open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ЧУГУЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

____________________________________________________________________________________

Справа № 636/5418/19

Провадження № 2/636/632/20

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 травня 2020 року

Чугуївський міський суд Харківської області у складі:

головуючого - судді Оболєнської С.А.,

за участю секретаря судового засідання - Гамоліної О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Чугуєві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 в інтересах неповнолітньої ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини,

встановив:

Позивач звернулася до суду з позовом до відповідачів про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , посилаючись на те, що вона та її чоловік є батьками-вихователями дитячого будинку сімейного типу, створеного розпорядженням Чугуївської райдержадміністрації Харківської області № 441 від 15.11.2018 року. Розпорядженням Чугуївської райдержадміністрації Харківської області № 458 від 29.11.2018 року на базі їх родини влаштували неповнолітню ОСОБА_2 . Рішеннями Орджонікідзевського районного суду м. Харкова від 28.02.2017 року та Московського районного суду м. Харкова від 13.05.2013 року ОСОБА_3 та ОСОБА_4 позбавлені батьківських прав стосовно своєї доньки, ОСОБА_2 , у зв`язку з чим просить стягнути з відповідачів на її користь на утримання дитини аліменти у розмірі 1/3 частини всіх видів доходу щомісячно.

Позивач надала до суду заяву, згідно якої позов підтримала у повному обсязі, просила суд його задовольнити, проводити розгляд справи в її відсутності, проти ухвалення заочного рішення не заперечувала.

Відповідачі в судове засідання повторно не з`явилися, причину неявки суду не повідомили, про дату та час розгляду справи повідомлялися своєчасно та належним чином, через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, відзив із зазначенням заперечень проти позову з посиланням на докази, якими вони обґрунтовуються, не надавали, заяв про розгляд справи в їх відсутності не надходило.

Зі згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Суд, вивчивши матеріали справи, дослідивши письмові докази, вважає, що позов підлягає задоволенню як такий, що знайшов своє повне підтвердження з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідачі по справі ОСОБА_3 та ОСОБА_4 є батьками неповнолітньої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданим відділом ДРАЦС по м. Харкову РС Харківського МУЮ 01.06.2012 року (а.с.11).

Згідно рішення Московського районного суду м. Харкова від 13.05.2013 року ОСОБА_4 позбавлено батьківських прав стосовно малолітніх дітей, в тому числі і доньки, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Рішення набрало законної сили (а.с.6,7).

Згідно заочного рішення Орджонікідзевського районного суду м. Харкова від 28.02.2017 року ОСОБА_3 позбавлено батьківських прав стосовно малолітньої доньки, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Рішення набрало законної сили (а.с.8,9).

На підставі рішення виконавчого комітету Харківської міської ради Харківської області № 222 від 05.04.2017 року «Про надання дітям статусу дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування» неповнолітня ОСОБА_2 набула статусу дитини, яка позбавлена батьківського піклування (а.с.5).

Розпорядженням Чугуївської районної державної адміністрації Харківської області від 29.11.2018 року за № 458 неповнолітня ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , влаштована до дитячого будинку сімейного типу на базі родини ОСОБА_2 на виховання та спільне проживання за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.3,4).

Відповідно до ст.256-5 СК України дитячий будинок сімейного типу - окрема сім`я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, для забезпечення сімейним вихованням та спільного проживання не менш як п`яти дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Рішення про створення дитячого будинку сімейного типу приймається районною, районною в містах Києві та Севастополі державними адміністраціями, виконавчим комітетом міської (міст республіканського Автономної Республіки Крим і міст обласного значення) ради в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (стаття 256-8 цього Кодексу).

Згідно із ст.256-7 СК України вихованцями дитячого будинку сімейного типу є діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування. Вихованці проживають і виховуються у дитячому будинку сімейного типу до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання у професійно-технічному, вищому навчальному закладі I-IV рівнів акредитації - до його закінчення. За вихованцями дитячого будинку сімейного типу зберігається право на аліменти, пенсію, інші соціальні виплати, а також на відшкодування шкоди у зв`язку з втратою годувальника, які вони мали до влаштування до дитячого будинку сімейного типу.

Відповідно до ст.256-6 СК України батьки-вихователі - подружжя або окрема особа, що не перебуває у шлюбі, які взяли дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, для виховання та спільного проживання. Батьки-вихователі несуть обов`язки по вихованню та розвитку дітей, передбачені статтею 150 цього Кодексу. Батьки-вихователі є законними представниками дітей і діють без спеціальних на те повноважень як опікуни або піклувальники.

Відповідно до ст.69 ЦК України піклувальник над неповнолітньою особою зобов`язаний дбати про створення для неї необхідних побутових умов, про її виховання, навчання та розвиток. Піклувальник зобов`язаний вживати заходів щодо захисту цивільних прав та інтересів підопічного.

Згідно із ст. 180 СК України батьки зобов`язані надавати матеріальну допомогу на утримання дитини, яка на цей час мешкає разом з позивачем, що підтверджується розпорядженням Чугуївської районної державної адміністрації Харківської області від 29.11.2018 року за № 458 (а.с.3,4).

Відповідно до ч. 2 ст.166 СК України передбачено, що особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини.

Частиною 4 ст.256-7 СК України передбачено, що за вихованцями дитячого будинку сімейного типу зберігається право на аліменти.

Відповідно до ч.3 ст.181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Частиною 2 ст.18 СК України передбачено, що суд застосовує ті способи захисту прав або інтересів учасників сімейних відносин, які встановлені законом або домовленістю (договором) сторін.

Згідно із ч.1 ст. 182 СК України, при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини, стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів, наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних дружини, батьків, дітей та інші обставини, що мають істотне значення.

З урахуванням наведеного, відповідно до ч.2 ст. 182 СК України, згідно якої мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, суд визначає розмір аліментів у розмірі 1/3 частини всіх видів доходу щомісячно, що підлягає стягненню з відповідачів на користь позивача на утримання неповнолітньої дитини, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ч.1 ст.191 СК України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

В силу ст. 88 ЦПК України з відповідачів підлягають стягненню судові витрати по оплаті судового збору в дохід держави в сумі 768,40 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.4, 5, 13, 76-81, 141, 223, 263, 265, 268, 280-282, 430 ЦПК України, суд, -

ухвалив :

Позовну заяву ОСОБА_1 в інтересах неповнолітньої ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , на утримання неповнолітньої дитини, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , аліменти в розмірі 1/3 частини всіх видів доходу кожного місяця, починаючи з 17.12.2019 року, і до досягнення дитиною повноліття, а також судовий збір у дохід держави в сумі 768 /сімсот шістдесят вісім/ грн 40 коп.

Рішення в частині стягнення аліментів в межах суми платежу за один місяць допустити до негайного виконання.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), визначений строк оскарження продовжується на строк дії такого карантину.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга може бути подана до або через Чугуївський міський суд Харківської області.

Позивач: ОСОБА_1 , адреса місця реєстрації: АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_3 .

Відповідач: ОСОБА_4 .

Суддя : С.А. Оболєнська

Джерело: ЄДРСР 89127593
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку