open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 61022 м. Харків, пр. Науки, буд.5, тел./факс 702-10-79 inbox@lg.arbitr.gov.ua _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

УХВАЛА

16 червня 2020 року Справа №913/153/20

Провадження №16/913/153/20

За позовом фермерського господарства "Кринички-Л", с.Новочервоне Троїцького району Луганської області

до товариства з обмеженою відповідальністю "Агроресурс-А", м.Кропивницький

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача приватного нотаріуса Старобільського районного нотаріального округу Луганської області Басової Ольги Володимирівни, м.Старобільськ Луганської області

Орган державної виконавчої служби Троїцький районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Луганській області, смт.Троїцьке Троїцького району Луганської області

про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню

Суддя Шеліхіна Р.М.

Секретар судового засідання Романенко Т.М.

У засіданні брали участь:

від позивача: адвокат Акіньшин Д.В. на підставі свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю від 31.01.2020 №000338, ордер від 11.03.2020, серії ВВ№1003494;

від відповідача: представник не прибув;

від третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: представник не прибув,

в с т а н о в и в:

Суть спору: позивачем заявлено вимогу визнати виконавчий напис, вчинений 22.08.2019 приватним нотаріусом Старобільського районного нотаріального округу Луганської області Басовою О.В. на фінансовій аграрній розписці від 02.05.2019, зареєстрованій в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій за 490, про задоволення вимог кредитора за аграрною розпискою ТОВ "Агроресурс-А" в розмірі 1440377,50 грн таким, що не підлягає виконанню.

Ухвалою господарського суду Луганської області від 19.03.2020 відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження та підготовче судове засідання призначено на 07.04.2020.

Ухвалою господарського суду Луганської області від 19.03.2020 за заяву ФГ "Кринички-Л" про забезпечення позову задоволено, зупинено стягнення на підставі виконавчого напису за №490, вчиненого 22.08.2019 приватним нотаріусом Старобільського нотаріального округу Луганської області Басовою Ольгою Володимирівною.

У судове засідання 07.04.2020 представники сторін не прибули.

Від приватного нотаріуса Басової Ольги Володимирівни через канцелярію суду надійшла правова позиція щодо позову від 01.04.2020 №56/01-16, в якій третя особа зазначає наступне.

ТОВ "Агроресурс-А" (відповідач, кредитор) та ФГ "Кринички-Л" (позивач, боржник) 02.05.2019 підписали фінансову аграрну розписку, яка була посвідчена приватним нотаріусом Старобільського районного нотаріального округу Луганської області Басовою О.В. та зареєстрована в реєстрі нотаріальних дій за №490.

Нотаріус вказує, що за умовами п.1, ця аграрна розписка підтверджує факт отримання боржником від кредитора грошових коштів в розмірі 1 440 337,50 грн; згідно п.3 цієї аграрної розписки боржник зобов`язується сплатити кредитору грошові кошти в сумі 1 440 337,50 грн, на поточний рахунок кредитора в строк не пізніше 20.08.2019; згідно п.15 вказаної аграрної розписки кредитор набуває право звернути стягнення на майбутній врожай, що виступає заставою за цією аграрною розпискою, якщо на момент настання строку виконання зобов`язань, визначеного в пункті 2 цієї аграрної розписки воно не буде виконано повністю. Кредитор має право звернути стягнення на майбутній врожай, що виступає заставою за цією аграрною розпискою, а після збору врожаю кредитор має право звернути стягнення на відповідну кількість зібраної сільськогосподарської продукції, що зазначено в п. 8 цієї аграрної розписки, будь-яким способом, що не суперечить законодавству України за своїм вибором та на свій розсуд. У разі невиконання або неналежного виконання зобов`язань, встановлених цією аграрною розпискою, сторони несуть відповідальність згідно законодавства України та положень цієї аграрної розписки, зі змістом ст. 13 Закону України "Про аграрні розписки" вони ознайомлені, положення її сторонам зрозумілі.

За твердженням нотаріуса, вказана аграрна розписка є фінансовою аграрною розпискою та згідно ст. 12 Закону України "Про аграрні розписки", фінансові аграрні розписки виконуються шляхом перерахування боржником за аграрною розпискою грошових коштів на вказаний кредитором за аграрною розпискою банківський рахунок.

Як вказує нотаріус, 22.08.2019, до неї звернувся представник ТОВ "Агроресурс-А" із заявою про вчинення виконавчого напису на вказаній аграрній розписці, у зв`язку з тим, що боржник в установлений строк свої зобов`язання не виконав.

Посилаючись на норми ст. 13 ЗУ Про аграрні розписки, нотаріус зазначає, що наявність аграрної розписки без відмітки про її виконання є достатнім підтвердженням безспірності вимог кредитора за аграрною розпискою, однак у разі невиконання боржником своїх зобов`язань, кредитор має право звернутися до нотаріуса за вчиненням нотаріального напису, оскільки ст. 87 ЗУ Про нотаріат передбачено, що для стягнення грошових сум або витребування від боржника майна нотаріуси вчиняють виконавчі написи на документах, що встановлюють заборгованість.

Нотаріус повідомляє, що кредитором було надано весь перелік документів, передбачених п.12 постанови КМУ від 29.06.1999 року Про затвердження переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів.

Таким чином, 22.08.2019 Басовою О.В., приватним нотаріусом Старобільського районного нотаріального округу Луганської області було вчинено виконавчий напис, про стягнення з боржника - ФГ Кринички-Л на користь кредитора ТОВ "Агроресурс-А", за аграрною розпискою від 02.05.2019, якою встановлено безумовне зобов`язання боржника сплатити 1440337,50 грн у строк не пізніше 20.08.2019.

Як повідомляє, нотаріус, виконавчий напис було викладено на бланку нотаріальних документів серії НОМЕР_1 147362 та долучено до аграрної розписки, як того вимагають п.п. 5.1., 5.2. п.5 глави 16 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 року № 296/5.

Також нотаріус вказує, що на виконання п. 26 Порядку ведення Реєстру аграрних розписок, затверджених постановою КМ України від 17.07.2013 року №665, 22.08.2019, Басовою О.В., як реєстратором Реєстру аграрних розписок, було зроблено запис до Реєстру аграрних розписок про вчинення виконавчого напису на аграрній розписці, який вноситься одночасно з його вчиненням.

Згідно п. 29 Порядку у день внесення до Реєстру запису про вчинення виконавчого напису на аграрній розписці боржник та кредитор мають право безоплатно отримати витяг з Реєстру про внесення до нього такого запису. У разі, якщо боржник або кредитор виявив у витягу допущену реєстратором помилку, він письмово повідомляє про це реєстратора, який у день надходження повідомлення перевіряє відповідність відомостей, що містяться у Реєстрі, інформації, наведеній в аграрній розписці, виправляє в разі виявлення невідповідності допущену помилку та видає витяг з виправленими даними.

На думку нотаріуса, порушення норм п. 28 Порядку ведення Реєстру аграрних розписок не є підставою вважати, що виконавчий напис вчинено з порушення норм законодавства України, оскільки вказаний підзаконний акт визначає вимоги до механізму ведення реєстру і не може бути підставою для визнання нотаріальної дії недійсною.

Нотаріус вказав, що прийняти участь у судовому засіданні не може, у зв`язку з введенням на території України карантину.

Від позивача на електронну адресу суду надійшло клопотання від 06.04.2020 №б/н про відкладення підготовчого судового засідання на іншу дату, у зв`язку з введенням на території України карантину та неможливістю прибути в судове засідання з іншої області.

Від відповідача також надійшло клопотання від 06.04.2020 №06/2-юр про відкладенням розгляду справи на іншу дату, у зв`язку з веденням карантину на території України.

Суд задовольнив клопотання сторін та відклав підготовче судове засідання на 12.05.2020.

У судове засідання 12.05.2020 представники сторін не прибули.

Від відповідача через канцелярію суду надійшов відзив на позовну заяву від 06.04.2020 №06/04-юр, в якому відповідач зазначає, що ст. 12 ЗУ Про аграрні розписки передбачено, що фінансові розписки виконуються шляхом перерахування боржником за аграрною розпискою грошових коштів на вказаний кредитором банківський рахунок. У разі невиконання боржником своїх зобов`язань. Кредитор має право звернутися до нотаріуса за вчиненням виконавчого напису.

За твердженням відповідача, ним було надано весь перелік документів, передбачених п.12 постанови КМУ від 29.06.1999 Про затвердження переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів.

Відповідач вважає, що сторони можуть звернутися з письмовим або усним запитом про надання Витягу з реєстру аграрних розписок, і якщо буде виявлено помилку, сторони повідомляють про це нотаріуса, який перевіряє відомості і вносить виправлення.

На думку відповідача, виконавчий напис виконано вірно, з дотримання вимог ЗУ Про нотаріат та Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 №296/5, а порушення норм п.28 Порядку ведення Реєстру аграрних розписок не є підставою для визнання виконавчого напису недійсним, оскільки вказаний підзаконний нормативний акт регулює виключно механізм введення реєстру аграрних розписок.

Від позивача через канцелярію суду надійшло клопотання від 13.04.2020 №б/н про зупинення провадження у справі на підставі п.5 ч.1 ст.227 ГПК України.

В обґрунтування вказаного клопотання, позивач повідомляє, що ухвалою господарського суду Кіровоградської області від 12.03.2020 відкрито провадження у справі №912/1010/20 за позовом ФГ "Кринички-Л" до ТОВ "Агроресурс-А" про визнання фінансової аграрної розписки від 02.05.2019, зареєстрованій в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій за №490, недійсною.

На думку позивача, визнання судом недійсною аграрної розписки матиме вирішальні наслідки для результату даної справи, предметом якої є законність виконання виконавчого напису, вчиненого на оскаржуваній аграрній розписці.

Відповідно до п.5 ч.1 статті 227 ГПК України, суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у випадках об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Розглянувши вказане клопотання, суд дійшов висновку про залишення його без задоволення, оскільки предметом спору у даній справі, що виник між боржником та стягувачем, є вчинення дій нотаріусом по складанню виконавчого документу на підставі безспірних вимог стягувача.

Підставами позову є неможливість виконати напис нотаріуса у зв`язку з невідповідністю деяких умов документу вимогам Закону України Про аграрні розписки та Порядку ведення Реєстру аграрних розписок, затвердженого постановою КМ України від 17.07.2013 року №665, а також недоліки при оформленні та видачі (надсиланні) виконавчого документа сторонам, як вважає позивач.

Згідно ухвали господарського суду Кіровоградської області від 12.03.2020 у справі №912/1010/20 за позовом ФГ "Кринички-Л" до ТОВ "Агроресурс-А", предметом спору є визнання фінансової аграрної розписки від 02.05.2019, зареєстрованої в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій за №490, недісйною. Підставами позову є не оформлення аграрної розписки згідно вимог ст.ст.5,6 акону України Про аграрні розписки, п.15 Порядку ведення Реєстру аграрних розписок, затвердженого постановою КМ України від 17.07.2013 року №665 та відсутність усіх необхідних відомостей і реквізитів, що зумовлює визнання її недійсною як такої, що не відповідає вимогам закону.

Враховуючи зміст матеріалів справи, обсяг наданих сторонами доказів, господарський суд Луганської області має об`єктивну можливість вирішити спір про визнання виконавчого напису, вчиненого 22.08.2019 на фінансовій аграрній розписці від 02.05.2019, зареєстрованій в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій за №490, недійсним, не очікуючи набрання законної сили рішенням господарського суду Кіровоградської області у справі №912/1010/20.

За таких обставин, у суду відсутній обов`язок зупиняти провадження у справі за приписами п.5.ч.1 ст.227 ГПК України.

Від позивача через канцелярію суду надійшло клопотання від 06.05.2020 №б/н про відкладення розгляду справи на іншу дату, у зв`язку із неможливістю прибути у судове засідання через введення на території України карантину.

Від відповідача через канцелярію суду надійшло клопотання від 12.05.2020 №б/н про відкладення розгляду справи, у зв`язку із впровадженням на території України карантину.

Суд, за власною ініціативою, для належної підготовки справи до розгляду по суті, продовжив строк підготовчого провадження на 30 (тридцять) днів, з 19.05.2020 до 17.06.2020 (включно), задовольнив клопотання сторін та відклав підготовче засідання на 28.05.2020.

У судове засідання 28.05.2020 представники сторін не прибули.

Від позивача через канцелярію суду надійшло клопотання від 21.05.2020 №б/н про відкладення розгляду справи на іншу дату, після 11 червня 2020 року.

Від відповідача через канцелярію суду надійшла заява від 25.05.2020 №б/н про проведення підготовчого судового засідання без участі відповідача.

Згідно приписів п.3 ч.2 ст.185 Господарського процесуального кодексу України, за результатами підготовчого засідання суд постановив ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначив справу до судового розгляду по суті на 16.06.2020 о 15 год. 00 хв.

У судове засідання 16.06.2020 прибув повноважний представник позивача.

Позивач через канцелярію суду надіслав клопотання від 10.06.2020 №б/н про відкладення розгляду справи на іншу дату, мотивуючи його тим, що у представника позивача була відсутня можливість ознайомитись з матеріалами нотаріальної справи та надати відповідні докази.

Реалізація права представника позивача ознайомитись з матеріалами нотаріальної справи не є підставою для відкладення судового засідання з розгляду спору по суті.

Поважних причин щодо пропуску строку для надання доказів у підготовчому судовому засіданні, представник позивача не надав.

Відповідно до ч.2 ст.207 ГПК України, суд залишає без розгляджу заяви та клопотання, які без поважних причин не були заявлені у підготовчому провадженні або в інший строк, визначений судом.

На підставі викладеного, суд залишає клопотання представника позивача без розгляду.

У зв`язку тим, що спір, розгляд якого розпочато по суті, не може бути вирішено в даному судового засіданні, суд оголошує перерву до 14.07.2020 о 16 год. 00 хв.

Керуючись ст.ст.120, 216, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

у х в а л и в:

1.У судовому засіданні з розгляду справи по суті оголосити перерву на 14.07.2020 о 16 год. 00 хв.

2.Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Луганської області за адресою: м. Харків, проспект Науки, 5, 2-й поверх, зал судових засідань №204 (суддя Шеліхіна Р.М.).

Інформація про час і місце судового засідання додатково розміщена на сторінці господарського суду Луганської області офіційного веб-порталу "Судова влада в Україні" в мережі Інтернет за адресою: (https://lg.arbitr.gov.ua/sud5014/gromadyanam/csz/).

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення суддею 16.06.2020 та не підлягає оскарженню в апеляційному порядку.

СуддяР.М. Шеліхіна

Джерело: ЄДРСР 89895505
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку