 р. ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до кримінальної відповідальності не притягуються, не знятої чи непогашеної судимості не мають, в розшуку не перебувають.

З наданої довідки ОСОБА_2 працює в Товаристві з обмеженою відповідальністю «Торгівельний дім «Агромаг» та займає посаду головного бухгалтера, має стабільний достатній дохід.

Згідно наданих суду сертифікатів про проходження профілактичного наркологічного та обов`язкових попереднього та періодичного психіатричних оглядів, висновків про стан здоров`я та результатів лабораторних досліджень на інфекційні хвороби, заявники на обліку у лікаря нарколога та психіатра не перебувають, протипоказань для усиновлення не мають.

Харківською міською радою надано висновок № 08-15/580/2-20 від 05.03.2020 про доцільність усиновлення подружжям ОСОБА_1 та ОСОБА_2 вихованця Комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради «Обласний будинок дитини № 3» ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та відповідність усиновлення інтересам дитини.

Згідно ч.1 ст. 217 СК України усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків. Відповідно до ч.3 ст. 218 СК України усиновлення провадиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 219 СК України, оскільки біологічна мати дитини позбавлена батьківських прав, то усиновлення дитини має провадитися без згоди матері. Також, як зазначено в абз. 2 п. 8 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.03.2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», частину 1 ст. 217 СК у взаємозв`язку зі ст. 121, ч.1 ст. 135 цього Кодексу слід розуміти так: згода батька на усиновлення дитини, народженої матір`ю, яка не перебуває у шлюбі, не потрібна, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень здійснено за прізвищем матері, а його ім`я та по батькові записано за її вказівкою. Отже, згода батька ОСОБА_3 також не потрібна при розгляді і вирішенні судом питання про усиновлення заявниками малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Судом встановлено, що заявники відповідають вимогам закону щодо кандидатів в усиновлювачі, здатні забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини. Будь-які протипоказання до усиновлення або перешкоди відсутні.

Заявники ознайомлені зі станом здоров`я малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також з усіма правами й обов`язками усиновителів по відношенню до усиновлюваної дитини.

Стаття 11 Європейської конвенції про усиновлення дітей встановлює, що унаслідок усиновлення дитина стає повноправним членом сім`ї усиновлювача (усиновлювачів) і має стосовно усиновлювача (усиновлювачів) та його або їхньої сім`ї такі самі права й обов`язки, як і діти усиновлювача (усиновлювачів), батьківство яких установлено законом.

За приписами ст. 229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації актів народжень матір`ю та батьком дитини. Зміна прізвища, імені та по батькові, особи яка усиновлена, провадиться у відповідності з положеннями ст. 231 СК України.

Згідно зі ст. 8 Європейської конвенції про усиновлення дітей (ETS N58), прийнятої 24 квітня 1967 року в Страсбурзі, і яка, відповідно до ст. 9 Конституції України, є складовою частиною національного законодавства України, компетентний орган приймає рішення про усиновлення лише тоді, коли впевниться, що воно здійснюється в інтересах дитини. Кожного разу компетентний орган звертає особливу увагу на те, щоб це усиновлення забезпечило дитині стабільні та гармонійні домашні умови.

Згідно з ч. 1 ст. 231 СК України, якщо усиновлювачами є одночасно жінка та чоловік і якщо вони записуються батьками дитини, відповідно змінюються прізвище та по батькові дитини. Частиною 2 ст. 231 СК України встановлює, що якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини.

Крім того, відповідно до ч. 1 ст. 233 СК України на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини або повнолітньої особи, складений органами державної реєстрації актів цивільного стану України, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове Свідоцтво про народження з урахуванням цих змін. Свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулюється. П. 6 Порядку ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2007 р. N 1064, встановлює, що відомості про усиновлення, скасування усиновлення, визнання усиновлення недійсним, позбавлення та поновлення батьківських прав вносяться до Реєстру на підставі відповідного рішення суду в день надходження копії такого рішення до реєстратора або в день пред`явлення особою, зазначеною в рішенні суду, або уповноваженою нею особою копії такого рішення.

Згідно з ч. 7 ст. 314 Цивільного процесуального кодексу України усиновлення вважається здійсненим із дня набрання законної сили рішенням суду. Для внесення змін до актового запису про народження усиновленої дитини або повнолітньої особи копія рішення суду надсилається до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення, а у справах про усиновлення дітей іноземцями - також до уповноваженого органу виконавчої влади.

Керуючись ст.ст. 76-80, 89, 211, 247, 263-265, 271-273, 313, 314, 354, 355 ЦПК України, ст.ст. 207, 208, 217, 218, 220, 223-225, 229, 231 СК України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про усиновлення малолітньої дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , заінтересовані особи: Служба у справах дітей по Немишлянському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради, Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах ГТ УЮ у Харківській області, Комунальне некомерційне підприємство Харківської обласної ради «Обласний будинок дитини №3 » - задовольнити.

Усиновити громадянами України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 малолітнього громадянина України ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Внести до актового запису № 593, здійсненого 20 квітня 2018 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах у м. Харкові Головного територіального управління юстиції у Харківській області, про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , наступні зміни: в графі «прізвище» - замість « ОСОБА_3 » записати « ІНФОРМАЦІЯ_7 », графу «ім`я» - « ІНФОРМАЦІЯ_7 » залишити без змін, в графі «по батькові» - замість « ОСОБА_3 » записати « ІНФОРМАЦІЯ_7 », графу «місце народження» - залишити без змін «Україна, Харківська область, м. Харків», графу «дата народження» - « ІНФОРМАЦІЯ_1 » залишити без змін, в графах «БАТЬКИ» записати: «батько» - прізвище « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ім`я - « ОСОБА_1 », по батькові - « ОСОБА_3 », громадянство - «громадянин України»; «мати» - прізвище « ОСОБА_2 », ім`я « ОСОБА_2 », по батькові « ОСОБА_2 », громадянство - «громадянка України».

Доручити відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах у місті Харкові Головного територіального управління юстиції у Харківській області анулювати свідоцтво про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 серії НОМЕР_1 , видане Відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах у м. Харкові Головного територіального управління юстиції у Харківській області20 квітня 2018 року та видати свідоцтво про народження ІНФОРМАЦІЯ_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення або з дня складання повного судового рішення у разі оголошення вступної та резолютивної частини рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи.

Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно - телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через Фрунзенський районний суд м. Харкова.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянин України, РНОКПП НОМЕР_5 , адреса проживання: АДРЕСА_1 ;

Заявник: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянка України, РНОКПП НОМЕР_6 , адреса проживання: АДРЕСА_1 ;

Заінтересована особа: Служба у справах дітей по Немишлянському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради, код ЄДРПОУ 26450870, юридична адреса: 61091 м. Харків, пр-т Петра Григоренка, 17;

Заінтересована особа: Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах ГТ УЮ у Харківській області код ЄДРПОУ26450870, юридична адреса: 61007, м. Харків, пров. Миру, 3; фактична адреса (тимчасово) - 61123, м. Харків, вул. Валентинівська, 31;

Заінтересована особа: Комунальне некомерційне підприємство Харківської обласної ради «Обласний будинок дитини №3 », код ЄДРПОУ 30288968, юридична адреса: 61171 м. Харків, вул.. Амосова, 44.

Повний текст судового рішення складено 18.06.2020.

Головуючий суддя - С.О. Іващенко

Присяжні - Т.М. Першина

К.С. Багрич

Джерело: ЄДРСР 89904815
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку