open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 635/7740/19

Провадження по справі № 2/635/363/2020

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 травня 2020 року сел. Покотилівка Харківського району Харківської області

Харківський районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді Березовської І.В.,

секретар судового засідання Калягіна М.П.,

учасники справи:

позивач Моторне (транспортне) страхове бюро України

представник позивача - ОСОБА_1

відповідач ОСОБА_2

розглянув у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Моторного (транспортного) страхового бюро України до ОСОБА_2 про відшкодування в порядку регресу витрат, пов`язаних із здійсненням регламентної виплати потерпілому,-

В С Т А Н О В И В:

Моторне (транспортне) страхове бюро України звернулося до суду з позовом шляхом пред`явлення позовної заяви до ОСОБА_2 , яким просить стягнути з останнього витрати, пов`язані із здійсненням регламентної виплати потерпілому в розмірі 8564,65 гривень, а також судові витрати, пов`язані з оплатою судового збору у розмірі 1921,00 гривень.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що 20 травня 2015 року о 20 годині 00 хвилин на вул. Академіка Павлова, буд. 132, сталася дорожньо-транспортна пригода за участю мотоцикла «Basan Pilot», реєстраційний номер НОМЕР_1 , під керуванням ОСОБА_2 (відповідача), та транспортного засобу «Suzuki», реєстраційний номер НОМЕР_2 , під керуванням ОСОБА_3 25 травня 2016 року постановою Московського районного суду міста Харкова відповідача визнано винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ст. 124, ч. 1 ст. 130 КУпАП. В результаті ДТП водій автомобіля «Suzuki», реєстраційний номер НОМЕР_2 , ОСОБА_3 отримав тілесні ушкодження, внаслідок чого ним понесені витрати на лікування. Станом на дату скоєння дорожньо-транспортної пригоди цивільно-правова відповідальність відповідача не застрахована за Полісом обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Відповідно до Розрахунку шкоди, пов`язаної з тимчасовою втратою працездатності потерпілого, загальний розмір шкоди, заподіяної здоров`ю потерпілого, складає: 8564, 65 гривень. 31 жовтня 2016 року потерпілий подав позивачу заяву про відшкодування шкоди. На підставі Наказу № 985 від 06 лютого 2017 року позивач відшкодував ОСОБА_3 майнову шкоду, в розмірі 8564 гривні, 65 копійок, що підтверджується платіжним дорученням № 985рв від 07.02.2017 року, а тому у позивача виникло право зворотної вимоги до винної особи відповідача ОСОБА_2 .

Ухвалою Харківського районного суду Харківської області від 04 листопада 2019 року провадження по справі відкрито та призначено розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження в судовому засіданні з викликом сторін.

Представник позивача ОСОБА_1 , який діє на підставі довіреності, у судове засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи за його відсутності, в якій підтримав позовні вимоги, просив їх задовольнити, а у разі неявки в судове засідання відповідача ухвалити рішення в заочному порядку.

Відповідач у судове засідання повторно не з`явився, про день та час слухання справи був повідомлений своєчасно і належним чином в порядку ст. 128 ЦПК України, шляхом направлення судової повістки за зареєстрованим місцем проживання відповідно до відомостей Відділу обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання Головного Управління ДМС України в Харківській області, отриманих судом відповідно до вимог ч.6ст.187 ЦПК України, причини неявки суду не повідомив.

Будь яких заяв та клопотань від відповідача не надходило.

Враховуючи, що в судове засідання не з`явились всі учасники справи, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

У зв`язку з повторною неявкою в судове засідання належним чином повідомленого про дату, час та місце судового засідання відповідача, який не повідомив про причини неявки та не подав відзив відповідно до статті 280 ЦПК України суд за згодою позивача вважає за можливе проводити заочний розгляд справи та ухвалити заочне рішення.

Суд, дослідивши надані сторонами докази у їх сукупності, встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини, що виникли між сторонами.

Згідно протоколу про адміністративне правопорушення серії НОМЕР_3 від 04 травня 2015 року, 20 травня 2015 року о 20.00 годині в м. Харкові по вул. Ак.Павлова, 132, ОСОБА_2 , керуючи мотоциклом « ОСОБА_4 Пілот» НОМЕР_1 , не забезпечив безпечну швидкість руху, в результаті чого втратив керування та скоїв зіткнення з автомобілем «Сузукі» д.н.з. НОМЕР_2 , чим заподіяні матеріальні збитки.

Згідно з протоколом про адміністративне правопорушення серії НОМЕР_4 №229147 від 04 травня 2016, 20 травня 2015 року о 20.00 годині в м. Харкові по вул. Ак.Павлова, 132, ОСОБА_2 керував мотоциклом « ОСОБА_5 », НОМЕР_1 , став учасником ДТП, згідно висновку експертів №403 А/15 знаходився в стані алкогольного сп`яніння.

Постановою Московського районного суду від 25 травня 2016 року ОСОБА_2 визнаний винним у скоєнні адміністративних правопорушень, передбачених ст. 124, ч.1 ст. 130 КУпАП, провадження у справі про притягнення до адміністративної відповідальності закрито у зв`язку із закінченням строку накладення адміністративного стягнення (а.с.7).

На момент дорожньо-транспортної пригоди цивільно-правова відповідальність відповідача застрахована не була, що підтверджується витягом з централізованої бази даних МТСБУ від 20 травня 2015 року, де зазначено, що пошук чинного договору внутрішнього страхування за параметрами транспортного засобу, державний номер якого Т17741АІ, не дав результатів (а.с.8).

В результаті дорожньо-транспортної пригоди водій автомобіля «Suzuki», реєстраційний номер НОМЕР_2 , ОСОБА_3 отримав тілесні ушкодження, повний діагноз Екстензійна травма ШОП, ротаційний підвивих С1 вправо, внаслідок чого втратив працездатність, що підтверджується Випискою із медичної карти стаціонарного хворого, довідками про тимчасову втрату працездатності (лікування) потерпілого у дорожньо-транспортній пригоди від 07 вересня 2016 року, 19 жовтня 2016 року та консультативним висновком № 799020 Інституту патології хребта та суглобів ім. проф. М.І. Сітенка (а.с. 9-13).

Відповідно до Розрахунку шкоди, пов`язаної з тимчасовою втратою працездатності потерпілого від 06 лютого 2017 року та Розрахунку відшкодування шкоди, у зв`язку із лікуванням потерпілого від 08 листопада 2017 року, загальний розмір шкоди, заподіяної здоров`ю потерпілого ОСОБА_3 , складає: 8564, 65 гривень (а.с.23,24).

31 жовтня 2016 року потерпілий ОСОБА_3 звернувся до Моторного (транспортного) страхового бюро України із заявою про відшкодування шкоди та надав квитанції, які підтвержують витрати на лікування внаслідок дорожньо-транспотрної пригоди (а.с.27).

На підставі Наказу № 985 від 06 лютого 2017 року позивач відшкодував ОСОБА_3 майнову шкоду в розмірі 8564 (вісім тисяч п`ятсот шістдесят чотири) гривні 65 копійок, що підтверджується платіжним дорученням № 985рв від 07 лютого 2017 року (а.с. 28,29).

Законом України«Про обов`язковестрахування цивільно-правовоївідповідальності власниківназемних транспортнихзасобів» встановлено порядок стягнення коштів, виплачених МТСБУ на відшкодування шкоди заподіяної потерпілій у ДТП особі, а саме: в порядку регресу, якщо така шкода спричинена власником транспортного засобу, який не застрахував свою цивільно-правову відповідальність.

Згідно п.п. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», завданням Моторного (транспортного) страхового бюро України є здійснення виплат із централізованих страхових резервних фондів компенсацій та відшкодувань на умовах передбачених цим Законом.

Відповідно до пп. а) п. 41.1 ст. 41 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової вілповідальності власників наземних транспортних засобів», МТСБУ, за рахунок коштів фонду захисту потерпілих відшкодовує шкоду на умовах, визначених цим Законом у разі її заподіяння транспортним засобом, власник якого не застрахував свою цивільно-правову відповідальність, крім шкоди, заподіяної транспортному засобу, який не відповідає вимогам п. 1.7 ст. 1 цього Закону, та майну, яке знаходилося в такому транспортному засобів.

Згідно ст. 22 Закон України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», у разі настання страхового випадку страховик у межах страхових сум, зазначених у страховому полісі, відшкодовує у встановленому цим Законом порядку оцінену шкоду, заподіяну внаслідок дорожньо- транспортної пригоди життю, здоров`ю, майну третьої особи.

Відповідно до п. 23.1 ст. 23 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно- правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», шкодою, заподіяною життю та здоров`ю потерпілого внаслідок дорожньо-транспортної пригоди є шкода, пов`язана з лікуванням потерпілого; шкода, пов`язана з тимчасовою втратою працездатності потерпілим; шкода, пов`язана із стійкою втратою працездатності потерпілим; моральна шкода, що полягає у фізичному болю та стражданнях, яких потерпілий - фізичнаособа зазнав у зв`язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я; шкода, пов`язана із смертю потерпілого.

Положеннями ст. 25 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» передбачено, що у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності потерпілим відшкодовуються не отримані доходи за підтверджений відповідним закладом охорони здоров`я час втрати працездатності. Доходи потерпілого оцінюються в таких розмірах: для працюючої особи (особи, яка працює за трудовим договором) - неотримана середня заробітна плата, обчислена відповідно до норм законодавства України про працю; для особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, - неотримані доходи, які обчислюються як різниця між доходом за попередній (до дорожньо- транспортної пригоди) календарний рік та доходом, отриманим у тому календарному році, коли особа була тимчасово непрацездатною; для непрацюючої повнолітньої особи - допомога у розмірі, не меншому мінімальної заробітної плати, встановленої чинним законодавством. Якщо особа була в зазначеному статусі менше вказаних розрахункових термінів, то до уваги береться середньомісячний доход з розрахунку суми сукупного доходу такої особи за попередній до настання страхового випадку календарний рік та доход протягом фактичного терміну (повні місяці) перебування особи в зазначеному статусі.

Відповідно до п. 36.2 ст.36Закону України«Про обов`язковестрахування цивільно-правовоївідповідальності власниківназемних транспортнихзасобів» страховик (МТСБУ) протягом 15 днів з дня узгодження ним норм розміру страхового відшкодування з особою, яка має право на отримання відшкодування, за наявності документів, зазначених у статті 35 цього Закону, повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду, але не пізніш як через 90 днів з дня отримання заяви про страхове відшкодування зобов`язаний прийняти рішення про здійснення страхового відшкодування (регламентної виплати) та виплатити його.

Згідно ч. 6 ст.82ЦПК України вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалено вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Відповідно до ст. 39 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», Моторне (транспортне) страхове бюро України є єдиним об`єднанням страховиків, які здійснюють обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів за шкоду, заподіяну третім особам. Участь страховиків у МТСБУ є умовою здійснення діяльності щодо обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

МТСБУ є непідприємницькою (неприбутковою) організацією і здійснює свою діяльність відповідно до цього Закону, законодавства України та свого Статуту.

Згідно з п. 39.2.1. ст. 39 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», основними завданнями МТСБУ є здійснення виплат із централізованих страхових резервних фондів компенсацій та відшкодувань на умовах, передбачених цим Законом.

Пунктом 41.1. статті 41Закону України«Про обов`язковестрахування цивільно-правовоївідповідальності власниківназемних транспортнихзасобів» передбачено, що МТСБУ за рахунок коштів фонду захисту потерпілих відшкодовує шкоду на умовах, визначених цим Законом, у разі її заподіяння транспортним засобом, власник якого не застрахував свою цивільно-правову відповідальність, крім шкоди, заподіяної транспортному засобу, який не відповідає вимогам пункту 1.7 статті 1 цього Закону, та майну, яке знаходилося в такому транспортному засобі.

Згідно з ч. 38.2.1. ст. 38 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», МТСБУ після сплати страхового відшкодування має право подати регресний позов до власника, водія транспортного засобу, який спричинив дорожньо-транспортну пригоду, який не застрахував свою цивільно-правову відповідальність, крім осіб, зазначених у пункті 13.1 статті 13 цього Закону.

Відповідно до ч. 1 ст.81ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ч. 1 ст.1166ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними діями майну фізичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до ст.1187ЦК України шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об`єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку. Особа, яка здійснює діяльність, що є джерелом підвищеної небезпеки, відповідає за завдану шкоду, якщо вона не доведе, що шкоди було завдано внаслідок непереборної сили або умислу потерпілого.

Відповідно до ч.1 ст.1188ЦК України шкода, завдана внаслідок взаємодії кількох джерел підвищеної небезпеки одній особі з вини іншої особи, відшкодовується винною особою.

Відповідно до ч. 1 ст.1191ЦК України особа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою, має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування, якщо інший розмір не встановлений законом.

Враховуючи, що винним у вчиненні дорожньо-транспортної події, яка мала місце 20 травня 2015 року, визнано відповідача та внаслідок вказаної ДТП спричинена матеріальна шкода в загальному розмірі 8564,65 гривень і ця сума виплачена Моторним (транспортним) страховим бюро України, позивач набув право зворотної вимоги до відповідача у розмірі виплачених витрат, пов`язаних із здійсненням регламентної виплати потерпілому.

Станом на час розгляду справи відповідачем ОСОБА_2 відшкодування сплаченої позивачем суми не відбулося, а тому вказана сума підлягає стягненню з відповідача на користь позивача, а позов задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до платіжного доручення №1218 від 27 лютого 2019 року при пред`явленні позову до суду позивачем понесені витрати по сплаті судового збору в розмірі 1921,00 гривень.

Питання про розподіл судових витрат суд вирішує відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України, а саме судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Оскільки суд прийшов до висновку про задоволення позовних вимог, судовий збір стягується з відповідача на користь позивача.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 12, 81, 141, 247, 263-265, 280-283 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов Моторного (транспортного)страхового бюроУкраїни до ОСОБА_2 провідшкодування впорядку регресувитрат,пов`язанихіз здійсненнямрегламентної виплатипотерпіломузадовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Моторного (транспортного)страхового бюроУкраїни витрати,пов`язані ізздійсненням регламентноївиплати потерпіломув сумі 8564 (вісім тисяч п`ятсот шістдесят чотири) гривні 65 (шістдесят п`ять) копійок.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Моторного (транспортного)страхового бюроУкраїнивитрати по сплаті судового збору в сумі 1921,00 гривень.

Відповідачем протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення може бути подана письмова заява про перегляд заочного рішення відповідно до вимог ст.ст.284-285 ЦПК України. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення продовжується на строк дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, з метою запобігання поширенню короновірусної хвороби (COVID-19).

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочне рішення може бути оскаржене позивачем в загальному порядку шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення або з дня складення повного судового рішення у разі оголошення вступної та резолютивної частини рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи. Строк на апеляційне оскарження продовжується на строк дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, з метою запобігання поширенню короновірусної хвороби (COVID-19).

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Харківський районний суд Харківської області.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом зазначених строків, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач Моторне (транспотрне)страхове бюроУкраїни (КодЄДРПОУ 21647131,рах.№ НОМЕР_5 в Укрексімбанкум.Києва,МФО 322313),місцезнаходження:02154,м.Київ б-р.Русанівський,8.

Відповідач ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт громадянина України НОМЕР_6 , виданий 27 червня 2001 року Московським МВ РВ ХМУ УМВС України в Харківській області, зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування): АДРЕСА_1 .

Повне рішення складено 22 травня 2020 року.

Суддя І.В. Березовська

Джерело: ЄДРСР 89385522
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку