open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 367/6672/19

Провадження №2/367/2489/2020

РІШЕННЯ

Іменем України

13 квітня 2020 року Ірпінський міський суд Київської області в складі:

головуючої судді Оладько С.І.,

при секретарі Герус Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Ірпені цивільну справу за позовом акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» в особі філії - Головного управління по м. Києву та Київської області АТ «Ощадбанк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості , -

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача звернувся до суду з позовом до відповідача про стягнення заборгованості, мотивуючи свої вимоги тим, що 20.03.2018 року між ПАТ «Державний ощадний банк України» та ОСОБА_1 укладено договір про споживчий кредит № 704-0712, на умовах якого позивач надав, а відповідач отримав суму кредиту у розмірі визначеному Кредитним договором.

Згідно пункту 2.1. Кредитного договору Банк зобов`язується надати Позичальнику на умовах цього Договору, а Позичальник має право отримати та зобов`язується належним чи використати і повернути в передбачені Кредитним договором строки Кредит, сплатити проценти за користування Кредитом та інщі платежі у порядку та на умовах, визначених Кредитним договором. Згідно із пунктом 2.2 Кредитного договору, Кредит надається в загальному розмірі 40 000,00 грн., на строк 60(шістдесят) місяців з терміном остаточного погашення кредиту не пізніше «19» березня 2023 року. У відповідності до 2.4.1 кредитного договору, за користування Кредитом Позичальник зобов`язаний сплачувати Банку відповідну плату(проценти) в розмірі 56 (п`ятдесят шість) процентів річних. За змістом пункту 3.1.1 Кредитного договору Банк надає Кредит з моменту виконання Позичальником всіх та кожної з наведених нижче умов надання Кредиту (Умови надання Кредиту). 3.1.1 сплати Позичальником комісійної винагороди за надання Кредиту в розмірі 2000,00 грн., протягом 1(одного) Банківського дня з моменту підписання цього Договору.

Зазначають, що згідно із пунктом 3.3.3. Кредитного договору, Позичальник зобов`язується здійснювати повернення Кредиту рівними частинами в розмірі 666,67 гривень та оплату процентів, нарахованих Банком на залишок основної суми боргу за кредитом, щомісячно до 5 числа місяця, наступного за звітним, починаючи з квітня 2018 року.

Також зазначають, що за умовами пункту 4.3. Кредитного договору Позичальник зобов`язаний:належним чином виконувати всі умови цього Договору та взяті на себе цим Дог зобов`язання, у строки, обумовлені цим Договором повернути Кредит, своєчасно спла проценти за користування Кредитом, комісійні винагороди, за банківські послуги та належним] виконувати взяті на себе інщі зобов`язання за цим Договором, а у порушення умов цього До достроково повернути Кредит з одночасною сплатою процентів нарахованих на фактичний заборгованості за Кредитом, комісійні винагороди, а також сплатити неустойку (штрафні санк це передбачено в Договорі, а також відшкодувати Банку в повному обсязі збитки.

Відповідно до пункту 8.3. Кредитного договору, за порушення взятих на себе зобов`я своєчасному поверненню основної суми боргу та/або сплаті процентів за користування Кр комісійної винагороди. Позичальник зобов`язується сплатити на користь Банку пеню в подвійної облікової ставки Національного банку України, яка діяла в період, за який спла пеня, від суми платежу за кожний день прострочення, але не більше 15% суми простр платежу.

Таким чином станом на 05 червня 2019 року заборгованість Відповідача становить 34 060,24 грн., з якої : 28 666,62 грн., сума прострочених чергових платежів за кредитом (основний борг); 5 098,58 грн., сума прострочених відсотків за користування кредитом; 454,55 грн., загальна сума пені за несвоєчасну сплату основних платежів та відсотків; 0,00 грн., загальна сума інфляційних втрат від прострочених відсотків; 37,87 грн., загальна сума 3% річних від прострочених сум по основному боргу та відсоткам.

У зв`язку з цим, позивач просить суд стягнути з відповідача на його користь суму кредитної заборгованості в розмірі 34 060,24 грн.(тридцять чотири тисячі шістдесят гривень 24 копійки), та судовий збір.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, але направив до суду клопотання, в якому вказав, що позов підтримує у повному обсязі та просить справу розглянути за його відсутності.

Відповідач в судове засідання не з`явився, до суду надійшла заява, відповідно до якої позов визнає та просить розглядати справу без його участі.

Дослідивши матеріали справи, приймаючи до уваги заяву позивача, оцінивши надані докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Так, судом достовірно встановлено, що 20.03.2018 року між ПАТ «Державний ощадний банк України» та ОСОБА_1 укладено договір про споживчий кредит № 704-0712, на умовах якого позивач надав, а відповідач отримав суму кредиту у розмірі визначеному Кредитним договором (а.с.7-15).

Також встановлено, що відповідно кредитного договору, ОСОБА_1 отримав кредит в загальному розмірі 40 000,00 грн., на строк 60(шістдесят) місяців з терміном остаточного погашення кредиту не пізніше «19» березня 2023 року.

Крім того, встановлено, що станом на 05 червня 2019 року заборгованість Відповідача становить 34 060,24 грн., з якої : 28 666,62 грн., сума прострочених чергових платежів за кредитом (основний борг); 5 098,58 грн., сума прострочених відсотків за користування кредитом; 454,55 грн., загальна сума пені за несвоєчасну сплату основних платежів та відсотків; 0,00 грн., загальна сума інфляційних втрат від прострочених відсотків; 37,87 грн., загальна сума 3% річних від прострочених сум по основному боргу та відсоткам (а.с. 5-6).

Відповідно до ст. 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти. Згідно із ст.1056-1 процентна ставка за кредитом може бути фіксованою або змінюваною. Тип процентної ставки визначається кредитним договором.

Згідно до ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно із п.3 ч.1 ст.611 ЦК України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: сплата неустойки. Відповідно до ст. 624 ЦК України, якщо за порушення зобов`язання встановлено неустойку, то вона підлягає стягненню у повному розмірі, незалежно від відшкодування збитків.

Відповідно до ч. 4 Закону України «Про споживче кредитування» у разі затримання споживачем сплати частини споживчого кредиту та/або процентів щонайменше на один календарний місяць, а за споживчим кредитом, забезпеченим іпотекою, та за споживчим кредитом на придбання житла - щонайменше на три календарні місяці кредитодавець має право вимагати повернення споживчого кредиту, строк виплати якого ще не настав, в повному обсязі, якщо таке право передбачене договором про споживчий кредит.

Кредитодавець зобов`язаний у письмовій формі повідомити споживача про таку затримку із зазначенням дій, необхідних для усунення порушення, та строку, протягом якого вони мають бути здійснені.

Якщо кредитодавець відповідно до умов договору про споживчий кредит вимагає здійснення платежів, строк сплати яких не настав, або повернення споживчого кредиту, такі платежі або повернення споживчого кредиту здійснюються споживачем протягом 30 календарних днів, а за споживчим кредитом, забезпеченим іпотекою, та за споживчим кредитом на придбання житла - 60 календарних днів з дня одержання від кредитодавця повідомлення про таку вимогу. Якщо протягом цього періоду споживач усуне порушення умов договору про споживчий кредит, вимога кредитодавця втрачає чинність.

В порушення зазначених норм закону та умов договору відповідач зобов`язання за вказаним договором належним чином не виконав.

З урахуванням викладеного суд вважає, оскільки зобов`язання по кредитному договору відповідачем не виконано, то сума заборгованості, що утворилася, підлягає стягненню з нього у повному обсязі.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір у розмірі 1921 грн.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 4 Закону України «Про споживче кредитування» ст.ст. 610, 611, 624, 625, 629, 1050, 1054 ЦК України, ст.ст. 141, 258, 259, 263-265, 273, 353 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позовну заяву задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 , що зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ) на користь акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» Код ЄДРПОУ 00032129; в особі філії - Головне управління по м. Києву та Київські області АТ «Ощадбанк» Код ЄДРПОУ 09322277;01001, м. Київ. вул.Володимирська, 27, заборгованість в розмірі 34 060,24 грн (тридцять чотири тисячі шістдесят гривень 24 копійки).

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 , що зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ) на користь акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» Код ЄДРПОУ 00032129; в особі філії - Головне управління по м. Києву та Київські області АТ «Ощадбанк» Код ЄДРПОУ 09322277;01001, м. Київ. вул.Володимирська, 27, витрати по сплаті судового збору в сумі 1921, 00( одна тисяча дев`ятсот двадцять одна) грн. 00 коп.

Копію рішення суду направити сторонам по справі для відома.

Рішення суду може бути оскаржене до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Ірпінський міський суд на протязі 30 днів з дня виготовлення даного рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: С.І. Оладько

Джерело: ЄДРСР 88770023
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку