open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 766/21236/17

н/п 2/766/3766/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 травня 2020 року Херсонський міський суд Херсонської області в складі:

головуючого судді Майдан С.І.,

за участю секретаря Романенко І.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Херсоні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , який діє від імені та в інтересах неповнолітнього ОСОБА_2 , до ОСОБА_3 , Приватного підприємства «Тех+17», третя особа без самостійних вимог щодо предмету спору - ОСОБА_4 про визнання прав та обов`язків,

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом від імені та в інтересах неповнолітнього ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , Приватного підприємства «Тех+17», третя особа без самостійних вимог щодо предмету спору - ОСОБА_4 про визнання прав та обов`язків. В обґрунтування позовних вимог посилався на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_5 , після її смерті відкрилась спадщина, до складу якої увійшли права спадкодавця, які належали їй згідно договору оренди (майнового найму) нежитлового приміщення, укладеного 02.04.2014 року між ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 . Предметом договору оренди з урахуванням внесених змін була частина приміщення магазину промислових та продовольчих товарів, загальною корисною площею 248,5 кв.м, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 . Згідно умов договору термін оренди приміщення встановлювався 35 місяців, а якщо жодна із сторін не заявить за один рік до закінчення строку дії цього договору про своє бажання розірвати його, цей договір автоматично продовжувався на наступні 35 місяців. Також умовами договору оренди визначено, що у разі смерті наймача або наймодавця вказаний договір найма (оренди) зберігає свою силу та дію, а обов`язки померлого наймача або наймодавця переходять до його спадкоємців. Позивач зазначає, що після смерті ОСОБА_5 ОСОБА_2 прийняв спадщину у встановленому законом порядку. Проте, позивача не було допущено до орендованого приміщення, оскільки спадкоємець та його законний представник не надали доказів того, що до складу спадщини увійшли права орендаря за договором оренди, які належали ОСОБА_5 . На даний час один із співвласників майна - ОСОБА_4 здійснила відчуження свої частки на користь Приватного підприємства «Тех+17». У зв`язку з викладеним, позивач звернувся до суду з даним позовом та просить визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в порядку спадкування за законом права та обов`язки орендаря (наймача) частини нежитлового приміщення магазину промислових та продовольчих товарів загальною площею 248,5 кв.м, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , що належали спадкодавцю ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на підставі договору оренди (майнового найму) нежитлового приміщення, укладеного 02.04.2014 року між ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , правонаступником прав та обов`язків якої, як орендодавця, є приватне підприємство «Тех+17» з однієї сторони та ОСОБА_5 з іншої сторони та додаткових договорів (угод).

Позивач ОСОБА_1 , який діє від імені та в інтересах неповнолітнього ОСОБА_2 , в судове засідання не з`явився, представник позивача ОСОБА_6 надав до суду заяву про розгляд справи в його відсутність, позов підтримує, просить задовольнити.

Відповідач ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилася, про розгляд справи повідомлена у встановленому законом порядку, в матеріалах справи мається відзив від відповідача, згідно якого відповідач не заперечує проти заявлених позовних вимог. Також відповідач зазначила, що на сьогоднішній день спірний магазин проданий і вона не може безпосередньо впливати на права та обов`язки орендаря. Відповідач підтверджує факт укладання договору оренди та наявність в ньому умови, за якою право оренди у разі смерті орендаря переходить до спадкоємців. Вважає, що суд може задовольнити позов. Просить справу розглядати у її відсутність.

Представник відповідача Приватного підприємства «Тех+17» в судове засідання не з`явився, про розгляд справи повідомлений у встановленому законом порядку, в матеріалах справи мається заява директора ПП «Тех+17» про розгляд справи без участі представника ПП «Тех+17» за наявними у справі матеріалами, а також відзив, в якому відповідач зазначив, що не заперечує викладені в позовній заяві обставини. Зазначив, що проблема виникла між ПП «Тех+17» та спадкоємцем ОСОБА_5 та полягає в тому, що їм не було надано документального підтвердження того, що до складу спадщини, прийнятої ОСОБА_2 , увійшло також і право оренди спірного магазину.

Третя особа ОСОБА_4 в судове засідання не з`явилась, про розгляд справи повідомлена у встановленому законом порядку, про причини неявки суд не повідомила.

Дослідивши матеріали цивільної та спадкової справ, суд приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що згідно актового запису про народження №806 від 23.12.2003 року, складеного Херсонським міським відділом реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області, ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 , його батьками записані: ОСОБА_1 та ОСОБА_7 .

Згідно договору оренди (майнового найму) нежитлового приміщення від 02.04.2014 року ОСОБА_3 та ОСОБА_4 взяли в оренду у ОСОБА_5 приміщення магазину промислових та продовольчих товарів, загальною площею 301,5 кв.м, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

Додатковим договором до Договору оренди нежитлового приміщення від 02.04.2014 року сторони дійшли згоди про зміну умов та редакції Договорі від 02.04.2014 року у зв`язку з чим, зокрема, п.6.4 Договору викладено в наступній редакції: «Термін оренди приміщення за цим договором встановлюється 35 місяців. Якщо жодна із сторін не заявить за один місяць до закінчення строку дії цього договору про своє бажання розірвати його, цей договір автоматично продовжується на наступні 35 місяців». Пункт 1.1 Договору викладено в такій редакції: Орендодавець зобов`язується надати за цим договором Орендарю приміщення магазину промислових та продовольчих товарів, загальною корисною площею 248,5 кв.метрів, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , з правом укладення договорів з комунальними підприємствами, а також забезпечити Орендарю вільний доступ в зазначене приміщення, передати ключи. Також додатковим договором додано до Договору п.6.9: У випадку смерті наймача або наймодавця вказаний договір найма (оренди) зберігає свою силу та дію, а права та обов`язки померлого наймача або наймодавця переходять до його спадкоємців.

З матеріалів спадкової справи №8/2015, заведеної 14.05.2015 року приватним нотаріусом Херсонського міського нотаріального округу Троцькою О.Ю., судом встановлені наступні обставини.

Згідно актового запису про смерть №555, складеного 17.04.2015 року Міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного управління юстиції у Херсонській області, ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

03.09.2012 року ОСОБА_5 було складено заповіт, який посвідчений приватним нотаріусом Херсонського міського нотаріального округу Йосипенко В.В., згідно умов якого ОСОБА_5 на випадок свої смерті все належне їй майно, а також майно, що буде належати їй на день її смерті з чого б воно не складалось та де б воно не знаходилось, а також все те, на що вона за законом буде мати права заповіла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно заяв ОСОБА_8 , доньки померлої, ОСОБА_1 , сина померлої, встановлено, що вони відмовились від прийняття спадщини після смерті ОСОБА_5 на користь онука померлої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

ОСОБА_3 звернулась до приватного нотаріуса Херсонського міського нотаріального округу Троцької О.Ю. із заявами від імені та в інтересах ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , про прийняття спадщини після ОСОБА_5 та видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом.

22.01.2016 року приватним нотаріусом Херсонського міського нотаріального округу Троцькою О.Ю. видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом, згідно якого ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є спадкоємцем зазначеного з заповіті майна ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Спадщина, на яку видано це свідоцтво, складається з: продовольчого магазину загальною площею 140,4 кв.м, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідно до ст.ст.1216, 1217, 1218 ЦК України спадкування є перехід прав та обов`язків від фізичної особи, яка померла(спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом, відповідно до ст.1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті, спадкування за законом відбувається у разі відсутності заповіту, або визнання його недійсним тощо. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Умовою для переходу в порядку спадкування прав власності на об`єкти нерухомості, в тому числі на житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку, є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством України порядку.

Відповідно до системного зв`язку зазначених норм права слід враховувати, що у разі прийняття спадщини спадкоємцями вся спадкова маса повинна бути прийнята у повному обсязі, якщо інше не встановлено волею спадкодавця у заповіті. Це означає, що не може бути прийнято лише одне конкретне майно (наприклад, тільки квартира) і не прийняте інше майно. Спадкоємець, який прийняв частину спадщини, вважається таким, що прийняв усю спадщину.

Відповідно до вимог ч.1 ст.1296 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину.

Порядок видачі свідоцтва про право на спадщину (в тому числі за заявою спадкоємця на все майно або на певний вид майна) передбачений ст. 67 Закону України «Про нотаріат».

Статтею 1268 ЦК України передбачено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 прийняв спадщину за заповітом своєчасно в установленому законом порядку.

Разом з цим, між сторонами виник спір щодо права на спадкування згідно договору оренди (майнового найму) нежитлового приміщення магазину промислових та продовольчих товарів загальною площею 248,5 кв.м, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , укладеного 02.04.2014 року, після смерті ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно із ч.1 ст.626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав і обов`язків.

Згідно із ч.1 ст.631 ЦК України строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права і виконати свої обов`язки відповідно до договору.

Частиною першою статті 638 ЦК України передбачено, що договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

Відповідно до ст.ст.759, 760 ЦК України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. Особливості найму окремих видів майна встановлюються ЦК України та іншим законом.

Відповідно до ст.763 ЦК України договір найму укладається на строк, встановлений договором. Договір набирає чинності з моменту його укладення.

Згідно ч.1 ст.1232-1 ЦК України до спадкоємців переходять усі права та обов`язки за договором оренди житла з викупом, які мав спадкодавець.

Згідно інформації Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна власниками спірного магазину промислових та продовольчих товарів за адресою: АДРЕСА_1 , є Приватне підприємство «ТЕХ+17» та ОСОБА_3 , яким належним по 1/2 кожному.

З матеріалів цивільної справи судом встановлено, що Договір оренди (майнового найму) від 02.04.2014 року був укладений щодо нежитлового приміщення - магазину промислових та продовольчих товарів за адресою: АДРЕСА_1 , з огляду на положення ч.1 ст.1232-1 ЦК України права спадкування за вказаним договором оренди не успадковуються, а тому заявлений позов є безпідставним та задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст.626, 631, 638, 759, 760, 763, 1232-1, 1268, 1296 ЦК України, ст.ст.12-13,76-79, 141, 206, 259, 263-265 ЦПК України, суд

вирішив:

У задоволенні позову ОСОБА_1 , який діє від імені та в інтересах неповнолітнього ОСОБА_2 , до ОСОБА_3 , Приватного підприємства «Тех+17», третя особа без самостійних вимог щодо предмету спору - ОСОБА_4 про визнання прав та обов`язків відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів безпосередньо до апеляційного суду Херсонської області з дня проголошення рішення або з дня складання повного судового рішення у разі оголошення вступної та резолютивної частини рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи.

Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

У відповідності до п.п.15.5 ч.1 Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через Херсонський міський суд Херсонської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або про прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: С.І.Майдан

Джерело: ЄДРСР 89638708
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку