open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 761/38585/19

Провадження № 2-о/761/37/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 червня 2020 року Шевченківський районний суд м.Києва у складі:

головуючого судді: Савицького О.А.,

присяжних: Горинського В.Г.,

Пономарьової Н.Ф.,

при секретарі: Горюк В.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Шевченківська районна в місті Києві державна адміністрація як органу опіки та піклування, ОСОБА_2 , про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення над нею опіки і призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

01.10.2019 р. ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним та встановлення над ним опіки і призначення опікуна.

Разом з тим, Шевченківська районна в м.Києві державна адміністрація як органу опіки та піклування внесла до суду подання від 02.06.2020 р. № 109/04/35-3657 про встановлення опіки над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у разі визнання його судом недієздатним, та призначення його опікуном батька ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Заявник в судовому засіданні заявлені вимоги підтримав, просив суд задовольнити їх у повному обсязі.

Представник заінтересованої особи в судовому засіданні заявлені вимоги підтримав.

Вислухавши пояснення заявника та представника заінтересованої особи, дослідивши письмові докази, які містяться в матеріалах справи, суд вважає, що заявлені вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Перевіряючи обставини справи, судом встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є інвалідом 1-ї групи з 27.06.2017 р., що підтверджується довідкою до акта огляду МСЕК серії АВ № 0647933 від 27.06.2017 р. Інвалідність встановлена безстроково, підставою є акт огляду МСЕК № 531-б.

Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта № 228 від 21.04.2020 р. ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає стійким хронічним психічним розладом у вигляді помірної розумової відсталості з поведінковими порушеннями, при цьому за своїм психічним станом на даний час не зданий усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Як вбачається із свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно з висновком Органу опіки та піклування Шевченківської районної в м.Києві державної адміністрації від 02.06.2020 р. № 109/04/35-3656, на засіданні опікунської ради 18.12.2019 р. (протокол засідання № 14) розглянуто заяву ОСОБА_1 щодо призначення його опікуном недієздатного ОСОБА_2 Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення ОСОБА_1 , який ознайомлений з правами та обов`язками опікуна, орган опіки та піклування Шевченківської районної в м.Києві державної адміністрації не заперечує проти призначення ОСОБА_1 опікуном недієздатного ОСОБА_2 .

Згідно зі ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ч.1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Статтею 62 ЦК України передбачено, що опіка або піклування встановлюється за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю (ч.2 ст. 63 ЦК України), опікун або піклувальник призначається переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника (ч.4 ст. 63 ЦК України).

За таких обставин, оскільки відповідно до висновку судово-психіатричного експерта ОСОБА_2 , страждає стійким хронічним психічним розладом, при цьому за своїм психічним станом на даний час не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, суд вважає, що заява ОСОБА_1 , з врахуванням подання Шевченківської районної в м.Києві державна адміністрація як органу опіки та піклування, про визнання ОСОБА_2 недієздатним та встановлення над ним опіки і призначення його опікуном ОСОБА_1 , є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 39, 60, 62-64 ЦК України, ст.ст. 3, 4, 12, 13, 76-81, 259, 263-265, 268, 273, 352-355 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Шевченківська районна в місті Києві державна адміністрація як органу опіки та піклування, ОСОБА_2 , про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення над нею опіки і призначення опікуна - задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , недієздатним.

Встановити опіку над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та призначити його опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Шевченківський районний суд м.Києва протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано, або після перегляду рішення в апеляційному порядку, якщо його не скасовано.

Суддя:

Присяжні:

Джерело: ЄДРСР 89880912
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку