open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 444/886/20

Провадження № 2-о/444/23/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 квітня 2020 року Жовківський районний суд Львівської області у складі:

головуючого судді Мікула В. Є.

секретар судового засідання Сагаль Д.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Жовква Львівської області в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 також в інтересах ОСОБА_2 , заінтересована особа ОСОБА_3 , про видачу обмежувального припису,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася в суд із заявою про видачу обмежувального припису, яку мотивує тим, що 16 липня 2015 року між нею та ОСОБА_3 укладено шлюб, про що у Відділі державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Жовківського районного управління юстиції у Львівській області складено відповідний актовий запис № 95.Від цього шлюбу ІНФОРМАЦІЯ_1 в них народилася донька ОСОБА_4 . Відповідно до рішення Жовківського районного суду Львівської області від 03 лютого 2020 року вищезазначений шлюб розірвано.Дитина після розлучення постійно проживає з нею. Оскільки ОСОБА_3 протягом більш як 6 місяців зовсім не бере участі у вихованні дитини та її утриманні, не цікавиться її життям, здоров`ям, потребами, тощо, у березні 2020 року вона звернулась до Жовківського районного суду Львівської області із заявою про стягнення з нього аліментів на утримання дитини (судова справа №2/444/625/2020).

Окрім цього, ОСОБА_3 , незважаючи на ухилення від батьківських обов`язків, маючи негативну упередженість до неї, зазвичай по декілька разів протягом тижня під приводом його бажання тимчасово забрати дитину для виховання влаштовує конфліктні ситуації.

У кінцевому результаті ОСОБА_3 дитину зі собою не забирає, її станом не переймається, а будучи задоволеним що зіпсував їй настрій, відходить від них.Такі ситуації виникають у результаті його появи в її домі у вечірній та нічний час, в громадських місцях, у присутності дитини, тощо.

Внаслідок таких дій вона та дитина отримують психологічний стрес.Дитина стає наляканою, збудженою, плаче, тривалий час уникає сторонніх осіб, не може заснути, має неспокійний сон, інколи проявляються нестандартні для неї рухи, вимова слів чи речень, тощо.

Щодо неї, то він, користуючись її безпорадним станом, оскільки фізично слабша від нього, морально принижує її та спричиняє їй побої та тілесні ушкодження.

Описане створює на неї психологічний тиск внаслідок чого вона неодноразово плакала, нервувалась, «замикалась» в собі, вживала заспокійливі ліки, що в свою чергу також негативно впливало на дитину та інших близьких їй осіб.

Зазначає, що вона як жертва насильства, потребує захисту у порядку, передбаченому Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Просить видати обмежувальний припис ОСОБА_3 на строк шість місяців з заборонами спілкуватись з нею та дитиною ОСОБА_2 ; наближатися на відстань ближче ніж 50 м. до місця їхнього проживання (перебування), інших місць їхнього частого відвідування; вести з ними листування, телефонні переговори або контактувати з ними через інші засоби зв`язку особисто і через третіх осіб.

Заінтересована особа не подала до суду відзиву на заяву про видачу обмежувального припису.

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, хоча про дату, час та місце проведення такого була повідомлена належним чином, однак подала на адресу суду заяву про розгляд справи у її відсутності. Заявлені вимоги підтримала в повному обсязі, просить такі задовольнити.

Заінтересована особа в судове засідання не з`явився, хоча про дату, час та місце проведення судового засідання був повідомлений шляхом телефонограмою з огляду на термінову необхідність, від нього на адресу суду не надходило жодних клопотань.

Частиною 1 ст. 350-5 ЦПК України встановлено, що справа про видачу обмежувального припису розглядається судом за участю заявника та заінтересованих осіб. У разі якщо участь заявника становить загрозу подальшої дискримінації чи насильства для нього, справа може розглядатися без його участі. Неявка належним чином повідомлених заінтересованих осіб не перешкоджає розгляду справи про видачу обмежувального припису.

Оскільки сторони в судове засідання не з`явились, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи та перевіривши їх доказами, а відтак, з`ясувавши дійсні обставини справи, суд приходить до наступних висновків.

З копії рішення Жовківського районного суду Львівської області від 03.02.2020 року вбачається, що шлюб між ОСОБА_3 та ОСОБА_1 розірвано.

З копії постанови Жовківського районного суду Львівської області від 25.11.2019 року вбачається, що ОСОБА_3 15.11.2019 року близько 12 год. 20 хв. знаходячись на вул. Джерельна, під час конфлікту висловлювався нецензурними словами та зламав бокове дзеркало заднього виду в автомобілі, чим порушив громадський порядок та спокій громадян, тобто вчинив адміністративне правопорушення, передбаченест.173Кодексу Українипро адміністративніправопорушення - дрібне хуліганство. ОСОБА_3 визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 173 КУпАП України та накладено на нього стягнення у виді штрафу.

З копії постанови Жовківського районного суду Львівської області від 10.12.2019 року вбачається, що ОСОБА_3 22.11.2019 року о 21 год. 14 хв. в господарстві за адресою АДРЕСА_1 вчинив домашнє насильство психологічного характеру, внаслідок чого могла бути завдана шкода психічному здоров`ю потерпілої ОСОБА_1 , а саме вчинив сімейну сварку із дружиною ОСОБА_1 , під час якої ображав її нецензурними словами, чим вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення. ОСОБА_3 визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 17-2ч.1 КУпАП України та накладено на нього стягнення у виді штрафу.

Згідно вироку Жовківського районного суду Львівської області від 20.02.2020 року вбачається, що ОСОБА_3 23 листопада 2019 року, близько 19 години 00 хвилин, ОСОБА_3 , знаходячись в житловому будинку, що розташований по АДРЕСА_2 , під час сварки з дружиною ОСОБА_1 , на грунті особистих неприязних відносин, маючи умисел на заподіяння останній тілесних ушкоджень, умисно наніс дружині ОСОБА_1 удар лівою рукою в потиличну ділянку голови, чим спричинив потерпілій ОСОБА_1 закриту черепно-мозкову травму у вигляді струсу головного мозку та синець на волосяній частині голови, які відносяться до легкого тілесного ушкодження з короткочасним розладом здоров`я.

Крім цього,04грудня 2019року,близько 18години 55хвилин, ОСОБА_3 ,знаходячись всалоні автомобілямарки «RENAULTTRAFIK»,реєстраційний № НОМЕР_1 ,по вулиціГасина АДРЕСА_3 .Жовква АДРЕСА_2 області,навпроти будинку№39/1,перебуваючи встані алкогольногосп`яніння,під чассварки здружиною ОСОБА_1 ,яка знаходиласьза кермомданого автомобіля,на ґрунтіособистих неприязнихвідносин,маючи умиселна заподіянняостанній фізичногоболю,умисно завдавдружині ОСОБА_1 по одномуудару правоюрукою вобличчя злівата впотиличну ділянкуголови,після чого,схопив тастискав правоюрукою їїза обличчя,чим потерпілій ОСОБА_1 завдав фізичногоболю іне спричинивтілесних ушкоджень,за щобув засудженийдо покаранняу виді штрафу в сумі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а саме 1700,00 ( одна тисяча сімсот) грн. 00 коп.

За таких обставин судом встановлено, що ОСОБА_3 неодноразово вчинялося домашнє насильство щодо заявниці.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 350-2 ЦПК України заява про видачу обмежувального припису може бути подана особою, яка постраждала від домашнього насильства або її представником у випадках, визначених Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

Відповідно до п. п. 3, 7, 17 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» домашнє насильство - діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім`ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім`єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Згідно ч. 2, 3 ст. 26 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» обмежувальним приписом визначаються один чи декілька таких заходів тимчасового обмеження прав кривдника або покладення на нього обов`язків: 1) заборона перебувати в місці спільного проживання (перебування) з постраждалою особою; 2) усунення перешкод у користуванні майном, що є об`єктом права спільної сумісної власності або особистою приватною власністю постраждалої особи; 3) обмеження спілкування з постраждалою дитиною; 4) заборона наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалою особою; 5) заборона особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею; 6) заборона вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби зв`язку особисто і через третіх осіб. Рішення про видачу обмежувального припису або про відмову у видачі обмежувального припису приймається на підставі оцінки ризиків.

Оцінкою ризиків вважається оцінювання вірогідності продовження чи повторного вчинення домашнього насильства, настання тяжких або особливо тяжких наслідків його вчинення, а також смерті постраждалої особи (п. 9 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству»).

Суд, оцінивши ризики продовження чи повторного вчинення домашнього насильства, настання тяжких або особливо тяжких наслідків його вчинення, а також смерті постраждалої особи, вважає, що настання даних ризиків вірогідне, а тому слід видати обмежувальний припис щодо ОСОБА_3 .

Заявниця просить суд видати обмежувальний припис щодо ОСОБА_3 на строк шість місяців, відповідно доч.1,2ст.305-6ЦПК Українирозглянувши заявупро видачуобмежувального припису,суд ухвалюєрішення прозадоволення заявиабо провідмову вїї задоволенні. У разі задоволення заяви суд видає обмежувальний припис у вигляді одного чи декількох заходів тимчасового обмеження прав особи, яка вчинила домашнє насильство чи насильство за ознакою статі, передбаченихЗаконом України"Про запобігання та протидію домашньому насильству" абоЗаконом України"Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків", на строк від одного до шести місяців.

За таких обставин заяву слід задовольнити частково .

Керуючись ст. 5, 9, 12, 19, 20, 81, 82, 141, 258, 259, 264, 265, 350-1-350-6, 350-8, 353, 354 ЦПК України, Законом України "Про запобігання та протидію домашньому насильству", суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву задовольнити частково.

Видати обмежувальний припис, яким вжити наступні заходи тимчасового обмеження прав ОСОБА_3 , а саме заборонити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 :

1) наближатися на відстань ближче ніж 50 м. до місця їхнього проживання (перебування), інших місць нашого частого відвідування;

2) вести з ними листування, телефонні переговори або контактувати з ними через інші засоби зв`язку особисто і через третіх осіб.

В задоволенні заяви про видачу обмежувального припису у вигляді заборони спілкування з ОСОБА_1 та дитиною ОСОБА_2 - відмовити.

Строк обмежувального припису 6 (шість) місяців, тобто до 23.10.2020 року.

Рішення суду про видачу обмежувального припису підлягає негайному виконанню, а його оскарження не зупиняє його виконання.

Копії повного рішення суду надіслати учасникам справи рекомендованим листом з повідомленням про вручення негайно, але не пізніше наступного дня з дня ухвалення рішення.

Про видачу обмежувального припису не пізніше наступного дня з дня ухвалення рішення повідомити уповноважені підрозділи органів Національної поліції України за місцем проживання (перебування) заявника для взяття особи, стосовно якої видано обмежувальний припис на профілактичний облік, а також Жовківську районну державну адміністрацію Львівської області, виконавчий комітет Сопошинської сільської ради Жовківського району Львівської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга з врахуванням п. 15.5 розділу ХIII "Перехідні положення" ЦПК України, тобто до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, подається до Львівського апеляційного суду через Жовківський районний суд Львівської області.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) строк оскарження рішення продовжується на строк дії такого карантину".

Суддя: Мікула В. Є.

Джерело: ЄДРСР 88915564
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку