open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

1-кп/243/433/2020

243/770/20

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 березня 2020 року м. Слов`янськ

Слов`янський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі № 11 Слов`янського міськрайонного суду Донецької області кримінальну провадження № 12019050510001140 від 08 червня 2019 року за обвинуваченням:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Миколаївка Слов`янського району Донецької області, громадянина України, не одруженого, працюючого на ПАТ «Донбасенерго», раніше не судимого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 335 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Угода про визнання винуватості досягнута під час досудового розслідування.

Відповідно до обвинувального акту ОСОБА_4 обвинувачується у кримінальному правопорушенні з таких підстав:

ОСОБА_4 , на виконання Закону України «Про військовий обов`язок та військову службу» № 2232-ХІІ від 25 березня 1992 року, з 10.03.2011 року перебуває на обліку призовників у ІНФОРМАЦІЯ_2 (далі ІНФОРМАЦІЯ_3 ) призовник ОСОБА_4 прибув до Слов`янського ОМВК та був направлений для проходження медичного огляду і попереджений про кримінальну відповідальність за ухилення від призову на строкову військову службу та був визнаний військово-лікарняною комісією придатним до служби.

09.04.2019 року ОСОБА_4 пройшов медичний огляд, за результатами якого призовною комісією Слов`янського району на підставі вимог «Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», останнього визнано придатним для проходження строкової військової служби та вирішено призвати на строкову військову службу в спеціальні частини Національної гвардії України у складі команди НОМЕР_1 відповідно до ч. 1 ст. 15 Закону України «Про загальний військовий обов`язок і військову службу», згідно якої на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров`я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про альтернативну (невійськову) службу» право на альтернативну службу мають: громадяни, які підлягають призову на строкову військову службу але виконання ними військового обов`язку суперечить їх релігійним переконанням і які належать до діючих згідно з законодавством України релігійних організацій, віровчення яких не допускає користування зброєю і особисто заявили про неможливість її проходження, як такої, що суперечить їхнім релігійним переконанням, документально підтвердили істинність своїх переконань (довідка релігійної організації, наявність релігійної освіти чи певного духовного сану, тощо)

Після цього 07.05.2019 призовнику ОСОБА_4 була вручена повістка для відправки на збірний пункт м. Маріуполь на 03.06.2019 під особистий підпис для подальшого відправлення на проходження строкової військової служби у лавах ЗС України. Проте, отримавши вказану повістку, ОСОБА_4 усупереч вимогам ст. 65 Конституції України, ст. 1 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» які визначають, що захист Батьківщини, незалежності і територіальної цілісності України є конституційним обов`язком громадян України, з метою ухилення від призову на строкову військову службу, будучи придатним за станом здоров`я для проходження строкової військової служби та не маючи правових підстав на відстрочку, звільнення від призову на строкову військову службу під час чергового призову, передбачені ст.ст. 17-18 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» 03.06.2019 року до Слов`янського ОМВК не прибув та не повідомив по поважні причини на це, чим порушив вимоги п. 10 ст. 1 Закону України «Про військовий обов`язок та військову службу» № 2232-XII від 25 березня 1992 року.

Також 29.07.2019 до вих. №08/1201 до СО ПАТ «Донбасенерго» Слов`янської ТЕС було направлено розпорядження на оповіщення та прибуття призовників до Слов`янського ОМВК. Відповідно до акту від 09.09.2019 призовника ОСОБА_4 було оповіщено про виклик на 18.09.2019 року, повістку отримувати відмовився, причину неявки не повідомив, чим знов порушив вимоги п. 10 ст. 1 Закону України «Про військовий обов`язок та військову службу».

28.10.2019 року ОСОБА_4 керівництвом структурної одиниці «Слов`янська ТЕС», повідомлено про те, що 30.10.2019 року ОСОБА_4 , зобов`язаний прибути до Слов`янського ОМВК, однак 30.10.2019 року ОСОБА_4 не прибув до Слов`янського ОМВК, чим знов порушив вимоги п. 10 ст. 1 Закону України «Про військовий обов`язок та військову службу».

Таким чином, ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ст. 335 КК України, тобто в ухиленні від призову на строкову військову службу.

Обвинувачений ОСОБА_4 себе винуватим у вчиненні кримінального правопорушення визнав, щиро розкаявся.

Враховуючи, що обвинувачений ОСОБА_4 повністю визнав свою винуватість, ОСОБА_4 , у присутності захисника ОСОБА_5 , та прокурор Слов`янської місцевої прокуратури ОСОБА_3 погодилися на призначення ОСОБА_4 покарання за ст. 335 КК України у вигляді 1 року обмеження волі зі звільненням від відбування покарання на підставі ст. 75 КК України.

ОСОБА_4 в судовому засіданні заявив, що він цілком розуміє наслідки укладення угоди.

Суд переконався у добровільності укладання угоди про визнання винуватості і що угода не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз, обіцянок, дії будь-яких інших обставин ніж ті, які передбачені в угоді.

Узгоджені вид і міра покарання не є такими, що не відповідають ступеню тяжкості кримінального правопорушення та особі обвинуваченого.

За таких обставин, угоду належить затвердити, а ОСОБА_4 визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 335 КК України.

Процесуальні витрати відсутні.

Керуючись ст.ст. 368, 370, 474, 475 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Затвердити угоду про визнання винуватості у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019050510001140 від 08 червня 2019 року, яка була укладена 22 січня 2020 року між прокурором Слов`янської місцевої прокуратури ОСОБА_3 та обвинуваченим ОСОБА_4 .

Відповідно до затвердженої угоди про визнання винуватості визнати ОСОБА_4 винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 335 КК України та призначити йому покарання у вигляді 1 року обмеження волі.

Відповідно довимог ст.ст.75,76КК Українизвільнити ОСОБА_4 від відбуванняпризначеного покарання,з випробуваннямстроком на1рік,поклавши нанього обов`язки:періодично з`являтисядля реєстраціїдо уповноваженогооргану зпитань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання, не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Запобіжний захід відповідно до видів, передбачених ст. 176 КПК України не обирався.

Вирок може бути оскаржений Донецького апеляційного суду через Слов`янський міськрайонний суд Донецької області протягом 30 днів з дня його проголошення.

Згідно п. 1 ч. 4 ст. 394 КПК України вирок суду першої інстанції на підставі угоди між прокурором та підозрюваним про визнання винуватості може бути оскаржений в апеляційному порядку обвинуваченим, його захисником, законним представником виключно з підстав: призначення судом покарання, суворішого, ніж узгоджене сторонами угоди; ухвалення вироку без його згоди на призначення покарання; невиконання судом вимог, встановлених ч.ч. 4, 6, 7 ст. 474 КПК України, в тому числі не роз`яснення йому наслідків укладення угоди.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку чи ухвали суду.

Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору.

Вирок складено та надруковано в єдиному примірнику у нарадчий кімнаті.

Суддя Слов`янського

міськрайонного суду ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 88251042
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку