open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
10.03.2020

Справа № 423/36/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 березня 2020 року

Попаснянський районий суд Луганської області

в складі:

головуючого судді Архипенко А.В.

при секретарі Іваненко С.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Попасна цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Попаснянський районний центр зайнятості про встановлення факту припинення трудових відносин, -

в с т а н о в и в :

Заявниця звернулась до суду із заявою про встановлення факту припинення трудових відносин з роботодавцем.

В обгрунтування позову зазначила, що 01.06.2010 року між нею та ТОВ з іноземними інвестиціями "Лутара" укладено безстроковий договір, згідно якого її було прийнято на посаду помічника швачки та пізніше переведено різноробочою.

ТОВ з іноземними інвестиціями "Лутара" зареєстровано у м.Лисичанськ, АДРЕСА_1 .Свердлова, буд. 355, але фактичне місце розташування виробництва було за адресою: АДРЕСА_2 .

У зв`язку із проведенням антитерористичної операції на територіїї Луганської області, у липні 2014 року, м.Первомайськ було окуповано, ТОВ з іноземними інвестиціями "Лутара" припинило роботу, керівництво виїхало, при цьому її трудова книжка залишилась у неї.

Заявниця зазначає, що за місцем реєстрації ТОВ "Лутара" відсутнє, лист із заявою про звільнення, який був направлений заявницею поштою на адресу ТОВ "Лутара" - повернувся у зв`язку з неврученням із відміткою "за закінченням строку зберігання", тому вона позбавлена можливості повідомити роботодавця про бажання розірвати трудовий договір.

З липня 2014 року підприємство взагалі припинило діяльність, при цьому ТОВ "Лутара" не нараховувало ЄСВ з 01.03.2013р.

До теперішнього часу підприємство не відновило свою роботу на території, яка контролюється українською владою.

За викладених обставин, заявниця просить суд встановити факт припинення трудових відносин між нею та ТОВ з інвестиціями "Лутара", оскільки це їй потрібно для належного оформлення свого трудового стажу, трудової книжки та постановки на облік в центрі зайнятості або працевлаштування.

Заявниця в судове засідання не з`явилась, просила проводити розгляд справи за її відсутності, вимоги заяви підтримала в повному обсязі та просила суд їх задовольнити.

Представник заінтресованої особи в судове засідання не з`явився, надав до суду письмову заяву, в якій просив справу розглядати за їх відсутності, не заперечував щодо поданої заяви .

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Предметом даного судового розгляду являється вимога особи про встановлення факту, що має юридичне значення, який створює для заявниці умови здійснення нею особистих немайнових прав, а саме: припинення трудових відносин із роботодавцем та належного оформлення трудової книжки, що регулються положеннями Цивільного процесуального Кодексу України, Кодексу законів про працю України.

Відповідно до положень ст.ст. 293, ст. 315 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно з ч. 1 ст. 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Статтею 46 Конституції України передбачено, що громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

Згідно з ч. 2 ст. 8 Конституції України звернення до суду для захисту конституційних прав та свобод громадян на підставі Конституції України гарантується.

Статтею 21 КЗпП України передбачено, що сторонами трудового договору є працівник і власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган, якому й надано право звільнення працівників у певних умовах.

Відповідно до ст. 21 КЗпП України трудовим договором є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов`язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов`язується виплачувати робітникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Як передбачено п.1 ч.1 ст. 23 КЗпПУкраїни, трудовий договір може бути безстроковим, що укладається на невизначений строк.

Згідно до ст. 24 КЗпП України, трудовий договір укладається, як правило, у письмовій формі. Додержання письмової форми є обов`язковим. Укладення трудового договору оформляється наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу про зарахування працівника на роботу.

Згідно ч.1 ст. 38 КЗпП України працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною-інвалідом; догляд за хворим членом сім`ї відповідно до медичного висновку або інвалідом I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

Враховуючи визначені правові положення, суд зазначає наступне.

Згідно копії паспорта ОСОБА_1 народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 .

Як вбачається з копії трудової книжки заявниці серії НОМЕР_1 ОСОБА_1 прийнята на роботу 01.06.2010 року до швейного цеху помічником швачки згідно наказу № 28 від 01.06.2010 р. ( а.с.11).

Згідно витягу із Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ТОВ з іноземними інвестиціями "Лутара" зареєстроване 01.12.2000 року, номер запису 1 388 120 0000 000153 (а.с.16-17).

Відомостей щодо перебування юридичної особи в процесі провадження у справі про банкрутство, санації, припинення, у відомостях Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань - не має.

Із копії рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, яким заявницею було надіслано на адресу ТОВ "Лутара" заяви про звільнення, вбачається що повідомлення повернуто відправнику як не вручене, за закінченням терміну зберігання ( а.с.12).

Згідно індивідуальниї відомостей про застраховану особу Пенсійного фонду України ТОВ з іноземними інвестиціями "Лутара" не здійснювало страхові внески за 2013 рік ( а.с.13-15)

Враховуючи вищевикладене та оцінюючі зібрані по справі докази у їх сукупності, приймаючи до уваги, що заявник на теперішній час позбавлений можливості належно повідомити роботодавця про бажання розірвати трудовий договір, оскільки за місцем реєстрації не знаходиться, його місце знаходження невідомо, заявник позбавлений можливості звільнитися у встановленому законодавством порядку, розірвати укладений між нею та ТОВ "Лутара" трудовий договір за власною ініціативою, суд вважає за можливе встановити факт припинення ОСОБА_1 трудових відносин з роботодавцем - ТОВ з іноземними інвестиціями "Лутара".

При тім, суд зазначає, що на даний час, згідно із розпорядженням Кабінету Міністрів України від 07.11.2014 року №1085-р- м. Первомайськ Луганської області , віднесений до переліку населених пунктів, на території, на яких органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження і на даний час законом не визначено іншого порядку встановлення відповідного факту, а встановлення зазначеного факту необхідно заявнику для підтвердження наявності неоспорюваних прав ( в даному випадку наявносі трудового стажу), що відповідає положенням ст.293,315 ЦПК України.

Отже, суд вважає, що подана заява є обгрунтованою та доведеною заявником належними доказам., в в"язку з чим подана заява підлягає задоволенню.

Вирішуючи подану заяву, суд також враховує, що відповідно до ст. 5 ч.1 п.п.21 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються заявники - у справах за заявами про встановлення фактів, що мають юридичне значення, поданих у зв`язку із збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру, що призвели до вимушеного переселення з тимчасово окупованих територій України, загибелі, поранення, перебування в полоні, незаконного позбавлення волі або викрадення, а також порушення права власності на рухоме та/або нерухоме майно, тому судові витрати по даній справі необхідно компенсувати за рахуноку держави..

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 36, 38 Кодексу законів про працю України, ст. ст. 12, 13, 76, 77, 247, 258, 263-265, 293,315, 352-254 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Попаснянський районний центр зайнятості про встановлення факту припинення трудових відносин - задовольнити.

Встановити факт припинення трудових відносин між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , та ТОВ з іноземними інвестиціями "ЛУТАРА" , ідентифікаційний код юридичної особи 31270574.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку.

Апеляційна скарга може бути подана до апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, в порядку ст.273 ЦПК України.

Суддя А.В.Архипенко

Джерело: ЄДРСР 88637759
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку