open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 березня 2020 року м. Черкаси справа № 925/11/20

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Спаських Н.М., із секретарем судового засідання Волна С.В., за участі представників сторін:

від позивача: Підгорний М.О. - адвокат;

від першого відповідача: Харченко О.М. - адвокат; Клиновий О.М. - керівник;

від другого відповідача: не з`явився;

від третьої особи: Підгорний М.О. - адвокат;

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи за позовом ОСОБА_1 (м. Черкаси) до об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Руставі 21" (м. Черкаси) та до Управління з питань державної реєстрації Черкаської міської ради (м. Черкаси) про визнання недійсним рішення та скасування державної реєстрації

ВСТАНОВИВ:

Заявлено позов з вимогами про:

- визнання недійсним та скасування рішення установчих зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Руставі 21", на підставі якого 28.10.2019 була здійснена державна реєстрація ОСББ "Руставі 21";

- скасування державної реєстрації об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Руставі 21" (код ЄДРПОУ 43312748) шляхом скасування запису від 28.10.2019 за номером: 1 026 102 0000 019459 у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб - підприємців та громадських формувань.

27.02.2020 позивачем подано суду заяву про уточнення позовних вимог в якій просить суд врахувати у першій позовній вимозі, що спірні рішення оформлені протоколом установчих зборів від 15.10.2019 (а.с. 157 том 1).

Ухвалою від 27.02.2020 ( а.с. 178-180 том 1) прийнято до розгляду заяву про уточнення позовних вимог.

Справа розглядається за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою від 08.01.2020 ( а.с. 34-36 том 1) залучено до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача ТОВ "Управлінська компанія "Нова якість" Дільниця 36".

В судовому засіданні представник позивача та третьої особи позовні вимоги підтримав та просив суд їх задовольнити.

Відповідач проти задоволення позовних вимог заперечив через безпідставність та необґрунтованість, про що надав суду відзив на позовну заяву (а.с. 111-121 том 1).

У відповідності до ст. 13,74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Заслухавши доводи та пояснення представників сторін і дослідивши наявні у справі докази в їх сукупності, суд вважає, що позов слід задовольнити повністю стосовно відповідача Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Руставі 21", а в позові до Управління державної реєстрації Черкаської міської ради слід відмовити повністю, виходячи з такого:

Спір між сторонами відноситься до юрисдикції господарського суду, а тому протилежні заперечення першого відповідача (а.с. 116 том 1) суд відхиляє.

При цьому суд на підставі ч. 4 ст. 236 ГПК України враховує правові позиції Верховного Суду, викладені у постанові Великої Палати від 26.02.2020 по справі № 473/2005/19 (№ в ЄДРСР 88138144) про те, що правовідносини між власником нерухомого майна у житловому будинку та ОСББ, яке створене у тому ж будинку, найбільш подібні до спорів, пов`язаних із діяльністю або припиненням діяльності юридичної особи (пункт 3 частини першої статті 20 ГПК України. Спір між співвласником нерухомого майна - членом ОСББ та самим ОСББ, створення якого оскаржується, є подібним до корпоративного спору. Якщо фізична особа, яка не є членом ОСББ, не є співвласником майна членів ОСББ, не є власником чи користувачем нерухомого майна у будинку, у якому діє ОСББ, створення якого оспорюється, при цьому оспорює правомірність створення цього ОСББ, то такий спір підлягає вирішенню в порядку цивільного судочинства.

Також у постанові від 27 січня 2020 року по справі № 910/12872/19 Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду прийшов до висновку, що спір який виник у справі між ОСОБА1 та ОСББ "Оберіг-63Б" не є спором, що виникає із цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин; не є спором, що виникає у зв`язку зі здійсненням господарської діяльності, цей спір належить до спорів, пов`язаних з діяльністю або припиненням діяльності юридичної особи, а враховуючи положення п. 3 частини 1 ст. 20 ГПК України, повинен розглядатися за правилами господарського судочинства. При цьому процесуальне законодавство не визначає юрисдикційну належність такого спору. Велика Палата Верховного Суду у постанові від 20.09.2018 у справі № 813/6286/15, зазначила, що подібні спори є найбільш наближеними до спорів, пов`язаних з діяльністю або припиненням діяльності юридичної особи, враховуючи пункт 3 частини першої статті 1 статті 20 ГПК України, повинні розглядатись за правилами господарського судочинства. Аналогічна правова позиція викладена у постановах Великої Палати Верховного Суду від 06.02.2019 у справі № 462/2646/17, від 02.10.2019 у справі № 501/1571/16-ц, від 18.12.2019 у справі № 916/2086/19.

В силу положень ст.ст. 15, 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Предметом спору є оскарження позивачкою рішення про створення юридичної особи - об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - ОСББ) шляхом визнання недійсними рішень загальних зборів співвласників будинку по вул. Руставі 21 у м. Черкаси, скасування цього рішення та скасування державної реєстрації ОСББ "Руставі 21" (як похідна вимога).

Статтею 385 ЦК України визначено, що, власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків).

Таке об`єднання є юридичною особою, що створюється та діє відповідно до закону та статуту.

Закон України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" визначає правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку.

Вказаний Закон визначає об`єднання співвласників багатоквартирного будинку як юридичну особу, створену власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Порядок створення ОСББ, а також скликання і проведення установчих зборів ОСББ встановлений ст. 6 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку".

Відповідно до положень ст. 6 ЗУ "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" (у редакції від 14.05.2015), об`єднання може бути створено лише власниками квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (багатоквартирних будинках). Установчі збори об`єднання у новозбудованих багатоквартирних будинках можуть бути проведені після державної реєстрації права власності на більше половини квартир та нежитлових приміщень у такому будинку. Для створення об`єднання скликаються установчі збори. Скликання установчих зборів здійснюється ініціативною групою, яка складається не менш як з трьох власників квартир або нежилих приміщень.

Повідомлення про проведення установчих зборів направляється ініціативною групою не менше ніж за 14 днів до дати проведення установчих зборів. Повідомлення направляється в письмовій формі і вручається кожному співвласнику під розписку або шляхом поштового відправлення (рекомендованим листом). У повідомленні про проведення установчих зборів зазначається, з чиєї ініціативи скликаються збори, місце і час проведення, проект порядку денного. Час і місце проведення обираються зручними для більшості можливих учасників зборів.

Установчі збори веде голова зборів, який обирається більшістю голосів присутніх співвласників або їх представників. Кожний співвласник (його представник) під час голосування має кількість голосів, пропорційну до частки загальної площі квартири або нежитлового приміщення співвласника у загальній площі всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку. Якщо одна особа є власником квартир (квартири) та/або нежитлових приміщень, загальна площа яких становить більш як 50 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, кожний співвласник на установчих зборах має один голос незалежно від кількості та площі квартир або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності. Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини загальної кількості усіх співвласників.

Якщо в результаті проведення установчих зборів для прийняття рішення не набрано кількості голосів "за" або "проти", встановленої частиною дев`ятою цієї статті, проводиться письмове опитування співвласників, які не голосували на установчих зборах. Письмове опитування співвласників проводиться протягом 15 календарних днів з дати проведення установчих зборів. Якщо протягом зазначеного строку необхідну кількість голосів "за" не набрано, рішення вважається неприйнятим. Письмове опитування під час установчих зборів об`єднання проводиться в порядку, передбаченому Законом України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку".

Рішення приймається шляхом поіменного голосування. Під час підрахунку голосів враховуються і голоси, подані співвласниками під час проведення установчих зборів, і голоси, подані під час письмового опитування. Рішення оформляється особистим підписом кожного, хто проголосував, із зазначенням результату голосування ("за" чи "проти"). Установчі збори приймають рішення про створення об`єднання і затверджують його статут.

Державна реєстрація об`єднання (асоціації) проводиться у порядку, встановленому законом для державної реєстрації юридичних осіб. Об`єднання (асоціація) вважається утвореним з дня його державної реєстрації. Державна реєстрація змін до статуту об`єднання проводиться у порядку, встановленому законом для державної реєстрації юридичних осіб. Установчі документи об`єднання підписує голова установчих зборів або інша уповноважена зборами особа.

Частина 4 ст. 6 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" містить імперативну норму про те, що повідомлення про скликання і проведення установчих зборів направляється в письмовій формі і вручається кожному власнику під розписку або шляхом поштового відправлення (рекомендованим листом).

Дана норма вимагає належного повідомлення всіх співвласників та не передбачає можливості повідомлення про збори лише тієї кількості власників, якої буде достатньо для кворуму на зборах і прийняття рішень для створення ОСББ.

Виходячи з цього неповідомлення чи неналежне повідомлення всіх співвласників про проведення установчих зборів для вирішення питання про створення ОСББ є порушенням прав власників квартир та вбудованих приміщень у будинку на участь в управлінні власним майном.

У відповідності до положень ст. 1 ЗУ "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" від 01.07.2004 державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень - це офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Матеріалами справи підтверджується, що ОСОБА_1 є співвласником квартири АДРЕСА_1 . Відповідно до інформації, зазначеної в паспорті громадянина України НОМЕР_1 (а.с. 49 том 1), позивачка зареєстрована за місцем проживання з ІНФОРМАЦІЯ_1 в квартирі АДРЕСА_1 .

Зазначена квартира належить їй на праві приватної спільної часткової власності (59/100 частки), що підтверджується за Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно від 27.11.2019 (а.с. 167-168 том 1) та від 26.02.2020 ( а.с. 169-170 том 1).

Наявність майнових прав позивача на квартиру АДРЕСА_1 не оспорюється сторонами, підтверджена в ході розгляду справи доказами про реєстрацію такого права, а тому позивач є рівноправним учасником правовідносин по створенню ОСББ, оскільки на нього розповсюджуються всі права та обов`язки власника майна по утриманню свого майна.

З протоколу № 1 установчих зборів від 15.10.2019 (а.с. 185-229 том 1) співвласників багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_2 вбачається, що при проведенні зборів зафіксовано інформацію про те, що загальна кількість співвласників багатоквартирного будинку становить 131 особа, загальна площа всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку - 3995 м2. У зборах взяли участь особисто та/або через представників співвласників в кількості 96 особи, яким належать квартири та/або нежитлові приміщення багатоквартирного будинку загальною площею 2567,5 м2.

На порядок денний зборів виносилось 6 питань:

1. Обрання голови зборів та секретаря.

2. Створення Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Руставі 21".

3. Затвердження статуту на базі типового, з внесенням змін які визначають ОСББ неприбутковою організацією.

4. Обрання правління ОСББ.

5. Визначення особи яка затвердила статут та проведе реєстрацію ОСББ.

6. Необхідність переходу на самообслуговування.

По 1-6 питаннях, винесених на порядок денний установчих зборів, установчими зборами прийнято рішення:

по першому питанню: обрано головою зборів - ОСОБА_2 , а секретарем зборів обрано ОСОБА_3 ;

по другому питанню: вирішили створити ОСББ "Руставі 21";

по третьому питанню: затвердити статут ОСББ "Руставі 21";

по четвертому питанню: обрали правління новоствореного ОСББ "Руставі 21" в складі: ОСОБА_2 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_3 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 ;

по п`ятому питанню: доручено ОСОБА_3 затвердити статут на підставі даного протоколу та провести реєстрацію ОСББ в єдиному державному реєстрі за адресою: АДРЕСА_3 ;

по шостому питанню: перейти на самообслуговування з 1 листопада 2019 року.

З доводів представника позивача вбачається, що створення ОСББ «Руставі 21» було здійснено з порушенням вимог діючого законодавства України, а саме: в порушення ст. 10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», ст.ст. 6, 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку", позивачку належним чином не було повідомлено про скликання, дату, час, ініціаторів та порядок денний проведення установчих зборів щодо створення об`єднання співвласників багатоквартирного будинку № 21, що знаходиться в м. Черкаси по вулиці Руставі і, як наслідок, вона не змогла взяти участь в обговоренні та вирішенні питань щодо створення об`єднання співвласників багатоквартирного будинку шляхом голосування, чим порушені її законні права.

Позивач, як співвласник майна у будинку по вул . АДРЕСА_2 , має право на участь в управлінні майном, що є спільною власністю співвласників багатоквартирного будинку шляхом створення ОСББ та зобов`язаний виконувати всі його рішення, прийняті у законний спосіб.

Позивач доказує, що він не повідомлявся про скликання установчих зборів відповідності до вимог ст. 6 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку".

Згідно приписів цієї норми встановлено, що повідомлення про проведення установчих зборів направляється в письмовій формі і вручається кожному співвласнику під розписку або шляхом поштового відправлення (рекомендованим листом). У повідомленні про проведення установчих зборів зазначається, з чиєї ініціативи скликаються збори, місце і час проведення, проект порядку денного.

Тобто законодавцем чітко визначений спосіб та порядок повідомлення співвласників квартир про проведення установчих зборів і зміна цього порядку, що встановлений такою імперативною нормою, не допускається.

Тому повідомлення співвласників квартир про установчі збори в інший спосіб не відповідають вимогам законодавства та вказують на порушення порядку і способу проведення установчих зборів по створенню ОСББ.

Позивачка вказує, що їй не направлявся рекомендований лист і не вручалося повідомлення під розписку про скликання установчих зборів по створенню ОСББ.

З боку відповідача на спростування цих доводів суду не було надано доказів направлення позивачці рекомендованого листа про скликання установчих зборів із проектом порядку денного та у Реєстрі на отримання повідомлення про збори співвласників багатоквартирного будинку м. Черкаси, вул. Руставі 21 (а.с. 119 том 1) не вказано про те, що позивачку про такі збори було повідомлено під розписку про фактичне вручення їй повідомлення.

У відзиві на позовну заяву (а.с. 111-112 том 1) та в засіданні суду відповідач зазначив, що позивачка знала про проведення зборів 15.10.2019 із публічних оголошень у будинку, біля ліфтів, бачила зі своєї квартири, що збори проводяться та могла бути присутня на установчих зборах про створення ОСББ.

Однак ці обставини, навіть якщо вони і будуть доведені, не заміняють собою дотримання вимог ст. 6 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" про певний порядок повідомлення співвласників про скликання установчих зборів.

При цьому суд виходить з наступного:

У постанові Верховного Суду від 25.06.2019 по справі № 922/1500/18 викладено правовий висновок про те, що внаслідок недотримання ініціативною групою ОСББ порядку повідомлення саме всіх співвласників будинку про проведення засідання установчих зборів були безпосередньо порушені права співвласника нерухомого майна на добровільне волевиявлення та висловлення своєї думки з приводу створення ОСББ, які могли потенційно вплинути на результати голосування. У зв`язку з цим співвласник був позбавлений можливості реалізувати свої права як співвласника будинку та здійснити вплив на результати голосування.

Також вказано, що достатньою підставою для визнання незаконним рішення установчих зборів є виявлення самого факту недотримання ініціативною групою ОСББ порядку повідомлення певного співвласника будинку.

У відповідності до ч. 1 ст. 77 ГПК України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Статтею 6 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" визначено два належні способи інформування співвласників про збори -- повідомлення про проведення установчих зборів направляється в письмовій формі і вручається кожному співвласнику під розписку або шляхом поштового відправлення (рекомендованим листом).

За прямим змістом даної норми "вручення під розписку" означає фактичне отримання співвласником квартир і приміщень повідомлення, про що ним проставляється власноручний підпис у реєстрі чи відомості.

Поштове відправлення (рекомендованим листом) не вимагає в даному випадку настання факту вручення цієї кореспонденції співвласнику.

З огляду на це від суд хиляє доводи представників першого відповідача про те, що позивачка була належно повідомлена про скликання зборів, бо вона від вручення їй повідомлення та від підпису відмовилася, про що засвідчено членом ініціативної групи у Відомості про вручення повідомлення (а.с. 119 том 1 оборот).

У відповідності до положень ст. 6 ЗУ "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" та ст. 77 ГПК України розписка власника про особисте фактичне отримання повідомлення про збори та поштове відправлення рекомендованим листом не можуть бути замінені іншими доказами, наприклад, оголошеннями в різних приміщеннях, смс-повідомленнями, засвідчувальними підписами членів ініціативної групи про відмову співвласника від вручення йому повідомлення та від підпису, іншими аналогічними доказами, а також показами свідків, тощо.

Отже відповідачем не надано належних та допустимих доказів згідно вимог чинного законодавства про те, що позивачці направлялось поштове повідомлення із вказівкою місця і часу проведення установчих зборів 15.10.2019 про створення ОСББ рекомендованим листом і не надано доказів, що таке повідомлення вручалося під розписку позивачу особисто.

Це є самостійною підставою для визнання недійсним та скасування рішення установчих зборів про створення ОСББ "Руставі,21" в м.Черкаси, оформлене протоколом від 15.10.2019.

Представники першого відповідача доводять, що згідно протоколу № 1 установчих зборів від 15.10.2019 на зборах прийняли участь 96 співвласників квартир, що складає кворум для прийняття рішень.

Однак суд відхиляє доводи відповідача про те, що якщо належна кількість співвласників зібралися і проголосували за створення ОСББ, то це рішення більшості нівелює всі порушення процедури скликання установчих зборів стосовно окремих співвласників. Така позиція відповідача не підтверджується нормами чинного законодавства.

З цієї ж підстави суд відхиляє і доводи відповідача про те, що позиція позивачки "проти" створення ОСББ не змінила б результати голосування "за" його створення.

Доводи відповідача про те, що позивачка була присутня на установчих зборах 15.10.2019 не знайшли свого підтвердження в матеріалах справи - зокрема відомості про її особисте голосування відсутні у списках співвласників, які голосували За чи Проти створення ОСББ (а.с. 186-229 том 1).

Позивачка доводить, що внаслідок неповідомлення її належним чином про скликання зборів, вона не змогла взяти участь у зборах, в обговоренні та вирішенні питань щодо створення ОСББ, обрання керівних органів, чим порушено її права як власника житла.

Це є достатньою підставою для пред`явлення позову у справі і всі заперечення першого відповідача з цього приводу та з приводу відсутності у позивачки порушеного права суд відхиляє.

При цьому суд на підтвердження порушеного права у позивача не бере до уваги доводи позивача про те, що власники квартир № 27 та 65 також не були повідомлені про дату і час проведення установчих зборів. Власники цих квартир за захистом порушеного права до суду разом із позивачкою не зверталися, а згідно вимог чинного ГПК України особа має звертатися до суду за захистом лише власного порушеного права.

Відповідно ч. 1 ст. 4 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного житлового будинку", об`єднання, в першу чергу, створюється з метою забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків.

За визначенням ст. 87 Цивільного кодексу України для створення юридичної особи її учасники (засновники) розробляють установчі документи, які викладаються письмово і підписуються всіма учасниками (засновниками), якщо законом не встановлений інший порядок їх затвердження.

Відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" в Україні встановлено єдина система, порядок та орган державної реєстрації юридичних осіб. Дія цього закону поширюється на державну реєстрацію всіх юридичних осіб, при цьому окремими законами можуть бути встановлені особливості державної реєстрації об`єднань громадян, благодійних організацій, партій, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, банків, торгово-промислових палат, фінансових установ, бірж, ОСББ, тощо.

За правилами ст. 92 Цивільного кодексу України, юридична особа набуває цивільних прав та обов`язків і здійснює їх через свої органи, які діють відповідно до установчих документів та закону. Порядок створення органів юридичної особи встановлюється установчими документами та законом.

Оскільки ст. 6 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" в редакції чинній на час проведення установчих зборів, імперативно вказує про повідомлення, участь у зборах та голосування всіх власників квартир чи приміщень, то у кількість власників повинні бути включені всі особи, за якими зареєстровано право власності (в т. ч. спільної) на квартири чи приміщення у будинку.

Згідно з частинами сьомою, дев`ятою статті 6 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" кожний співвласник (його представник) під час голосування має кількість голосів, пропорційну до частки загальної площі квартири або нежитлового приміщення співвласника у загальній площі всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку. Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини загальної кількості усіх співвласників.

Закон України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" передбачає необхідність повідомлення про час та місце проведення засідання установчих зборів кожного власника, а не лише тих власників, кількість яких достатня для кворуму на установчих зборах.

Тому процедура повідомлення ініціативною групою ОСББ усіх співвласників будинку, дотримання якої є свідченням правомірності проведення зборів, не ставиться Законом в залежність від можливості/неможливості впливу голосу певної особи на сам результат голосування.

Таким чином, свідченням незаконності прийняття установчими зборами спірного рішення є недотримання ініціативною групою ОСББ "Руставі 21" належного порядку повідомлення усіх без винятку співвласників будинку про проведення установчих зборів. Це не потребує та не ставиться в залежність від дослідження обставини впливу голосу певної особи на сам результат голосування.

Вплив на прийняття рішення не обмежується лише голосуванням, він може здійснюватися і шляхом переконання За чи Проти прийняття певного рішення співвласниками.

Отже з урахуванням обставин справи позивачка була позбавлена можливості реалізувати свої права, як співвласник майна будинку по АДРЕСА_3 у м. Черкаси та здійснити вплив на результати голосування щодо створення ОСББ.

Інші питання щодо установчих зборів, зокрема, про правильність підрахунку голосів, відсутність кворуму, відповідність змісту повідомлення вимогам закону (а.с. 17 том 2), законність створення ініціативної групи (а.с. 156 том 1) та ін. позивач не оспорює.

Обраний позивачем спосіб захисту порушеного права та інтересу не суперечить вимогам ст.ст. 15, 16 ЦК України, ст. 25 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», спрямований та забезпечує реальний захист порушеного права.

Дотримання законності при вчиненні юридично значимих дій безперечно становить суспільний інтерес та інтерес особи, прав якої це торкається.

Порушення права має бути реальним, стосуватися (зачіпати) зазвичай індивідуально виражені права чи інтереси особи, яка стверджує про їх порушення. Права та інтереси, які не є індивідуально вираженими, не підлягають судовому захисту.

Стаття 6 ЗУ "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" передбачає необхідність повідомлення про час та місце проведення засідання установчих зборів кожного власника індивідуально, який тим самим отримує можливість індивідуально реалізувати своє право на участь у створенні ОСББ для управління власним майном та захисти його у випадку порушення.

Встановленими обставинами справи доведено, що при створенні Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Гагаріна 35" було порушено імперативні вимоги ст. 6 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" щодо процедури скликання установчих зборів (належне повідомлення співвласника-позивача про установчі збори).

Це є самостійною підставою для визнання недійсними та скасування рішень установчих зборів про створення ОСББ-відповідача.

Згідно з ч. 1 та ч. 2 ст. 3 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців" дія цього Закону поширюється на державну реєстрацію всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності та підпорядкування, а також фізичних осіб - підприємців. Законом можуть бути встановлені особливості державної реєстрації об`єднань громадян (у тому числі професійних спілок), благодійних організацій, політичних партій, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, асоціацій органів місцевого самоврядування, банків, торгово-промислових палат, фінансових установ (у тому числі кредитних спілок), бірж, а також інших установ та організацій.

Відповідно до ч. 14 ст. 6 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" (у редакції Закону України від 23.09.2010 р. N 2555-VI) державна реєстрація об`єднання (асоціації) проводиться у порядку, встановленому законом для державної реєстрації юридичних осіб. Об`єднання (асоціація) вважається утвореним з дня його державної реєстрації.

Попередньо, порядок державної реєстрації об`єднань співвласників багатоквартирного будинку (далі - Порядок) було затверджено постановою Кабінету Міністрів України "Про реалізацію Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" від 11.10.2002 р. N 1521 (Постанова втратила чинність згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 5 вересня 2018 року N 711), яка на першого відповідача, зареєстрованого у жовтні 2019 році, не поширюється.

За правилами ст. 35 ЗУ "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців" саме засновники (учасники) юридичної особи несуть відповідальність за відповідність установчих документів законодавству, за внесення до установчих документів або інших документів, що подаються для державної реєстрації, завідомо неправдивих відомостей, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, і за відповідність копій документів їх оригіналам.

За змістом ЗУ "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців" державний реєстратор не контролює та не перевіряє дотримання визначених законом процедур створення юридичних осіб, зокрема ОСББ.

Статтею 89 ЦК України визначено, що юридична особа підлягає державній реєстрації у порядку, встановленому законом. Дані державної реєстрації включаються до єдиного державного реєстру, відкритого для загального ознайомлення. Порушення встановленого законом порядку створення юридичної особи або невідповідність її установчих документів закону є підставою для відмови у державній реєстрації юридичної особи.

За наслідками задоволення позовної вимоги про визнати недійсним та скасування рішення загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку по створенню Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Руставі 21" оформлене протоколом від 15.10.2019 слід задовольнити і похідну позовну вимогу та скасувати державну реєстрацію Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Руставі 21" за адресою: місто Черкаси, АДРЕСА_3, ідентифікаційний код 43312748 шляхом скасування запису від 28.10.2019 за номером: 1 026 102 0000 019459 у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Виявлені порушення вимог чинного законодавства без скасування державної реєстрації ОСББ виправленню не підлягають.

Суд вважає, що за обома позовними вимогами належним відповідачем є лише ОСББ "Руставі, 21", оскільки позивач не оскаржує вчинену реєстраційну дію як таку, а згідно норм ЗУ "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців" державний реєстратор не контролює дотримання процедур створення юридичних осіб.

Крім того, у позивача немає доказів виникнення із державним реєстратором (органом реєстрації) спору з приводу вчиненої реєстраційної дії.

У відповідності до ст. 25 вказаного Закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців" державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться на підставі, зокрема, судових рішень, що набрали законної сили та тягнуть за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі, а також що надійшли в електронній формі від суду або державної виконавчої служби відповідно до Закону України "Про виконавче провадження" щодо, зокрема, про визнання повністю або частково недійсними рішень засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу та скасування реєстраційної дії/запису в Єдиному державному реєстрі.

У державного реєстратора (органу реєстрації) немає власного юридичного інтересу до права, яке ним реєструється, а тому державний реєстратор не є суб`єктом, з яким у позивача може існувати спір про право, на захист якого заявлено позов у даній справі.

Отже за заявленими правовими підставами у позові щодо Управління з питань державної реєстрації Черкаської міської ради слід відмовити, а позов задовольнити лише стосовно відповідача ОСББ "Руставі, 21" за первісною та похідною позовними вимогами.

Правові підстави позовних вимог доведені зібраними у справі доказами, а тому позов підлягає до повного задоволення.

Відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України при задоволенні позову з відповідача на користь позивача слід стягнути 3842,00 грн. судового збору.

Керуючись ст. 238, 240 ГПК України, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю стосовно відповідача Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Руставі 21".

2. Визнати недійсним та скасувати рішення установчих зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Руставі 21", оформлене протоколом № 1 від 15.10.2019, на підставі якого 28.10.2019 здійснена державна реєстрація Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Руставі 21".

Скасувати державну реєстрацію об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Руставі 21" (код ЄДРПОУ 43312748) шляхом скасування запису від 28.10.2019 за номером: 1 026 102 0000 019459 у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб - підприємців та громадських формувань.

3. У позові до Управління з питань державної реєстрації Черкаської міської ради відмовити.

4. Стягнути з Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Руставі 21" (ідентифікаційний код 43312748, м. Черкаси, вул. Руставі, 21) на користь ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 АДРЕСА_5 ) -- 1921,00 грн. на відшкодування сплаченого судового збору.

Наказ видати.

Рішення набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 241 ГПК України.

Рішення може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду протягом 20 днів.

Повне судове рішення складено 06 квітня 2020

Суддя Н.М. Спаських

Джерело: ЄДРСР 88612725
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку