open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 628/737/20

Провадження № 2-о/628/71/20

У Х В А Л А

про прийняття заяви до розгляду та відкриття провадження у справі

26 березня 2020 року місто Куп`янськ

Суддя Куп`янського міськрайонного суду Харківської області Коваленко О.А., розглянувши заяву заступника керівника Ізюмської місцевої прокуратури Харківської області, яка розташована за адресою: 64300, Харківська область, місто Ізюм, вулиця Донця-Захаржевського,4, в інтересах держави в особі Петропавлівської сільської ради Куп`янського району Харківської області, місцезнаходження якої: 63754, Харківська область, Куп`янський район, село Петропавлівка, вул. Червона, 25б, про визнання спадщини відумерлою, -

В С Т А Н О В И В :

25 березня 2020 року заступник керівника Ізюмської місцевої прокуратури Харківської області Михалік О.І. звернувся до Куп`янського міськрайонного суду Харківської області з заявою про визнання спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме – земельну ділянку загальною площею 5, 3517 га, з кадастровим номером 6323785500:04:000:0005 - відумерлою.

Заява обґрунтована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , якій на підставі державного акту серії ХР № 007019 належить земельна ділянка площею 5, 3517 га, з кадастровим номером 6323785500:04:000:0005, що розташована на території Петропавлівської сільської ради Куп`янського району Харківської області. Враховуючи, що після смерті останнього минув термін більше одного року, спадкоємці відсутні, спадщина не прийнята, просить визнати вищевказану земельну ділянку відумерлою спадщиною.

Заява подана з додержанням вимог ст.335 ЦПК України.

Сплачений заявником судовий збір у повному обсязі зараховано до спеціального фонду Державного бюджету України.

Підстави для залишення заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження відсутні та на підставі ст. 334 ЦПК України справа підсудна Куп`янському міськрайонному суду Харківської області.

Відповідно до п.3 ч.2, ч.7 ст. 19, Глави 9 ЦПК України справа підлягає розгляду в порядку окремого провадження. За вимогами ч.3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Одночасно з заявою в порядку ст. 84 ЦПК України прокурором подано клопотання про витребування доказів з Куп`янської державної нотаріальної контори щодо вчинення нотаріальних дій, пов`язаних з оформленням спадщини після смерті ОСОБА_1 , оскільки на таку інформацію отримати у інший спосіб неможливо через таємницю нотаріальних дій.

Відповідно до частини 1 статті 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Положеннями частини 1 статті 8 Закону України «Про нотаріат» сукупність відомостей, отриманих під час вчинення нотаріальної дії або звернення до нотаріуса заінтересованої особи, в тому числі про особу, її майно, особисті майнові та немайнові права і обов`язки тощо є нотаріальною таємницею, тому самостійно отримати відомості щодо наявності заведеної спадкової справи після смерті ОСОБА_1 прокурор можливості не має.

Частина 8 цієї ж статті вищезазначеного Закону передбачає, що довідки про вчинені нотаріальні дії та інші документи надаються нотаріусом протягом десяти робочих днів на обґрунтовану письмову вимогу суду, зокрема у зв`язку з цивільними справами, що знаходяться в провадженні суду.

Відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 12 ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Враховуючи суть заяви, суд приходить до висновку, що заява прокурора про витребування доказів підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 4, 45-47, 84, ч.5 ст. 128, ст.187 ЦПК України, суддя

П О С Т А Н О В И В:

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі за заявою заступника керівника Ізюмської місцевої прокуратури Харківської області в інтересах держави в особі Петропавлівської сільської ради Куп`янського району Харківської області про визнання спадщини відумерлою.

Розгляд справи здійснювати за правилами окремого провадження.

Призначити судове засідання на 23 квітня 2020 року о 09-00 год. у Будинку Правосуддя № 1, розташованому за адресою: Харківська область, місто Куп`янськ, вул. 1 Травня,27а, з викликом учасників справи.

Витребувати з Куп`янської державної нотаріальної контори Харківської області відомості про вчинення нотаріальних дій, пов`язаних із видачею свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , актовий запис про смерть № 52 від 26 листопада 2007, проживав за адресою: АДРЕСА_1 , заведення спадкової справи, наявність відомостей про спадкоємців та їх відповідній фіксації в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій.

Витребувані відомості необхідно надати суду у строк до 23 квітня 2020 року.

Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Заінтересована особа має право надіслати суду - відзив на заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти заяви.

Відповідно до вимог ст. 182 ЦПК України при розгляді справи судом учасники справи викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування щодо процесуальних питань у заявах та клопотаннях, а також запереченнях проти заяв і клопотань. Заяви, клопотання і заперечення подаються в письмовій або усній формі. У випадках, визначених цим Кодексом, заяви і клопотання подаються тільки в письмовій формі. Форма і зміст письмової заяви, клопотання, заперечення має відповідати вимогам ст. 183 ЦПК України.

Роз`яснити учасникам справи право на підставі ч. 7 ст. 7 ЦПК України, звернутись до суду з клопотанням про проведення розгляду справи у закритому судовому засіданні з метою запобігання розголошенню відомостей про особисті сторони життя учасників справи.

Одночасно з копією ухвали про відкриття провадження у справі учасникам справи надіслати копію заяви з копіями доданих до неї документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається – «http://kpm.hr.court.gov.ua/sud2023/gromadyanam/csz/»

Суддя Коваленко О.А.

Джерело: ЄДРСР 88445237
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку