open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

УХВАЛА

12 травня 2020 року

м. Київ

справа №620/1116/20

адміністративне провадження №Пз/9901/5/20

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Рибачука А.І.,

суддів: Берназюка Я.О., Желєзного І.В., Стеценка С.Г., Тацій Л.В.,

розглянувши клопотання Громадської організації (далі - ГО) «Всеукраїнська асоціація суддів у відставці» про вступ у справу в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача у зразковій адміністративній справі № 620/1116/20 за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області (далі - ГУ ПФУ) про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити певні дії,-

УСТАНОВИВ:

У провадженні Верховного Суду перебуває справа № 620/1116/20 за вищевказаним позовом, в якому ОСОБА_1 просить:

визнати протиправними дії та рішення ГУ ПФУ від 05.03.2020 про відмову в перерахунку його щомісячного грошового утримання судді у відставці згідно із його заявою від 25.02.2020;

зобов`язати ГУ ПФУ здійснити йому, як судді у відставці, перерахунок та виплачувати щомісячне довічне грошове утримання судді у відставці згідно із довідкою Територіального управління Державної судової адміністрації у Чернігівській області від 25.02.2020 № 03/36-740, з урахуванням фактично виплачених сум, починаючи з 01.01.2020.

07.05.2020 до Верховного Суду надійшло клопотання ГО «Всеукраїнська асоціація суддів у відставці», в якому вона просить залучити її в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача у цій справі.

Заява обґрунтована тим, що предметом судового розгляду у цій справі є захист законних інтересів суддів у відставці, які є членами ГО «Всеукраїнська асоціація суддів у відставці», а згідно із пункту 3.2 її статуту основними напрямами (завданнями) діяльності організації є в установленому чинним законодавством порядку та в межах наданої компетенції представництво і захист своїх законних інтересів та законних інтересів своїх членів, в тому числі у державних, громадських та міжнародних органах, в Конституційному Суді України, в судах України та в органах суддівського самоврядування, в правоохоронних органах, в органах виконавчої служби, в органах досудового розслідування.

Так, згідно з частиною другою статті 49 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Водночас, статтею 53 КАС України передбачено можливість участі у судовому процесі органів та осіб, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, відповідно до частини першої якої у випадках, встановлених законом, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, державні органи, органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи можуть звертатися до адміністративного суду із позовними заявами в інтересах інших осіб і брати участь у цих справах.

Відповідно до частини третьої статті 1 Закону України від 22.03.2012 № 4572-VI «Про громадські об`єднання» (далі - Закон № 4572-VI) громадська організація - це громадське об`єднання, засновниками та членами (учасниками) якого є фізичні особи.

Згідно з частиною п`ятою статті 1 Закону № 4572-VI громадське об`єднання може здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи або без такого статусу. Громадське об`єднання зі статусом юридичної особи є непідприємницьким товариством, основною метою якого не є одержання прибутку.

Пунктом 2 частини першої статті 21 Закону № 4572-VI обумовлено, що для здійснення своєї мети (цілей) громадське об`єднання має право звертатися у порядку, визначеному законом, до органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб з пропозиціями (зауваженнями), заявами (клопотаннями), скаргами.

Отже, ГО «Всеукраїнська асоціація суддів у відставці» наділена правом звертатись до суду в інтересах суддів у відставці, в якості особи, якій законом надано право звертатись до суду в інтересах інших осіб, а також в якості представника відповідних суддів у відставці.

Разом з цим, згідно із частиною третьою статті 291 КАС України при ухваленні рішення у типовій справі, яка відповідає ознакам, викладеним у рішенні Верховного Суду за результатами розгляду зразкової справи, суд має враховувати правові висновки Верховного Суду, викладені у рішенні за результатами розгляду зразкової справи.

З наданого до суду клопотання ГО «Всеукраїнська асоціація суддів у відставці» щодо вступу у справу в якості третьої особи встановлено, що зазначена організація просить залучити її, як особу, головною метою якої, є, зокрема, сприяння соціальному та юридичному захисту суддів у відставці, а основними напрямами (завданнями) діяльності організації є в установленому чинним законодавством порядку та в межах наданої компетенції представництво і захист своїх законних інтересів та законних інтересів своїх членів.

Водночас, на переконання колегії суддів, такі мотиви фактично зводяться до того, що рішення у цій справі може вплинути на права заявника щодо представництва, як особи, якій законодавством надано можливість звертатися до суду в інтересах інших осіб. Натомість, вказане клопотання ГО «Всеукраїнська асоціація суддів у відставці» не містить жодного доказу того, яким чином питання перерахунку довічного грошового утримання судді у відставці може вплинути на права, свободи, інтереси або обов`язки саме цього громадського об`єднання.

Враховуюче наведене, Верховний Суд дійшов висновку про необґрунтованість вказаного клопотання.

На підставі викладеного, керуючись статтями 49, 248, 291 Кодексу адміністративного судочинства України, -

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання Громадської організації «Всеукраїнська асоціація суддів у відставці» про вступ у справу в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача у зразковій адміністративній справі № 620/1116/20 за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити певні дії - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

...........................

...........................

...........................

...........................

...........................

А.І. Рибачук

Я.О. Берназюк

І.В. Желєзний

С.Г. Стеценко

Л.В. Тацій ,

Судді Верховного Суду

Джерело: ЄДРСР 89191162
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку