open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 645/3182/20

Провадження № 2-о/645/87/20

УХ В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 червня 2020 року суддя Фрунзенського районного суду міста Харкова Горпинич О.В., розглянувши матеріали заяви ОСОБА_1 , заінтересована особа Головне управління Пенсійного фонду України в Харківській області про встановлення факту, що має юридичне значення, -

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до Фрунзенського районного суду м.Харкова із заявою про встановлення факту звільнення з Фірми «Субінтор ЛТД» 03 жовтня 1993 року та факту роботи в цій фірмі з 20 вересня 1991 року по 03 жовтня 1993 року. В обґрунтування заяви посилався на те, що 20.09.1991 року був прийнятий на роботу у Фірму «Субінтор ЛТД», звільнений 03.10.1991 року. У трудові книжці є запис № 19, про звільнення за наказом № 120 від 03 жовтня 1993 року, запис дати наказу має вигляд: «10.03.93». На час проведення даного запису діяв норматив «Примерная инструкция по делопроизводству в министерствах и ведомствах Украинской ССР и исполнительных комитетах местных Советов народных депутатов», затвердженої постановою Ради Міністрів УРСР від 31.07.1975 року № 362. Як зазначено у п. 4.5.3 даного нормативного документу, запис дати повинен мати послідовність :рік, місяць, число. Тобто, помилково зазначений після місяця та числа записано: «10.03.1993», а треба було записати « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

У відповідності до ч.3 ст.294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Перевіривши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Згідно зі ч. 1ст.293ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Стаття 315ЦПК Українипередбачає перелік юридичних фактів, що підлягають встановленню в судовому порядку. Даний перелік не є вичерпним і в судовому порядку можуть бути встановлені й інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не передбачено іншого порядку їх встановлення.

Згідно зістаттею 62 Закону України «Про пенсійне забезпечення»та Порядку підтвердження трудового стажу для призначення пенсій, затвердженогопостановою КМУ від 12 серпня 1993 р. N 637, основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.У разі коли документи про трудовий стаж не збереглися, підтвердження трудового стажу здійснюється органами Пенсійного фонду на підставі показань свідків.

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду за результатами розгляду справи № 706/1637/16-ц прийняв постанову від 08.10.2018 року в якій висловив позицію, що не можуть бути встановлені в судовому порядку факти щодо трудового стажу (для призначення пенсій та допомоги по тимчасовій непрацездатності, нарахування надбавок та інших пільг), так як встановлення факту на підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років для окремої категорії працівників у разі ліквідації підприємства, установи та організації без визначення правонаступника законом встановлено окремий порядок, з урахуванням якого особа для розгляду питання про підтвердження факту виконання норм обслуговування має звертатися до спеціально створеної Пенсійним фондом комісії та за результатами прийняття цією комісією відповідного рішення, особа не позбавлена можливості його оскаржити в Пенсійному фонді України або до суду. Зокрема, особа має звертатися за захистом свого права, але не із заявою про встановлення факту трудових відносин та фактів щодо трудової діяльності, а зі скаргою на рішення органу Пенсійного фонду за правилами адміністративного судочинства у разі незгоди з таким рішенням.

Аналогічний висновок викладений Великою Палатою Верхового Суду у постанові від 04.09.2019 року у справі № 198/623/18.

Тобто, не можуть розглядатися у порядку цивільного судочинства заяви про встановлення фактів перебування в трудових відносинах, трудового стажу.

Згідно відповіді (копія якої додана до заяви) Начальника управління застосування пенсійного законодавства, ОСОБА_1 повідомлялося, що Управлінням застосування пенсійного законодавства Головного управління пенсійного фонду України в Харківській області при призначення пенсії до страхового стажу не було зараховано період роботи згідно трудової книжки, оскільки запис внесена з порушенням вимог Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, а саме з 20.09.1991 по 03.10.1993 різниця між датою звільнення та датою наказу про звільнення складає 1 місяця. Для зарахування до страхового стажу вищезазначених періодів, необхідно надати уточнюючу довідку про періоди роботи та навчання до відділу обслуговування громадян (сервісний центр) за місцем реєстрації.

Необхідно наголосити, що відмова відповідного органу у встановленні таких фактів може бути оскаржена заінтересованою особою до адміністративного суду.

За таких обставин, вважаю, що спірні правовідносини не підлягають розгляду в порядку цивільного судочинства, оскільки фактично стосуються рішень та дій управління пенсійного фонду, його посадових осіб щодо відмови у підтвердженні періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії.

Отримавши відмову органу, який призначає пенсії, в разі незгоди з його рішенням заявник має право звернутися за захистом свого права в суд, але не з заявою про встановлення факту трудових відносин, що дають право на призначення пенсії, а зі скаргою на рішення органу Пенсійного фонду України за правилами адміністративного судочинства.

Згідно зі п.1 ч. 1статті 186ЦПК України суд відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

На підставі викладеного, суд приходить до висновку про відмову у відкритті провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Головне управління Пенсійного фонду України в Харківській області про встановлення факту, що має юридичне значення.

Керуючисьст.186 ЦПК України, суддя, -

ухвалив:

Відмовити у відкритті провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Головне управління Пенсійного фонду України в Харківській області про встановлення факту, що має юридичне значення

Роз`яснити заявнику про можливість оскарження дій Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області до Харківського окружного адміністративного суду.

Із урахуванням п.п. 15.5 п. 15 Перехідних положеньЦПК України ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтею 284 ЦПК України продовжуються на строк дії такого карантину.

Суддя: Горпинич О.В.

Джерело: ЄДРСР 89733609
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку