open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 227/1774/20
Моніторити
Ухвала суду /23.09.2020/ Добропільський міськрайонний суд Донецької областіДобропільський міськрайонний суд Донецької області Ухвала суду /10.09.2020/ Добропільський міськрайонний суд Донецької областіДобропільський міськрайонний суд Донецької області Ухвала суду /25.08.2020/ Добропільський міськрайонний суд Донецької областіДобропільський міськрайонний суд Донецької області Ухвала суду /21.08.2020/ Добропільський міськрайонний суд Донецької областіДобропільський міськрайонний суд Донецької області Ухвала суду /11.06.2020/ Добропільський міськрайонний суд Донецької областіДобропільський міськрайонний суд Донецької області Ухвала суду /12.05.2020/ Добропільський міськрайонний суд Донецької областіДобропільський міськрайонний суд Донецької області Ухвала суду /07.05.2020/ Добропільський міськрайонний суд Донецької областіДобропільський міськрайонний суд Донецької області
emblem
Справа № 227/1774/20
Вирок /23.01.2018/ Верховний Суд Ухвала суду /23.09.2020/ Добропільський міськрайонний суд Донецької областіДобропільський міськрайонний суд Донецької області Ухвала суду /10.09.2020/ Добропільський міськрайонний суд Донецької областіДобропільський міськрайонний суд Донецької області Ухвала суду /25.08.2020/ Добропільський міськрайонний суд Донецької областіДобропільський міськрайонний суд Донецької області Ухвала суду /21.08.2020/ Добропільський міськрайонний суд Донецької областіДобропільський міськрайонний суд Донецької області Ухвала суду /11.06.2020/ Добропільський міськрайонний суд Донецької областіДобропільський міськрайонний суд Донецької області Ухвала суду /12.05.2020/ Добропільський міськрайонний суд Донецької областіДобропільський міськрайонний суд Донецької області Ухвала суду /07.05.2020/ Добропільський міськрайонний суд Донецької областіДобропільський міськрайонний суд Донецької області

12.05.2020 227/1774/20

У Х В А Л А

12 травня 2020 року м. Добропілля

Слідчий суддя Добропільського міськрайонного суду Донецької області - ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Добропільського міськрайонного суду Донецької області скаргу ОСОБА_3 на рішення та бездіяльність Добропільського ВП Покровського ВП ГУНП в Донецькій області, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_3 (далі-заявник) звернувся до Добропільського міськрайонного суду Донецької області зі скаргою в порядку ст. 303 КПК України, в якій просить визнати протиправну бездіяльність слідчого Добропільського ВП Покровського ВП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_4 щодо не ознайомлення його з правами та обов`язками потерпілого після подачі заяви про скоєння відносно нього кримінального правопорушення та скасувати постанову слідчого Добропільського ВП Покровського ВП ГУНП в Донецькій області про відмову у задоволенні клопотання.

Скарга обґрунтована тим, що в провадженні Добропільського ВП Покровського ВП ГУНП в Донецькій області перебуває кримінальне провадження внесене до ЄРДР № 12020050230000462 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 171 КК України. Відомості внесено за заявою ОСОБА_3 від 21.02.2020 року. 23.04.2020 року слідчим Добропільського ВП Покровського ВП ГУНП в Донецькій області прийнято постанову про відмову у задоволенні клопотання про визнання заявника ОСОБА_3 потерпілим. З вказаною постановою заявник не погоджується, з тих підстав, що є кореспондентом ЗМІ «Громадський патруль Донечинни» та посада кореспондент входить до переліку журналістських посад.

Заявник ОСОБА_3 в судове засідання не прибув, надав суду клопотання про розгляд скарги без його участі у зв`язку з обмежувальними заходами протидії поширенню короновірусної інфекції, скаргу підтримує.

Слідчий Добропільського ВП Покровського ВП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_4 в судове засідання не з`явилась, про дату, час і місце розгляду клопотання належним чином була повідомлена, надала до суду заяву про розгляд клопотання без її участі у зв`язку із службовою зайнятістю.

Дослідивши матеріали справи судом встановлено наступне.

В провадженні Добропільського ВП Покровського ВП ГУНП в Донецькій області перебуває кримінальне провадження внесене до ЄРДР № 12020050230000462 від 14.04.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 171 КК України.

21.04.2020 року ОСОБА_3 подав до слідчого Добропільського ВП Покровського ВП ГУНП в Донецькій області клопотання про визнання його потерпілим у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР № 12020050230000462 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 171 КК України.

Постановою від 23.04.2020 року слідчий Добропільського ВП Покровського ВП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_4 відмовила у задоволенні клопотання ОСОБА_3 з підстав того, що останній надав посвідчення, в якому зазначено що він займає посаду кореспондента ЗМІ «Громадський патруль Донеччини», засновником якого є ГО «Ініціативний рух «Громадський патруль». Із законодавчо визначених ознак випливає, що журналістом може бути не будь-який працівник ЗМІ, навіть не будь-який творчий працівник ЗМІ, а лише той творчий працівник ЗМІ, який прийнятий на посаду «журналіст» (в штат або на позаштатних засадах) відповідно до професійних назв посад (роботи) журналіста, які зазначаються в державному класифікаторі професій України.

Відповідно до ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора: рішення прокурора, слідчого про відмову у визнанні потерпілим - особою, якій відмовлено у визнанні потерпілою.

Об`єктивну сторону кримінального правопорушення, передбаченого ст. 171 КК України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів), складають наступні дії: незаконне вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів і технічних засобів, якими він користується у зв`язку із своєю професійною діяльністю, незаконна відмова у доступі журналіста до інформації, незаконна заборона висвітлення окремих тем, показу окремих осіб, критики суб`єкта владних повноважень, а так само будь-яке інше умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності;вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов`язків або переслідування журналіста у зв`язку з його законною професійною діяльністю.

Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів - це протиправне створення перепон, обмежень, заборон щодо одержання, використання, поширення та зберігання інформації окремим журналістом (журналістами) чи засобом масової інформації. Воно може виразитись у примушуванні до поширення певної інформації або відмові в її поширенні, здійсненні цензури, незаконному вилученні тиражу друкованої продукції, знятті передачі з ефіру, недопущенні журналіста до участі у прес-конференції, безпідставній відмові в акредитації засобу масової інформації чи окремому журналістові, позбавленні журналіста чи засіб масової інформації можливості скористатися переважним правом на одержання інформації, необґрунтованій відмові у задоволенні запиту щодо доступу до офіційних документів або наданні письмової чи усної інформації, порушенні права власності на інформацію, навмисному приховуванні інформації, безпідставній відмові від поширення певної інформації тощо.

Потерпілим від даного злочину є професійний журналіст - штатний або позаштатний творчий працівник, який як учасник інформаційних відносин професійно збирає, одержує, створює і готує інформацію для поширення її ЗМІ, виконує редакційно-посадові службові обов`язки в засобі масової інформації відповідно до професійних назв посад (роботи) журналіста, які зазначаються в державному класифікаторі професій України; свою професійну діяльність він може здійснювати в інтересах будь-якого друкованого (газети, журнали, бюлетені тощо і разові видання з визначеним тиражем) або аудіовізуального (радіомовлення, телебачення, кіно, звукозапис, відеозапис тощо) засобу масової інформації, а також інформаційного агентства.

Статтею 8 Закону України «Про друковані засоби масової інформації» (далі Закон) встановлено, що право на заснування друкованого засобу масової інформації належить, зокрема, юридичним особам України та інших держав.

Відповідно до ст. 25 Закону ж урналістом редакції друкованого засобу масової інформації відповідно до цього Закону є творчий працівник, який професійно збирає, одержує, створює і займається підготовкою інформації для друкованого засобу масової інформації та діє на підставі трудових чи інших договірних відносин з його редакцією або займається такою діяльністю за її уповноваженням, що підтверджується редакційним посвідченням чи іншим документом, виданим йому редакцією цього друкованого засобу масової інформації.

Згідно ст. 26 Закону, здійснюючи свою діяльність на засадах професійної самостійності, журналіствикористовує права та виконує обов`язки, передбачені Законом України «Про інформацію» та цим Законом. Журналіст має право відвідувати державні органи, органи місцевого самоврядування, а також підприємства, установи і організації та бути прийнятим їх посадовими особами, відкрито здійснювати записи, в тому числі із застосуванням будь-яких технічних засобів, за винятком випадків, передбачених законом.

В примітці до ст. 345-1 КК України визначено, що під професійною діяльністю журналіста у цій статті та статтях 171, 347-1, 348-1 цього Кодексу слід розуміти систематичну діяльність особи, пов`язану із збиранням, одержанням, створенням, поширенням, зберіганням або іншим використанням інформації з метою її поширення на невизначене коло осіб через друковані засоби масової інформації, телерадіоорганізації, інформаційні агентства, мережу Інтернет. Статус журналіста або його належність до засобу масової інформації підтверджується редакційним або службовим посвідченням чи іншим документом, виданим засобом масової інформації, його редакцією або професійною чи творчою спілкою журналістів.

З долученого посвідчення заявника ОСОБА_3 вбачається, що останній є кореспондент засобу масової інформації «Громадський патруль Донеччини».

Відповідно до класифікатору професій України до групи КП 2451.2 Письменники, редактори та журналісти включено посаду кореспондент.

З урахуванням викладеного, мотиви з яких виходив слідчий при винесенні оскаржуваної постанови є необгрунтованими тому постанова слідчого про відмову у задоволенні клопотання про визнання потерпілим від 23.04.2020 року підлягає скасуванню.

Керуючись ст.ст. 214, 303, 305, 307 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ :

Скаргу ОСОБА_3 на рішення та бездіяльність Добропільського ВП Покровського ВП ГУНП в Донецькій області - задовольнити.

Скасувати постанову слідчого Добропільського ВП Покровського ВП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_4 від 23 квітня 2020 року про відмову у задоволенні клопотання ОСОБА_3 в кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 12020050230000462 від 14 квітня 2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 171 КК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 89194478
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку