open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 738/53/20

№ провадження 2-о/738/13/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 березня 2020 року м. Мена

Менський районний суд Чернігівської області в складі:

судді - Волошиної Н.В.,

з участю секретаря судового засідання - Донець Г.В.,

заявника - ОСОБА_1 ,

представника заявника - ОСОБА_2 ,

заінтересованої особи - ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - Менська районна державна нотаріальна контора, Спаська сільська рада Сосницького району Чернігівської області, ОСОБА_3 , про встановлення факту, що має юридичне значення,

В С Т А H О В И В:

У січні 2020 року ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме просила, встановити факт місця прийняття спадщини та факт постійного проживання разом із спадкодавцем ОСОБА_4 , померлою ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 . Свою заяву мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_4 , після смерті якої відкрилась спадщина, до складу якої входить право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності у КСП «Більшовик» розміром 3,5 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) та інше майно. Вона, як спадкоємець першої черги за законом, на час відкриття спадщини постійно проживала разом із спадкодавцем ОСОБА_4 , здійснювала її поховання, тобто фактично прийняла спадщину після її смерті, проте юридично її не оформила. Державним нотаріусом Менської районної державної нотаріальної контори роз`яснено, що відкрити спадкову справу після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 не має можливості, у зв`язку з відсутністю відомостей про місце відкриття спадщини та постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини, рекомендовано звернутись до суду для встановлення вказаних фактів. Встановлення даного факту для заявника має юридичне значення, оскільки надасть їй можливість оформити спадщину.

Ухвалою Менського районного суду Чернігівської області від 05 березня 2020 року у даній справі в якості заінтересованих осіб залучено ОСОБА_3 та Спаську сільську раду Сосницького району Чернігівської області.

Заявник ОСОБА_1 у судовому засіданні уточнила заявлені вимоги, просила встановити факт, що місцем відкриття спадщини ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є м. Мена Чернігівської області, та факт її постійного проживання разом із спадкодавцем ОСОБА_4 на час відкриття спадщини по АДРЕСА_1 , та додатково пояснила, що спадкодавець ОСОБА_4 її матір, яка проживала в селі, розташованому на значній відстані від м. Мена, а тому, маючи незадовільний стан здоров`я переїхала на постійне проживання до неї в листопаді 2000 року та проживала з нею по день смерті. В цей час за місцем її проживання у м. Мену була переведена її пенсія та вклад у банку, вона зареєструвала матір у своїй квартирі, про що були внесені відомості в поквартирну картку, яку вона в подальшому замінила на будинкову книгу, однак, враховуючи те, що на час отримання будинкової книги матір вже померла, тому відомості про її реєстрацію в АДРЕСА_1 не були внесені. Зазначила, що увесь час з моменту проживання матері разом з нею вона здійснювала за нею догляд, а після смерті останньої несла витрати на її поховання.

Представник заявника - ОСОБА_2 підтримала уточнені своєю довірителькою заявлені вимоги, посилаючись на викладені в заяві обставини, просила їх задовольнити.

Заінтересована особа - ОСОБА_3 в судовому засіданні не заперечував проти задоволення заяви, пояснив, що спадкодавець ОСОБА_4 була його матір`ю, а заявник у справі ОСОБА_1 є його рідною сестрою. Підтвердив факт того, що останні роки свого життя мати проживала у сестри (заявника ОСОБА_1 ) по АДРЕСА_1 , де була зареєстрована, отримувала пенсію у м. Мена, заявниця доглядала за матір`ю, вони з сестрою несли витрати на поховання матері, зазначив, що на спадщину після смерті матері не претендує.

Представник заінтересованої особи - Менської районної державної нотаріальної контори в судове засідання, будучи належним чином повідомленим про час та місце розгляду справи, не з`явився, просив розглянути справу без його участі.

Представник заінтересовані особи - Спаська сільська рада Сновського району Чернігівської області, в судове засідання не з`явився, до суду надав заяву про розгляд справи без його участі, проти задоволення заяви не заперечує.

Заслухавши пояснення заявника, представника заявника, заінтересовану особа Дідовця І.В., свідків та дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

За правилами ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Вiдповiдно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК Укpаїни, суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до ч.2 ст.315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Мена Чернігівської області померла ОСОБА_4 , про що відділом реєстрації актів громадянського стану Менського районного управління юстиції Чернігівської області 30 серпня 2003 року видано свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.5).

Після смерті ОСОБА_4 відкрилась спадщина на належне їй майно, в тому числі і на право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності КСП «Більшовик», розташованого в с. Спаське Сосницького району Чернігівської області, що підтверджується Сертифікатом на право на земельну частку(пай) серії ЧН №0145826 (а.с.8).

З огляду на те, що спадщина після смерті ОСОБА_4 відкрилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , проте шестимісячний строк на її прийняття закінчився після 01 січня 2004 року, то до спірних правовідносин повинні застосовуватись положення ЦК України, який набрав чинності з 01 січня 2004 року.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, той з подружжя, який його пережив та батьки.

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно з ч. 1, 3 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Спадкоємцем першої черги за законом після померлої ОСОБА_4 є її донька ОСОБА_1 , що документально підтверджено матеріалами справи (а.с.9).

Пленум Верховного Суду України у постанові від 30 травня 2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» звертає увагу судів на те, що якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, прийняття спадщини, яка відкрилася до 1 січня 2004 року тощо. Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця, яке визначається за правилами статті 29, частини другої статті 1221 ЦК. Якщо спадкодавець мав кілька місць проживання, місцем відкриття спадщини вважається останнє місце реєстрації спадкодавця. Якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку з чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не про встановлення факту прийняття спадщини.

Згідно з повідомленнями № 292/01-17 та №293/01-14 від 24 січня 2020 року Державного нотаріального архіву Чернігівської області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) та інформаційної довідки із спадкового реєстру №59132565 від 24 січня 2020 року спадкова справа після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 не заводилась.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_1 звернулась до Менської районної державної нотаріальної контори із заявою про прийянття спадщини після померлої матері - ОСОБА_4 у 2019 році, тобто після закінчення шестимісячного строку з дня відкриття спадщини.

Як вбачається з повідомлення державного нотаріуса Менської районної державної нотаріальної контори Петрикей К.І. №3253/02-17 від 30 грудня 2019 року заявнику роз`яснено, що у зв`язку з відсутністю документального підтвердження місця відкриття спадщини після померлої ОСОБА_4 , тобто останнього місця реєстрації та проживання, а також постійного проживання заявника із спадкодавцем на час відкриття спадщини їй необхідно звернутися до суду із заявою про встановлення вказаних юридичних фактів (а.с.6).

За загальним правилом, що міститься в ч. 1 ст. 1121 ЦК, місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця, визначене відповідно до ст. 29 ЦК України.

Відповідно до ст. 29 ЦК України місцем проживання фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово; фізична особа може мати кілька місць проживання.

З огляду на викладені обставини про можливість фізичної особи мати кілька місць проживання, чинне законодавство визначає, що місце відкриття спадщини може бути тільки за одним із них, за яким і буде заведено спадкову справу.

Актом обстеження, проведеного 02 грудня 2019 року за місцем проживання заявника, встановлено, що ОСОБА_1 проживає по АДРЕСА_1 , разом з нею з 03 листопада 2000 року по ІНФОРМАЦІЯ_2 за вказаною адресою була зареєстрована та проживала ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.7).

З Повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть, сформованого 11 лютого 2020 року за № НОМЕР_3 , вбачається, шо ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Мена Чернігівська області, місце проживання останньої зазначено - АДРЕСА_1 (а.с.37).

Матеріалами справи підтверджено, що спадкодавець ОСОБА_4 за життя, а саме 22 березня 2003 року, зверталась до відділення Ощадного банку СРСР м. Сосниця із заявою про переведення належного їй вкладу до філіалу №3061 відділення Ощадного банку СРСР м. Мена, місце проживання заявника зазначено - АДРЕСА_1 .

За повідомленням Головного управління Пенсійного фонду України Дідовець У.А. перебувала на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в Менському районі Чернігівської області та отримувала пенсію за віком відповідно до ЗУ «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», виплата якої була припинена у зв`язку зі смертю.

Окрім цього, свідки ОСОБА_5 та ОСОБА_6 в судовому засіданні показали, що заявницю ОСОБА_1 добре знають, оскільки проживають з нею по сусідству, у 2000 році до заявниці із с. Якличі Сосницького району переїхала її мати ОСОБА_4 , яка постійно проживала разом з нею та була зареєстрована по АДРЕСА_1 до смерті, за цією ж адресою ОСОБА_4 отримувала пенсію, померла ОСОБА_4 у 2003 році, її похованням займалася заявниця та члени її родини.

Таким чином, на підставі досліджених в судовому засіданні доказів в їх сукупності, суд дійшов висновку, що останнім постійним місцем проживання спадкодавця ОСОБА_4 є АДРЕСА_1 , а місцем відкриття спадщини - м. Мена Чернігівської області, в судовому засіданні доведений факт постійного проживання заявника разом із спадкодавцем ОСОБА_4 на час відкриття спадщини, за вказаною адресою.

Встановлення даного факту для заявника має юридичне значення, оскільки надасть йому можливість офоpмити спадщину, яка відкрилась після смерті її матері.

Керуючись статтями 258, 259, 263-265, 268, 293, 294, 315, 319 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи - Менська районна державна нотаріальна контора, Спаська сільська рада Сосницького району Чернігівської області, ОСОБА_3 , про встановлення факту, що має юридичне значення- задовольнити.

Встановити факт, що місцем відкриття спадщини ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є місто Мена Чернігівської області.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , разом із спадкодавцем ОСОБА_4 , померлою ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини, за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене учасниками справи шляхом подання апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Чернігівського апеляційного суду через Менський районний суд Чернігівської області.

Заявник: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_4 .

Заінтересовані особи:

Менська районна державна нотаріальна контора, місцезнаходження: вул. Армійська, 1 м. Мена Чернігівська область, індекс 15600.

Спаська сільська рада Сосницького району Чернігівської області, місцезнаходження: вул. Придеснянська, 53 с. Спаське Сосницький район Чернігівська область, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України - 04416364.

ОСОБА_3 , місце проживання: АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_5 .

Повний текст рішення виготовлений 26 березня 2020 року.

Суддя Н.В. Волошина

Джерело: ЄДРСР 88444614
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку