open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 648/110/20

Провадження № 2/648/301/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 березня 2020 року смт. Білозерка

Білозерський районний суд Херсонської області у складі:

головуючого судді Рибас А.В.

при секретарі Данильченко О.О.

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду в смт. Білозерка Херсонської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , треті особи,які не заявляють самостійних вимог, щодо предмета спору: Служба у справах дітей Білозерської державної адміністрації та орган опіки та піклування Токарівської сільської ради Білозерського району Херсонської області ,-

в с т а н о в и в:

В провадженні Білозерського районного суду Херсонської області перебуває вищевказана цивільна справа №648/110/20.

Ухвалою Білозерського районного суду Херсонської області від 11 лютого 2020 року відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання.

В підготовче засідання позивач не з`явилась, про дату, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, надала заяву в якій просила розгляд справи проводити без її участі та закрити підготовче засідання.

Відповідачі підготовче засідання не з`явились, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, про причини неявки суд не повідомили.

Представники третіх осіб в підготовче засідання не з`явились, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надали заяви про розгляд справи без їх участі.

Суд розглянувши клопотання учасників судового провадження та ознайомившись з матеріалами цивільної справи дійшов переконання, що в зв`язку з необхідністю витребування та долучення письмових доказів, подання яких є обов`язковим у цивільних справах вказаної категорії, з огляду на наступне.

Відповідно до ч.6 ст.56 ЦПК України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування можуть бути залучені судом до участі у справі або брати участь у справі за своєю ініціативою для подання висновків на виконання своїх повноважень. Участь зазначених органів у судовому процесі для подання висновків у справі є обов`язковою у випадках, встановлених законом, або якщо суд визнає це за необхідне.

Згідно із ч.4 ст.19 СК України при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування.

Відповідно до ст.56 ЦК України, органами опіки та піклування є районні, державні адміністрації, виконавчі органи міських, районних у містах, сільських, селищних рад. Права та обов`язки органів, на які покладено здійснення опіки та піклування, щодо забезпечення прав та інтересів фізичних осіб, які потребують опіки та піклування, встановлюються законом та іншими нормативно-правовими актами.

Відповідно до абз.4 ч.3 ст.5 Закону України «Про охорону дитинства» № 2402-III від 26.04.2001 року, місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування відповідно до їх компетенції, визначеної законом, забезпечують вирішення питань щодо забезпечення прав дітей.

Відповідно до ст.1 Закону України «Про соціальну роботу з сім`ями, дітьми та молоддю» робота з сім`ями, дітьми та молоддю, спрямована на реалізацію її завдань та пошуків оптимальних шляхів їх вирішення.

У вищевказаній цивільній справі третіми особами є Служба у справах дітей Білозерської державної адміністрації та орган опіки та піклування Токарівської сільської ради Білозерського району Херсонської області.

Відповідно до ч.5 ст.19 СК України, орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Висновок органу опіки та піклування має бути оформлений на бланку державних адміністрацій районів, районів міст Києва та Севастополя, виконавчих органів міських чи районних у містах, сільських, селищних рад, підписаний головою (заступником голови) та скріплений печаткою.

Висновок повинен бути підписаний керівниками виконавчих органів вказаної сільської ради.

Станом на 26.03.2020 року Токарівською сільською радою Білозерського району Херсонської області, як орган опіки та піклування, не виконано обов`язку надання суду висновку про доцільність (або не доцільність) позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , ОСОБА_3 відносно сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ч. 1, ч.5, ч. 7 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч.1 ст.95 ЦПК України, письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору.

Дослідивши матеріали справи, суд вбачає наявність достатніх підстав для зобов`язання Токарівської сільської ради Білозерського району Херсонської області надати письмові докази - висновок про доцільність або недоцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , ОСОБА_3 відносно сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки такий висновок буде сприяти повному, об`єктивному та всебічному розгляду справи.

Відповідно до ст.84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Відповідно до ч.7 ст.197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд з`ясовує, чи надали сторони докази, на які вони посилаються у позові і відзиві, а також докази, витребувані судом чи причини їх неподання; вирішує питання про проведення огляду письмових, речових і електронних доказів у місці їх знаходження; вирішує питання про витребування додаткових доказів та визначає строки їх подання, вирішує питання про забезпечення доказів, якщо ці питання не були вирішені раніше.

Відповідно до п.3 ч.2 ст.200 ЦПК України, за результатами підготовчого засідання, суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

На підставі викладеного, зважаючи на те, що судом вирішено усі питання, передбачені ч.2 ст.197 ЦПК України, заперечень проти закриття підготовчого провадження і призначення справи до судового розгляду не надійшло, суд вважає необхідним призначити дану справу до розгляду по суті, визначивши дату, час та місце проведення судового засідання.

Керуючись ст.ст. 84, 200 260 ЦПК України, суд, -

п о с т а н о в и в:

Зобов `язати орган опіки та піклування - Токарівську сільську раду Білозерського району Херсонської області (75040, Херсонська область, Білозерський район. с.Токарівка, вул.Придніпровська, буд.81-Б) надати суду висновок щодо розв`язання спору, про доцільність або недоцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , ОСОБА_3 відносно сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Вказані документи надати суду в строк до 27.04.2020 року.

Попередити про встановлену законодавством відповідальність за ненадання доказів.

Відповідно до ч.7, 10 ст.84 ЦПК України, особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

У разі неподання учасником справи з неповажних причин або без повідомлення причин доказів, витребуваних судом, суд залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання, а також яке значення мають ці докази, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у його визнанні, або може здійснити розгляд справи за наявними в ній доказами, або, у разі неподання таких доказів позивачем, - також залишити позовну заяву без розгляду.

Підготовче провадження в справі №648/110/20 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , треті особи,які не заявляють самостійних вимог, щодо предмета спору: Служба у справах дітей Білозерської державної адміністрації та орган опіки та піклування Токарівської сільської ради Білозерського району Херсонської області - закрити.

Призначити справу до судового розгляду у відкритому судовому засіданні на 27 квітня 2020 року о 09:00 год. в приміщенні залу №2 Білозерського районного суду Херсонської області за адресою: Херсонська область, смт.Білозерка, вул.Д.Яворницького, буд.97/13.

В судове засідання викликати сторони по справі.

Роз`яснити учасникам справи положення ст.223 ЦПК України, якою визначено, що неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Копію ухвали направити сторонам по справі.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: https://bz.ks.court.gov.ua/

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Рибас А.В.

Джерело: ЄДРСР 88463538
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку