open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 755/7939/20

УХВАЛА

"10" червня 2020 р. суддя Дніпровського районного суду міста Києва Виниченко Л.М., перевіривши виконання вимог ст. 318 ЦПК України за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Дніпровський районний у м. Києві відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції в м. Києві про встановлення факту смерті,-

у с т а н о в и в :

До Дніпровського районного суду м. Києва із заявою про встановлення факту смерті звернувся ОСОБА_1 .

При вивчені заяви та доданих до неї документів встановлено, що заява не відповідає вимогам ст. ст. 175, 318 ЦПК України з наступних підстав.

Згідно вимог норми п. 3 ч. 1, ч. 2 ст. 318 ЦПК України, у заяві повинно бути зазначено докази, що підтверджують факт. До заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини.

Відповідно до п. п. 2, 8 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти. Зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Положеннями ч. 5 ст. 95 ЦПК України визначено, що учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Згідно положень ч. 9 ст. 10 ЦПК України, якщо спірні відносини не врегульовані законом, суд застосовує закон, що регулює подібні за змістом відносини (аналогія закону), а за відсутності такого - суд виходить із загальних засад законодавства (аналогія права).

Оскільки норма ст. 318 ЦПК України не містить положень стосовно зазначення у заяві змісту інформації про учасників судового розгляду та інших відомостей, суд вважає за необхідне застосувати аналогію закону.

Заява не містить номери засобів зв`язку заявника, його реєстраційний номер облікової картки платника податків заявника та ідентифікаційний код ЄДРПОУ заінтересованої особи Дніпровського районного у м. Києві відділу державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції в м. Києві.

Крім цього, у заяві не зазначено щодо наявності у заявника або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви, а додані до заяви копії документів, які знаходяться у заявника належним чином не засвідчені.

Постановою Кабінету Міністрів України від 10 листопада 2010 р. № 1025 зі змінами внесеними постановою Кабінету Міністрів України № 691 від 10.07.2019 року, затверджено зразки актових записів цивільного стану; описи та зразки бланків свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану.

Так, згідно зразку бланка свідоцтва про смерть в редакції Постанови Кабінету Міністрів України № 755 від 16.09.2015 року, в свідоцтві про смерть зазначається місце смерті особи, про що свідчить наявність графи «Місце смерті».

Відповідно заявлених вимог заявник просить встановити факт смерті ОСОБА_2 у м. Донецьку.

Натомість надана заявником на підтвердження вимог довідка про причину смерті не містить відомостей про місце смерті ОСОБА_2 .

На виконання вимог ухвали заявнику необхідно надати виправлену заяву, її копію з належним чином завіреними копіями доданих до неї документами у кількості учасників судового розгляду та належним чином завірену копію лікарського свідоцтва про смерть ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , (форма № 106/о) відповідно до кількості учасників судового розгляду.

Вищенаведені недоліки унеможливлюють відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 статті 185 Цивільного процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Оскільки заяву подано без додержання вимог, викладених у ст. 175, 318 Цивільного процесуального кодексу України, заява підлягає залишенню без руху.

Керуючись статтями 10, 175, 185, 294 Цивільного процесуального кодексу України,-

п о с т а н о в и в :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Дніпровський районний у м. Києві відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції в м. Києві про встановлення факту смерті залишити без руху з наданням строку заявнику для усунення недоліків не більше п`яти днів з дня отримання копії ухвали. У разі невиконання вимог ухвали заява буде вважатися не поданою і повернута завнику.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 89763521
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку