open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 372/2781/19

Провадження № 2-254/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(ЗАОЧНЕ)

11 березня 2020 року Обухівський районний суд Київської області в складі:

Головуючого судді Потабенко Л.В.,

при секретарі Буртовій О.Є.,

за участю представника ОСОБА_1 ,

справа № 372/2781/19

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Обухівського районного суду Київської області цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Об`єднання співвласників житлового комплексу «Кантрі», третя особа ОСОБА_3 про визнання рішення недійсним,

в с т а н о в и в:

02.08.2019 року позивач звернувся до суду з вищевказаним позовом, в якому просить визнати недійсним рішення з п`ятого питання порядку денного Загальних зборів ОСЖК «Комплекс 3» (нова назва ОСЖК «Кантрі») оформлене протоколом № 19 від 04.10.2013 року, яким було вирішено прийняти у члени ОСЖК «Комплекс 3» ОСОБА_3 як власника домоволодінь (житлових приміщень №№ 43/1, 43/2, 43/3, 43/4, 43/5, 43/6, 43/7, 43/8, 43/9, 43/10), розташованих за адресою: АДРЕСА_1 , які межують із житловим комплексом «Комплекс 3». Обгрунтовуючи заявлені позовні вимоги позивач зазначив, що є власником житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , який входить до складу єдиного житлового комплексу, який складається з дев`яти зблокованих двоповерхових будинків і обслуговується відповідачем. 18.03.2003 року власниками будинків, розташованих по АДРЕСА_1 , було прийнято рішення про створення ОСЖК «Комплекс-3», затверджено його Статут. Як вбачається зі змісту протоколу Загальних зборів членів ОСЖК «Комплекс 3» №1 від 18.03.2003 року, об`єднання створювалося на базі зблокованого будинку АДРЕСА_1 : ОСОБА_4 як власником будинку АДРЕСА_3 , ОСОБА_5 як власником будинку АДРЕСА_4 , ОСОБА_6 як власницею будинків АДРЕСА_5 та АДРЕСА_6 , ОСОБА_7 як власницею будинків № АДРЕСА_7 та АДРЕСА_8 , ОСОБА_8 як власницею будинку АДРЕСА_9 , ОСОБА_9 як власницею будинків № АДРЕСА_10 та № 9. Державна реєстрація ОСЖК «Комплекс 3» була проведена 22.04.2003 року. Для обслуговування, ремонту і реконструкції єдиного житлового комплексу та утримання спільної території, інженерних комунікацій житлового комплексу, 22.04.2003 року власниками дев`яти зблокованих в один єдиний будинок було створено ОСЖК «Комплекс 3». Рішенням Загальних зборів ОСЖК «Комплекс 3», оформленого протоколом № 19 від 04.10.2013 року, найменування об`єднання було змінено на ОСЖК «Кантрі». Окрім того, на Загальних зборах членів ОСЖК «Комплекс 3» від 04.10.2013 року по п`ятому питанню порядку денного було ухвалено прийняти у члени ОСЖК «Комплекс 3» позивача та ОСОБА_3 як власника домоволодінь (житловим приміщень) №№ 43/1, 43/2, 43/3, 43/4, 43/5, 43/6, 43/7, 43/8, 43/9, 43/10) розташованих за адресою: АДРЕСА_1 , які межують із житловим комплексом «Комплекс 3». При цьому, як вбачається із листа Голови правління ОСЖК «Кантрі» № 26 від 22.03.2019, кожен із зазначених будинків утворює собою самостійний комплекс майна, розташований поряд із Об`єднанням та його територією, окремо від зблокованого будинку та базі якого створювалось Об`єднання. Позивач вважає дане рішення незаконним та таким, що порушує його права та інтереси оскільки він несе реальні майнові втрати, пов`язані із необхідністю утримувати та обслуговувати майно, яке належить іншим співвласникам, звернувся до суду з даним позовом.

Ухвалою судді від 23.08.2019 року відкрито провадження по справі, призначено підготовче судове засідання за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою суду від 04.11.2019 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

Ухвалою суду від 21.01.2020 року залучено по справі в якості третьої особи ОСОБА_3 .

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав в повному обсязі з підстав вказаних у позові та просив суд їх задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, заперечень щодо позову та клопотань про відкладення справи до суду не направив, тому суд вважає за можливе розглянути даний спір у відсутність відповідача на підставі наявних у справі доказів.

Третя особа в судове засідання також не з`явився, про дату, час та місце слухання справи повідомлявся належним чином.

За змістом ч. 4 ст. 223, ч. 1 ст. 280 ЦПК України, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо відповідач, будучи належним чином повідомленим про дату, час і місце розгляду справи, повторно у судове засідання не з`явився без поважних причин або без повідомлення причин неявки, не подав відзив на позов, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Статтею 263 ЦПК України визначено, що судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права.

Судове рішення має відповідати завданню цивільного судочинства, визначеному цим Кодексом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Суд, заслухавши думку представника позивача, дослідивши матеріали цивільної справи, дійшов до висновку про відмову в задоволенні позовних вимог, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що відповідно до копії протоколу № 1 загальних зборів членів об`єднанні співвласників житлового комплексу «Комплекс 3», 18.03.2003 року було проголосовано за об`єднання на базі заблокованого будинку АДРЕСА_1 : ОСОБА_4 як власником будинку АДРЕСА_3 , ОСОБА_5 як власником будинку АДРЕСА_4 , ОСОБА_6 як власницею будинків АДРЕСА_5 та АДРЕСА_6 , ОСОБА_7 як власницею будинків № АДРЕСА_7 та АДРЕСА_8 , ОСОБА_8 як власницею будинку АДРЕСА_9 , ОСОБА_9 як власницею будинків № АДРЕСА_10 та АДРЕСА_11 . Доручено директору ОСЖК підготувати установчі документи і провести державну реєстрацію організації у відповідності до чинного законодавства України.

22.04.2003 року була проведена державна реєстрація ОСЖК «Комплекс 3» та затверджено Статут ОСЖК «Комплекс 3» (далі - Статут).

Відповідно до п. 1.1. Статуту (в новій редакції від 28.05.2008 р.), ОСЖК «Комплекс 3» створилося на підставі ЗУ «Про об`єднання співвласників в багатоквартирному будинку» для управління, утримання і використання майна житлового комплексу.

Відповідно до п. 1.2. Статуту, житловий комплекс являється цілісним майновим житловим об`єктом, що складається з дев`яти зблокованих двоповерхових будинків.

Відповідно до п. 5.1. Статуту, членами об`єднання можуть бути фізичні і юридичні особи – власники жилих або нежилих приміщень у житловому комплексі, а якщо об`єкти перебувають у спільній сумісній власності або у спільній частковій власності – уповноважені власники. Наймачі та орендарі приміщень не можуть бути членами об`єднання.

Відповідно до п. 5.3. Статуту, членство в об`єднанні припиняється з часу втрати членом об`єднання права власності на жиле або нежиле приміщення у зв`язку з відчуженням жилого або нежилого приміщення або з інших підстав, передбачених чинним законодавством.

Відповідно до п. 9.5. Статуту, загальні збори членів об`єднання є чинними, якщо на них присутні члени об`єднання, які мають більше ніж 50 відсотків голосів. Рішення загальних зборів приймаються простою більшістю голосів від загальної кількості голосів членів об`єднання, які присутні на загальних зборах. У разі відсутності кворуму для проведення загальних зборів директор визначає нову дату і час їх проведення, про що членам об`єднання надається додаткова інформація. Скликання та проведення нових зборів відбувається в загальному порядку, встановленому цим Статутом.

Відповідно до п. 9.6. Статуту, питання, в яких рішення приймаються загальним зборами переважною більшістю голосів (3/4 голосів присутніх членів об`єднання): затвердження кошторису надходжень та витрат; проведення ремонту будинку та їх відновлення після руйнування; внесення змін і доповнень до статуту об`єднання; припинення діяльності об`єднання.

Відповідно до копії протоколу об`єднання співвласників житлового комплексу «Комплекс 3» № 11, 26.11.2007 року членами об`єднання було затверджено Правила проживання в житловому комплексі «Комплекс 3» та « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Відповідно до копії протоколу загальних зборів об`єднання співвласників житлового комплексу «Комплекс 3» №19, 04.10.2013 року членами об`єднання було виключено зі складу членів об`єднання співвласників житлового комплексу «Комплекс 3» ОСОБА_9 , оскільки нею було продано будинок АДРЕСА_2 . Прийнято у члени об`єднання співвласників житлового комплексу «Комплекс 3» позивача ОСОБА_2 на підставі придбання ним будинку АДРЕСА_2 . Прийнято у члени об`єднання співвласників житлового комплексу «Комплекс 3» ОСОБА_3 як власника домоволодінь (житлових приміщень) №№ 43/1, 43/2, 43/3, 43/4, 43/5, 43/6, 43/7, 43/8, 43/9, 43/10, розташованих за адресою: АДРЕСА_1 , які межують із житловим комплексом «Комплекс 3». Змінено найменування об`єднання з об`єднання співвласників житлового комплексу «Комплекс 3» на об`єднання співвласників житлового комплексу «Кантрі».

Відповідно до інформаційної довідки № 162860651 від 09.04.2019 року ОСОБА_2 на праві приватної власності належить житловий будинок за адресою: АДРЕСА_2 .

Статтею 385 ЦК України передбачено, що власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків) квартир.

Таке об`єднання є юридичною особою, що створюється та діє відповідно до закону та статуту.

Особливості державної реєстрації ОСББ визначені Законом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку». Згідно з преамбулою цього Закону він визначає правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку.

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку - юридична особа, створена власниками квартир або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна; співвласники багатоквартирного будинку - власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (ст. 1 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»).

В одному багатоквартирному будинку може бути створено тільки одне об`єднання. Власники квартир та нежитлових приміщень у двох і більше багатоквартирних будинках, об`єднаних спільною прибудинковою територією, елементами благоустрою, обладнанням, інженерною інфраструктурою, можуть створити одне об`єднання (ч. 3 ст. 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»).

Створення об`єднання співвласників багатоквартирного будинку та скликання і проведення установчих зборів об`єднання урегульовано статтею 6 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», відповідно до ч.ч. 1-3 якої об`єднання може бути створено лише власниками квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (багатоквартирних будинках). Для створення об`єднання скликаються установчі збори.

Відповідно до ч. 1 ст. 11 Закону України «Про громадські об`єднання» Статут громадського об`єднання має містити відомості зокрема про: порядок набуття і припинення членства (участі) у громадському об`єднанні, права та обов`язки його членів (учасників).

Згідно ч. 3 ст. 5 Закону України «Про громадське об`єднання» вимога про зазначення відомостей щодо членства (участі) особи у громадському об`єднанні, якщо така вимога не пов`язана з реалізацією особою своїх прав як особи, яка має право представляти громадське об`єднання, або члена (учасника) громадського об`єднання, не допускається, крім випадків, визначених законом.

Відповідно до статті 9 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», членом об`єднання може бути фізична чи юридична особа, яка є власником квартири (квартир) або приміщення (приміщень) у багатоквартирному будинку.

Як встановлено в судовому засіданні, Статутом організації прямо не визначено порядок набуття членства в об`єднанні, однак в п.5.3 Статуту передбачено, припинення членства, де вказується, що членство в об`єднанні припиняється з часу втрати членом об`єднання права власності на жиле або нежиле приміщення у зв`язку з відчуженням жилого або нежилого приміщення або з інших підстав, передбачених чинним законодавством. Підстав виключення з членів в зв`язку з тим, що інші члени об`єднання несуть майнові втрати пов`язані із необхідністю утримання та обслуговування майна статутом не передбачено. Також слід вказати, що на час проведення зборів 04.10.2013 року, де було вирішено питання про прийняття в члени об`єднання ОСОБА_3 , позивач ОСОБА_2 , членом об`єднання ще не був і права голосу не мав, оскільки його теж було прийнято в члени об`єднання 04.10.2013 року.

Згідно ст..ст. 12, 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставі своїх вимог або заперечень. Доказування не може ґрунтуватись на припущеннях.

Відповідно до ч. 1 п. 1 ч. 2 ст. 76 , ч. 1, 2 ст. 77, ч. 1 ст. 95 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються зокрема письмовими, речовими і електронними доказами.

Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Частинами 1, 3 ст. 89 ЦПК України встановлено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу, який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу.

Суд, дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши надані сторонами належні, допустимі та достовірні докази як кожний окремо, так і у їх сукупності, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті приходить до висновку про відсутність правових підстав для задоволення позовних вимог ОСОБА_2 , у зв`язку з недоведеністю порушення його прав рішенням ОСЖК оформлене протоколом № 19 від 04.10.2013 року в частині прийняття ОСОБА_3 у члени ОСЖК.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 10, 49, 76, 77-81, 89, 141, 209, 210, 223, 247, 265, 274, 279, 280, 352, 354 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

В задоволенні позову ОСОБА_2 до Об`єднання співвласників житлового комплексу «Кантрі», третя особа ОСОБА_3 про визнання рішення недійсним, відмовити повністю.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його оголошення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Обухівський районний суд Київської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо у судовому засіданні було проголошено лише вступну і резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, цей строк обчислюється з дня складання повного тексту судового рішення.

Повний текст рішення виготовлено 20.03.2020 року.

Суддя :

Джерело: ЄДРСР 88434372
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку