open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 446/373/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.06.2020 року Кам`янка-Бузький районний суд Львівської області в складі: головуючого - судді Костюк У. І.

з участю секретаря Коваль В.А.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Кам`янка -Бузька цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Сілецької сільської ради Кам`янка-Бузького району Львівської області, третьої особи Кам`янка-Бузької державної нотаріальної контори про визнання права власності в порядку спадкування,

встановив:

позивач ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до Сілецької сільської ради Кам`янка-Бузького району Львівської області, третьої особи Кам`янка-Бузької державної нотаріальної контори про визнання права власності в порядку спадкування. В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його дід ОСОБА_2 після смерті якого відкрилася спадщина в обсяг якої входить 1/5 житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами за адресою: АДРЕСА_1 , який відносився до типу колгоспний двір. ІНФОРМАЦІЯ_2 помер її батько ОСОБА_3 після смерті якого відкрилася спадщина в обсяг якої входить 1/5 житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами за адресою: АДРЕСА_1 . ІНФОРМАЦІЯ_3 померла ОСОБА_4 після смерті якої відкрилася спадщина в обсяг якої входить 1/5 житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами за адресою: АДРЕСА_1 , який відносився до типу колгоспний двір. Позивач є спадкоємцем за законом після померлих ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , проте її було відмовлено в оформленні права на спадкове майно, а тому право позивача може бути захищено лише в судовому порядку.

Ухвалою суду від 19.02.2020 провадження в справі відкрито, призначено підготовче судове засідання. Відповідач у визначений судом строк відзиву на позовну заяву не подав.

Позивач в підготовче судове засідання не з`явилася, подала заяву про розгляд справи в її відсутінсть, позовні вимоги підтримала.

Представник відповідача у підготовче судове засідання не з`явився, подав заяву, в якій просить розглядати справу за його відсутності, з приводу задоволення позову не заперечує.

Представник третьої особи в підготовче судове засідання не з`явився, подав заяву в якій просить розглядати справу у відсутності державного нотаріуса.

Судом на підставі частини другої статті 247 ЦПК, у зв`язку із неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши зібрані по справі докази, з`ясувавши дійсні обставини, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до п. 4 прикінцевих та перехідних положень ЦК України, Цивільний кодекс України застосовується до цивільних відносин, що виникли після набрання ним чинності.

Щодо цивільних відносин, які виникли до набрання чинності Цивільним кодексом України, положення цього Кодексу застосовуються до тих прав і обов`язків, що виникли або продовжують існувати після набрання ним чинності.

Згідно з Вказівками по веденню погосподарського обліку в сільських радах народних депутатів, затверджених ЦСУ СРСР 13 квітня 1979 року № 11215, визначення в сільській місцевості громадського типу господарства в погосподарській книзі та відомостей щодо членів колгоспного двору, що має правове значення, було покладено на сільські ради.

Відповідно до виписки №437 від 04.12.2019 з погосподарської книги Сілецької сільської ради Кам`янка-Бузького району Львівської області, АДРЕСА_1 станом на 30.04.1990. В погосопдарській книзі Сілецької сільської ради Кам`янка-Бузького району Львівської по АДРЕСА_1 рахувалося домогосподарство за ОСОБА_2 , 1910 р.н., голова домогосподарства. Члени домогосподарства : дочка ОСОБА_4 , 1948 р.н., ОСОБА_3 , 1948 /помер/, внук ОСОБА_5 , 1970 р.н., внучка ОСОБА_6 , 1975 р.н..

Відповідно до ст. 120 ЦК Української РСР (в редакції від 18.07.1963 р.) майно колгоспного двору належить його членам на праві спільної сумісної власності.

Згідно до ст. 123 ЦК Української РСР (в редакції від 18.07.1963р.) розмір частки члена двору встановлюється виходячи з рівності часток усіх членів двору, включаючи неповнолітніх та непрацездатних.

Згідно з свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , повторно виданого Кам`янка-Бузьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління у Львівській області 06.12.2019, ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно з свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , повторно виданого Кам`янка-Бузьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління у Львівській області 06.12.2019, ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно з свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 , виданого виконавчим комітетом Сілецької сільської ради Кам`янка-Бузького району Львівської області 01.07.2019, ОСОБА_4 помела ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Судом встановлено, що до складу спадщини, що відкрилась після смерті ОСОБА_2 входить 1/5 житлового будинку по АДРЕСА_1 , який відносився до типу колгоспний двір, що підтверджується копією свідоцтва про право особистої власності на будівлі від 20.04.1990.

Після смерті ОСОБА_4 , ОСОБА_3 відкрилась спадщина до складу яких входили по 1/5 житлового будинку по АДРЕСА_1 , який відносився до типу колгоспний двір.

Відповідно до ч. 1 ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинились внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

ОСОБА_2 , ОСОБА_4 та ОСОБА_3 заповіту не складали, а тому спадкування їх майна здійснюється за законом.

Позивач є онукою померлого ОСОБА_2 та донькою померлих ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , що підтверджено матеріалами справи (а.с.8-10).

Відповідно до ст. 1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

Згідно ст.1261 ЦКУкраїни у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно ст.1265 ЦК України у п`яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення.

Позивач є єдиним спадкоємцем майна полерлих ОСОБА_2 , ОСОБА_4 та ОСОБА_3 , оскільки її брат ОСОБА_5 відмовився від належної йому частки у спадщині померлих на її користь.

Позивачу було відмовлено в оформлені права на житловий будинок, що підтверджується листом приватного нотаріуса Кам`янка-Бузького районного нотаріального округу від 20.12.2019 №115446/01-46.

До 01 січня 2013 р. Державна реєстрація права особи на частку у майні колгоспного двору здійснювалась МБТІ відповідно до Тимчасового положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно, затвердженим Наказом Міністерства юстиції України № 7/5 від 07.02.2002 року на підставі рішення, яке виносилось сільською радою про розподіл часток майна колгоспного двору.

Пунктом 2 розділу II «Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та інших законодавчих актів України» (зі змінами, внесеними згідно із Законом України від 09.12.2011 року № 4152- VI) визначено, що державна реєстрація речових прав на нерухоме майно в порядку визначеному цим Законом, буде здійснюватись з 1 січня 2013 року.

Отже, з 1 січня 2013 року право власності на нерухоме майно посвідчуються на загальних засадах, свідоцтвом про право власності, що видає державний реєстратор прав з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Згідно вимог, які визначені ст. 19 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», державний реєстратор з 01.01.2013 року, не посвідчує прав власності на об`єкт нерухомого майна та не видає свідоцтва про права власності на підставі рішення сільської ради про розподіл часток майна колгоспного двору між його співвласниками.

Судом встановлено, що рішення про розподіл часток майна вищевказаного колгоспного двору між його членами Сілецька сільська рада не виносила і державна реєстрація прав власності їхніх часток не здійснювалась.

Відповідно до п. 4.15 глави 10 Розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України № 296/5, Затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 року, видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання правовстановлюючих документів про належність цього майна спадкодавцеві та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна.

Пунктом 23 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2007 року «Про судову практику у справах про спадкування», передбачено, що у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Таким чином, право на спадщину є самостійним майновим правом, яке виникає на підставі факту її прийняття та підлягає захисту в передбачений законом спосіб, і через відмову нотаріуса у видачі спадкоємцю свідоцтва про право на спадщину, не може бути захищене в інший спосіб.

Положеннями статей 15, 16 ЦК України, статтею 4 ЦПК України передбачено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За змістом частини другої статті 16 ЦК України способом захисту цивільних прав та інтересів, зокрема, може бути визнання права.

Виходячи з вищевикладеного та враховуючи, що позивач прийняв спадщину в установленому законом порядку після померлої, але оформити своє право на спадкове майно не має можливості, порушене право позивача підлягає захисту, а позовні вимоги задоволенню.

ОСОБА_7 відмовився від належної їм частки в майні колгоспного двору по АДРЕСА_1 .

Згідно п .2 ч. 1 ст. 346 ЦК України право власності припиняється у разі відмови власника від права власності.

А відповідно до ч. 1 ст. 347 ЦК України особа може відмовитися від права власності на майно, заявивши про це або вчинивши інші дії, які свідчать про її відмову від права власності.

Згідно ч. 3 цієї ж статті 347 ЦК у разі відмови від права власності на майно, права на яке підлягають державний реєстрації, право власності на нього припиняється з моменту внесення за заявою власника відповідного запису до державного реєстру.

Оскільки, частки колишніх членів колгоспного двору у державному реєстрі прав власності на нерухоме майно не зареєстровані, недоцільно звертатися до державного реєстратора з заявою про відмову від права власності на належні частки.

Відповідно до ст. 121 УК Української РСР (в редакції від 18.07.1963 р.) володіння користування і розпорядження майном колгоспного двору здійснюється за згодою всіх члені двору.

Таким чином, суд вважає за можливе прийняти відмову ОСОБА_5 від належного йому частки у майні колишнього колгоспного двору та з врахуванням належної позивачці ОСОБА_1 частки у майні колишнього колгоспного двору, та частки успадкованої після сметрі ОСОБА_2 , ОСОБА_4 , ОСОБА_3 визнати за нею право власності в цілому на житловий будинок, що розташований по АДРЕСА_1 .

Крім того, відповідач позовні вимоги визнав, що відповідно до частини четвертої статті 206 ЦПК є підставою для ухвалення рішення про задоволення позову, оскільки для цього наявні законні підстави, а визнання позову є безумовним і не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Керуючись ст.ст. 2, 81, 89, 258, 259, 263-265, 268 ЦПК України , суд -

ухвалив :

позов ОСОБА_1 до Сілецької сільської ради Кам`янка-Бузького району Львівської області, третьої особи Кам`янка-Бузької державної нотаріальної контори про визнання права власності в порядку спадкування задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами за адресою АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ІПН НОМЕР_4 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Сілецька сільська рада Кам`янка-Бузького району Львівської області, місцезнаходження: вул. Надбужна,57 с. Сілець Кам`янка-Бузького району Львівської області, інші відомості невідомі.

Третя особа: Кам`янка-Бузька державна нотаріальна контора, місцезнаходження вул. Ярослава Мудрого,17б м. Кам`янка-Бузька Львівської області.

Повний текст рішення виготовлено 12 чеврвня 2020 року.

Суддя Костюк У.І.

Джерело: ЄДРСР 89809371
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку