open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

м. Київ

08.04.2020

Справа №910/4604/20

Суддя Господарського суду міста Києва Бойко Р.В., розглянувши позовну заяву Приватного акціонерного товариства "Судноплавна компанія "Укррічфлот" (04071, м. Київ, вул. Електриків, буд. 8; ідентифікаційний код 00017733)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Український контракт" (01025, м. Київ, Рильський провулок, буд. 10; ідентифікаційний код 21555127)

про переведення прав та обов`язків покупця акцій,

ВСТАНОВИВ:

Приватне акціонерне товариство "Судноплавна компанія "Укррічфлот" звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Український контракт", у якому просить суд перевести права та обов`язки покупця 8 простих іменних акцій, емітентом яких є Приватне акціонерне товариство "Українська фондова біржа", з Товариства з обмеженою відповідальністю "Український контракт" на Приватне акціонерне товариство "Судноплавна компанія "Укррічфлот" шляхом:

- зобов`язання Товариства з обмеженою відповідальністю "Український контракт" здійснити зарахування прав на прості іменні акції Приватного акціонерного товариства "Українська фондова біржа" у кількості 8 штук загальною номінальною вартістю 7 700,00 грн. на рахунок в цінних паперах Приватного акціонерного товариства "Судноплавна компанія "Укррічфлот", відкритий депозитарній установі - Товариство з обмеженою відповідальністю "Укренергореєстр";

- зобов`язання Товариства з обмеженою відповідальністю "Український контракт" надати своїй депозитарній установі, в якій зберігаються акції Приватного акціонерного товариства "Українська фондова біржа", розпорядження на переказ 8 простих іменних акцій, емітентом яких є Приватне акціонерне товариство "Українська фондова біржа", на рахунок в цінних паперах Приватного акціонерного товариства "Судноплавна компанія "Укррічфлот", відкритий депозитарній установі - Товариство з обмеженою відповідальністю "Укренергореєстр".

В обґрунтування позовних вимог Приватне акціонерне товариство "Судноплавна компанія "Укррічфлот" вказує, що під час відчуження простих іменних акцій Приватного акціонерного товариства "Українська фондова біржа" у кількості 8 штук загальною номінальною вартістю 7 700,00 грн. на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Український контракт" мало місце порушення порядку відчуження акцій, у зв`язку з чим наявні підстави для переведення на нього прав та обов`язків на вказані акції згідно ч. 3 ст. 7 Закону України "Про акціонерні товариства".

Дослідивши подані матеріали, суд дійшов до висновку, що вказаний позов підлягає залишенню без руху, оскільки позовну заяву подано без додержання вимог ч. 2 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України.

Так, частиною 2 статті 164 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Позивач обґрунтовує свої позовні вимоги тим, що на користь відповідача було відчужено акції з порушенням про порядку відчуження акцій, у зв`язку з чим вказує про наявність правових підстави для переведення на нього прав та обов`язків на вказані акції згідно ч. 3 ст. 7 Закону України "Про акціонерні товариства".

Проте, хоч позивач посилається на відчуження акцій на користь відповідача, Приватним акціонерним товариством "Судноплавна компанія "Укррічфлот" не долучено до позовних матеріалів документу, яким би оформлювалось таке відчуження, - договору купівлі-продажу акцій, за яким позивач просить на нього перевести права покупця.

При цьому, позивачем також і не вказується жодних обставини щодо неможливості подання такого доказу чи його відсутності, не заявляється клопотання про його витребування.

В свою чергу, без такого договору є неможливим вирішення спору у даній справі по суті.

Отже, при зверненні з даним позовом до суду позивачем не було додержано вимог, викладених у статті 164 Господарського процесуального кодексу України.

У відповідності до частини 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Таким чином, позовна заява Приватного акціонерного товариства "Судноплавна компанія "Укррічфлот" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Український контракт" про переведення прав та обов`язків покупця акцій підлягає залишенню без руху, адже позивачем не було дотримано вимог ч. 2 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України при зверненні з нею (не надано доказів на підтвердження обставин, якими позивач обгартовує свої позовні вимоги).

Згідно із ч. 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Водночас, відповідно до п. 4 розділу X "Прикінцеві положення" Господарського процесуального кодексу України строк, який встановлює суд у своєму рішенні, не може бути меншим, ніж строк карантину, пов`язаного із запобіганням поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Керуючись тим, що приписи п. 4 розділу X "Прикінцеві положення" Господарського процесуального кодексу України є спеціальними нормами до ч. 2 ст. 174 цього Кодексу, та зважаючи на те, що п. 1 постанови Кабінету Міністрів України №211 від 11.03.2020 "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" установлено на всій території України карантин до 24.04.2020, суд прийшов до висновку про можливість встановлення позивачу строку на усунення недоліків позовної заяви до 27.04.2020.

Суд звертає увагу позивача на те, що відповідно до ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 164, 172, 174, 232, 233, 234 та п. 4 розділу X "Прикінцеві положення" Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Приватного акціонерного товариства "Судноплавна компанія "Укррічфлот" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Український контракт" про переведення прав та обов`язків покупця акцій залишити без руху.

2. Зобов`язати Приватне акціонерне товариство "Судноплавна компанія "Укррічфлот" у строк до 27 квітні 2020 року усунути недоліки позовної заяви шляхом подання до суду належним чином засвідченої копії договору, яким оформлено відчуження на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Український контракт" простих іменних акцій Приватного акціонерного товариства "Українська фондова біржа" у кількості 8 штук загальною номінальною вартістю 7 700,00 грн., а у разі відсутності такого доказу - письмові пояснення з приводу неможливості подання доказу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання (08.04.2020) та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Р.В. Бойко

Джерело: ЄДРСР 88672190
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку