open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 323/1240/20

Провадження № 1-в/323/218/20

УХВАЛА

Іменем України

09.06.2020 р.

м. Оріхів

Оріхівський районний суд Запорізької області в складі: головуючої судді Гуцал О.П., при секретарі Закладній А.О., за участю прокурора Волоконської А.В., захисника Кошеля І.В., представника навчального закладу Никоненко Л.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду подання директора Комишуваської школи соціальної реабілітації Оріхівського району Запорізької області Міністерства освіти і науки України ОСОБА_1 відносно неповнолітнього

ОСОБА _2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця смт. Першотравневе Овруцького району Житомирської області,

про продовження терміну тримання в Комишуваській школі соціальної реабілітації,

ВСТАНОВИВ:

Директор Комишуваської школи соціальної реабілітації Оріхівського району Запорізької області ОСОБА_1 звернулась до суду з поданням про продовження терміну тримання в Комишуваській школі соціальної реабілітації ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Клопотання обґрунтоване тим, що в Комишуваській школі соціальної реабілітації на підставі ухвали Овруцького районного суду Житомирської області від 24.04.2019 року по кримінальній справі про застосування примусового заходу виховного характеру у вигляді направлення до спеціальної навчально-виховної установи для дітей і підлітків строком на 2 роки, утримується та навчається ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець смт. Першотравневе Овруцького районну Житомирської області, який прибув 22.05.2019 року. Термін закінчується 24.04.2021 року. Просить продовжити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю смт. Першотравневе Овруцького районну Житомирської області, термін утримання в Комишуваській школі соціальної реабілітації до закінчення терміну, а саме до 24.04.2021 року.

В судовому засіданні представник навчального закладу підтримала подання.

Прокурор вважає, що клопотання підлягає задоволенню.

Вихованець ОСОБА_2 не заперечує проти задоволення клопотання.

Захисник не заперечує проти задоволення клопотання.

Вислухавши думку представника навчального закладу, вихованця, прокурора та захисника, вивчивши матеріали клопотання, суд дійшов до висновку про те, що в інтересах дитини подання необхідно задовольнити з наступних підстав.

Згідно ухвали Овруцького районного суду Житомирської області від 24.04.2019 року по кримінальній справі про застосування примусового заходу виховного характеру у вигляді направлення до спеціальної навчально-виховної установи для дітей і підлітків в Комишуваській школі соціальної реабілітації утримується та навчається ОСОБА_2 до його виправлення строком на 2 роки.

Відповідно до характеристики, виданої Комишуваською школою соціальної реабілітації, ОСОБА_2 має достатній, як для свого віку, фізичний розвиток та задовільний стан здоров`я. Швидкий, рухливий, не посидючий, любить рухливі та активні ігри: футбол, волейбол, баскетбол. У хлопчика дуже розвинена реакція та рухливість, що допомагає йому в іграх бути переможцем. Добре володіє навичками самообслуговування, охайний, слідкує за особистими речами, самостійно усуває недоліки. Навичками трудової діяльності володіє на достатньому рівні. Гарно та добросовісно працює на уроках СКП. Вміє користуватися сільськогосподарським інвентарем, але не вміє раціонально використовувати час та розраховувати свої сили. Схильний до неякісного виконання доручень, але при бажанні (коли вмотивований) працює добре. Читацькі інтереси ще не сформовані, техніка читання на достатньому рівні. Добре розуміє та може розповісти прочитане, надає перевагу дитячій літературі. Вміє емоційно переказувати текст, має акторські здібності. Часто відволікається і заважає іншим. В шкільному колективі ОСОБА_2 близьких друзів не має. Веселий, жвавий, спілкується з усіма хлопцями, але постійно створює конфліктні ситуації, потребує підвищеної уваги з боку дорослих, при нагоді створює сварки та бійки, своєї провини не визнає, завжди винуватий хтось інший. Стан дисципліни на дуже низькому рівні. Хлопець грубить учням та дорослим, отримує багато зауважень різного характеру, на які реагує не завжди адекватно. До дорослих проявляє неповагу. За характером вихованець різкий, емоційний, нестриманий. Часто буває агресивним, провокує бійки та конфлікти серед хлопців групи. Правила поведінки в школі соціальної реабілітації часто ігнорує, має постійні зауваження. Хлопець схильний до протиправної поведінки. Стан навчальної діяльності на низькому рівні. ОСОБА_2 має великі прогалини в знаннях і не бажання вчитися. Маючи здібності до навчання та потенціал розумової діяльності, він не користується своїми здібностями в повній мірі. Його необхідно постійно контролювати, заохочувати. Уроки вчить не якісно, постійно відволікається на будь-які справи, швидко втомлюється. На уроках мало запам`ятовує матеріал, що пояснює вчитель. Пам`ять короткочасна, малорозвинене логічне мислення, важко вчить вірші. На уроках не може зосередитись, відволікається сам і заважає іншим, потребує постійного контролю. Мова добре розвинена, мовлення виразне, емоційне, словниковий запас - достатній. Вчитись не бажає, за оцінки не вболіває. Потребує постійного нагляду і контролю під час виконання домашніх завдань. Він не вміє контролювати себе, планувати свою навчальну роботу, виконувати її організовано, охайно, систематично і раціонально. Має занижену самооцінку щодо своїх успіхів у навчанні, не вимогливий до себе. Риси характеру - подільчивий, не злобливий, не вмотивований (якщо зацікавити, то може бути старанним, стриманим, уважним), а в основному хлопець нервовий, не адекватний, конфліктний.

Для подальшого розвитку ОСОБА_2 необхідно багато уваги приділяти формуванню таких рис, як цілеспрямованість, зібраність, наполегливість, тактовність, щоб полегшити успішне переключення уваги та виховувати її уміння переключати. Потребує постійного контролю з боку дорослих.

Відповідно до свідоцтва про народження, ОСОБА_2 16.06.2020 року виповнюється 14 років.

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» до загальноосвітніх шкіл направляються за рішенням суду діти віком від 11 до 14 років, а до професійних училищ соціальної реабілітації віком від 14 років. Дітей тримають у зазначених закладах у межах встановленого судом терміну, але не більше трьох років. У загальноосвітніх школах соціальної реабілітації дітей можуть тримати у виняткових випадках до досягнення ними 15 років, а у професійних училищах соціальної реабілітації - до досягнення ними 19 років.

Відповідно до п.36 Положення про школу соціальної реабілітації, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 13.10.1993 року № 859 питання доцільності проведення подальшої реабілітації та можливості дострокового відрахування дітей із школи розглядається через рік (повторно через шість місяців) і остаточно вирішується судом за місцезнаходженням школи на підставі рішення педагогічної ради школи чи за поданням її директора.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст.45, 47 КПК України, Законом України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», Положенням про школу соціальної реабілітації, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 13.10.1993 року № 859, суд -

УХВАЛИВ:

Подання директора Комишуваської школи соціальної реабілітації Оріхівського району Запорізької області МОНУ ОСОБА_1 про продовження терміну тримання в Комишуваській школі соціальної реабілітації відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до закінчення терміну, а саме до 24.04.2021 року - задовольнити.

Продовжити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю смт. Першотравневе Овруцького району Житомирської області, термін утримання в Комишуваській школі соціальної реабілітації до закінчення строку, а саме до 24.04.2021 року.

Ухвала може бути оскаржена до Запорізького апеляційного суду протягом семи днів з дня її проголошення.

Повний текст ухвали проголошений 10.06.2020 року о 09-00 годині.

Суддя: О.П. Гуцал

Джерело: ЄДРСР 89712656
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку