open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа №751/743/20

Провадження №2/751/426/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 березня 2020 року місто Чернігів

Н о в о з а в о д с ь к и й р а й о н н и й с у д м і с т а Ч е р н і г о в а

в складі: головуючого - судді Мороз К. В.

секретар судового засідання Гнатюк І.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін в приміщенні суду в м. Чернігові цивільну справу № 751/743/20 за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання повнолітньої дитини,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася з позовом до ОСОБА_2 і просить стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 аліменти на утримання повнолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/4 частки з усіх видів заробітку (доходу) відповідача щомісячно починаючи з дня пред`явлення позову і до припинення повнолітнім сином ОСОБА_4 навчання.

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що 22.12.2011 року уклала шлюб з ОСОБА_2 , від даного шлюбу мають двох спільних дітей: сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Згідно рішення Новозаводського районного суду м. Чернігова від 16.11.2018 року з ОСОБА_2 на користь позивача стягнуто аліменти на утримання неповнолітніх дітей в розмірі 1/3 частини заробітку (доходу) щомісячно, починаючи з 30 серпня 2018 року і до досягнення найстаршою дитиною повноліття. За даним рішенням аліменти стягувались у примусовому порядку.

Син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 досяг повноліття, однак навчається у Чернігівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 20 у 11 класі, ніде не працює, не має джерела доходів, тому потребує матеріальної допомоги.

Фактично весь тягар утримання сина ОСОБА_4 лежить виключно на позивачу. Тоді як позивач фактично не може одна забезпечити належне утримання спільних дітей, зокрема повнолітнього сина ОСОБА_4 , оскільки займається доглядом меншого сина ОСОБА_6 до досягнення ним трьох років і не може влаштуватися на роботу з поважних причин. Доходів позивач на даний час не має, а лише отримує державну допомогу при народженні дитини – сина ОСОБА_6 .

На даний час, як відомо позивачу, відповідач проживає за адресою реєстрації місця проживання: АДРЕСА_1 , проходить службу у складі полку поліції особливого призначення «Миротворець» Головного управління Національної поліції в Київській області, отримує регулярний дохід у вигляді заробітної плати, відповідно має змогу надавати матеріальну допомогу повнолітньому сину ОСОБА_4 , який продовжує навчання. Крім того, в період проходження служби в органах внутрішніх справ відповідач набув статусу учасника бойових дій.

З відповідачем позивач майже не спілкується, лише у разі крайньої потреби і виключно в інтересах дітей, тому зв`язків майже не підтримують. Позивач разом з дітьми проживає за адресою місця реєстрації.

Ухвалою судді від 11.02.2020 року дана позовна заява прийнята до розгляду, відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження і призначено справу до розгляду у відкритому судовому засіданні з викликом сторін.

Ухвалою суду від 05.03.2020 року розгляд справи відкладено.

Дій, визначених ст. 178 ЦПК України не вчинено.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено, що згідно копії свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_1 сторони перебували у шлюбі зареєстрованому 22.12.2011 (а.с.4).

ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 , батьками записані ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 (а.с.5).

Згідно рішення Новозаводського районного суду м. Чернігова від 16.11.2018 року стягнуто з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 аліменти на утримання неповнолітніх дітей: сина – ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та сина – ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в розмірі 1/3 частини заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 30 серпня 2018 року і до досягнення найстаршою дитиною повноліття. Стягнуто з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 аліменти на її утримання у розмірі 1/6 частини заробітку (доходу) щомісячно, починаючи з 30 серпня 2018 року до ІНФОРМАЦІЯ_5 включно.

Згідно довідки директора Чернігівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 20 № 8 від 22.01.2020 року ОСОБА_3 навчається в Чернігівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 20 Чернігівської міської ради Чернігівської області в 11-Б класі (а.с.11).

Згідно довідки про склад сім`ї або зареєстрованих у житловому приміщенні / будинку осіб № 839 від 22.01.2020 року станом на 20.01.2020 року ОСОБА_3 зареєстрований за адресою АДРЕСА_2 , до складу сім`ї (зареєстрованих) входять: ОСОБА_1 , 1978 р.н. – уповноважений власник, ОСОБА_3 , 2002 р.н. – син, ОСОБА_5 , 2017 р.н. – син (а.с.15).

Відповідно до ст. 198 Сімейного кодексу України батьки зобов`язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати.

Відповідно до ст. 199 Сімейного кодексу України, якщо повнолітні син чи донька продовжують навчання і у зв`язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов`язані утримувати їх до досягнення 23 років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

Відповідно до ст. 200 Сімейного кодексу України суд визначає розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина з урахуванням обставин, зазначених у статті 182 Сімейного кодексу України, а саме: стану здоров`я та матеріального становища дитини; стану здоров`я та матеріального становища платника аліментів; наявності у платника інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; інших обставин, що мають істотне значення.

Враховуючи, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 продовжує навчання, в зв`язку з цим потребує матеріальної допомоги, відповідач має можливість надавати матеріальну допомогу, а тому відповідно до ст. 199 Сімейного кодексу України наявні підстави для стягнення аліментів на період навчання. При визначенні розміру аліментів суд враховує відсутність доказів про незадовільний стан здоров`я ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та відповідача, відсутність даних про незадовільний майновий стан відповідача, наявність у нього зобов`язання з утримання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 відповідно до рішення у справі №и 751/5996/18 і приходить до висновку, що розмір має становити 1/6 частини заробітку (доходу) відповідача, починаючи з 31.01.2020 і до закінчення навчання, але не більше ніж до досягнення ОСОБА_7 23 років. Відповідно до ч.3 ст. 10 Закону України «Про повну загальну середню освіту» освітній процес у закладах загальної середньої освіти організовується в межах навчального року, що розпочинається у День знань - 1 вересня, триває не менше 175 навчальних днів і закінчується не пізніше 1 липня наступного року.

Згідно ч.1 ст. 141 ЦПК України з відповідача підлягає стягненню судовий збір на користь держави у сумі 840,80 грн..

Керуючись ст.ст. 12, 81, 141, 258-260, 263-265, 268, ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання повнолітньої дитини – задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 аліменти в розмірі 1/6 частини всіх видів заробітку (доходу) щомісячно, на утримання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , як такого, що продовжує навчання з 31 січня 2020 року і до закінчення навчання – 01 липня 2020 року, але не більше як до досягнення ним 23 років.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір в сумі 840 (вісімсот сорок) гривен 80 копійок.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено до Чернігівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно - телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через Новозаводський районний суд м. Чернігова.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 ( АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_3 )

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 (місце реєстрації: АДРЕСА_4 , РНОКПП НОМЕР_4 )

Повне судове рішення складено 26 березня 2020 року.

Головуючий - суддя К. В. Мороз

Джерело: ЄДРСР 88444711
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку