open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 216/586/20

Провадження № 1-кс/216/598/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про дозвіл на тимчасовий доступ до документів

05.02.2020 місто Кривий Ріг

Дніпропетровської області

Слідчий суддя Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання слідчого СВ Криворізького відділу поліції ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Криворізької місцевої прокуратури № 3 Дніпропетровської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступдо речейі документів у кримінальному провадженні № 12020040230000118 від 15.01.2020 року за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий СВКриворізького відділу поліції ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з указаним клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, яке мотивував таким. В провадженні слідчого відділу Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області перебуває кримінальне провадження № 12020040230000118 від 15.01.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України розпочатого за фактом того, що 15.01.2020 до слідчого відділу Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції з Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області надійшло повідомлення про те, що від Директора приватного підприємства, що здійснює свою господарську діяльність на адміністративній території м. Кривого Рогу на адресу ІНФОРМАЦІЯ_1 надійшла заява про продовження строку дії дозволу та дозвіл на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної безпеки з явними ознаками підроблення.

Під час досудового слідства попередньо встановлено, що Приватне підприємство « ОСОБА_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), засноване в 20.04.2011 року, основним видом діяльності підприємства є неспеціалізована оптова торгівля, а також інші види діяльності пов`язані з транспортом, автомобілями, перевезенням вантажів.

З моменту заснування підприємства, до 26.11.2012 року на посаді директора Приватного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_2 » перебувала ОСОБА_6 . Відповідно до наказу № 26/11 від 26.11.2012, виконуючим обов`язки директора Приватного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_2 » було покладено на диспетчера ОСОБА_7 , яка виконувала покладені на неї обов`язки в період перебування ОСОБА_6 в декретній відпустці до 21.12.2015 р.

У жовтні 2014 року, підприємство взяло в оренду у фізичної особи ОСОБА_8 автомобільний кран КРАЗ державний реєстраційний номер НОМЕР_2 .

З метою надання послуг за допомогою автомобільного крану КРАЗ державний реєстраційний номер НОМЕР_2 , в.о. директора Приватного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_7 для отримання дозволу на експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки, а саме автомобільного крану КРАЗ державний реєстраційний номер НОМЕР_2 , звернулась до невстановленої органом досудового розслідування особи, яка в невстановленому органом досудового розслідування місці виготовила Дозвіл № 778.14.15 від 31.12.2014 року та надала останній за грошову винагороду в розмірі 3 000 гривень.

Під час опитування директора Приватного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_6 , остання повідомила, що походження та яким чином було здійснено оформлення Дозволу № 778.14.15, від 31.12.2014 року їй не відомо, оскільки остання перебувала у декретній відпустці, а оформленням всіх документів стосовно діяльності підприємства в період з 26.11.2012 до 21.12.2015 займалась ОСОБА_7 .

Зважаючи на вищевикладене, приймаючи до уваги, що по матеріалам справи необхідно провести ряд слідчих дій (експертизи та інше), для проведення яких необхідно документи Приватного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 , а саме: податкові декларації з податку на додану вартість, додатки № 5 «Розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів», розрахунки коригування сум ПДВ до податкових декларацій з податку на додану вартість, звіти фінансово-господарської діяльності, податкові декларації з податку на прибуток, які надавались цими підприємствами в період часу з моменту їх реєстрації і по теперішній час; довідки про перелік працюючих на підприємстві з сумою отриманих доходів та сплачених податків, довідки та акти перевірок, довідки про відкриті та закриті в банківських установах розрахункові рахунки Приватного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за період часу з моменту реєстрації підприємства і по теперішній час, в яких містяться відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення та можуть мати значення для встановлення істини у справі, необхідні для встановлення фактичних обставин у кримінальному провадженні, відомості, що містяться в зазначених документах можуть бути використані як докази, а також неможливість іншими способами встановити зазначені обставини, з метою досягнення ефективності досудового розслідування та запобігання загрозі зміни або знищення вказаних документів.

Відповідно до ч. 2 ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій передбачених цим Кодексом.

Згідно норм чинного кримінально-процесуального законодавства України встановлено відповідний порядок проведення процесуальних дій щодо збирання доказів, які передбачають тимчасовий доступ до речей та документів.

Відповідно до ч.1 ст.159 КПК України встановлено, що тимчасовий доступ до речей та документів полягає у наданні стороні кримінального провадження (тобто органу досудового розслідування) особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитись з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом вилучити їх.

Нормами ч.2 ст.159 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до речей та документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Враховуючи те, що кожне право однієї особи повинно співвідноситися з обов`язком іншої особи, згідно ст.21 Податкового кодексу України (далі за текстом ПК України), якою встановлені обов`язки і відповідальність посадових осіб контролюючих органів.

Так, відповідно до п.п.21.1.6 п.21.6 ст.21 ПК України, посадові особи контролюючих органів зобов`язані не допускати розголошення інформації з обмеженим доступом, що одержується, використовується, зберігається під час реалізації функцій, покладених на контролюючі органи та згідно п.п.21.1.7 п.21.7 ст.21 ПК України, надавати органами державної влади та органами місцевого самоврядування на їх письмовий запит відкриту податкову інформацію в порядку, встановленому законом.

Таким чином, орган ДПС має обов`язок в частині надання відкритої інформації та обмеження при наданні конфіденційної інформації.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, з метою всебічного, повного й неупередженого дослідження всіх обставин кримінального провадження, необхідно отримати тимчасовий доступ до документів, що містять зазначену інформацію, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Посилаючись на викладене, слідчий просив надати йому дозвіл на тимчасовий доступ до зазначених документів з можливістю вилучення їх копій та на підставі ч.2 ст.163 КПК України розглянути клопотання без виклику представників ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Слідчий у судове засідання не з`явився, надавши заяву про розгляд клопотання за його відсутності, при цьому просив клопотання задовольнити з наведених у ньому підстав.

На підставіч.2ст.163КПК Українипредставник особи, у володінні якої знаходяться документи, у судове засідання не викликався.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно дост.159КПК Українитимчасовий доступдо речейі документівполягає унаданні сторонікримінального провадженняособою,у володінніякої знаходятьсятакі речіі документи,можливості ознайомитисяз ними,зробити їхкопії тавилучити їх(здійснитиїх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Згідноз положеннямич.2ст.160КПК Україниу клопотанніпро тимчасовийдоступ доречей ідокументів,зокрема,зазначаються: речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати; підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; значення речейі документівдля встановленняобставин укримінальному провадженні; обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Частиною 5 ст. 163 КПК України визначено, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Наведені в клопотанні обставини та додані до нього матеріали дають слідчому судді достатні підстави вважати, що зазначені в клопотанні документи перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 , містять відомості, які мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, і не становлять собою та не включають документів, які містять охоронювану законом таємницю.

За встановлених обставин слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого є достатньо обґрунтованим, тому його слід задовольнити.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 131, 132, 159-165, 369-372 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого СВ Криворізького відділу поліції ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити.

Надати слідчому СВ Криворізького відділу поліції ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 , що розташовано за адресою: АДРЕСА_1 ,а саме:

- реєстраційної справи Приватного підприємства « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) в повному обсязі, з усіма документами;

- податкових декларацій з податку на додану вартість, додатків № 5 «Розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів», розрахунків коригування сум ПДВ до податкових декларацій з податку на додану вартість, звітів фінансово-господарської діяльності, податкових декларації з податку на прибуток, які надавались Приватним підприємством « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з моменту реєстрації та по теперішній час.

- довідок та актів перевірок Приватного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з моменту реєстрації та по теперішній час;

- довідок про перелік працюючих на підприємстві з сумою отриманих доходів та сплачених податків, довідок про відкриті та закриті в банківських установах розрахункові рахунки Приватного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з моменту реєстрації та по теперішній час.

з можливістю вилучення їх належним чином засвідчених копій.

Зобов`язати посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_3 , що розташовано за адресою: АДРЕСА_1 , надати слідчому СВ Криворізького відділу поліції ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі документів з можливістю вилучення їх належним чином засвідчених копій.

Строк дії ухвали встановити до 05.03.2020 року.

Роз`яснити,що відповіднодо частини1статті 166КПК Україниу разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Надати слідчому СВ Криворізького відділу поліції ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 оригіналухвали протимчасовий доступдо документівдля пред`явлення,а копію длявручення посадовим особам ІНФОРМАЦІЯ_3 , що розташовано за адресою: АДРЕСА_1

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Ухвала слідчого судді, яка не може бути оскаржена, набирає законної сили з моменту її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 88439782
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку