open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Суддя Матвієвська Г. В.

Справа № 644/1650/20

Провадження № 2-о/644/87/20

07.04.2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 квітня 2020 року Орджонікідзевський районний суд м.Харкова у складі: головуючого - судді Матвієвській Г.В., при секретарі - Коломієць О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Харкові справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Четверта Харківська державна нотаріальна контора про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, -

УСТАНОВИВ :

Заявник ОСОБА_1 просить суд встановити факт постійного проживання її, ОСОБА_1 , разом із ОСОБА_2 з січня 2016 року по день її смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 у АДРЕСА_1 час відкриття спадщини. Заява обґрунтована тими обставинами, що її бабуся, ОСОБА_2 , та її мати, ОСОБА_3 , є власниками квартири АДРЕСА_1 , їм належить ця квартира на праві спільної сумісної власності на підставі свідоцтва про право власності на житло від 26.10.2006 р., виданого Відділом приватизації житлового фонду Управління комунального майна та приватизації Департаменту економіки та комунального майна Виконавчого комітету Харківської міської ради. ЇЇ бабуся, ОСОБА_2 , є матір її батька - ОСОБА_4 . ЇЇ дівоче прізвище - ОСОБА_2 . Батько заявниці помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . ЇЇ бабуся, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в силу дуже похилого віку та стану здоров`я - була лежачою хворою потребувала постійного стороннього догляду, та вони з бабусею прийняли спільне рішення, що вони будуть мешкати разом у квартирі бабусі та вона, заявниця, буде доглядати за своєю бабусею.Заявниця стверджує, що вона стала постійно проживати однією сім`єю разом з бабою ОСОБА_2 з січня 2016 р. в АДРЕСА_1 , без реєстрації за місцем проживання.

Вони жили однією сім`єю, у них був спільний бюджет, вони вели спільне господарство.Бабуся заявниці, ОСОБА_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .На момент смерті баби, стверджує заявниця, вони продовжували мешкати разом.Після смерті баби, вона її поховала.Інших спадкоємців немає.Заявниця наголошує, що вона є спадкоємцем за правом представлення після смерті баби ОСОБА_2 .У визначений законом термін, після смерті баби, вона до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини не звернулася, та ніхто не звертався ні з заявами про прийняття спадщини, ні з іншими заявами.За твердженнями заявниці, заповіту баба не залишила.Заявниця зазначає, що факт постійного проживання зі спадкодавцем ОСОБА_2 з січня 2016 р. по день її смерті підтверджується актом від 2.03.2020 р., складеним за участю сусідів, й буде підтверджено в суді свідками.

Встановлення вказаного факту, що має юридичне значення, необхідно заявнику для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 . Заявниця додатково зазначила, що на момент смерті баби ОСОБА_2 у квартирі разом з ними проживала та була зареєстрована її мати- невістка баби, дружина її покійного сина, - ОСОБА_3 .

Заявник ОСОБА_1 у судове засідання, призначене на 06 квітня 2020 року надала заяву з проханням розглянути справу у її відсутність, заяву про встановлення вказаного юридичного факту підтримала, просила задовольнити, врахувати показання свідків ОСОБА_3 та ОСОБА_7 .

Зацікавлена особа в судове засідання свого представника не направила, проти задоволення заяви заперечень не надала.

Дослідивши докази, суд задовольняє заяву, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 , та мати заявника, ОСОБА_3 , є власниками квартири АДРЕСА_1 , їм належить ця квартира на праві спільної сумісної власності на підставі свідоцтва про право власності на житло від 26.10.2006 р., виданого Відділом приватизації житлового фонду Управління комунального майна та приватизації Департаменту економіки та комунального майна Виконавчого комітету Харківської міської ради, реєстраційний № 7-06-273415.

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ( свідоцтво про смерть НОМЕР_1 від 27.01.2017 року, видане Харківським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області).

Відповідно до інформації, наданої Четвертою харківською державною нотаріальною конторою № 1073/01-16 від 24.03.2020 року, після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , в Четвертій Харківській міській державній нотаріальній конторі заведена спадкова справа № 223/2020.24.02.2020 року з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину на майно ОСОБА_2 звернулася громадянка ОСОБА_3 , як спадкоємець четвертої черги згідно ст. 1264 Цивільного кодексу України, оскільки вони проживали однією сім`єю з померлою. Син спадкодавця, ОСОБА_4 , помер до відкриття спадщини ІНФОРМАЦІЯ_2 .Згідно Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) № 59551139 від 24.02.2020 року, ОСОБА_2 заповітів не залишала.Згідно матеріалів спадкової справи до складу спадщини входить частка квартири АДРЕСА_1 тридцять), яка належить спадкодавцю та ОСОБА_3 на праві спільної сумісної власності на підставі свідоцтва про право власності на житло, виданого 26.10.2006 року Відділом приватизації житлового фонду Управління комунального майна та приватизації Департаменту економіки та комунального майна Виконавчого комітету Харківської міської ради за реєстраційним № 7-06-273415, згідно з розпорядженням від 26.10.2006 року № 11511. Право власності зареєстровано 28.08.2007 року в КП «Харківське міське бюро технічної інвентаризації» за реєстровим № П-7-28016.24.02.2020 року Четвертою Харківською міською державною нотаріальною конторою винесена постанова про відмову у вчиненні нотаріальної дії, та відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на частку квартири АДРЕСА_1 . ОСОБА_3 , так як факт проживання однією сім`єю є юридичним фактом, який має бути встановлений в судовому порядку. Інших заяв про прийняття або про відмову від спадщини до нотаріальної контори не надходило, свідоцтва про право на спадщину нікому не видавалися.

Заявник ОСОБА_1 ( заявник та (або) спадкоємець) є онукою спадкодавця ОСОБА_2 ( свідоцтво про народження серія НОМЕР_2 від 16.11.1991 р., видане Палацом новонароджених м.Харкова ; свідоцтво про укладення шлюбу серія НОМЕР_3 від 20.12.1999 р., видане ВРАГС Орджонікідзевського райвиконкому м.Харкова) .

На час смерті спадкодавець ОСОБА_2 ( свекруха/мати чоловіка ОСОБА_3 - ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_6 ( свідоцтво про смерть НОМЕР_4 від 09.03.2004 року, видане 09.03.2004 року МВАЦС № 4-2 , Витяг з Державного реєстру актів цивільного стану № 00025834503 від 03.03.2020 р.) проживала за адресою: АДРЕСА_1 . ( довідка за місцем реєстрації № 511 від 15.02.2017 р., видана КП «Жилкомсервіс» дільниця № 48; рішення виконкому Орджонікідзевської районної ради м.Харкова № 170/6 від 01.06.2004 року)

У відповідності до п. 1 ст. 1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Відповідно до п.п. 2, 23 Постанови Пленуму ВС України «Про судову практику у справах про спадкування» № 7 від 30.05.2008 р., «якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд про встановлення цих фактів. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини». «Якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець мас право звернутися в суд з заявою про встановлення факту постійного проживання з спадкодавцем на час відкриття спадщини».

Під час відкриття спадщини, заявник постійно проживала зі спадкодавцем, прийняла спадщину та фактично її використовувала у відповідності до її цільового призначення.

Однак, в установлений законом строк, заявник не звернулася до державної нотаріальної контори за видачею свідоцтво про право на спадщину.

З огляду на те, що в складі спадщини наявне нерухоме майно, у силу вимог ч. 1 ст. 1299 ЦК України спадкоємці зобов`язані зареєструвати право на спадщину в органах, які здійснюють державну реєстрацію нерухомого майна, для цього Заявникам необхідно отримати свідоцтво про право на спадщину. Так як такі документи у заявника відсутні, вона звернулася до суду з заявою про встановлення факту постійного проживання з спадкодавцем на час відкриття спадщини маючи за мету оформлення та видачі заявнику свідоцтва про право на спадщину.

В судове засідання надано покази на підтвердження факту постійного проживання заявника зі спадкодавцем на час відкриття спадщини свідками : ОСОБА_7 , яка мешкає: АДРЕСА_3 та ОСОБА_3 , яка мешкає : АДРЕСА_1 .

Спадкодавець була зареєстрована у квартирі АДРЕСА_1 , у той час як Заявник зареєстрована у будинку АДРЕСА_4 . Проте саме постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини є підставою для визнання спадкоємця таким, а не лише реєстрація місця його проживання за адресою реєстрації спадкодавця.

Хоча Заявник був зареєстрований за іншою адресою, проте, як уже зазначалося, вона постійно проживала разом із спадкодавцем у квартирі АДРЕСА_1 , що й встановлено в судовому засіданні.

Таким чином, оскільки заявник як спадкоємець постійно проживала разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини та протягом шести місяців із часу відкриття спадщини заявник не заявляла про свою відмову від спадщини, то ОСОБА_1 вважається такою, що прийняла спадщину.

Відповідно до п.п. 3,5 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від нього. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Згідно з частиною 2 статті 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, із якого вона оголошується померлою.

Протягом шести місяців з часу відкриття спадщини заявник не заявляла про свою відмову від спадщини, а отже, згідно з ч. З ст. 1286 Цивільного кодексу України ОСОБА_1 як спадкоємець вважається такою, що прийняла спадщину.

Частиною 2 ст. 256 ЦПК України визначено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено інший порядок їх встановлення.

Таким чином на підставі вище зазначеного та керуючись ст. ст. 10-13, 76-81, 263-265 ЦПК України ; п. 1 ст.1221, 1266, п. З, 5 ст.1268, ст. 1270, п.1 ст. 1299 ЦК України, п.п. 2, 23 Постанови Пленуму ВС України «Про судову практику у справах про спадкування» № 7 від 30.05.2008 р.

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Четверта Харківська державна нотаріальна контора про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, - задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 разом із ОСОБА_2 на час відкриття спадщини

( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) за адресою: АДРЕСА_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено вступну та резолютивну частини судового рішення зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя: Г.В.Матвієвська

Джерело: ЄДРСР 88639022
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку