open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Справа № 542/371/20

Провадження № 2/542/326/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 квітня 2020 року смт Нові Санжари

Новосанжарський районний суд Полтавської області

в складі головуючого судді Афанасьєвої Ю.О.,

за участю:

секретаря судового засідання Рибка Ю.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Нові Санжари в порядку спрощеного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання дочки на період навчання, суд -

ВСТАНОВИВ:

25.03.2020 року позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з даним позовом до відповідача ОСОБА_2 , посилаючись на те, що відповідач є її рідним батьком.

В теперішній час вона навчається в Полтавському університеті економіки і торгівлі, є студенткою І курсу факультету харчових технологій, готельно-ресторанного та туристичного бізнесу, денної форми навчання на контрактній основі. Плановий строк навчання до 30.06.2023 року.

У зв`язку з навчанням вона несе постійні витрати, пов`язані з навчанням, а саме за навчання, витрати на проїзд, придбання сезонного одягу, продуктів харчування, канцтовари, підручників для навчання.

Відповідач в теперішній час добровільно матеріальної допомоги на навчання не надає.

Просила стягнути з відповідача на свою користь аліменти в розмірі 1/4 частини заробітку (доходу) відповідача, але не менше 50% прожиткового мінімуму, щомісячно на період навчання до 30.06.2023 року.

Ухвалою суду від 01 квітня 2020 року відкрито провадження у справі та призначено справу до судового розгляду в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін (а.с. 14).

Позивачка в судове засідання не з`явилася, у наданій суду письмовій заяві просила справу слухати за її відсутності, позовні вимоги підтримала (а.с. 16).

Відповідач в судове засідання не з`явився, до суду надав заяву про розгляд справи за його відсутності. Позовні вимоги визнає повністю (а.с. 22).

Суд, дослідивши письмові докази, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

З матеріалів справи встановлено, що відповідач ОСОБА_2 є батьком позивача ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданим 26 лютого 2002 року відділом реєстрації актів громадянського стану Київського районного управління юстиції міста Полтави (а.с. 3).

Згідно з довідкою № 05-29/116 від 22.02.2020 року ОСОБА_1 є студенткою першого курсу по спеціальності Туризм освітньої програми «Туризм», ступеня бакалавра, денної форми навчання, на факультеті харчових технологій, готельно-ресторанного та туристичного бізнесу Вищого навчального закладу Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» на контрактній основі з 01.09.2019 року по 30.06.2023 року (наказ про зарахування № 504-С) (а.с. 4).

Згідно зі ст. 199 Сімейного Кодексу України, якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв`язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов`язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

Згідно зі ст. 200 Сімейного Кодексу України суд визначає розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів з урахуванням обставин, зазначених у ст. 182 Сімейного Кодексу України.

Відповідно до ст. 182 СК України, при визначенні розміру аліментів суд враховує:

1) стан здоров`я та матеріальне становище дитини;

2) стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів;

3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;

3-1) наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів;

3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;

4) інші обставини, що мають істотне значення.

В п. 20 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» № 3 від 15 травня 2006 року зазначено про обов`язок батьків утримувати повнолітніх сина чи дочку, які продовжують навчання, після досягнення ними повноліття (незалежно від форми навчання), який (обов`язок) настає за обов`язкової сукупності трьох юридичних фактів: досягнення дитиною віку, який перевищує 18 років, але є меншим 23 років і продовження ними навчання, потреба у зв`язку з цим у матеріальній допомозі та наявність у батьків можливості надавати таку допомогу.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_1 навчається у Вищому навчальному закладі Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі, який знаходиться в м. Полтава, вул. Коваля, 3, форма навчання денна (а.с. 4).

Згідно з п.п. 5.2, 5.4 договору № 112019001309 про надання освітніх послуг між вищим навчальним закладом та фізичною особою від 09.08.2019 року (а.с. 5) загальна вартість освітньої послуги за весь строк навчання становить 50200,00 грн., за один навчальний рік - 12550,00 грн. та 6275,00 грн. - за перший семестр (а.с. 5).

Згідно з Витягу з державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання ОСОБА_1 , номер витягу 5333-1642472-2018, сформований 22.05.2018, позивач зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 10).

Таким чином, враховуючи, що навчальний заклад знаходиться не за місцем проживання ОСОБА_1 , форма навчання є денною, що виключає можливість власного працевлаштування, вона потребує матеріальних витрат на проїзд до місця мешкання на вихідні дні, на житлово-побутові потреби, їжу, одяг, придбання підручників та інших матеріалів для навчання, суд вважає доведеною обставину щодо її потреби в матеріальній допомозі батьків.

Обов`язок утримувати повнолітню дитину, яка продовжує навчання, є рівною мірою обов`язком як матері, так і батька, причому обов`язком особистим, індивідуальним. Проживання повнолітнього окремо не звільняє від виконання цього обов`язку. Батьки мають всебічно сприяти розвитку дитини, яка хоча й досягла повноліття, однак продовжує навчання з метою здобуття спеціальності, що забезпечить їй можливість у подальшому працевлаштуватися та мати власний незалежний від батьків дохід. Забезпечення умов для такого розвитку та навчання пов`язане з належним наданням матеріальної допомоги, що має бути достатньою та не ставити повнолітнього у становище вибору між можливістю подальшої освіти і здобуття спеціальності та між необхідністю працевлаштування для власного матеріального забезпечення.

Таким чином, беручи до уваги обов`язковість сукупності таких юридичних фактів - як досягнення позивачкою повнолітнього віку, продовження нею навчання і у зв`язку з цим існування потреби у матеріальній допомозі, наявності у відповідача можливості надавати таку допомогу, враховуючи визнання ним позову, суд вважає за необхідним стягнути аліменти з відповідача на користь позивача аліменти в розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку (доходу), починаючи стягнення з 25.03.2020 року і на ввесь період навчання, але не більше як до досягнення нею двадцяти трьох років, що буде належним захистом прав повнолітньої та не ставить платника аліментів у скрутне для нього становище.

В силу ст. 430 ЦПК України, допустити негайне виконання рішення в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

З урахуванням положень п. 3 ч. 1 ст. 5 ЗУ «Про судовий збір», підпункту 1 п. 1 ч. 2 ст. 4 даного Закону та ст. 141 ЦПК України, з відповідача має бути стягнуто на користь держави судовий збір у розмірі 840,80 грн.

На підставі ст. ст. 182, 199, 200 СК України та керуючись ст. ст. 259, 263-265, 430 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання дочки на період навчання - задовольнити.

Стягувати з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податку НОМЕР_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податку НОМЕР_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , аліменти на її утримання у розмірі 1/4 частини всіх видів його доходів щомісячно, починаючи з 25.03.2020 року і на весь період навчання, але не більш як до досягнення нею двадцяти трьох років.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податку НОМЕР_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , на користь держави судовий збір у сумі 840 (вісімсот сорок) гривень 80 (вісімдесят) копійок.

Рішення в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць підлягає негайному виконанню.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення або з дня складання повного судового рішення у разі оголошення вступної та резолютивної частини рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи до Полтавського апеляційного суду через Новосанжарський районний суд.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Учасники справи:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 я, реєстраційний номер облікової картки платника податку НОМЕР_3 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ;

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податку НОМЕР_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Повний текст рішення складений 30 квітня 2020 року.

Суддя Новосанжарського

районного суду Полтавської області Ю.О. Афанасьєва

Джерело: ЄДРСР 89050950
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку