open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

1Справа № 335/4360/20 2-н/335/139/2020

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 травня 2020 року м. Запоріжжя

Суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя Гашук К.В., розглянувши заяву ОСОБА_1 про видачу судового наказу про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Запорізький ДБК» заборгованості за договором підряду, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Запорізький ДБК» на його користь заборгованості за договором підряду № 150 від 01.11.2019 у розмірі 15169, 07 грн.

Розглянувши заяву та додані до неї матеріали, суддя доходить до наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 160 ЦПК України судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених статтею 161 цього Кодексу.

Вимогами п. 7 ч. 1ст. 161 ЦПК України, передбачено, що судовий наказ може бути видано, якщо заявлено вимогу до юридичної особи або фізичної особи - підприємця про стягнення заборгованості за договором (іншим, ніж про надання житлово-комунальних послуг, телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення), укладеним у письмовій (в тому числі електронній) формі, якщо сума вимоги не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Статтею 163 визначені форма і зміст заяви про видачу судового наказу, а також документи, які до неї додаються.

Відповідно до п. 1 ч. 3 ст.163 ЦПК України до заяви про видачу судового наказу додається документ, що підтверджує сплату судового збору.

Разом з тим, заявником до заяви про видачу судового наказу не додано документу, що підтверджує сплату судового збору.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір»судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

За ставкою, встановленою пп. 4-1 п. 1 ч. 2 цієї статті, розмір судового збору за подання заяви про видачу судового наказу складає 0,1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Аналізуючи вищевикладене суддя доходить висновку, що заявник має сплатити судовий збір в розмірі 210 грн. 20 коп.

Щодо посилання ОСОБА_1 у заяві про видачу судового наказу та те, що він звільнений від сплати судового збору на підставі п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір», суддя зазначає наступне.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону України«Про судовий збір»від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Разом із тим, ОСОБА_1 не звільнений від сплати судового збору, оскільки у заяві про видачу судового наказу ним заявлено вимогу про стягнення заборгованості за договором підряду, а не про стягнення заборгованості по заробітній платі.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 165 ЦПК України, суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо заява подана з порушеннями вимог статті 163 цього Кодексу.

За вказаних обставин, доходжу до висновку, що у видачі судового наказу слід відмовити на підставі п. 1 ч. 1 ст. 165 ЦПК України, що відповідно до ч. 1 ст.166цього Кодексу не є перешкодою для повторного звернення з такою самою заявою в порядку, встановленому цим розділом, після усунення її недоліків.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 163, 165, 259-261 ЦПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити ОСОБА_1 у видачі судового наказу про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Запорізький ДБК» заборгованості за договором підряду.

Роз`яснити заявнику його право звернутися з такою самою заявою в порядку, встановленомуІІ розділом ЦПК України, після усунення її недоліків.

Ухвала набираєзаконної силиз моментуїї підписаннясуддею,та можебути оскарженодо Запорізькогоапеляційного суду,шляхом поданняапеляційної скаргипротягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя К.В. Гашук

Джерело: ЄДРСР 89439774
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку