open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 554/3814/20

Дата документу 10.06.2020

Провадження №1кп/554/355/2020

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 червня 2020 року м.Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави в складі:

головуючого судді - ОСОБА_1 ,

за участю секретаря - ОСОБА_2 ,

прокурора - ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника - ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні, в залі суду, кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22020170000000005 від 18.02.2020 року за обвинуваченням

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Полтави, освіта середня технічна, одруженого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , працюючого ФОП, інваліда 2 групи, раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.15 ч.1 ст.201 КК України-,

В С Т А Н О В И В:

згідно данихобвинувального акту,30.09.2013року ОСОБА_4 на Інтернетсайті "Violitу.com"створив особистийакаунт ізніком « ОСОБА_6 »,де упродовж2013-2020років зметою збутукультурних цінностейта подальшогоотримання прибуткувикладав фотонаявних унього предметівстаровини.

Займаючись діяльністю, пов`язаною з купівлею-продажем предметів старовини, ОСОБА_4 був обізнаний з положеннями ст.ст. 1, 11-15, 19 Закону України № 1068-XIV від 21.09.1999 року «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей», якими визначено, що культурною цінністю є об`єкти матеріальної та духовної культури, що мають художнє, історичне, етнографічне та наукове значення, та до них, серед іншого відносяться рідкісні предмети старовини.

Окрім того, ОСОБА_4 був обізнаний у положеннях п. 35 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету міністрів України № 270 від 05.03.2009, у відповідності до якого не підлягають пропуску через митний кордон України в міжнародних поштових відправлення предмети щодо яких діє дозвільна система з боку державних органів контролю, у разі відсутності відповідних дозвільних документів.

Таким чином, ОСОБА_4 мав достатній теоретичний та практичний досвід щодо визначення вартості, історичної, культурної, наукової, етнографічної цінності предметів старовини, процедури їх купівлі-продажу, переміщення (пересилки), у тому числі за кордон України.

У ході здійснення діяльності з купівлі-продажу культурних цінностей ОСОБА_4 , за невстановлених в ході досудового розслідування дати, часу та обставин, познайомився із невстановленою особою, яка проживає на території Литовської Республіки та представилася як « ОСОБА_7 » і домовився з ним про збут останньому 29 предметів старовини, а саме 23 наконечників стріл, шпильки, монет денарій, фібулу (брошку), солярного амулетк, бубонця та трапецієподібної підвіски.

Надалі ОСОБА_4 , усвідомлюючи суспільно - небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно - небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, діючи умисно, з метою виконання злочинного умислу щодо здійснення переміщення через митний кордон України до Литовської Республіки з приховуванням від митного контролю культурних цінностей, упакував кожний предмет старовини окремо до паперових серветок, які помістив до картонної коробки, яка була обгорнута папером. На обгортці коробки рукописним способом, ОСОБА_4 заздалегідь, зазначив дані отримувача, а саме: «Viktor Ilyukhovich T. Masiulio g. 18k Kaunas, Lithuania TL 00132 Литва Каунас».

Окрім того, з метою уникнення кримінальної відповідальності за контрабанду культурних цінностей у разі їх виявлення правоохоронними органами України, ОСОБА_4 здійснив відправку вищевказаного міжнародного поштового відправлення від імені вигаданої особи, дані якої вказав у інформації про відправника, а саме: « ОСОБА_8 , АДРЕСА_2 .

20.03.2020 ОСОБА_4 , використовуючи можливості поштового зв`язку АТ «Укрпошта», у відділенні поштового зв`язку Полтава Полтавської дирекції АТ «Укрпошта», яке розташоване за адресою м. Полтава, вул. Соборності, 33, перебуваючи в головному (центральному) залі, передав для оформлення та відправлення оператору поштового зв`язку 2 класу ОСОБА_9 , яка перебувала за робочим місцем № 6, запаковану коробку з вищевказаними предметами старовини, на упаковці якої були зазначені адреси отримувача та відправника.

При цьому, ОСОБА_4 , з метою контрабандного переміщення культурних цінностей через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, повідомив працівнику АТ «Укрпошта» недостовірну інформацію щодо вмісту міжнародного поштового відправлення, зазначивши, що у ньому знаходиться одяг, а не культурні цінності, пересилання яких заборонено чинним законодавством.

Під час поштового оформлення, оператор поштового зв`язку ОСОБА_9 , будучи не обізнаною у злочинних намірах ОСОБА_4 , прийняла в останнього поштове відправлення, та, не перевіряючи його вміст, оскільки останній запевнив її про відсутність будь-яких заборонених до пересилання предметів, зареєструвала прийняте від нього міжнародне поштове відправлення, проставивши на ньому № RC360720507UA, зазначила в декларації, зі слів ОСОБА_4 , інформацію щодо вмісту поштового відправлення, а саме «одяг», прийняла оплату за надання послуг по пересилці та видала ОСОБА_4 фіскальний чек про здійснення оформлення міжнародного поштового відправлення № RC360720507UA, датованого 20.03.2020 о 11 год. 54 хв. 30 с.

У той же день, в період часу з 12 год. 30 хв. по 13. год. 45 хв., під час огляду місця події - приміщення відділення поштового зв`язку Полтава Полтавської дирекції АТ «Укрпошта», яке розташоване за адресою м. Полтава, вул. Соборності, 33, співробітниками УСБУ в Полтавській області виявлено та вилучено міжнародне поштове відправлення № RC360720507UA, в якому містилися 29 предметів старовини.

Відповідно до висновку експерта № 6866 від 08.04.2020, складеного за результатами судової мистецтвознавчої експертизи, проведеної експертом Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. засл. проф. М.С. Бокаріуса, вилучені 29 предметів старовини, що знаходилися в міжнародному поштовому відправлені № RC360720507UA, є 23 наконечниками стріл, шпилькою, монетою денарієм, фібулою (брошкою), солярним амулетом, бубонцем та трапецієподібною підвіскою, які належать до культурних цінностей, що мають історичне значення.

Тобто, ОСОБА_4 виконав усі дії, які вважав необхідними для переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю культурних цінностей, однак злочин не було доведено до кінця з причин, які не залежали від його волі, оскільки предмети контрабанди

були виявлені та вилучені співробітниками СБ України в ході огляду місця події.

29 квітня 2020 року між прокурором відділу нагляду за додержанням законів Службою безпеки України та Державною прикордонною службою України прокуратури Полтавської області ОСОБА_3 та обвинуваченим ОСОБА_4 , у присутності захисника ОСОБА_5 , укладено угоду про визнання винуватості. Згідно з умовами угоди, обвинувачений ОСОБА_4 беззастережно визнав себе винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.15 ч.1 ст.201 КК України та погодився на призначення йому покарання, із застосуванням ст.69 КК України, у виді штрафу в розмірі трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 5100, 00 грн.

Відповідно до ч.4 ст.469 КПК України, угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Розглядаючи питання про затвердження даної угоди, суд виходить з такого.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.468 КПК України, у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Згідно з ч.4 ст.469 КПК України, угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Злочин, у вчиненні якого обвинувачений ОСОБА_4 беззастережно визнав себе винуватим, віднесений до тяжких злочинів, шкода внаслідок його вчинення завдана лише державним інтересам, а отже угода відповідає вимогам закону.

Окрім того, судом встановлено, що ОСОБА_4 цілком розуміє положення ч. ч. 4, 5 ст. 474 КПК України, укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді, умови угоди не суперечать вимогами Кримінального процесуального та Кримінального Законів України, а також інтересам суспільства.

Відповідно до ч.1 ст.475 КПК України, якщо суд переконався, що угода може бути затверджена, він ухвалює вирок, яким затверджує угоду і призначає узгоджену сторонами міру покарання.

Виходячи з вищевикладеного, обставин справи, наявності більше двох пом`якшуючих обставин, даних, які характеризують обвинуваченого, наявність на його утриманні трьох неповнолітніх дітей, суд приходить до висновку про наявність підстав для затвердження даної угоди.

Судові витрати підлягають стягненню із обвинуваченого в дохід держави.

Долю речових доказів суд виріщує відповідно до ст.100 КПК України.

Заходи кримінального провадження не застосовувалися.

Керуючись ст. ст. 373, 374, 475 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

угоду від 29.04.2020року вкримінальному провадженні № 22020170000000005 від 18.02.2020 року про визнання винуватості, укладену між прокурором відділу нагляду за додержанням законів Службою безпеки України та Державною прикордонною службою України прокуратури Полтавської області ОСОБА_3 та обвинуваченим ОСОБА_4 , у присутності захисника ОСОБА_5 - затвердити.

ОСОБА_4 визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.15 ч.1 ст.201 КК України та призначити йому узгоджене покарання, із застосуванням ст.69 КК України, у виді штрафу в розмірі трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 5100, 00 (п`ять тисяч сто) гривень.

Речові докази у виді наконечників стріл (23 одиниці), шпильки, монети денарій, фібули (брошка), солярного амулета, бубонця, трапецієподібної підвіски, які належать до культурних

цінностей - конфіскувати в дохід держави, DVD - диски з записами із камер спостережень, аркуші паперу білого кольору, які склеєні стрічкою типу «скотч», жорсткий диск із серійним номером 6VPJYGK4 зберігати в матеріалах кримінального провадження, мобільний телефон «HUAWEI CAN L 11» з сім карткою повернути обвинуваченому ОСОБА_4 .

Стягнути з ОСОБА_4 в дохід держави процесуальні витрати на залучення експерта в розмірі 10133 (десять тисяч сто тридцять три) гривні 28 коп.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених статтею 394 КПК України, до Полтавського апеляційного суду через Октябрський районний суд м. Полтави протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

СуддяОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 89788038
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку