open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

13 березня 2020 року

Сєвєродонецьк

Справа № 360/961/20

Суддя Луганського окружного адміністративного суду Басова Н.М., розглянувши матеріали адміністративного позову ОСОБА_1 до Головного управління Національної поліції в Луганській області про визнання протиправною бездіяльність та зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

До Луганського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов ОСОБА_1 до Головного управління Національної поліції в Луганській області, в якому позивач просив:

- визнати протиправною бездіяльність Головного управління Національної поліції в Луганській області, оформлену листами від 09.10.2019 № 5607/111/19/05-2019, від 26.12.2019 № 7205/111/19/05-2019, від 06.02.2020 № 727/111/19/05-2020 про відмову в зарахуванні в стаж діяльності в галузі права перебування ОСОБА_1 на посадах в органах внутрішніх справ та Національної поліції України;

- зобов`язати Головне управління Національної поліції в Луганській області зарахувати стаж перебування ОСОБА_1 на посадах в органах внутрішніх справ та Національної поліції України з 04.08.2004 по 31.05.2019 до стажу роботи в галузі права. Ухвалою Луганського окружного адміністративного суду від 06.03.2020 адміністративний позов ОСОБА_1 до Головного управління Національної поліції в Луганській області про визнання протиправною бездіяльність та зобов`язання вчинити певні дії залишено без руху. Встановлено ОСОБА_1 строк для усунення недоліків протягом десяти календарних днів з дня отримання копії даної ухвали шляхом надання суду доказів про сплату судового збору у розмірі 840, 80 грн на вказані реквізити або доказів звільнення від сплати судового збору з підстав зазначених у Законі України "Про судовий збір".

12.03.2020 на адресу суду надійшла заява ОСОБА_1 , якою він надав суду докази про звільнення від сплати судовоого збору з підстав зазначених у Законі України «Про судовий збір», а саме посвідчення серії НОМЕР_1 від 25.09.2019, з якого вбачається, що останній є особою з інвалідністю ІІІ групи та має право і пільги встановлені законодавством України для ветеранів війни-осіб з інвалідністю внаслідок війни.

Між тим, наявність у позивача ІІІ групи інвалідності та статусу ветерану війни-особи з інвалідністю внаслідок війни не може бути визнана судом як доказ звільнення позивача від сплати судового збору, виходячи з наступного.

Згідно ч.3 ст.161 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) до позовної заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати, повернення судового збору, відстрочення та розстрочення сплати судового збору визначає Закон України від 08 липня 2011 року № 3674-VI «Про судовий збір» з відповідними змінами (далі - Закон № 3674-VI).

Так частиною першою статті 5 вказаного Закону № 3674-VI передбачений вичерпний перелік осіб, які мають пільги щодо сплати судового збору.

Вказаний перелік умов є вичерпний і розширеному тлумаченню не підлягає.

Пункт 8 частини 1 статті 5 Закону № 3674-VI передбачає пільги зі сплати судового збору лише для інвалідів Великої Вітчизняної війни та сім`ї воїнів (партизанів), які загинули чи пропали безвісти, і прирівняні до них у встановленому порядку особи.

Стаття 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», не прирівнює позивача до інвалідів Великої Вітчизняної війни, а тому вказаний пункт не підлягає застосуванню до позивача.

Пункт 9 частини 1 статті 5 Закону № 3674-VI передбачає пільги зі сплати судового збору особам з інвалідністю I та II груп, законним представникам дітей з інвалідністю і недієздатних осіб з інвалідністю.

З наданого позивачем посвідчення інваліда серії НОМЕР_1 від 25.09.2019 вбачається, що останній є інвалідом ІІІ групи і має право на пільги, встановлені законодавством України для ветеранів війни-осіб з інвалідністю внаслідок війни.

Таким чином, позивач не є особою, якій передбачені пільги зі сплати судового збору при подачі адміністративного позову до суду відповідно до пункту 9 частини 1 статті 5 Закону № 3674-VI.

Згідно з пунктом 13 частини 1 статті 5 Закону № 3674-VI від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності, Герої України - у справах, пов`язаних з порушенням їхніх прав.

Статус, права, пільги учасників бойових дій та Героїв України встановлені, відповідно, Законом України від 22 жовтня 1993 року № 3551-ХІІ “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” та Законом України від 16 грудня 1993 року № 3721-ХІІ “Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні”.

Перелік пільг учасникам бойових дій та особам, прирівняних до них, визначені статтею 12 Закону України від 22 жовтня 1993 року № 3551-ХІІ “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” .

Зокрема, за приписами пункту 18 статті 12 Закону України від 22 жовтня 1993 року № 3551-ХІІ “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” і пункту 2 статті 9 Закону України від 16 грудня 1993 року № 3721-ХІІ “Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні” такі особи мають пільги зі сплати податків, зборів, мита та інших платежів до бюджету відповідно до податкового та митного законодавства.

Отже, наявність статусу учасника бойових дій або Героя України не гарантує звільнення від сплати до бюджету судового збору, а в цій частині зроблена відсилка до іншого законодавства.

Разом з тим, частиною другою статті 22 Закону України від 22 жовтня 1993 року № 3551-ХІІ “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” передбачено, що ветерани війни, до яких належать учасники бойових дій, отримують безоплатну правову допомогу щодо питань, пов`язаних з їх соціальним захистом, а також звільняються від усіх судових витрат, пов`язаних з розглядом цих питань.

З цією правовою нормою кореспондується пункт 13 частини першої статті 5 Закону № 3674-VI.

Правовий аналіз змісту статті 5 Закону № 3674-VI свідчить про те, що від сплати судового збору звільняються або особи, зазначені в пунктах 7, 8, 9, 10, яким така пільга безумовно надається у зв`язку з наявністю певного статусу незалежно від категорії справи (особи з інвалідністю, громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи), або особи у справах визначеної в пунктах 1-6, 12-16 категорій.

Такий висновок підтверджується диспозицією пункту 16 частини першої статті 5 названого закону, згідно з яким згадану пільгу мають позивачі - за подання позовів щодо спорів, пов`язаних з наданням статусу учасника бойових дій.

Конструкція пункту 13, в якому йдеться про “справи, пов`язані з порушенням їхніх прав”, вказує на категорію справ, в яких учасники бойових дій звільняються від сплати судового збору. Якби лише наявність в особи такого статусу надавала у цій частині пільгу, то відпадала б необхідність у формулюванні другої частини зазначеної норми закону про те, що звільнення від сплати судового збору стосується спорів про порушені права.

Вказана норма не містить вичерпного переліку порушених прав, однак порушення прав нерозривно пов`язане саме зі статусом учасника бойових дій, який, як і права такої особи, визначається спеціальним законом, а не усіх прав людини і громадянина, які встановлені Конституцією України та іншими законами.

При зверненні до суду особи, яка є учасником бойових дій, наприклад, з позовом про розірвання шлюбу або із заявою про визнання фізичної особи недієздатною, вона зобов`язана сплатити судовий збір, так як в таких правовідносинах відсутнє порушення якихось прав особи, як учасника бойових дій.

В даному спорі при зверненні до суду позивач, який є учасником бойових дій, просить суд зобов`язати Головне управління Національної поліції в Луганській області зарахувати стаж перебування ОСОБА_1 на посадах в органах внутрішніх справ та Національної поліції України з 04.08.2004 по 31.05.2019 до стажу роботи в галузі права.

Суд зазначає, що даний спір не відноситься до соціальних, не пов`язаний з наявністю та відсутністю у позивача статусу учасника бойових дій та в даних правовідносинах відсутнє порушення права позивача, пов`язане саме зі статусом позивача як учасника бойових дій.

Отже проаналізувавши викладені норми права у сукупності з наданими позивачем доказами та матеріалами адміністративного позову, суд дійшов висновку про те, що позивач не підпадає під визначений Законом № 3674-VI перелік осіб, які мають пільги щодо сплати судового збору.

Оскільки позивачем не сплачено судовий збір за подачу позовної заяви і не надано доказів, які б підтвердили звільнення від сплати судового збору в розумінні Закону №3674-VI, тобто не виконано вимоги суду щодо усунення недоліків, суд дійшов висновку про повернення вказаної позовної заяви позивачу.

Керуючись статтями 133, 160, 161, 169, 171, 248, 256, пунктом 15.5 Розділу Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, суддя

УХВАЛИВ:

Адміністративний позов ОСОБА_1 до Головного управління Національної поліції в Луганській області про визнання протиправною бездіяльність та зобов`язання вчинити певні дії – повернути заявнику.

Повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання суддею та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Першого апеляційного адміністративного суду через Луганський окружний адміністративний суд.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

Суддя

Н.М. Басова

Джерело: ЄДРСР 88172955
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку