open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 461/8794/19 Головуючий у 1 інстанції: ОСОБА_1

Провадження № 11-кп/811/378/20 Доповідач: ОСОБА_2

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 квітня 2020 року колегія суддів судової палати у кримінальних справах Львівського апеляційного суду в складі:

головуючого-судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

при секретарі ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Львові справу за апеляційною скаргою засудженої ОСОБА_6 на ухвалу Галицького районного суду м. Львова від 28.11.2019 року,

з участю прокурора ОСОБА_7 ,

захисників ОСОБА_8 , ОСОБА_9 ,

засудженої ОСОБА_6 ,

встановила:

цією ухвалою відмовлено у задоволенні клопотання засудженої ОСОБА_6 про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання.

Не погоджуючись з ухвалою суду, засуджена подала апеляційну скаргу, в якій просить ухвалу скасувати та постановити нову ухвалу, якою задовольнити клопотання.

В обґрунтування апеляційної скарги покликається на те, що висновок суду про те, що з клопотанням про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання засудженого до суду може звертатися лише уповноважений орган з питань пробації є необґрунтованим. Зазначає, що розгляд справи відбувся у відсутності представника установи виконання покарання.

Заслухавши доповідача,думку засудженої та її захисників, які підтримали апеляційну скаргу, прокурора, який підтримав апеляційну скаргу частково, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що у її задоволенні слід відмовити з наступних підстав.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 409 КПК України, підставою для скасування судового рішення при розгляді справи в суді апеляційної інстанції є істотне порушення вимог кримінального процесуального закону.

Згідно з ухвалою Галицького районного суду м. Львова від 28.11.2019 року ОСОБА_6 відмовлено у задоволенні клопотання про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання.

В мотивах свого рішення суд першої інстанції зазначив, що відповідно до ч. 3 ст. 46 КВК України, із поданням до суду про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання може звертатися лише уповноважений орган з питань пробації.

Із зазначеним висновком суду першої інстанції колегія суддів не погоджується, оскільки зазначена норма закону стосується осіб, які засуджені до покарання у виді виправних робіт.

Крімтого,відповідно дост.537КПК Українипід час виконання вироків суд, визначений частиною другою статті 539 цього Кодексу, має право вирішувати клопотання про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання.

Поряд з цим, суд першої інстанції всупереч ч. 5 ст. 539 КПК України не повідомив установу виконання покарань, що відає виконанням покарання, призначеного засудженій ОСОБА_6 , про час та місце розгляду її клопотання про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання.

Таким чином, колегія суддів приходить до висновку, що суд першої інстанції при розгляді клопотання засудженої про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання допустив істотні порушення вимог кримінального процесуального закону, які перешкодили йому ухвалити законну та обґрунтовану ухвалу, що є підставою для її скасування.

Разом з цим, з огляду на те, що клопотання засудженої фактично не розглядалося судом першої інстанції по суті, а суд апеляційної інстанції відповідно до ст. 404 КПК України лише переглядає встановлені у суді першої інстанції обставини, слід призначити новий розгляду у суді першої інстанції.

Під час нового судового розгляду суду першої інстанції необхідно перевірити в судовому засіданні доводи, викладені в апеляційній скарзі, ухвалити законне, обґрунтоване та вмотивоване рішення.

Керуючись ст. ст. 405, 407, 412, 415, 419 КПК України, колегія суддів, -

постановила :

апеляційну скаргу засудженої ОСОБА_6 задовольнити частково.

Ухвалу Галицького районного суду м. Львова від 28.11.2019 року про відмову у задоволенні клопотання засудженої ОСОБА_6 про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання скасувати і призначити новий розгляд у суді першої інстанції.

Ухвала суду є остаточною та оскарженню не підлягає.

Судді :

ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

Джерело: ЄДРСР 89055157
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку