open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 656/236/20

08.04.2020

Номер провадження 3/656/139/20

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 квітня 2020 року смт. Іванівка

Суддя Іванівського районного суду Херсонської області Крисанова В.І.

за участі секретаря судового засідання Перепелко І.В.

розглянувши справу у відкритому судовому засіданні в залі суду

справу про адміністративне правопорушення щодо ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , громадянки України, фізичної особи-підприємця, до адміністративної відповідальності протягом року не притягувалась,

про притягнення до адміністративної відповідальності за ст. 44-3 КУпАП,

В С Т А Н О В И В:

На ОСОБА_1 складено протокол про адміністративне правопорушення за те, що вона 27.03.2020, о 10 год. 50 хв., в АДРЕСА_1 «а» здійснювала продаж промислових товарів, а саме: одягу та дитячих іграшок, чим порушила п. 3 ч. 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 16.03.2020 № 211, відповідальність за що, передбачене ст. 44-3 КУпАП.

ОСОБА_1 під час складання протоколу пояснила, що до магазину «Анюта» 27.03.2020 зайшли поліцейський та працівник Держспоживслужби, на неї був складений протокол про адміністративне правопорушення за те, що здійснювала продаж промислових товарів. Проте товари на момент перевірки не продавала, відділ промислових товарів не був зачинений і не було відповідної вивіски.

Під час розгляду справи ОСОБА_1 вину не визнала і пояснила, що є суб`єктом господарювання фізичною особою-підприємцем, здійснює торгівельну діяльність продуктами харчування, дитячими іграшками, господарськими товарами, парфумами, миючими засобами, галантереєю. Після оголошення карантину здійснювала дозволену торгівельну діяльність продуктами харчування та миючими засобами в магазині «Анюта», розташованого на вул. Садовій, 1 «а», в с. Дружбівка, Іванівського району, Херсонської області. На товарах, що не підлягали продажу в період карантину, не було відповідних табличок, але продаж їх не здійснювався.

Диспозицією ст. 44-3 КУпАП передбачена адміністративна відповідальність за порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами.

Згідно з п. 3 ч. 2 Постанови Кабінету Міністрів України № 211 від 11.03.2020, в редакції від 26.03.2020, заборонено до 24.04.2020 роботу суб`єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів, зокрема закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, закладів культури, торговельного і побутового обслуговування населення, крім: торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами, кормами, пестицидами та агрохімікатами, насінням і садивним матеріалом, засобами зв`язку за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів; провадження банківської та страхової діяльності, а також медичної практики, ветеринарної практики, діяльності автозаправних комплексів, діяльності з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, технічного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій, діяльності з ремонту комп`ютерів, побутових виробів і предметів особистого вжитку, об`єктів поштового зв`язку за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів; торговельної діяльності та діяльності з надання послуг громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів.

Згідно зі ст. 280 КУпАП при розгляді справи про адміністративне правопорушення орган (посадова особа) зобов`язаний з`ясувати: чи було вчинено адміністративне правопорушення, чи винна дана особа у його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності, з`ясувати інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Згідно з ч. 1 ст. 251 КУпАП доказами в справі про адміністративне правопорушення, є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган (посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються, зокрема протоколом про адміністративне правопорушення; поясненнями особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, потерпілих, свідків тощо.

Згідно зі ст. 252 КУпАП орган (посадова особа) оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному дослідженні всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом і правосвідомістю.

Згідно з ч. 2 ст. 251 КУпАП обов`язок щодо збирання доказів покладається на осіб, уповноважених на складання протоколів про адміністративне правопорушення, визначених ст. 255 цього Кодексу.

На підтвердження вчинення ОСОБА_1 адміністративного правопорушення надано протокол про адміністративне правопорушення, згідно якого ОСОБА_1 27.03.2020, о 10 год. 50 хв., в АДРЕСА_1 «а» здійснювала продаж промислових товарів, а саме: одягу та дитячих іграшок, чим порушила п. 3 ч. 2 Постанови КМУ від 16.03.2020 (а.с.1).

CD-R диск з відеозаписом приміщення магазину «Анюта», в с. Дружбівка, Іванівського району, Херсонської області, в якому ОСОБА_1 27.03.2020 здійснювала підприємницьку діяльність з продажу товарів. Магазин являє собою одне приміщення (зал), в якому товари розміщені по групам на полках, столах, вітринах тощо. В незначному асортименті в наявності одяг та іграшки. В магазині один продавець ОСОБА_1 , прилавок та каса. Таблички про те, що якась група товарів не продається, відсутні (а.с.4).

Інших доказів на підтвердження винуватості ОСОБА_1 не надано, зокрема пояснень свідків, які були безпосередніми покупцями одягу та дитячих іграшок, відвідувачів магазину, які цікавились зазначеними видами товару та не отримали ніяких застережень від продавця щодо заборони їх продажу тощо.

Згідно зі ст.62 Конституції України обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

Оскільки на підтвердження вини ОСОБА_1 щодо порушення правил карантину, зокрема фактів продажу промислових товарів, а саме одягу та дитячих іграшок, доказів не надано, відсутність в магазині відповідних табличок на товарах, торгівля якими не дозволена в період карантину, не може свідчити про те, що така торгівля здійснювалась, то вважаю, що в діях ОСОБА_1 відсутні подія і склад адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 44-3 КУпАП.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 247 КУпАП провадження у справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю, у зв`язку з відсутністю події і складу адміністративного правопорушення.

Провадження у справі щодо ОСОБА_1 за ст. 44-3 КУпАП необхідно закрити у зв`язку з відсутністю в її діях події та складу адміністративного правопорушення.

Керуючись п. 1 ч. 1 ст. 247, ст. 283, ст. 284 КУпАП, суддя

П О С Т А Н О В И В:

Провадження у справі про адміністративне правопорушення щодо ОСОБА_1 за ст. 44-3 КУпАП закрити у зв`язку з відсутністю події і складу адміністративного правопорушення.

Постанова може бути оскаржена до Херсонського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги до Іванівського районного суду Херсонської області протягом десяти днів з дня її винесення.

Постанова судді у справах про адміністративне правопорушення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Постанова набрала чинності «___»_______ 2020 року.

Суддя В. І. Крисанова

Джерело: ЄДРСР 88896337
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку