open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 457/438/20

провадження №1-кп/457/55/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 травня 2020 року м. Трускавець

Трускавецький міський суд Львівської області

у складі: головуючого судді ОСОБА_1

секретар судових засідань ОСОБА_2

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Трускавці кримінальне провадження № 457/438/20 (провадження1-кп/457/55/20) про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 КК України, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020140140000112 від 27.03.2020 року, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцем м. Трускавця, Львівської області, українцем, громадянином України, раніше не судимим, проживаючим за адресою: АДРЕСА_1 , є депутатом Трускавецької міської ради Львівської області сьомого демократичного скликання,-

за участю: прокурора ОСОБА_4

обвинуваченого ОСОБА_3

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_3 , будучи депутатом сьомого демократичного скликання Трускавецької міської ради Львівської області, будучи суб`єктом декларування згідно з підпунктом «б» пункту 1 частини 1 статті 3 Закону України «Про запобігання корупції», діючи умисно, маючи реальну можливість та достовірно знаючи про обов`язок подання до Єдиного державного реєстру декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2017 рік, не виконав вищевказаних вимог шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2017 рік за формою, що визначається Національним агентством.

Таким чином, ОСОБА_3 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 КК України - умисному неподанні суб`єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України «Про запобігання корупції».

В підготовчому судовому засіданні 26.05 2020 року від обвинуваченого ОСОБА_3 надійшло клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності в зв`язку з дійовим каяттям на підставі ст. 45 КК України, яке він просив задовольнити та додав, що визнає себе повністю винним, щиро кається у вчиненому.

Прокурор в підготовчому судовому засіданні не заперечив проти задоволення клопотання обвинуваченого, пояснив, що є всі законні підстави для його задоволення та звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності.

Заслухавши думку учасників судового процесу, дослідивши матеріали справи суд приходить до наступного:

Пунктом 2 частини 3 статті 314 КПК України встановлено, що у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти рішення про закриття провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8, частини першої або другою статті 284 цього Кодексу.

Згідно п.1 ч.2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до ст. 285 КПК України особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно ст. 286 КПК України звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом.

Якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Відповідно до ст. 45 КК України особа, яка вперше вчинила злочин невеликої тяжкості або необережний злочин середньої тяжкості, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення злочину щиро покаялася, активно сприяла розкриттю злочину і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Кримінальне правопорушення, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_3 згідно ст. 12 КК України відноситься до категорії злочинів невеликої тяжкості, він раніше не судимий, вчинив злочин вперше, просить звільнити його від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції» від 02.10.2019 року, який набрав чинності 18.10.2019 року було віднесено ст. 336-1 КК України до корупційних злочинів, також внесено зміни в ст. 45 КК України.

Зважаючи на зміни, що відбулись у ст. 45 КК України, суд детально проаналізував зазначені зміни і враховує, коли саме був скоєний злочин, його ознаки та його співвідношення з новими змінами у кримінальному законі.

Відповідно до ч. 2 ст. 5 КК України, закон про кримінальну відповідальність, що встановлює злочинність діяння, посилює кримінальну відповідальність або іншим чином погіршує становище особи, не має зворотної дії в часі.

Оскільки, санкція ст. 336-1 КК в редакції Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції» від 02.10.2019 року посилила кримінальну відповідальність, то відповідно до вимог ч. 2 ст. 5 КК України цей Закон не має зворотної сили, тому не може бути застосований судом.

Із поданого обвинуваченим ОСОБА_3 клопотання вбачається, що останній після вчинення ним злочину щиро покаявся.

Враховуючи вищенаведені обставини, розглянувши клопотання обвинуваченого, суд вважає за можливе звільнити обвинуваченого ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності та закрити кримінальне провадження по обвинуваченню ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.366-1 КК України в зв`язку з дійовим каяттям, оскільки кримінальне правопорушення ним було вчинено в 2018 році, тобто до набрання чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції» від 02.10.2019 року.

Частина 3 статті 288 КПК України передбачає, що суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 45, 366-1 КК України, ст. 284-286, 288, 314 КПК України суд,

У Х В АЛ И В :

Кримінальне провадження № 12020140140000112 про обвинувачення ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 КК України - закрити.

Звільнити ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності за ст. 366-1 КК України у зв`язку з дійовим каяттям.

Речовий доказ: CD диск із аудіозаписом проведення першого пленарного засідання 48 сесії Трускавецької міської ради, яке відбулось 13.12.2018 року, яке знаходиться при матеріалах кримінального провадження - залишити при матеріалах кримінального провадження.

Ухвала суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 89443715
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку