open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 573/369/20

Номер провадження 2-о/573/14/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 квітня 2020 року м. Білопілля

Білопільський районний суд Сумської області в складі:

головуючого судді: Черкашиної М.С.,

з участю секретаря: Терещенко О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Білопілля цивільну справу за заявою Куянівської сільської ради Білопільського району Сумської області про визнання спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_1 , відумерлою,

ВСТАНОВИВ:

28 лютого 2020 року Куянівська сільська рада Білопільського району Сумської області звернулася до суду з заявою про визнання спадщини,яка відкрилась після смерті ОСОБА_1 , відумерлою, мотивуючи свої вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_1 . За життя ОСОБА_1 мала право на земельну частку (пай) розміром 4,42 умовних кадастрових гектарів на території Куянівської сільської ради. Дана земельна ділянка була виділена в натурі (на місцевості) та розроблена технічна документація. Після смерті останньої відкрилася спадщина на земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва з кадастровими номерами 5920684900:02:002:0671, площею 3,0006 га та з кадастровими номерами 5920684900:02:002:0672, площею 0,9736 га, розташованих на території Куянівської сільської ради Білопільського району Сумської області, посвідчених сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії СМ № 0274669, виданого на підставі розпорядження Білопільської РДА від 27 серпня 2000 року № 358. Спадкоємців за законом чи заповітом у померлої не має, спадкова справа не заводилася. Посилаючись на викладені вище обставини, заявник просить визнати відумерлою спадщину, яка відкрилася після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_1 , зокрема на вказані вище земельні ділянки, та передати їх територіальній громаді Куянівської сільської ради Білопільського району Сумської області.

У судове засідання представник заявника - Куянівської сільської ради Білопільського району Сумської області не з`явився. Сільський голова подав заяву про розгляд справи в його відсутність, заявлені вимоги підтримує (а. с. 14).

У зв`язку з неявкою представника заявника, суд розглядає справу без його участі, на підставі наявних доказів, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Повно, всебічно, об`єктивно та безпосередньо дослідивши наявні в матеріалах справи письмові докази, оцінивши їх у сукупності за своїм внутрішнім переконанням з точки зору належності, допустимості, достовірності, достатності та взаємозв`язку, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Частиною першою статті 1270 ЦК України передбачено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її (стаття 1127 ЦК України).

Згідно з ст. 1277 ЦК України у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, а якщо до складу спадщини входить нерухоме майно - за його місцезнаходженням, зобов`язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини, а нерухоме майно - за його місцезнаходженням.

Тобто правовими підставами визнання спадщини відумерлою можуть бути: відсутність спадкоємців за заповітом та (або) за законом; позбавлення їх права на спадкування або усунення від права на спадкування; відмова від прийняття спадщини спадкоємцями за заповітом та (або) за законом; неприйняття спадщини спадкоємцями за заповітом та (або) за законом.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Новопетрівка Білопільського району Сумської області померла ОСОБА_1 , що підтверджується Повним витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть (а. с. 5-6).

Після смерті останньої відкрилася спадщина, до складу якої ввійшла земельна частка (пай) розміром 4,42 умовних кадастрових гектарів для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Куянівської сільської ради Білопільського району Сумської області, право власності спадкодавця на яку посвідчене сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії СМ № 0274669 , виданого на підставі розпорядження Білопільської РДА від 27 серпня 2000 року за № 358 (а. с. 4).

З довідки Відділу у Білопільському районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області від 27 лютого 2020 року вбачається, що ОСОБА_1 мала право на земельну частку (пай), право на яке посвідчене сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії СМ № 0274669, ВАТ «Бурякорадгосп Куянівський», виділена в натурі (на місцевості) та зареєстрована у Державному земельному кадастрі на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), розробленої ТОВ «Гео-Бізнес» у 2017 році. Земельним ділянкам для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Куянівської сільської ради Білопільського району присвоєно кадастрові номери: 5920684900:02:002:0671 (площею 3,0006 га) та 5920684900:02:002:0672 (площею 0,9736 га) на а. с. 7.

За інформацією Куянівської сільської ради та згідно із витягом з погосподарської книги Куянівської сільської ради № 07 по с. Новопетрівка Білопільського району Сумської області за 2001-2005 роки, ОСОБА_1 постійно до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 була зареєстрована та проживала у АДРЕСА_1 , одна. Заповіт від імені останньої виконавчим комітетом Куянівської сільської ради не посвідчувався. Інформацією про осіб, які здійснили поховання останньої сільська рада не володіє (а. с. 8, 11-12).

Згідно з інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру від 15 лютого 2020 року спадкова справа після ОСОБА_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 не заведена, за вказаними параметрами запиту у Спадковому реєстрі будь-яка інформація відсутня (а. с. 3).

Таким чином, судом встановлено, що з моменту відкриття спадщини, що залишилася після смерті ОСОБА_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , пройшло понад 18 років. На момент розгляду справи, спадкоємці останньої, які є живими та які б у встановленому законом порядку могли б прийняли спадщину не виявлені. Крім того, спадкова справа після смерті останньої не заводилася, що підтверджується Витягом із Спадкового реєстру.

Відповідно до статті 338 ЦПК України суд, встановивши, що спадкоємці заповітом і за законом відсутні або спадкоємці усунені від права на спадкування, або спадкоємці не прийняли спадщину чи відмовилися від її прийняття, ухвалює рішення про визнання спадщини відумерлою та передачу її територіальній громаді відповідно до закону.

Враховуючи встановлені судом фактичні обставини, суд приходить до висновку про задоволення заяви Куянівської сільської ради Білопільського району Сумської області та визнання спадщини, що залишилася після смерті ОСОБА_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , відумерлою.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 1127, 1220, 1270, 1277 ЦК України, ст. ст. 4, 12, 258, 259, 263-265, 293, 337, 338 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву Куянівської сільської ради Білопільського району Сумської області (ЄДРПОУ 04390038, юридична адреса: Сумська область, Білопільський район, смт. Куянівка, вул. Кайдаша, 2) про визнання спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_1 , відумерлою задовольнити.

Визнати відумерлою спадщину, яка відкрилася після ОСОБА_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Новопетрівка Білопільського району Сумської області, а саме: на земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва з кадастровими номерами 5920684900:02:002:0671 (площею 3,0006 га) та з кадастровими номерами 5920684900:02:002:0672 (площею 0,9736 га), розташованих на території Куянівської сільської ради Білопільського району Сумської області, посвідчених сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії СМ № 0274669, виданого на підставі розпорядження Білопільської РДА від 27 серпня 2000 року № 358 та передати їх територіальній громаді Куянівської сільської ради Білопільського району Сумської області.

Рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Сумського апеляційного суду або через Білопільський районний суд Сумської області.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 88586812
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку