open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
22-ц/804/1029/20

264/5893/18

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 березня 2020 року м. Маріуполь

Єдиний унікальний номер 264/5893/18

Номер провадження 22-ц/804/1029/20

Донецький апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ Кочегарової Л.М., Пономарьова О.М., Попової С.А.

секретар судового засідання Сидельнікова А.В.

сторони :

позивач - ОСОБА_1

відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю «Охоронний холдінг»

розглянув у судовому засіданні апеляційну скаргу адвоката Линнік Вікторії Володимирівни та Губки Світлани Євгенівни на рішення Іллічівського районного суду міста Маріуполя Донецької області від 16 січня 2020 року, у складі судді Пустовойт Т.В., дата складення повного судового рішення 20 січня 2020 року,

в с т а н о в и в:

У жовтні 2018 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ТОВ «Охоронний холдінг» про стягнення індексації заробітної плати та компенсації втрати частини доходів, у зв`язку з порушенням строків її виплати.

В обґрунтування позовних вимог зазначила, що 01 квітня 2013 року вона переведена з ПАТ «ММК імені Ілліча» в штат створеного структурного підрозділу ТОВ «Охоронний холдінг» охоронником відділу охорони, а з 01 січня 2015 року призначена старшим охоронником. Фактично вона перебувала у трудових відносинах з відповідачем до 31 грудня 2015 року, після чого була переведена до новоствореного підрозділу ТОВ «Агентство безпеки». Під час трудової діяльності у ТОВ «Охоронний холдінг» товариство в повному обсязі не проводило виплату індексації заробітної плати і при звільненні не здійснило з нею остаточного розрахунку. На підставі викладеного та з урахуванням уточнених вимог, просила стягнути з відповідача невиплачену частину індексації заробітної плати та компенсацію за період з 01 січня 2015 року до 31 грудня 2015 року.

Рішенням Іллічівського районного суду міста Маріуполя Донецької області від 16 січня 2020 року у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 відмовлено.

Не погодившись з зазначеним рішенням адвокат Ліннік В.В. та ОСОБА_1 подали апеляційну скаргу, в якій просять скасувати рішення суду, ухвалити нове судове рішення, яким задовольнити позовні вимоги позивача, посилаючись на порушення норм матеріального та процесуального права. Зазначається, що судом не прийнято до уваги того факту, що для проведення індексації базовим місяцем є місяць прийняття на роботу, а саме квітень 2013 року; розраховуючи умовну заробітну плату за січень 2015 року відповідачем допущено помилку в розрахунку надбавки за високі досягнення в праці, а саме, крім часового тарифу враховувалась доплата за працю у святкові дні, що суперечить вимогам п.5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, оскільки при розрахунку надбавки за високі

досягнення в праці в січні 2015 року для визначення умовно відпрацьованого місяця необхідно виключити доплату за працю у святкові дні.

У відзиві на апеляційну скаргу ТОВ «Охоронний холдінг» просить судове рішення залишити без змін, а скаргу ОСОБА_1 та її представника без задоволення. Відповідач вказує, що позивач невірно тлумачить пункт 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, положення якого не діяли на час виникнення спірних правовідносин; лист Міністерства соціальної політики від 27 грудня 2012 року № 518/10/136-12 не є нормативно-правовим актом і не може бути застосований у даній справі; компенсація за роботу у святкові та вихідні дні входить до структури заробітної плати і тому повинна застосовуватися при визначенні певного місяця базовим для нарахування індексації; оскільки заробітна плата ОСОБА_1 у січні 2015 року перевищила розмір індексації за грудень 2014 року, підприємство вірно визначило січень 2015 року базовим місяцем для проведення подальшої індексації заробітної плати позивача.

Заслухавши суддю-доповідача, позивача ОСОБА_1 та її представника ОСОБА_2 , які підтримали скаргу, заперечення проти скарги представників ТОВ «Охоронний холдінг» Пищенка Є.Ю., ОСОБА_3 , дослідивши матеріали справи та обговоривши доводи скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає з таких підстав.

Судом встановлено, що наказом ТОВ «Охоронний холдінг» за №109 л/с від 29 березня 2013 року ОСОБА_1 прийнято до штату та призначено на посаду охоронника відділу охорони ПАТ «ММК імені Ілліча».

На підставі наказу №584 л/с від 31 грудня 2014 року позивач була переведена на посаду старшого охоронця.

З квітня 2015 року до грудня 2015 року ТОВ «Охоронний холдінг» проводило нарахування та здійснювало виплату ОСОБА_1 індексації заробітної плати.

Відмовляючи ОСОБА_1 у позові до ТОВ «Охоронний холдінг» про стягнення невиплаченої індексації заробітної плати за період з 01 січня 2015 року по 31 грудня 2015 року в розмірі 4933,90 грн. та компенсації втрати частини доходів у розмірі 2597,12 грн, суд першої інстанції виходив з того, що з січня 2015 року позивач перейшла на посаду з новим підвищенням погодинним тарифом по заробітній платі; збільшення розміру заробітної плати в січні 2015 року було більшим ніж індексація у попередньому місяці; що січень 2015 року став базовим місяцем для подальшого нарахування індексації, а тому, підстави для проведення індексації з лютого по березень 2015 року були відсутні, а з квітня до грудня 2015 року, товариство обґрунтовано нараховувало індексацію відповідно до закону. Зважаючи на відсутність перед ОСОБА_1 заборгованості по заробітній платі, підстав для нарахування компенсації немає.

Встановлено й вбачається із матеріалів справи, що оскаржуване судове рішення ухвалено з дотриманням норм матеріального та процесуального права, а доводи апеляційної скарги цих висновків не спростовують.

Статтею 43 Конституції України закріплено право на працю і заробітну плату, а саме визначено, що кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижче від визначеної законом.

Стаття 55 Конституції України наголошує, що права і свободи людини і громадянина захищаються судом.

Положеннями ст.115 КЗпП України встановлено обов`язок працедавця виплачувати заробітну плату працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Відповідно до ст.1 Закону України «Про оплату праці» заробітною платою є винагорода у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану роботу.

Згідно вимог ст.33 Закону України «Про оплату праці» в період між переглядом розміру мінімальної заробітної плати індивідуальна заробітна плата підлягає індексації згідно з чинним законодавством.

Відповідно до статті 95 КЗпП України і статті 34 Закону України «Про оплату праці» заробітна плата підлягає індексації в установленому законодавством порядку.

Згідно зі статтею 1 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення», індексація грошових доходів населення - встановлений законами та іншими нормативно-правовими актами України механізм підвищення грошових доходів населення, що дає можливість частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг.

Об`єктом індексації грошових доходів населення згідно з частиною першою статті 2 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» і пункту 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 року № 1078 є оплата праці (грошове забезпечення) як грошовий дохід громадян, одержаний ними в гривнях на території України і який не має разового характеру.

Індексація грошових доходів населення - встановлений законами та іншими нормативно-правовими актами України механізм підвищення грошових доходів населення, що дає можливість частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг.

Об`єктом індексації грошових доходів населення є оплата праці (грошове забезпечення) як грошовий дохід громадян, одержаний ними в гривнях на території України і який не має разового характеру.

Положеннями статті 34 Закону України «Про оплату праці» передбачено, що компенсація працівникам втрати частини заробітної плати у зв`язку із порушенням строків її виплати провадиться відповідно до індексу зростання цін на споживчі товари і тарифів на послуги у порядку, встановленому чинним законодавством.

Структуру заробітної плати визначено у ст.2 Закону України «Про оплату праці», якою передбачено існування основної заробітної плати, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

Додаткова заробітна плата - це винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці. Вона включає доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством; премії, пов`язані з виконанням виробничих завдань і функцій.

Суми виплат, пов`язаних з індексацією заробітної плати працівників, входять до складу фонду додаткової заробітної плати згідно з підпунктом 2.2.7 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату України від 13 січня 2004 року №5, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 27 січня 2004 року за №114/8713.

В аспекті надання офіційного тлумачення положенням частини 2 статті 233 КЗпП України Конституційний Суд України у рішенні від 15 жовтня 2013 року № 9-рп/2013 зазначив, що працівник у разі порушення законодавства про оплату праці має право звернутися до суду з позовом про стягнення сум індексації заробітної плати та компенсації втрати частини заробітної плати у зв`язку з порушенням строків її виплати як складових належної працівнику заробітної плати без обмеження будь-яким строком незалежно від того, чи були такі суми нараховані роботодавцем.

Відповідно до ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Як вбачається зі справи, обґрунтовуючи свої вимоги про стягнення з ТОВ «Охоронний холдінг» індексації та компенсації втрати частини заробітної плати, позивач посилалася на те, що незважаючи на переведення з січня 2015 року на нову посаду – старшого охоронника, фактична заробітна плата у неї не збільшилася, а тому, товариство повинно було з цього місяця виплачувати їй індексацію заробітної плати на підставі п.5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №1078 від 17 липня 2003 року з наступними змінами, та проводити збільшення заробітної плати в подальшому з урахуванням індексації.

Колегія суддів вважає, що суд першої інстанції правильно визнав необґрунтованими позовні вимоги ОСОБА_1 .

Частина 1 статті 97 КЗпП України визначає, що оплата праці працівників здійснюється за погодинною, відрядною або іншими системами оплати праці. Оплата може провадитися за результатами індивідуальних і колективних робіт.

Форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, ставки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються підприємствами, установами, організаціями самостійно у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (регіональними) угодами. Якщо колективний договір на підприємстві, в установі, організації не укладено, власник або уповноважений ним орган зобов`язаний погодити ці питання з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), що представляє інтереси більшості працівників, а у разі його відсутності- з іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (ч.2 ст.97 КЗпП України).

Як роз`яснив Пленум Верховного суду України у своїй постанові № 13 від 24 грудня 1999 року «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці», у справах, пов`язаних із вирішенням спорів про індексацію заробітної плати та компенсацію працівникам втрати її частини у зв`язку з затримкою її виплати, суди мають враховувати, що індексація заробітної плати провадиться на підставі ст.ЗЗ Закону України «Про оплату праці» № 108/95-ВР від 24 березня 1995 року в період між переглядами Верховного Радою України розміру мінімальної заробітної плати і здійснюється згідно із Законом від 03 липня 1991 року № 1282-ХІІ Про індексацію грошових коштів населення» і підтвердженими положеннями Порядку

проведення індексації грошових доходів громадян, затвердженим постановою КМУ № 663 від 07 травня 1998 року підприємством, установою, організацією, які виплачують заробітну плату, при її нарахуванні починаючи з першого числа місяця, що настає за місяцем, в якому офіційно опублікований індекс споживчих цін, котрий перевищив величину порогу індексації.

Встановлено, що у грудні 2014 року ОСОБА_1 працювала охоронником відділу охорони ТОВ «Охоронний холдінг» і згідно довідки товариства, погодинний тариф заробітної плати позивача становив 8,65 грн. З урахуванням повного робочого графіка за грудень 2014 року заробітна плата ОСОБА_1 складалася з оплати по годинному тарифу, вечірні години, нічні години, надбавка за високі досягнення в труді, індексація заробітної плати та становила 2601,92 грн. За вказаний місяць відповідач нарахував позивачу індексацію розмірі в розмірі 236,29 грн.

З січня 2015 року погодинний тариф заробітної плати ОСОБА_1 , у зв`язку із переведенням на посаду старшого охоронника, було встановлено в розмірі 9,40 грн. і нарахована заробітна плата за цими ж показниками була визначена в сумі 2857,60 грн. Оплата за роботу в святкові і вихідні дні нарахована в розмірі 75,20 грн.

Положеннями статті 4 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» передбачено, що індексація грошових доходів населення проводиться в разі, коли величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації, який установлюється в розмірі 101%. Обчислення індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення провадиться наростаючим підсумком, починаючи з місяця введення в дію цього Закону. Для проведення подальшої індексації грошових доходів населення обчислення індексу споживчих цін починається за місяцем, у якому індекс споживчих цін перевищив поріг індексації, зазначений у частині першій цієї статті. Підвищення грошових доходів населення у зв`язку з індексацією здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому опубліковано індекс споживчих цін.

У випадку якщо грошові доходи населення підвищено з урахуванням прогнозного рівня інфляції випереджаючим шляхом, при визначенні обсягу підвищення грошових доходів у зв`язку із індексацією враховується рівень такого підвищення у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Правила обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації та сум індексації грошових доходів населення, що поширюється на підприємства, установи та організації незалежно від форми власності і господарювання, а також на фізичних осіб, що використовують працю найманих працівників, визначені затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 року № 1078 Порядком проведення індексації грошових доходів населення.

Згідно п.5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 року № 1078 (в редакції станом на 01 січня 2015 року), у разі підвищення розмірів мінімальної заробітної плати, пенсії, виплат, що здійснюються відповідно до законодавства про загальнообов`язкове державне соціальне страхування, стипендій, а також у разі зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення. У базовому місяці значення індексу споживчих цін приймається за 1 або 100 відсотків. Індексація грошових доходів, отриманих громадянами за цей місяць, не провадиться.

З наступного місяця здійснюється обчислення наростаючим підсумком індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації.

У разі коли підвищення розмірів мінімальних соціальних гарантій, зазначених в абзаці першому цього пункту, не супроводжується зростанням грошових доходів громадян, передбачених пунктом 2 цього Порядку, грошові доходи індексуються на загальних підставах відповідно до пунктів 1-1 і 4 цього Порядку.

У разі коли грошовий дохід з урахуванням суми підвищення менше суми грошового доходу з урахуванням індексації до його підвищення, у базовому місяці сума загального доходу визначається з таким розрахунком, щоб сума грошового доходу з урахуванням індексації не перевищувала загального доходу до його підвищення.

У разі підвищення грошових доходів населення випереджаючим шляхом з урахуванням прогнозного рівня інфляції базовим місяцем вважається місяць, у якому мало місце таке підвищення.

Для проведення подальшої індексації або здійснення чергового підвищення доходів випереджаючим шляхом обчислення індексу споживчих цін здійснюється наростаючим підсумком починаючи з наступного за базовим місяцем.

Нарахування сум індексації або проведення чергового підвищення грошових доходів випереджаючим шляхом здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, в якому офіційно опубліковано індекс споживчих цін, на підставі якого нарахована сума індексації перевищить суму підвищення доходів випереджаючим шляхом у базовому місяці.

Місяць, в якому відбувається підвищення грошових доходів працівників у зв`язку із розширенням зони обслуговування, збільшенням обсягу робіт, суміщенням професій (посад), виконанням обов`язків тимчасово відсутнього працівника, оплатою за роботу за сумісництвом на одному підприємстві, в установі, організації, а також за рахунок збільшення розміру премії, не вважається базовим під час обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації (у разі, коли не відбувається підвищення тарифної ставки (окладу).

Згідно вимог п.10-2 Порядку, для працівників, яких переведено на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі або організації, а також переведено на роботу на інше підприємство, в установу або організацію або в іншу місцевість, та у зв`язку із змінами в організації виробництва і праці у разі продовження такими працівниками роботи сума індексації зберігається, якщо сума збільшення заробітної плати менша, ніж сума індексації, яка повинна нараховуватися за відповідний місяць. У разі коли сума збільшення заробітної плати більша, ніж сума індексації, яка повинна нараховуватися за відповідний місяць, такий місяць вважається базовим під час обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації.

Як свідчать представлені позивачем докази, у січні 2015 року, за умови повного робочого місяця, відбулося фактичне підвищення заробітної плати ОСОБА_1 на 255,68 грн (2857,60-2601,92) за рахунок збільшення погодинного тарифу у зрівнянні з груднем 2014 року. Оскільки, індексація заробітної плати за грудень 2014 року становила 236,29 грн, що менше підвищення заробітної плати – 255,68 грн, то, з урахуванням положень п. 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, індексація за січень 2015 року не нараховувалася і цей місяць є базовим для подальшого розрахунку індексації.

Враховуючи викладені обставини, колегія суддів не погоджується з доводами ОСОБА_1 та її представника ОСОБА_2 в суді апеляційної інстанції, що фактичного збільшення заробітної плати у січні 2015 року не відбулося, а тому, базовим місяцем для проведення індексації слід визнати квітень 2013 року, коли позивач була прийнята на роботу до відповідача.

В апеляційній скарзі позивач посилається також на те, що до розрахунку заробітної плати за січень 2015 року товариство невірно включило оплату за роботу в святкові і вихідні дні в розмірі 75,20 грн, що штучно призвело до збільшення заробітної плати та позбавило її можливості отримати індексацію у січні 2015 року.

Проте, як вбачається з даних про нарахування заробітної плати за січень 2015 року з урахуванням повного відпрацьованого місяця, загальний розмір заробітної плати 2857,60 грн, визначений без врахування оплати за роботу у світкові і вихідні дні в розмірі 75,20 грн, оскільки за умови включення цієї суми до заробітної плати вона би була визначена в сумі 2932,80 грн (2857,60+75,20).

Заперечуючи проти цих доводів позивача представники ТОВ «Охоронний холдінг» зазначили, що у січні 2015 року ОСОБА_1 дійсно працювала у вихідні та святкові дні, проте ці доплати були включені до позиції «оплата за високі досягнення у праці» згідно пункту 1.3 наказу №78/06 від 03.06.2014 року, яким затверджено Положення про доплати та надбавки, що застосовуються для оплати праці.

Так, п.п.3.1, 3.4 цього Положення про доплати та надбавки встановлено, що на підприємстві можуть встановлюватися в тому числі надбавка за високі досягнення у праці. Надбавка за високі досягнення у праці може встановлюватися у разі, якщо працівник під час виконання посадових обов`язків досяг успіхів, які призвели (призводять) до значного підвищення ефективності роботи підрозділу підприємства, позитивним чином відбилися на іміджі підприємства, зробили можливим значно покращати рівень надання послуг, значно скоротили витрати підприємства за напрямком господарювання тощо. Встановлюється у розмірі до 50% від посадового окладу та оплати у вихідні та святкові дні, визначеної законодавством.

Отже. наведені доводи апеляційної скарги в цій частині є неспроможними і не є підставою для скасування рішення.

Не вбачає колегія суддів і підстав для задоволення апеляційної скарги ОСОБА_1 в частині відмови судом у позові про стягнення компенсації втрати частини заробітної плати в розмірі 2597,12 грн, виходячи з наступного.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків їх виплати» підприємства, установи і організації всіх форм власності та господарювання здійснюють компенсацію громадянам втрати частини доходів у випадку порушення встановлених строків їх виплати, у тому числі з вини власника або уповноваженого ним органу (особи).

Згідно зі статтею 2 Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків їх виплати» компенсація громадянам втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків їх виплати провадиться у разі затримки на один і більше календарних місяців виплати доходів, нарахованих громадянам за період починаючи з дня набрання чинності цим Законом. Під доходами у цьому Законі слід розуміти грошові доходи громадян, які вони одержують на території України і які не мають разового характеру, серед яких, крім іншого, заробітна плата (грошове забезпечення).

Оскільки під час розгляду справи не знайшли свого підтвердження позовні вимоги ОСОБА_1 про стягнення індексації заробітної плати за період з 01 січня 2015 року до 31 грудня 2015 року в сумі 4933,90 грн, тобто не встановлено фактів порушення строків виплати заробітної плати, відсутні підстави для стягнення з товариства і компенсації втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків їх виплати.

Таким чином, колегія вважає, що суд першої інстанції, відповідно до вимог ст.89 ЦПК України, оцінив представлені сторонами матеріали за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів, оцінив належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності та дійшов обгрунтованого висновку про відмову ОСОБА_1 у задоволенні позову до ТОВ «Охоронний холдінг» про стягнення індексації заробітної плати та компенсації втрати частини доходів у зв`язку з порушенням встановлених строків виплати заробітної плати за необґрунтованістю вимог.

Рішення суду постановлено з дотриманням норм матеріального і процесуального права, в ньому повно відображені обставини, що мають значення для даної справи, висновки суду про встановлені обставини і правові наслідки є вичерпними, відповідають дійсності і підтверджуються достовірними доказами, дослідженими в судовому засіданні.

Відповідно ст.375 ЦПК України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Керуючись п.1 ч.1 ст.374, ст.375 ЦПК України,

п о с т а н о в и в :

Апеляційну скаргу адвоката ОСОБА_4 Володимирівни та Губки Світлани Євгенівни залишити без задоволення.

Рішення Іллічівського районного суду міста Маріуполя Донецької області від 16 січня 2020 року залишити без змін.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня прийняття і може бути оскаржена у касаційному порядку протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Касаційна скарга подається безпосередньо до суду касаційної інстанції.

Дата складення повного судового рішення 13 березня 2020 року.

Судді: Л.М. Кочегарова

О.М. Пономарьова

С.А.Попова

Джерело: ЄДРСР 88199012
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку